Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Sposoby na grzyba i pleśń

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Qon

Eksperfekcjonista

• HalfMod
  • 7311 postów

Napisano 19 luty 2009 - 16:18

Będę musiał zrobić wentylację, ocieplić dom i zrobić izolację fundamentów. Ale czy znacie jakieś dobre, mniej "inwazyjne" :P sposoby na zwalczanie grzyba. Na razie mam jakiś płyn grzybobójczy i takie badziewie Henkela wchłaniające wilgoć... Szlag mnie trafia, bo parę dni zwalczałem to ustrojstwo na jesieni i znów mi na całej ścianie wyszło :/
Już niemowlęta znają tę zasadę - JAK mówisz, jest ważniejsze niż - CO mówisz.
"Ludzie postępują racjonalnie dopiero gdy wyczerpią wszystkie inne możliwości"

Qon-teksty i Qon-fabulacje
Tomasz Witkowski - W obronie rozumu - Blog
http://dwagrosze.com/

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 deora

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1064 postów

Napisano 21 luty 2009 - 17:36

Jeśli dom jest stary i był pozbawiony izolacji p.wilg. (poziomej i pionowej) i jest zawilgocony, i zainfekowany grzybem, raczej bez radykalnych metod się nie obejdzie. Na pewno trzeba wykonać izolacje, których najprawdopodobniej jest pozbawiony - być może trzeba osuszyć mury fundamentowe i dobrać odpowiedni środek grzybobójczy. Myślę, że powinien to obejrzeć fachowiec, żeby udzielić Ci jakichś, przynajmniej wstępnych porad co do kierunków i kolejności dalszych działań. Takie porady, jeśli dokonuje ich przedstawiciel jakiejś dużej firmy, zwykle są bezpłatne.
Chociaż mam niewielkie doświadczenie w tym zakresie, to wiem na pewno, że przy stosowaniu tego rodzaju doraźnych środków, o których piszesz, walka z wilgocią, pleśnią i grzybami przypomina walkę z wiatrakami - co roku wszystko trzeba będzie zaczynać od nowa.

#3 izuniakn

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 354 postów

Napisano 22 luty 2009 - 11:50

U mnie też w jednym pokoju był grzyb na całej ścianie, przyszła ekipa remontowa, zerwała cały tynk pomalowała jakimś odgrzybiaczem i suszyli, gdy wysuszyli dali na nowy tynk no i niby nie miało nic być. Cały dach został też wymieniony i szef tej ekipy mówił, że na 15 lat mamy gwarację, ale po roku znów wszystko wyszło i teraz jest pleśń na całej ścianie. I też nie wiemy co mamy robic.

Jedno pytanie, może ktoś się zna.. Czy to możliwe, że jak się suszy pranie w domu to ma prawo powstać na suficie czarne ślady, uważam, że to może być źle dach zrobiony, a nie że z prania. Tym bardziej że to się robi na około domu tak jak idzie dach a nie na ścianach które są w "środku"

Dołączona grafika

Dołączona grafika

"Żyj chwilą.."

#4 Qon

Eksperfekcjonista

• HalfMod
  • 7311 postów

Napisano 23 luty 2009 - 13:39

U Ciebie, izunia, tak jak u mnie - była walka z objawami, nie z przyczynami, pieniądze w błoto. Też suszę pranie w domu i wydaje mi się, że to też może powodować grzyba - w końcu wytwarza się wilgoć.
Już niemowlęta znają tę zasadę - JAK mówisz, jest ważniejsze niż - CO mówisz.
"Ludzie postępują racjonalnie dopiero gdy wyczerpią wszystkie inne możliwości"

Qon-teksty i Qon-fabulacje
Tomasz Witkowski - W obronie rozumu - Blog
http://dwagrosze.com/

#5 Blackowa

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 939 postów

Napisano 09 marzec 2009 - 11:57

cóż... Środków Wam nie podam, bo niestety zadnych nazw nie znam. Pamietam jak babci wilgoc pojawila sie w piwnicy to od zewnątrz zrobiliśmy smołą (wykopalismy oczywiście metrowy rów przy fundamentach). Więc wydaje mi się, że jakaś konserwacja z zewnątrz powinna być dobra?

No i dużo wietrzyć dom przy dobrej pogodzie, to na pewno pomaga.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 izuniakn

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 354 postów

Napisano 15 marzec 2009 - 12:06

Czekam na kolejną ekipę remontową, ciekawe co Ci wymyśla..
Tylko, że u mnie wilgoć robi się na piętrze, nie na parterze i dalej uważa, że to źle dach zrobiony.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

"Żyj chwilą.."

#7 Romar

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 14:12

Do: Qon i inni: sposoby likwidacji grzyba poprzez skucie tynku, oprysk preparatem grzybobójczym działają tylko powierzchniowo i dlatego zagrzybienie powraca. Prawdopodobnie grzyb zainfekował mur w całej jego grubości a tam te sposoby nie działają. Ważne jest aby ustalić przyczynę zagrzybienia, np.: przemarzanie ściany (moski termiczne) - użycie pirometru może tu dać odpowiedź, wilgoć, brak właściwej wentylacji. Tak jest w przypadku dachu, o którym jest napisane niżej. Dach nie ma nic współnego z pleśnią - natomiast tam z pewnością przemarza strop. Po likwidacji przyczyn można przystąpić do zwalczania grzyba. Najlepsza jest tu metoda mikrofalowa: energia mirkofal działając w całej strukturze muru niszczy całą masę organiczną, czyli grzyby, pleśnie, zarodniki i przetrwalniki a jednocześnie osusza ten mur. Więcej informacji? Proszę o e'maik na info@termofale.pl

#8 pucuś

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 06 luty 2012 - 16:38

Ja 3 latatemu miałem w jednym rogu grzyba. Remontując pokój zbiłem tynki do cegły, spryskałem środkiem grzybobójczym i przeciągnęłem szkłem wodnym. I ok do tej pory. Ale w drugom rogu wylazło cholerstwo. Póki co nie będę brał się za zbijanie tylków. Pomaga ACE. Przelewam do spryskiwacza i spryskuje ścianę i złazi,ale wiem,że latem nie ominie mnie dobijanie się do cegły ...

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#9 1986annalisa

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 13 luty 2012 - 15:50

Moi rodzice z powodzeniem używają ACE - jeśli chodzi o środki chemiczne... tak poza tym to wietrzenie, wietrzenie, wietrzenie...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych