Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Serum prawdy

22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Caleb

Uzależniony

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8220 postów

Napisano 21 wrzesień 2008 - 17:26

Czy istnieje skuteczne serum prawy? To pytanie zadawali sobie ludzie już od dawna, a szczególnie kryminolodzy, którym taka substancja znacznie ułatwiłaby pracę. Obecnie nie dysponujemy środkiem, który stuprocentowo zmuszałby do mówienia prawdy, jednak kilka eksperymentów pozwoliło popchnąć sprawę do przodu. Zazwyczaj próbowano ze środkami halucynogennymi jak LSD. W raportach czytamy jednak: "Serum prawdy usuwa zahamowania, zamraża obszary mózgu odpowiedzialne za dyskrecję, wprawia w wesołość". Jednak pod wpływem narkotyku trudno odróżnić prawdę od majaków i zniekształceń wytworzonych przez otumaniony umysł.
Dołączona grafika
Najpopularniejszym środkiem jest Bieluń dziędzierzawa, który w małych ilościach używany jest mi.n. do leczenia objawów choroby lokomocyjnej. Skopolamina, będąca środkiem wytwarzanym właśnie z bielunia okazała się mieć dodatkowe zalety. Podawana przesłuchanym okazywała się, wprowadzając w inny stan świadomości wzbraniać kłamania. Pierwsza próba w 1922 r. odbyła się poprzez lekarza, Roberta House'a na więźniach i odniosła wynik pozytywny. Tu jednak znów pojawia się problem halucynacji i nieumiejętnego odróżniania prawdy od fałszu przez samego badanego.
Dołączona grafika
Drugą, bardziej obiecującą opcją są wariografy, popularnie zwane wykrywaczami kłamstw. Urządzenia po podłączeniu diod na ciało pozwalają na obserwowanie mimowolnych reakcji, jak drżenie mięśni, napięcie skóry. Wariografy nie tyle pozwalają wykryć kłamstwo co sprawdzić czy dana osoba jest powiązana z daną sprawą.
Jak wy się zapatrujecie na wykrywanie kłamstw i sprawę serum prawdy? Czy wytworzenie go jest możliwe i jaki następstwa miałoby jego użycie na szeroką skalę? Z tym wiąże się wszakże niemałe zagrożenie. Jak już wiemy z doświadczenia na przesłuchaniach nie przebiera się w środkach i bez tego władza potrafi być bardziej okrutna niż oprawcy.

Użytkownik Caleb edytował ten post 21 wrzesień 2008 - 17:29

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 HominisElegi

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 23 wrzesień 2008 - 12:48

Czyli tą roślinką można się naćpać? heh, ale najbardziej skuteczny w tej dziedzinie jest chyba ten wariograf... gdy człowiek kłamie wydziela pot w małych ilościach i na tym to chyba polega ^^ i tez podnosi się ciśnienie ... ale i tak są ludzie prze... i zdołają to oszukać. BB) a tak naprawdę to wystarczy się napierdzielić porządnie i mówi się prawdę :D

#3 damroka

the local freak with the twisted mind

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1192 postów

Napisano 23 wrzesień 2008 - 12:56

Hmmm... no według mnie tak czy inaczej takie rzeczy nie pozwalają dociec prawdy a jedynie zdania przesłuchiwanego. To, że ktoś nie kłamie, nie oznacza, ze mówi prawdę, a to, że nie mówi prawdy, nie zawsze oznacza, że kłamie. Przykład... no powiedzmy, że gdy byłam mała jeździłam do domu mojej nieżyjącej już babci. Nie było mnie tam od siódmego roku życia i jeszcze jakieś dwa lata temu przyrzekłabym, że sypialnia jest ogromna. Ma wielkość mniej więcej przeciętnej sali lekcyjnej. Tak to zapamiętałam. Jednak gdy ponownie przyjechałam do tego domu okazało się, że pokój jest niewiele większy od mojego (który jest dosyć mały). Natomiast urządzenia wykrywające kłamstwo nie wykryłyby go, ponieważ w moim przekonaniu to, że sypialnia jest gigantyczna było prawdą. Trzeba z tym uważać, oj trzeba...

Dołączona grafika

Męski narząd rozrodczy Ci w oko niemądra panno lekkich obyczajów, za wszystkie nieprzespane noce.

Dołączona grafikaDołączona grafika

#4 HominisElegi

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 23 wrzesień 2008 - 13:06

no w sumie tak :D nie wykryje przecież pomyłki ^^

#5 Caleb

Uzależniony

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8220 postów

Napisano 23 wrzesień 2008 - 14:51

Wyświetl postUżytkownik HominisElegi dnia 23.09.2008, 13:48 napisał

Czyli tą roślinką można się naćpać?
Można i są tacy co bieluniem się odurzają.

Wyświetl postUżytkownik HominisElegi dnia 23.09.2008, 13:48 napisał

a tak naprawdę to wystarczy się napierdzielić porządnie i mówi się prawdę :D
Taką metodę stosowali natomiast Rosjanie. Szło się z podejrzanym na wódkę, a ten, kiedy był już pijany zaczynał się zwierzać.

Wyświetl postUżytkownik damroka dnia 23.09.2008, 13:56 napisał

Hmmm... no według mnie tak czy inaczej takie rzeczy nie pozwalają dociec prawdy a jedynie zdania przesłuchiwanego. To, że ktoś nie kłamie, nie oznacza, ze mówi prawdę, a to, że nie mówi prawdy, nie zawsze oznacza, że kłamie.
Nie powiedziałem, że pozwalają odkryć prawdę, ponieważ te metody są wciąż zawodne. Podejrzewam, że przy przesłuchaniach stosuje się pytania wykluczające względne odpowiedzi. Np. o znajomość innych osób, jakie czynności podejrzany wykonywał o danej godzinie.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 damroka

the local freak with the twisted mind

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1192 postów

Napisano 23 wrzesień 2008 - 15:03

Wyświetl postUżytkownik Caleb dnia 23.09.2008, 15:51 napisał

Nie powiedziałem, że pozwalają odkryć prawdę, ponieważ te metody są wciąż zawodne. Podejrzewam, że przy przesłuchaniach stosuje się pytania wykluczające względne odpowiedzi. Np. o znajomość innych osób, jakie czynności podejrzany wykonywał o danej godzinie.

Wiem, wiem, zależy od umiejętności zadania dobrego pytania... Tylko, że z drugiej strony organizm człowieka to jedna wielka maszyna i ponoć są sposoby na powstrzymanie reakcji świadczących o kłamstwie (wzrostu tętna i tych innych szmegów regów). Jednakowoż temat jest ciekawy... :)

Dołączona grafika

Męski narząd rozrodczy Ci w oko niemądra panno lekkich obyczajów, za wszystkie nieprzespane noce.

Dołączona grafikaDołączona grafika

#7 Narodowiec68

czarny szczur / leon narodowiec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1132 postów

Napisano 28 wrzesień 2008 - 01:39

a mnie zawsze ciekawiło czemu ludzi przesłuchiwanych nie próbuje się zahipnotyzować-bezpieczne i skuteczne, a jeżeli ktoś ma za silny umysł to zostają tradycyjne metody.

Cytat

Cytat

Można i są tacy co bieluniem się odurzają.
heh mało jest osób które odurzają się nią więcej niż jeden raz( zresztą jedna z ludowych nazw "czarcie zioło" nie zachęca do zażywania), podobno to największe :cenzura: znane człowiekowi, LSD trzyma 8 godzin, a mojego kolege bieluń trzymał prawie cały dzień a spotykałem się z opiniami ludzi, którzy przez 3 dni (!!!) żyli "w świecie umarłych", więc jeżeli ktoś będzie chciał się bawić serum prawdy raczej nie stosujcie tej roślinki(zresztą u mojego kolegi rośnie to na podwórku i jakoś miejscowe narkusy nie kwapią się ze zbieraniem tego śmiecia)
Bestia półksiężyca maszeruje dziś
Karmiąc się biernością upadłych białych mas
Lewicowi głupcy grunt przygotowali
W amoku tolerancji otwierają im bramy
Stajemy u Twych Bram by bronić naszych praw
Póki jeszcze czas, zjednoczmy się by trwać
Uwolniony gniew skrywany tyle lat
Prowadzi dzisiaj nas, białej pięści znak

Europo przebudź się
Europo wstań
Europo podnieś miecz, wróg u bram!

#8 Raoul D

I'm a passenger, and I ride and I ride

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1010 postów

Napisano 03 listopad 2008 - 22:04

Cytat

To już jest hardcore. Nie radzę.
"Socjalizm każdemu równo utrze. Bogatych zdusi jutro, a biednych pojutrze"
Aleksander Fredro
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 rejf

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 52 postów

Napisano 05 listopad 2008 - 13:45

w haryp poterze podobno mieli, więc proponuję wysłać sowę do profesora Snapa i poprosić o przepis
zrób komuś niezły żart! umrze z przerażenia

Dołączona grafika

#10 Tombstone

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 92 postów

Napisano 05 listopad 2008 - 13:49

hmmm a amytal sodu?

jedni twierdzą, że to jest błędnie uważane za 'lek' skłaniający do prawdomówności, inni utrzymują, że chociaz skuteczne.

kontrowersyjna sprawa.
Człowiek bez wcześniejszego zaakceptowania nieuniknionej śmierci poniesie z pewnością śmierć w złym stylu. W jaki sposób osoba, która wcześniej zaakceptowała swą śmierć, może być podła? Powinno się być wyjątkowo pracowitym w tym przypadku. Ponadto, w ciągu ostatnich trzydziestu lat zmieniły się zwyczaje. Teraz, gdy młody samuraj dołącza do grupy, jeśli nie ma rozmowy o pieniądzach, wzlotach i upadkach, sekretach, modzie i seksie, nie widzi powodu, by w ogóle się włączać do rozmowy. Zwyczaje zanikają. Można by powiedzieć, że kiedy mężczyzna osiąga wiek dwudziestu lub trzydziestu lat, nie nosi nikczemnych i podłych zamiarów w swoim sercu, ani też nigdy takie słowa nie pojawiają się na jego ustach. Jeśli starszy mężczyzna powiedział w jego obecności niechcący coś takiego, przyjmował to jako rodzaj psychicznego zranienia. Ten nowy zwyczaj powstaje zapewne dlatego, gdyż ludzie przywiązują nadmierną uwagę do odpowiedniego zaprezentowania się przed społeczeństwem, uzyskaniem stosownej pozycji społecznej oraz utrzymania budżetu. Żadne cele, które można by osiągnąć tym sposobem, nie usprawiedliwiają tak niskiego upadku zwyczajów. Jest to ohydny problem. Obecnie młodzi ludzie są cwani i dumni ze swych dóbr materialnych. Nie wypełniając swych obowiązków, nie będą godni szacunku.

takie stare słowa a jak trafnie opisujące naszą obecną rzeczywistość ; )

#11 rejf

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 52 postów

Napisano 05 listopad 2008 - 16:16

coś musi byc z tym amytalem sodu bo chociażby to, że ciężko znaleźć jakieś informacje na jego temat jest ciężko
zrób komuś niezły żart! umrze z przerażenia

Dołączona grafika

#12 ilonka_4

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 441 postów

Napisano 05 listopad 2008 - 22:25

Ale czy byłby to taki dobry wynalazek? Nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy wszyscy mówiliby tylko prawdę. Każdego dnia karmimy się drobnymi kłamstewkami.
w sercu każdej kobiety kryje się wiele pragnień i tęsknot...

#13 Caleb

Uzależniony

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8220 postów

Napisano 08 listopad 2008 - 13:20

Nie mam na myśli stosowania serum nagminnie. Powinien być to środek stosowany tylko w kryminalistyce. Gdyby serum jedak rozpowszechniłoby się, zakłóciłoby to zasady społecznego współżycia. Zanikłoby zaufanie, a każden jeden chciałby zobaczyć, co naprawdę ma na myśli druga osoba. Natomiast sami powinniśmy kontrolować to, co mówimy. To, że kłamstwo jest względnie złe, jest rzeczą oczywistą, ale każdy zgodzi się, że cuiągłe, wymuszone mówienie prawdy byłoby nienaturalne. Każdy wynalazek niesie ze sobą ryzyko.

#14 ilonka_4

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 441 postów

Napisano 16 listopad 2008 - 20:22

Wyświetl postUżytkownik Caleb dnia 8.11.2008, 13:20 napisał

Każdy wynalazek niesie ze sobą ryzyko.
słusznie :)
w sercu każdej kobiety kryje się wiele pragnień i tęsknot...

#15 zepp

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 21 postów

Napisano 19 listopad 2008 - 17:42

Nie żebym coś mówił ale dla niektórych takim "eliksirem" jest wódka :D :D :D wypijesz litra i śpiewasz jak skowronek pod warunkiem ze będziesz stał albo leżał z otwartymi oczami, bo i tacy sie zdarzają :P :D :D

#16 amigo88

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 301 postów

Napisano 20 grudzień 2008 - 20:53

z doświadczenia wiem że jak ktoś gada przez sen to można z niego wyciągnąć coś czego normalnie by nam nie powiedział ;)

#17 ponury_murzyn

Przyjaźnie nastawiony do świata 21-latek ;)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4254 postów

Napisano 21 grudzień 2008 - 15:03

hm, a moim zdaniem czasem lepiej jest pozwolić komuś skłamać.
http://hatefullguy.wordpress.com/ - "Jak chcesz napisać co Ci się nie podoba, albo o czym myślisz, to załóż sobie pedalskiego bloga i wy****laj." - ktoś na sadistic do jakiegoś marudnego kolesia. Podchwyciłem i jest ;]

Najnowszy post - "Zmęczenie materiału" - mój blog stał się dokładnie tym czym chciałem, aby nigdy się nie stał - moim marudzeniem.
http://hatefullguy.w...ycie-materialu/

Dlaczego ludzie tyją ? http://kwejk.pl/obra...dzie,tyją?.html

#18 Caleb

Uzależniony

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8220 postów

Napisano 24 grudzień 2008 - 14:08

Czasem, tzn. kiedy?

Jeśli używać serum, to tylko w toku śledztw za poważne przestępstwa.

#19 nieśmiertelna

Master

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2459 postów

Napisano 17 lipiec 2009 - 17:42

serum prawdy pentotal sodu używane przez wywiad BB)
SARKAZM- spotęgowana ironia o odcieniu zgryźliwym i pogardliwym. Oczywiście zgryźliwa ironia zależy od sytuacji, ale w kraju, w którym połowa obywateli jest kretynami nie można postępować inaczej. Trafny sarkazm nie jednej osobie dał do myślenia… a może wręcz pomógł.

Nad wszystkim, co robię, unosi się niezłomne poczucie ironii.    

Poziom trzeba obniżać, gdyż liczba głupich niepowstrzymanie wzrasta, a wzrasta, bo beztrosko mnożą się tylko biedni i tępi, a warstwy oświecone cechuje lenistwo na polu rozrodczości, przez co wciąż zwiększa się dysproporcja

Dołączona grafika                                    

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 _Gregory_

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 29 wrzesień 2009 - 12:23

Słyszałam że popularny wykrywacz kłamstw można oszukać. Trzeba tylko zadać sobie mocny ból żeby mózg skoncentrował się na czymś innym. Może nie do tematu ale też ciekawe. :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych