Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Kuratoryjne konkursy przedmiotowe

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 er-zet

can you read my mind?

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2438 postów

Napisano 16 wrzesień 2008 - 18:19

Chodzę do III klasy gimnazjum i biorę udział w dwóch 'olimpiadach' - biologicznej i chemicznej.
Dzisiaj dostałem już spis zakresu materiału, bibliografii i zaczynam się powoli przygotowywać.
Poradźcie jak się do nich przygotowywać, wymieńcie się doświadczeniami, ogólnie poradźcie coś co mogłoby się przydać.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Rusałka08

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 101 postów

Napisano 16 wrzesień 2008 - 20:47

Brałam udział w takiej olimpiadzie z chemii. Przede wszystkim zadania, zadania, zadania. Rób ile wlezie, najlepiej różnymi sposobami jak się da. Jak się wdrożysz do robienia zadań to będzie Ci dużo, dużo łatwiej, a wiadomo, że teorii raczej na olimpiadzie nie oczekują. Ja padłam na zadaniach , np. jaki kolor będzie miał roztwór czegoś tam. No najzwyczajniej nie wiedziałam. Przypomnij sobie jaki kolor np na papierku wykazują kwasy, jaki zasady, potem może gdzieś doczytaj jak jest z roztworami. Spróbuj zdobyć arkusze z poprzednich lat, zobaczysz sobie jakie typy zadań się pojawiają :) I życzę powodzenia !

#3 er-zet

can you read my mind?

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2438 postów

Napisano 16 wrzesień 2008 - 20:58

Rusałka08 do jakiego etapu doszłaś?

#4 aga-byczek

ah.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3210 postów

Napisano 16 wrzesień 2008 - 21:01

Z chemii w tamtym roku był strasznie trudny. Przynajmniej dla mnie :P Nikt się nie spodziewał takich zadań. Popieram Rusałkę, zadania to podstawa. Chociaż teoria też się trafia, najczęściej właściwości fizyczne/chemiczne tych bardziej popularnych pierwiastków.

Jeśli chodzi o biologię, to mój kolega (do wojewódzkiego etapu doszedł) czytał sobie po prostu podręczniki z liceum. :) Mówi, że mu to w zupełności wystarczyło.
Lubiła tańczyć, pełna radości tak... ;)

To zabawne, jak nic nie znaczyłby świat bez miłości...
Kotuś ;*

#5 Munia...

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 102 postów

Napisano 17 wrzesień 2008 - 14:26

Ja też biorę udział z biologii i i chemii...

Z biologii do szkolnego etapu wystarczy przyswoić sobie materiał 1-3 gim. Z chemią jest trudniej, bo niby tak samo materiał z gimnazjum ale dochodzą zadania, które są trudniejsze niż na lekcjach...

Wejdź sobie tu -> archiwum kuratorium i poszukaj zadań dla gimnazjum z 2007/2008 i wcześniejszych tam się najlepiej z orientujesz co potrzeba...

Moim zdaniem warto chodzić na kółka (jeżeli w twojej szkole są)... :)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 er-zet

can you read my mind?

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2438 postów

Napisano 17 wrzesień 2008 - 14:58

Wyświetl postUżytkownik aga-byczek dnia 16.09.2008, 22:01 napisał

Z chemii w tamtym roku był strasznie trudny. Przynajmniej dla mnie :P Nikt się nie spodziewał takich zadań. Popieram Rusałkę, zadania to podstawa. Chociaż teoria też się trafia, najczęściej właściwości fizyczne/chemiczne tych bardziej popularnych pierwiastków.

Jeśli chodzi o biologię, to mój kolega (do wojewódzkiego etapu doszedł) czytał sobie po prostu podręczniki z liceum. :) Mówi, że mu to w zupełności wystarczyło.
W tym roku po raz pierwszy będzie można używać kalkulatorów :P. Wg mnie wielki plus, bo przynajmniej będzie się zajmowało zadaniami a nie liczeniem. Po raz pierwszy też nie będzie części praktycznej, co także uważam za pozytyw, bo jednak nie każda szkoła posiada odpowiednie przyrządy pozwalające się dobrze przygotować.
Z biologii w pierwszym etapie jest w zasadzie człowiek, czyli wszystkie tkanki, narządy, układy, choroby, no jednym słowem wszystko i zacząłem się już uczyć, dostałem od nauczycielki podręcznik do I klasy liceum, trochę tego dużo jest, ale jakoś muszę dać radę :).

Wyświetl postUżytkownik Munia... dnia 17.09.2008, 15:26 napisał

Ja też biorę udział z biologii i i chemii...

Z biologii do szkolnego etapu wystarczy przyswoić sobie materiał 1-3 gim. Z chemią jest trudniej, bo niby tak samo materiał z gimnazjum ale dochodzą zadania, które są trudniejsze niż na lekcjach...

Wejdź sobie tu -> archiwum kuratorium i poszukaj zadań dla gimnazjum z 2007/2008 i wcześniejszych tam się najlepiej z orientujesz co potrzeba...

Moim zdaniem warto chodzić na kółka (jeżeli w twojej szkole są)... :)
Właśnie dzisiaj moja nauczycielka chemii zorganizowała pierwsze kółko dla osób, które wybierają się na olimpiadę. Jest naprawdę świetną nauczycielką, więc myślę, że dobrze mnie z zadań przygotuje :).

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#7 greys_kelly

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1000 postów

Napisano 17 wrzesień 2008 - 19:45

Ja brałam w olimpiadzie z biologii udział i niestety nie przeszłam. miałam coś koło 60%... ale powiem, że tamto roczna, nie była trudna... trzeba bylo jedynie się więcej pouczyć.. ja trochę przy mało się uczyłam i dlatego taki efekt...
...słowo Kocham nadużywane przestaje cokolwiek znaczy...
...czasem warto tylko śnić o czymś, niż to mieć...

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych