Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Ćwiczenia aerobowe

23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Doroti

Zwykła Wariatka

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3104 postów

Napisano 25 sierpień 2008 - 15:37

Witam ! :) Wprawdzie nie mam problemów z wagą, ale chciałabym nieco ujędrnić i wyrzezbić swoje ciało. Ostatnio wykonywałam przeważnie ćwiczenia z tzw. 6 Weidera, idelne na mięśnie brzucha. Czytałam jednak, że jeżeli cwiczy się np., jedynie brzuszki to można powiększyć obwód w talii.... żeby temu zapobiec trzeba wykonywac ćwiczenia aerobowe. Czy ktoś wie może konkretnie jakie ćwiczenia zaliczamy do ćwiczeń aerobowych ? Nie wiem... skłony przysiady, biegi.... szukałam informacji na ten temat w internecie, ale nie mogłam znalezć.... z góry dziekuje ;]

Użytkownik Doroti edytował ten post 25 sierpień 2008 - 15:38

"Zawsze trzeba wiedzieć kiedy kończy się jakiś etap w życiu. Jeśli uparcie chcemy w nim trwać dłużej niż to konieczne tracimy radość i sens tego co przed nami " Paulo Coelho

"“Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych, ale także za te, które w innych budzi.”

“Nie przejmuj się zbytnio tym, co ludzie powiedzą. Rob, co ci się w życiu podoba, jeśli tylko będziesz mogla potem w lustrze spojrzeć sobie w twarz.”

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Gliwice dentysta

#2 Talpy

Frank McGrath

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 992 postów

Napisano 25 sierpień 2008 - 16:48

Widzisz, a odpowiedź jest pod nosem Ćwiczenia fizyczne aerobowe i anaerobowe/KLIK.

Nawiasem mówiąc to szóstka też jest ćwiczeniem aerobowym, tak jak biegi, rower itd...

Użytkownik Talpy edytował ten post 25 sierpień 2008 - 16:49

Frank McGrath- THE BEST ARMS...

Sklep.FBB (Odżywki i suplementy).

Dołączona grafika

#3 Doroti

Zwykła Wariatka

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3104 postów

Napisano 25 sierpień 2008 - 16:54

dziękuje bardzo :) jezeliktoś ma jeszce jakieś propozycje ćwiczeń aerobowych to będe wdzięczna :]
"Zawsze trzeba wiedzieć kiedy kończy się jakiś etap w życiu. Jeśli uparcie chcemy w nim trwać dłużej niż to konieczne tracimy radość i sens tego co przed nami " Paulo Coelho

"“Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych, ale także za te, które w innych budzi.”

“Nie przejmuj się zbytnio tym, co ludzie powiedzą. Rob, co ci się w życiu podoba, jeśli tylko będziesz mogla potem w lustrze spojrzeć sobie w twarz.”

#4 CompletelyOther

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 43 postów

Napisano 25 sierpień 2008 - 18:11

z tego co wiem, to robiąc brzuski i podobne ćwiczenia na brzuch, to one nie spalają tłuszczu, tylko wyrabiają mięśnie, ale przecież jak się robią mięśnie to znika tłuszcz :) niewskazane są ćwiczenia na boczne parte brzucha, ponieważ podobno to powiększa biodra, ale ja tam nie wiem jak jest dokładnie, przecież nie może jakoś drastycznie ich powiększyć :)

Załączone grafiki

• Załączona grafika: serce.gif

#5 Talpy

Frank McGrath

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 992 postów

Napisano 25 sierpień 2008 - 21:08

Cytat

z tego co wiem, to robiąc brzuski i podobne ćwiczenia na brzuch, to one nie spalają tłuszczu

Ćwicząc brzuch na jednej sesji treningowej ok pół godziny na pewno spalisz z niego tłuszcz.

Cytat

ale przecież jak się robią mięśnie to znika tłuszcz

Trochę, ale na spalenie tkanki tłuszczowej są właśnie ćwiczenia aerobowe, które nie wyrobią ci za bardzo mięśni. Trening aerobowy to inna bajka niż anaerobowy.

Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 imissed_seanios

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 04 wrzesień 2008 - 19:51

Na spalanie tłuszczu ćwiczenia aerobowe są idealne :). A jeśli tak jak piszesz, chcesz też ujędrnić i wyrzeźbić ciało powinnaś robić ćwiczenia siłowe. Akurat jak stracisz tłuszcz będziesz miała ładnie podrzeźbione kształty. I nie musisz się obawiać dużych mięśni ;). Kobietom takie nie rosną ;).

#7 Talpy

Frank McGrath

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 992 postów

Napisano 05 wrzesień 2008 - 19:04

Nieeee???

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#8 imissed_seanios

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 05 wrzesień 2008 - 19:55

Nie :]. Mięśnie bez testosteronu nie rosną. Nie ma takiej możliwości. A kobiety, jak wiadomo, mają go bardzo malutko. Dlatego jedyne co mogą naturalnie uzyskać, to delikatne zarysowane mięśnie.

Więc ta pani ze zdjęcia wyżej na 100 % coś brała :].

Także nie strasz tutaj kobiet takimi zdjęciami ;). Bo znowu zamiast rozsądnie gubić tłuszcz połowa z nich przejdzie na "kopenhaską".

Użytkownik imissed_seanios edytował ten post 05 wrzesień 2008 - 19:57

#9 Talpy

Frank McGrath

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 992 postów

Napisano 06 wrzesień 2008 - 14:41

Mięśnie nie rosną bez białka, węglowodanów, tłuszczy itd a nie od testosteronu więc nie pisz głupot, testosteron jest jednym z wielu środków który przyspiesza rozwój mięśni i nie tylko, widać, że ta pani tryska teściem, ale są kulturystki o trochę mniejszych wymiarach, które śmiem wątpić, że są "czyste".

Użytkownik Talpy edytował ten post 06 wrzesień 2008 - 14:42

Dołączona grafika

#10 imissed_seanios

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 06 wrzesień 2008 - 15:32

Samo jedzenie nie warunkuje wzrostu mięśni. Do tego jest potrzebny szereg czynników. I hormony anaboliczne są jednym z nich. A żeby nie być gołosłownym:

"Zwykle wymienia się cztery podstawowe warunki, które muszą zaistnieć, aby proces wzrostu mięśni był możliwy. Należą do nich:
- odpowiednie zmiany napięcia mięśni - czyli zróżnicowany, poprawny pod względem metodycznym, dobrze zaplanowany i rzetelnie zrealizowany w całym makrocyklu, proces treningowy,
- odpowiedni odpoczynek - czyli zgodny z zasadami higieny, fizjologi i prawidłowościami związanymi z występowaniem procesu superkompensacji powysiłkowej, wypoczynek,
- odpowiedni poziom aminokwasów w komórce - czyli wystarczająca (nie za niska) zawartość białek w pożywieniu,
- odpowiedni poziom hormonów anabolicznych w komórce - czyli wystarczająca w stosunku do stosowanych obciążeń treningowych i zapewniająca anabolizm, zawartość testosteronu w organizmie."

Z książki Marka Kruszewskiego "Metody treningu i podstawy żywienia w sportach siłowych", str. 24

Inne przykładowe źródła:
http://www.bodybuild...tinamarina1.htm
http://www.sdw.pl/ar...silowni,80.html

Także prócz odpowiedniej diety i treningu, testosteron też jest potrzebny. Albo inne anaboliki. I zanim zaczniesz mnie znowu obrażać... Wiem jak wyglądają kulturystki na zawodach. Tylko zapewne wiesz, że taki wygląd to całe lata ciężkiego treningu, odpowiedniej diety i odpowiednich suplementów. Inna sprawa, że po latach ćwiczeń siłowych u kobiety poziom testosteronu się zwiększa, jednak też nie na tyle by urosnąć jak mężczyzna. Dodatkowo tuż przed zawodami jest się na bardzo restrykcyjnej diecie, która odwadnia organizm, dzięki temu skóra jakby "przylepia" się do mięśni i są one wyraźniejsze. Tak samo zawody w fitness sylwetkowym czy gimnastycznym. Taka piękna muskulatura jest widoczna głównie na zawodach. Na codzień te dziewczyny wyglądają zupełnie normalnie, muskulatura jest delikatnie widoczna.

Autorce postu nie zależy na tym żeby urosnąć, ale żeby zgubić tłuszcz i ujędrnić ciało. Nie stosuje żadnych odżywek, czy suplementów. Nie prowadzi żadnych ciężkich treningów siłowych. I dlatego nie ma co jej grozić. Jedyne to może w tej chwili (przy aktualnej diecie, treningu itd) uzyskać to delikatnie zarysowane mięśnie a i to dopiero po ładnych paru miesiącach pracy. Dlatego ten post i dlatego pisałam, żebyś nie straszył dziewczyn takimi zdjęciami, bo kobiety ogólnie boją się ruchu, boją się siłowni, a to źle, bo rośnie nam kalekie pokolenie, które nawet nie potrafi przewrotu w przód zrobić. Bo w całej mojej 10-letniej karierze sportowej nigdy jeszcze nie było z młodzieżą tak źle jak teraz :].

Pozdrawiam

#11 Talpy

Frank McGrath

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 992 postów

Napisano 06 wrzesień 2008 - 16:04

Oprócz estrogenu w ciele kobiety ukrywa się także testosteron, niektóre maja go więcej inne mniej... Łatwo to poznać...
Wysiłek fizyczny zwiększa poziom testosteronu, aerobik również, ale nie w taki stopniu żeby wam zarost zaczął rosnąć ;)

Ja jej nie straszę, przeczytaj mój poprzedni post

Dołączona grafika

#12 Doroti

Zwykła Wariatka

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3104 postów

Napisano 06 wrzesień 2008 - 20:49

Przede wszystkim dziękuje wszystkim a posty a zwłaszcza Talpy. Twoje uwagi sa chyba najcenniejsze.Teraz już nie musze sie obawiać, że niechcący wyrządze sobie krzywde i pwiększe obwód swojej tali :D .
Cwicze codziennie robiąc 30 x ćwiczenia na plaski brzuch z vity. Czyli spiecia brzucha, wymachy na wyprostowanych nogach w leżeniu itp. Biegam około 5 min. Wykonuje przysiady, i ćwiczenie na talie osy polegajace na tym, że robie : skłon do przodu, skłon do lewej, skłon do prawej nogi, maksymalny skłon w lewo i maksymalny skłon w prawo. Uznaje to za "jeden". Powtarzam to 30 x. Do tego czasem nożyce( w pionie i poziomie) x 30 i rowerek. x 30.
Może troche to skomolikowałam, ale mniej wiecej tak to wygląda ;) Chce tylko wzmocnić mięśnie brzucha i ujędrnić troche ciało, a nie schudnąć. Myśliciei , że taki trening mi wystarczy ? Czy musze dołączyć specjalną diete czy tyko zrezygnować ze słodyczy ?
Pozdrawiam :)

#13 Talpy

Frank McGrath

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 992 postów

Napisano 06 wrzesień 2008 - 20:56

Specjalnej diety nie musisz mieć, słodycze przydałoby się odstawić, do tego nie jedz nic z węglowodanami na noc (zamiast tego jakieś warzywa, albo coś z białkiem (nie mleko), serek wiejski w sam raz... Najwięcej węglowodanów jedz do południa, potem ograniczaj, jedz często małe posiłki. Żadna wielka filozofia ;)

Dołączona grafika

#14 Doroti

Zwykła Wariatka

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3104 postów

Napisano 06 wrzesień 2008 - 21:29

Racja , muze to tylko wprowadzić w życie. Dziś już jest po 22 więc i tak nic nie zjem, ale od jutra nowe reguły :
-śniadanie - bułka z masłem i jakimś dodatkiem bądz płatki na mleku do tego herbata ( no moze nie do płatków... ;)) [Tak było]
-szkoła- jabłko [ Tak jest od tego roku. Kiedyś też już to praktykowałam]
-obiad- cokolwiek, co bęedzie do zjedzenia
-kolacja- nie pózniej niż o 21, najlepiej w okolicach 19-20 ( niestety liczę się z tym, ze czasami będę wracać z angielskiego o 21... ale to tylko jeden dzień w tygodniu, wiec nie powinien zrobic wielkiej róznicy) [ To musze unormować...]

Zero słodyczy i przegryzek miedzy posiłkami oprócz warzyw.[ Tutaj też musi być bardziej rygorystycznie ;p]

Myślisz, że taki jadłospis , bedzie w miare ? a jak to jest z orzechami np. pistacjami ? Wiem, ze jeśli są solone to nie można ich zjesc dużo, ale.. czy naprawde musze je odstawić ? ;>

Użytkownik Doroti edytował ten post 06 wrzesień 2008 - 21:30

#15 Talpy

Frank McGrath

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 992 postów

Napisano 06 wrzesień 2008 - 22:06

Na śniadanie polecam musli, w czasie szkoły weź przynajmniej jedną kanapkę z ciemnym pieczywem i jakąś szynką z indyka np i do tego to jabłko, na obiad to co tam masz to nie wiem, ale aby zdrowo, między obiadem a kolacją też daj jakąś przekąskę, kolacja tak jak mówiłem wcześniej.

Tabela kaloryczna na pewno się przyda żebyś wiedziała co kiedy jeść i czego całkiem unikać. Odnośnie H2O nie muszę przypominać, że trzeba sporo pić...

A jeszcze te orzechy, nie musisz odstawiać, orzechy są zdrowe...

Użytkownik Talpy edytował ten post 06 wrzesień 2008 - 22:07

Dołączona grafika

#16 imissed_seanios

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 07 wrzesień 2008 - 00:08

No więc też to pisałam parę postów wyżej ;). Mamy testosteron, ale nie tak dużo jak mężczyźni (i całe szczęście)... Co do przyrostu mięśni wiem to też z własnego doświadczenia. Po pół roku ćwiczeń siłowych stwierdziłam, że fakt, mięśnie stały się twardsze i skóra sprężysta, ale wcale mi nic tam nie urosło ;)... Podczas kiedy mój brat już w ciągu 4 miesięcy wyraźnie się poprawił.

Na to "straszenie" tak reaguję, bo ja znam dobrze kobiety i wiem co myślą kiedy im się powie słowo "siłownia" ;). Tak naprawdę oprócz ćwiczących mało kto wie na czym to wszystko polega. Też kiedyś nie wiedziałam i panicznie bałam się, że urosnę ;).

A co do diety :). Tak jak mówisz, nic wymyślnego. Trzeba po prostu jeść zdrowe jedzenie, odstawić to niezdrowe, i nawet nie trzeba przy tym specjalnie kalorii liczyć. Ja po prostu dbam o to, by w każdym posiłku było jakieś zdrowe białko, żeby były warzywa, a węglowodany to tylko te zdrowe. I efekt jest, bo powoli, ale skutecznie zrzucam tłuszcz. Mam wprawdzie ustalony limit kalorii, którego nie przekraczam, ale to nie jest nic trudnego, bo w ciągu dnia spokojnie się najadam w tych 5 czy 6 posiłkach, bez żadnych wyrzeczeń czy głodowania. I działa :).

A na śniadanie mogę jeszcze polecić jeden fajny i szybki posiłek. Chudy twaróg plus 3 łyżki płatków owsianych, trochę rodzynek lub innych suszonych owoców (np. pokrojone śliwki) i odrobina orzechów. Bardzo syci i ma się dużo energii przez jakieś najbliższe 3, 4 godziny :). A na obiad standard. Ryba/kurczak/indyk, plus warzywa, plus brązowy ryż lub makaron pełnoziarnisty jak ktoś chce . Można to przygotować dosłownie w 15-20 minut :).

Powodzenia a walce o upragnioną sylwetkę :).

#17 Talpy

Frank McGrath

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 992 postów

Napisano 07 wrzesień 2008 - 09:53

To czy mięśnie urosną zależy od tego jak i ile jesz, jeśli jadłaś mało to ci mięśnie nie rosły i tyle. Odnośnie śniadania, twaróg to średni pomysł, białko z twarogu wchłania się powoli i długo, na śniadanie organizm potrzebuje białka o szybkiej wchłanialności, aby zahamować nocny katabolizm. Twaróg lepiej na noc...

imissed, rozsądny obiadek ;) żeby wszystkie wiedziały, że trzeba tak jeść :)

Użytkownik Talpy edytował ten post 07 wrzesień 2008 - 09:54

Dołączona grafika

#18 Doroti

Zwykła Wariatka

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3104 postów

Napisano 07 wrzesień 2008 - 20:05

Dziękuje wszystkim za rady :) Ohh ciesze się , że nie musże odstawiać orzechów ^^ bardzo lubie musli , wiec z tym nie ma problemu. A co myslicie o otrębach z jogurtem owocowym na sniadanie ?
Dzisiaj nie jadłam już żadnych słodyczy. Tylk malutki kawałek arbuza jeżeli juz mówimy o przekąskach ;) Mam 146 cm wzrostu , waże 44 kg i mam 65 cm w tali. Standardowy rozmiar ubrań to s/xs. Spodnie rozmair 25. Wszyscy mi mówią, że wygladam na naprawde szczupłą... ale chce mieć twardzszy , bardziej jędrny brzuch i te 3 cm w tali mniej. Chociaż nie wiem jak to będzie z tą talią bo szcerze powiedziawszy am dosyc szerokie żebra. Nie mam tam raczej tłuszczu, ale... może cos się jeszcze da zrobić. Zaczne jeść troche zdrowiej i rozsądniej przede wszystkim, to napewno mi się przyda zwłaszca dla komfortu psychicznego :]

#19 alejestemprze

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 14 wrzesień 2008 - 01:43

oj Talpy, Talpy...
sam głupoty piszesz ;)
super, że wkleiłeś zdjęcie zawodowej kulturystki. Doskonały przykład wpływu treningu siłowego...i dopingu :)
Trening siłowy jest dobrym narzędziem do spalania tłuszczu. Podobnie jak trening interwałowy.
Nie siej fermentu.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 Talpy

Frank McGrath

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 992 postów

Napisano 14 wrzesień 2008 - 13:14

Cytat

Doskonały przykład wpływu treningu siłowego...i dopingu

A czy ja napisałem, że ona tak urosła po marchewce?

Cytat

Trening siłowy jest dobrym narzędziem do spalania tłuszczu.

Jak się wie jak go robić... Myślę, że dla kobiet aeroby wystarczą...
Nie wiem co złego tu napisałem, chciałeś/łaś się pokazać?

Użytkownik Talpy edytował ten post 14 wrzesień 2008 - 13:14

Dołączona grafika

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych