annawes
Bywalec
- Dołączył
- 21 Lipiec 2012
- Posty
- 2 810
- Punkty reakcji
- 101
Chcę podzielić się z Wami przepisem na deser-pudding banoffi.Jest niebiańsko pyszny,ale zaznaczam,że bardzo słodki.Główne składniki banany i toffi+bita śmietana i czekolada:
Składniki na spód:
85 g rozpuszczonego masła
150 g ciastek digestive pokruszonych
25 g migdałów
25 g orzechów laskowych -zmielonych
Składniki na masę:
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 godziny pod przykryciem lub 2 puszki gotowej masy toffi
4dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
75 g gorzkiej czekolady -startej
475 ml.kremówki
Połączyć w naczyniu rozpuszczone masło ,pokruszone ciastka,zmielone migdały i orzechy.Dobrze wymieszać,wcisnąć na dno blaszki do tarty.
Piec w temp.180 stopni przez 12 minut.Wyjąć ,ostudzić.
Banany obrać,pokroić.Wycisnąć sok z połowy cytryny,dodać aromat waniliowy i wymieszać z bananami.Wyłożyć na spód z ciastek.Na to dajemy masę toffi i posypujemy 50 g .startej czekolady.
Ubijamy kremówkę i wykładamy na czekoladę-całość opruszyć pozostałą czekoladą.
Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin,by masa stężała.
To wszystko -Banoffi gotowe-Smacznego
Składniki na spód:
85 g rozpuszczonego masła
150 g ciastek digestive pokruszonych
25 g migdałów
25 g orzechów laskowych -zmielonych
Składniki na masę:
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 godziny pod przykryciem lub 2 puszki gotowej masy toffi
4dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
75 g gorzkiej czekolady -startej
475 ml.kremówki
Połączyć w naczyniu rozpuszczone masło ,pokruszone ciastka,zmielone migdały i orzechy.Dobrze wymieszać,wcisnąć na dno blaszki do tarty.
Piec w temp.180 stopni przez 12 minut.Wyjąć ,ostudzić.
Banany obrać,pokroić.Wycisnąć sok z połowy cytryny,dodać aromat waniliowy i wymieszać z bananami.Wyłożyć na spód z ciastek.Na to dajemy masę toffi i posypujemy 50 g .startej czekolady.
Ubijamy kremówkę i wykładamy na czekoladę-całość opruszyć pozostałą czekoladą.
Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin,by masa stężała.
To wszystko -Banoffi gotowe-Smacznego