Ambasador

A

annablaziak

Guest
dziś polecam

BISZKOPT JASNY6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min.MASA1 l mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 40-50 dag masła 20 dag cukru pudru 1-2 łyżeczki kakao orzechy krojone rodzynki bakalie czekolada ananasy z puszki sok z cytryny W 1/4 l mleka roztrzepać budyń razem z jajkami, żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować i przygotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodając schłodzony budyń.Utartą masę podzielić na 2 części:do jednej części (ciemnej) dodać 1-2 łyżeczki kakao, orzechy krojone, rodzynki, pokrojoną czekoladę;do drugiej (białej) dodać bakalie, czekoladę krojoną, pokrojone ananasy z puszki, do smaku sok z cytryny.PRZEŁOŻENIE PLACKABiszkopt – masa ciemna – masa biała. Przyozdobić kakao w proszku lub tartą czekoladą.

więcej przepisów znajdziecie tutaj
 
Do góry