neony samochodowe
Rozpoczęty przez palcek, 04 sty 2009 18:51
15 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 styczeń 2009 - 18:51

Mam pytanie : czy neony samochodowe (pod podwoziem,w środku samochodu,za kołami) są legalne w Polsce? Słyszałem że są z tym jakieś problemy , więc czy da się uzyskać na to jakiś atest , czy coś w tym rodzaju żeby w pełni legalnie można by z nich korzystać?
?
Kasia R.
Napisano 07 styczeń 2009 - 21:48
"Ponieważ ustawodawca w cytowanym rozporządzeniu nie przewidział możliwości “doświetlania samochodu przy pomocy neonów podczepionych do podwozia”, tym samym jest to zabronione"
Hmmm... a nie jest tak czasami, że "co nie jest zakazane to jest dozwolone"? Skoro ustawodawca nie zakazał to z jakiej paki jest zakazane.
Hmmm... a nie jest tak czasami, że "co nie jest zakazane to jest dozwolone"? Skoro ustawodawca nie zakazał to z jakiej paki jest zakazane.
Kasia R.
Napisano 07 styczeń 2009 - 22:02
Osobistość mnie to nie przeszkadza, a jeżdżę sporo. Często kierowcy aut ciężarowych oświecają je jak choinki.
Sam jednak nie bawię się w takie coś.
Dziwi mnie fakt, że coś co nie jest zakazane jest karane. To tak jakby karać kierowców za choinki zapachowe, bo ograniczają widoczność, albo coś w tym stylu.
Większym utrudnieniem jest np. wymuszanie pierwszeństwa, bezsensowne trąbienie na innych czy kompletnie nie karane tamowanie ruchu.
Sam jednak nie bawię się w takie coś.
Dziwi mnie fakt, że coś co nie jest zakazane jest karane. To tak jakby karać kierowców za choinki zapachowe, bo ograniczają widoczność, albo coś w tym stylu.
Większym utrudnieniem jest np. wymuszanie pierwszeństwa, bezsensowne trąbienie na innych czy kompletnie nie karane tamowanie ruchu.
Użytkownik Spamerski edytował ten post 07 styczeń 2009 - 22:04
Napisano 07 styczeń 2009 - 22:43
Jednych rozprasza, innych nie. Jako przykład podam, że niektórym kierowcom przeszkadza, że ktoś trzyma nogę na hamulcu na światłach i święcą światła stopu, innym nie utrudnia to jazdy.
Z drugiej strony to, że mi nie przeszkadza nie znaczy, iż jestem obojętny wobec innych, ale powinien być wyraźny zakaz w kodeksie, bo jak można karać za coś co nie jest zakazane.
Z drugiej strony to, że mi nie przeszkadza nie znaczy, iż jestem obojętny wobec innych, ale powinien być wyraźny zakaz w kodeksie, bo jak można karać za coś co nie jest zakazane.
Napisano 07 styczeń 2009 - 23:02
Jak neony mogą oślepiać samochody jadące z naprzeciwka ? Przecież widać tylko poświatę pod samochodem , oślepiające jest jak jakiś kretyn jedzie w nocy z naprzeciwka i nie zmienia świateł na krótkie tylko wali po oczach , durne to wszystko , szkoda słów , trzeba wyjechać z tego kraju .
Napisano 08 styczeń 2009 - 15:53
Ta poświata z neonów zamontowanych pod podwoziem też może być myląca, ponieważ kierowca może zostać zmylony i nie wiedzieć jakiej wielkości jest samochód jadący z naprzeciwka. (chodzi mi o to że samochód z neonami może wyglądać na szerszy)
Visca el Barça!!!

Jestem Leworęczny i dobrze mi z tym!^^
Napisano 13 styczeń 2009 - 11:10
Samochód z neonami pod spodem rozprasza uwagę. Kierowca zaiast patrzeć na drogę skupia uwage na tym co to jedzie. Przedewszystkim nie chodzi o to tylko że w przepisach ruchu drogowego wyraźnie napisane jest o dozwolonych kolorach oświetlenia zarówno z przodu jak i z tyłu pojazdu. Pytałem już o to gliniarza. Niebieski kolor jest zarezerwowany dla pojazdów uprzywilejowanych. Neonów możesz urzywać tylko na parkingu, np. na zlotach. Na drodze i tak nie ma to sensu chyba że dla czystego szpanu.
Napisano 27 kwiecień 2009 - 19:43
Cytat
To po co ściągają te neony i wystawiają na rynek polski skoro jest to zabronione
Nie jest zabronione - zabronione jest tylko użytkowanie na drogach publicznych, a to jest różnica. Możesz tego używać na parkingach sklepów, na własnym podwórku, na zlotach (że cię wyśmieją za wiejski tuning to już inna sprawa, ale na zlocie na zamkniętym terenie możesz używać). Równie dobrze można by podać argument, że po co sprzedawać nagrywarki skoro nagrywanie ściąganych mp3/gier/filmów jest zabronione...
Napisano 27 kwiecień 2009 - 19:46
Musiałam źle zrozumieć sorry.
ps; zerknijcie na ten temat:
http://www.forumowisko.pl/index.php?showto...p;#entry1905812
ps; zerknijcie na ten temat:
http://www.forumowisko.pl/index.php?showto...p;#entry1905812
Wyluuuuzuj, uzyskasz lepszy efekt.
Kasia R.
Napisano 02 maj 2009 - 10:48
Dodaj odpowiedź

Najpopularniejsze frazy z tematu
Ostatnie frazy z tematu