Kuratoryjne konkursy przedmiotowe
Rozpoczęty przez er-zet, 16 wrz 2008 18:19
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 wrzesień 2008 - 18:19

Chodzę do III klasy gimnazjum i biorę udział w dwóch 'olimpiadach' - biologicznej i chemicznej.
Dzisiaj dostałem już spis zakresu materiału, bibliografii i zaczynam się powoli przygotowywać.
Poradźcie jak się do nich przygotowywać, wymieńcie się doświadczeniami, ogólnie poradźcie coś co mogłoby się przydać.
Dzisiaj dostałem już spis zakresu materiału, bibliografii i zaczynam się powoli przygotowywać.
Poradźcie jak się do nich przygotowywać, wymieńcie się doświadczeniami, ogólnie poradźcie coś co mogłoby się przydać.
Kasia R.
Napisano 16 wrzesień 2008 - 20:47
Brałam udział w takiej olimpiadzie z chemii. Przede wszystkim zadania, zadania, zadania. Rób ile wlezie, najlepiej różnymi sposobami jak się da. Jak się wdrożysz do robienia zadań to będzie Ci dużo, dużo łatwiej, a wiadomo, że teorii raczej na olimpiadzie nie oczekują. Ja padłam na zadaniach , np. jaki kolor będzie miał roztwór czegoś tam. No najzwyczajniej nie wiedziałam. Przypomnij sobie jaki kolor np na papierku wykazują kwasy, jaki zasady, potem może gdzieś doczytaj jak jest z roztworami. Spróbuj zdobyć arkusze z poprzednich lat, zobaczysz sobie jakie typy zadań się pojawiają
I życzę powodzenia !
Napisano 16 wrzesień 2008 - 21:01
Z chemii w tamtym roku był strasznie trudny. Przynajmniej dla mnie
Nikt się nie spodziewał takich zadań. Popieram Rusałkę, zadania to podstawa. Chociaż teoria też się trafia, najczęściej właściwości fizyczne/chemiczne tych bardziej popularnych pierwiastków.
Jeśli chodzi o biologię, to mój kolega (do wojewódzkiego etapu doszedł) czytał sobie po prostu podręczniki z liceum.
Mówi, że mu to w zupełności wystarczyło.
Jeśli chodzi o biologię, to mój kolega (do wojewódzkiego etapu doszedł) czytał sobie po prostu podręczniki z liceum.
Lubiła tańczyć, pełna radości tak... ;)
To zabawne, jak nic nie znaczyłby świat bez miłości...
Kotuś ;*
Napisano 17 wrzesień 2008 - 14:26
Ja też biorę udział z biologii i i chemii...
Z biologii do szkolnego etapu wystarczy przyswoić sobie materiał 1-3 gim. Z chemią jest trudniej, bo niby tak samo materiał z gimnazjum ale dochodzą zadania, które są trudniejsze niż na lekcjach...
Wejdź sobie tu
archiwum kuratorium i poszukaj zadań dla gimnazjum z 2007/2008 i wcześniejszych tam się najlepiej z orientujesz co potrzeba...
Moim zdaniem warto chodzić na kółka (jeżeli w twojej szkole są)...
Z biologii do szkolnego etapu wystarczy przyswoić sobie materiał 1-3 gim. Z chemią jest trudniej, bo niby tak samo materiał z gimnazjum ale dochodzą zadania, które są trudniejsze niż na lekcjach...
Wejdź sobie tu
Kasia R.
Napisano 17 wrzesień 2008 - 14:58
Użytkownik aga-byczek dnia 16.09.2008, 22:01 napisał
Z chemii w tamtym roku był strasznie trudny. Przynajmniej dla mnie
Nikt się nie spodziewał takich zadań. Popieram Rusałkę, zadania to podstawa. Chociaż teoria też się trafia, najczęściej właściwości fizyczne/chemiczne tych bardziej popularnych pierwiastków.
Mówi, że mu to w zupełności wystarczyło.
Z biologii w pierwszym etapie jest w zasadzie człowiek, czyli wszystkie tkanki, narządy, układy, choroby, no jednym słowem wszystko i zacząłem się już uczyć, dostałem od nauczycielki podręcznik do I klasy liceum, trochę tego dużo jest, ale jakoś muszę dać radę
Użytkownik Munia... dnia 17.09.2008, 15:26 napisał
Ja też biorę udział z biologii i i chemii...
Wejdź sobie tu
archiwum kuratorium i poszukaj zadań dla gimnazjum z 2007/2008 i wcześniejszych tam się najlepiej z orientujesz co potrzeba...
Wejdź sobie tu
Kasia R.
Napisano 17 wrzesień 2008 - 19:45
Ja brałam w olimpiadzie z biologii udział i niestety nie przeszłam. miałam coś koło 60%... ale powiem, że tamto roczna, nie była trudna... trzeba bylo jedynie się więcej pouczyć.. ja trochę przy mało się uczyłam i dlatego taki efekt...
...słowo Kocham nadużywane przestaje cokolwiek znaczy...
...czasem warto tylko śnić o czymś, niż to mieć...
...czasem warto tylko śnić o czymś, niż to mieć...
Dodaj odpowiedź

Najpopularniejsze frazy z tematu
- konkurs kuratoryjny biologia
- konkurs kuratoryjny z biologii
- kuratoryjny konkurs z biologii
- wyniki konkursu kuratoryjnego z przyrody
- konkurs kuratoryjny z przyrody
- konkursy przedmiotowe forum
- testy kuratoryjne z biologii
- konkurs kuratoryjny z chemii
- konkurs kuratoryjny z biologii testy
- kuratoryjny konkurs biologiczny