obliczenie, najwyżej będę główkowała przez jakiś tydzień. Bardzo mi zależy na czasie, ponieważ te zadania miałam mieć zrobione na
wczoraj takżę proszę o szybkie rozwiozanie i odpisanie mi. Dodam tylko, że zadania należą być rozwiązane za
pomocą układów równań. Z góry dziękuję. Proszę o jakąkolwiek pomoc w tych skomplikowanych według mnie zadaniach
ZAD. 1
Uzasadnij,że różnica liczby dwucyfrowej i liczby,którą otrzymamy po przestawieniu cyfr jest całkowitą wielokrotnością liczby 9.
ZAD. 2
Dziadek i babcia mają razem 140 lat. Dziadek ma dwa razy tyle lat, ile babcia miała wtedy, kiedy dziadek miał tyle, ile babcia ma teraz.
Ile lat ma teraz dziadek, a ile babcia?
ZAD. 3
Turysta przejechał 342 km w czasie 3 dni: pierwszego dnia dwa razy więcej niŜ drugiego,a trezciego o 20% mniej niż
drugiego. Ile km przebył turysta każdego dnia?
ZAD. 4
Pani Zosia wytapetowała pokój w ciągu 12 godzin, a pan Andrzej wytapetowałby ten sam pokój w ciągu 6 godzin.W ciągu ilu godzin
wytapetowaliby ten pokój razem?
ZAD. 5
Zmontowano rurociąg długości 172 m, złożony z 23 rur dwóch rodzajów-długości 470cm i 825cm. Ile rur każdej długości wykorzystano
przy budowie tego rurociągu?
ZAD. 6
Jeźeli do stopu złota ze srebrem dodamy 10 g czystego złota, to stosunek masy złota do masy srebra będzie wynosił 7:3, jeśli dodamy
do stopu 10g czystego srebra, to stosunek ten wyniesie 3:2.Ile gramów złota i ile gramów srebra jest w tym stopie?
SORKI POMYLIŁ MI SIĘ DZIAŁ
Użytkownik INeedHelp edytował ten post 18 wrzesień 2008 - 20:55