Nauka gry na gitarze
Napisano 21 grudzień 2008 - 19:02

Kasia R.
Napisano 21 grudzień 2008 - 19:16
"Na świecie nie ma ludzi normalnych i nienormalnych.
Są ci pozamykani w zakładach i ci, którzy nie zostali jeszcze przebadani."

Napisano 21 grudzień 2008 - 19:24

ps. ja też chodziłem do szkoły muzycznej na trąbkę i waltornię - teraz sam się uczę na gitarze i jestem zaje*iscie zadowolony.
Najnowszy post - "Zmęczenie materiału" - mój blog stał się dokładnie tym czym chciałem, aby nigdy się nie stał - moim marudzeniem.
http://hatefullguy.w...ycie-materialu/
Dlaczego ludzie tyją ? http://kwejk.pl/obra...dzie,tyją?.html
Napisano 21 grudzień 2008 - 19:26
Użytkownik jacobbs dnia 21.12.2008, 19:16 napisał
No niestety problem w tym , że nie mam internetu. Czasami chodzę na komputer do chrzestnego, a nie będę sie do niego nosić z gitarą. Znacie może jakieś książki z płytami, żeby się nauczyć grać? I tabulatur nie umiem czytać. Jeśli możesz to wytłumacz mi jak się je czyta. :>
Napisano 25 grudzień 2008 - 15:32

Każda linia to jedna struna. Najwyższa "e" to najcieńsza struna wiolinowa, a najniższa "E" to najgrubsza struna basowa. Ułożone są po kolei tak jak struny na gitarze. Tabulatury czyta się od lewej do prawej jak zwykły tekst. Jak rozumieć te cyferki? Cyfra oznacza próg, na którym musisz przycisnąć strunę. Czyli w powyższym obrazku basową strunę E (tą najgrubszą) powinnaś przycisnąć na 7 progu, a dwie kolejne na 9, czyli klasyczny powercord. Tabulatury mają ten minus, że nie ma w nich zapisu tempa i długości trwania poszczególnych dźwięków więc żeby grać z tabulatur musisz znać piosenkę, którą grasz, a nie tak jak z nutami, że patrzysz i grasz. I z tabulatur nie gra się też na żywo, zazwyczaj są one jedynie pomocą do nauczenia się piosenki na pamięć.
Ja zaczynałem od tabulatur, plumkałem sobie jakieś najprostsze melodyjki, później nauczyłem się pierwszych chwytów, a dalej już samo poszło. Do dziś nie umiem grać z nut i nic a nic nie wiem z teorii gry
Więc nie czekaj, tylko jak już będziesz u chrzestnego to podrukuj sobie kilka prostych tabulatur i graj

Kasia R.
Napisano 25 grudzień 2008 - 20:58
"To zaskakujące, gdy uświadomimy sobie, że podczas gdy my przyglądamy się innym i myślimy o nich, mając się za mądrzejszych i rozumniejszych, oni też przyglądają się nam i tak samo myślą o nas."
— Terry Pratchett
Napisano 26 grudzień 2008 - 17:04
Napisano 29 grudzień 2008 - 14:59
Napisano 29 grudzień 2008 - 18:01
"To zaskakujące, gdy uświadomimy sobie, że podczas gdy my przyglądamy się innym i myślimy o nich, mając się za mądrzejszych i rozumniejszych, oni też przyglądają się nam i tak samo myślą o nas."
— Terry Pratchett
Napisano 29 grudzień 2008 - 23:12
A to czy będziesz grać kostką, czy palcami to już jest Twoja, że tak powiem inwencja twórcza. Poza tym i tak będziesz musiała przystosować się do tej książki, którą kupisz, więc jeśli tam będzie napisane "graj palcami" to będziesz grać palcami. Wiadomo też, że nie wszystko zagrasz kostką i nie wszystko zagrasz palcami. Są piosenki, które zagrasz tylko i wyłącznie palcami, bo trzeba uderzyć na raz dwie struny nie leżące bezpośrednio obok siebie i są piosenki, w których kostka jest niezbędna do szybkiej gry. A czy łatwiej i wygodniej trafić nią w strunę to już zależy od treningu. Na samym początku jest cholernie trudno opanować kostkę, szczególnie, że nadgarstek niewyrobiony jeszcze. Ja kostką gram od ponad dwóch lat (praktycznie od początku) i czasem zdarza się, że nie trafię w tą strunę co trzeba, zwłaszcza jeśli gram na stojąco. I zastanów się, czy zamierzasz uczyć się z piosenek, czy z tej książki, którą kupisz. Bo raz mówisz o książce, a raz pytasz o piosenkę na początek. Ja uczyłem się z piosenek, ale jak już zamierzasz kupić tą książkę to ucz się z niej, żeby sobie nie namieszać za bardzo.

Napisano 02 marzec 2009 - 03:25
Napisano 17 kwiecień 2009 - 18:51
Ja tesz jestem miłośniczką gitarki ale niestety nie umiem na niej grać.x(
Ale nie ukrywam że bardzo chce sie nauczyć.
Nabyłam już gitarke jakies 3 miechy temu, próbowalam uczyc sie z neta ale jakos nie moge zajarzyć.
Chciala bym żeby mi ktos pokazał i powiedział cos na poczatek zeby tylko jakos ruszyc z miejsca bo potem już jakos to bedzie x).
Bede wdzieczna jeśli ktos sie poświeci x)
piszcie bardzo prosze x)
pozdros xD
gitarka rLz !<333
Kasia R.
Napisano 24 maj 2009 - 22:25
Powiedział mi żebym sobie wziął jakiś tekst piosenki wydrukował zaznaczył gdzie się zmieniają akordy a na dole pod tekstem narysować akordy te które są używane w piosence i jak uczyłem się pierwszy miesiąc na samych akordach ciężko było coś zagrać a tu proszę drugi miesiąc na tym patencie i coraz lepiej. Radzę Ci ten sposób sprawdzony i zadowalający. Szybki postęp
Najpopularniejsze frazy z tematu
- nauka gry na gitarze forum
- kurs gry na gitarze download
- jak zagrać wlazł kotek na płotek na gitarze
- kurs gry na gitarze klasycznej download
- wlazł kotek na płotek na gitarze
- wlazł kotek na płotek gitara
- nauka gry na gitarze opinie
- wlazł kotek na płotek nuty na gitare
- melodyjki na gitare
- nauka gry na gitarze jelenia góra
Ostatnie frazy z tematu