Witam!
Mam pewien problem z samochodem ( BMW 316i). Wyrażę to w sytuacji:
Jadąc samochodem przy prędkości równej około 100, auto samo zwalnia. Dodaję gazu i znowu zaczyna przyspieszać. A potem to samo... Auto jakby "szarpie".
Byłam już u wielu mechaników jednak nic to nie dało. Wymieniłam świece, filtr powietrza, paliwa itd. Jednak to na nic. Myślę, że to może wiązać się z przepływomierzem powietrza, Nie wiem jednak do czego służy, jak go wymienić i jaką funkcję pełni dla pracy silnika.
Pomóżcie
M.
Przepływomierz powietrza
Rozpoczęty przez mala1mala, 12 lis 2008 19:57
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 12 listopad 2008 - 19:57

Kasia R.
Napisano 12 listopad 2008 - 20:29
hmm jak by ci to wytlumaczyc tak zebys zrozumiala...
Silnik aby pracowac potrzebuje mieszanki paliwowo powietrznej... W silnikach obecnie stosowanych (w tym w twoim BMW) doborem odpowiedniej ilosci powietrza do paliwa steruje komputer sterujacy iloscia paliwa i ogolnie tak dalej, ale to nie jest wazne. Przeplywomierz powietrza to mozna powiedziec taki czujnik ktory wysyla impuls do centralki z wiadomosci ile powietrza wplynelo do cylindra... Na podstawie tego impulsu komputer stwierdza czy np dawka mieszanki jest zbyt uboga, bogata czy jest taka jaka powinna byc. Jesli naplywa zbyt duzo powietrza to ujmuje go. Na tym to polega mniej wiecej- jak dalej nie rozumiesz to wybacz ale prosciej nie moglem
hmm moze poprostu tankujesz zle paliwo? Sprobuj zatankowac na jakiejs lepszej stacji.....
Co moze byc jeszcze... hmm moze uklad wtryskowy jest lekko przytkany i jak samochod wychodzi na obroty to przytyka wtryskiwacze...
Moze pompa wtryskowa wytwarza zbyt niskie cisnienie...
Lub najgorsze chyba co moze byc masz nieszczelny uklad......
napisz cos wiecej na ten temat... dymi mocno albo jakie sa objawy jeszcze poza tym... to jak szukanie igly w stogu siana
Silnik aby pracowac potrzebuje mieszanki paliwowo powietrznej... W silnikach obecnie stosowanych (w tym w twoim BMW) doborem odpowiedniej ilosci powietrza do paliwa steruje komputer sterujacy iloscia paliwa i ogolnie tak dalej, ale to nie jest wazne. Przeplywomierz powietrza to mozna powiedziec taki czujnik ktory wysyla impuls do centralki z wiadomosci ile powietrza wplynelo do cylindra... Na podstawie tego impulsu komputer stwierdza czy np dawka mieszanki jest zbyt uboga, bogata czy jest taka jaka powinna byc. Jesli naplywa zbyt duzo powietrza to ujmuje go. Na tym to polega mniej wiecej- jak dalej nie rozumiesz to wybacz ale prosciej nie moglem
hmm moze poprostu tankujesz zle paliwo? Sprobuj zatankowac na jakiejs lepszej stacji.....
Co moze byc jeszcze... hmm moze uklad wtryskowy jest lekko przytkany i jak samochod wychodzi na obroty to przytyka wtryskiwacze...
Moze pompa wtryskowa wytwarza zbyt niskie cisnienie...
Lub najgorsze chyba co moze byc masz nieszczelny uklad......
napisz cos wiecej na ten temat... dymi mocno albo jakie sa objawy jeszcze poza tym... to jak szukanie igly w stogu siana
Użytkownik krolik19900906 edytował ten post 12 listopad 2008 - 20:31
"Ceń słowa. Każde może być twoim ostatnim"
<div align='center'>"Ja, żołnierz Wojska Polskiego,
przysięgam służyć wiernie
Rzeczypospolitej Polskiej,
bronić jej niepodległości i granic.
Stać na straży Konstytucji,
strzec honoru żołnierza polskiego,
sztandaru wojskowego bronić.
Za sprawę mojej Ojczyzny
w potrzebie, krwi własnej ani życia nie szczędzić.
Tak mi dopomóż Bóg."
"Szczęśliwy jest naród, którego historia jest nudna"</div>
http://www.pajacyk.pl/ <<<<- klik- dal ciebie nic, dla nich byc moze jedyny posilek dnia!!!!!
http://www.euromaster.pl/ <<<opony potrzebuja ekspertow. Auto Serwis Jaworze
Napisano 12 listopad 2008 - 20:47

nie dymi, nie stuka i nie wydaje charakterystycznych dźwięków, tylko strasznie szarpie, aż tak, że boję się, że przez to mogę nie zapanować nad autem w trakcie jazdy.
ale i tak dzięki, na pewno sprawdzę to i owo
ale i tak dzięki, na pewno sprawdzę to i owo
Użytkownik mala1mala edytował ten post 12 listopad 2008 - 20:49
Najpopularniejsze frazy z tematu
- do czego służy przepływomierz
- do czego służy przepływomierz powietrza
- przepływomierz powietrza do czego służy
- do czego sluzy przeplywomierz
- przepływomierz do czego służy
- do czego słuzy przepływomierz
- do czego sluzy przeplywomierz powietrza
- do czego słuzy przepływomierz powietrza