[Mitologia] Quiz mitologiczny
Rozpoczęty przez Daros23, 29 sie 2008 10:23
126 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 22 czerwiec 2010 - 10:57

Penelopa; D:) cechowała ją wierność 10 czekała na Odysa ...
okay moje pyt: czym była klątwa polifema? i jak sie zakonczyla
okay moje pyt: czym była klątwa polifema? i jak sie zakonczyla
Kasia R.
Napisano 22 sierpień 2010 - 09:43
Czym była klątwa Polifema? I jak się zakończyła
Klątwę Polifema rzucił bóg morza Posejdon na Odyseusza. Posejdon chciał uśmiercić Odyseusza, więc rzucił zaklęcie, które miało na celu zatopienie łodzi Odyseusza. W ten sposób tułacz wpadł do morza i byłby utonął, gdyby nie pomoc jednej z nimf. Dzięki cudownej, magicznej przepasce odzyskał wszystkie siły, które odebrał mu żywioł.
Moje pytanie: Kim był Aristajos i w jaką historię był zamieszany? Jakim stał się znakiem zodiaku?
Klątwę Polifema rzucił bóg morza Posejdon na Odyseusza. Posejdon chciał uśmiercić Odyseusza, więc rzucił zaklęcie, które miało na celu zatopienie łodzi Odyseusza. W ten sposób tułacz wpadł do morza i byłby utonął, gdyby nie pomoc jednej z nimf. Dzięki cudownej, magicznej przepasce odzyskał wszystkie siły, które odebrał mu żywioł.
Moje pytanie: Kim był Aristajos i w jaką historię był zamieszany? Jakim stał się znakiem zodiaku?
Użytkownik Aulelia edytował ten post 22 sierpień 2010 - 10:04
Napisano 07 marzec 2011 - 07:57

Aristajos to syn Apolla i nimfy Kyrene.
Według jednego z mitów zakochał się w Eurydyce, którą zobaczył w dolinie Tempe. Nie wiedząc, że jest ona żoną króla Tracji, zaczął ją ścigać, aż samą Eurydykę ukąsił wąż, co spowodowało jej śmierć.
Znak zodiaku : Baran (Aries)
Jak nazywa się córka bóstw morza Kleto i Forkysa?
Według jednego z mitów zakochał się w Eurydyce, którą zobaczył w dolinie Tempe. Nie wiedząc, że jest ona żoną króla Tracji, zaczął ją ścigać, aż samą Eurydykę ukąsił wąż, co spowodowało jej śmierć.
Znak zodiaku : Baran (Aries)
Jak nazywa się córka bóstw morza Kleto i Forkysa?
Użytkownik Agnesea edytował ten post 07 marzec 2011 - 08:02
Napisano 07 marzec 2011 - 19:33
Meduza?

Ważne dla mnie osoby na forum:
Seth8820<:*:*:*>Fanz <Kamil zawsze mnie rozumie>, Lady_Nikt <z Natalką nudno nie ma>, shadie <Marta dobrze, że jesteś>, agata14vip <sisiorek shadie>, Tigerek <tylko ona mówi do mnie lisica>, ElizQa <nasza kochana Elizka>, kisiel9500 <simpson zawsze mnie wkurza>, leRka <z Beatką nawet w jungli byłam>, ufolek385 <z Anią można pogadać>, Agniechaa <zawsze z nami była>, Sandrusia_91 <Sandy :) >, Maf <synuś^^>, suworate <Wojtka i moja szufelka>, Vader <Wiktor niesamowity rycerz>, Ah My Goddess <Kuba kochany>, myszczu007 <Kuba casanowa>, wera83 <diablica, która nie chce wypuścić mnie z piekła>, Temida <Gosia to wariatka!>, SopoT <zakręcony optymista>, Cukierkowa <nasz cukierek>, coco123 <córcia^^>, ToMuŚ < :* >, vito < kochany Mariusz>
Kasia R.
Napisano 30 październik 2011 - 19:34
Hera proponowała bogactwo , Atena proponowala mądrośc, lecz wygrała afrodyta która obiecała mu(Parysowi) żonę Menelaosa , Helenę.
moje pytanie - łatwe kto podżucił to całe jabłko niezgody ?
moje pytanie - łatwe kto podżucił to całe jabłko niezgody ?
<Życie jest jak seks - wszystko się pieprzy...>
zło , mrok , matematyka!!
zło , mrok , matematyka!!
Kasia R.
Najpopularniejsze frazy z tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych