Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

* * * * * 3 głosy

"Wielkie Kino"

524 odpowiedzi w tym temacie

#41 Qon

Eksperfekcjonista

• HalfMod
  • 7311 postów

Napisano 07 kwiecień 2008 - 07:17

Wyświetl postUżytkownik trent dnia 5.04.2008, 11:23 napisał

Ambitne kino? Dla mnie ambitny film to np. 6 Zmysł, Sin City, Ja Robot, Blade Runner, Czas Apokalipsy. Ale tak pozatym jak film jest uważany za ambitny przez krytyków przeróżnych to najczęciej nie mogę obejrzeć go do końca np. firmy Almadovara.

Spoko, z czasem dotrwasz do końca. Z tych, które wymieniłeś, zgodzę się z 2 ostanimi. Blade Runner to jeden z niewielu filmów s-f, który można zaliczyć do ogólnej klasyki kina. W ogóle przydałoby się więcej adaptacji Dicka w kinematografii, ale z drugiej strony, niełatwo sfilmować taki np. "Valis". A ten drugi, cóż, tyle tylko powiem, że wciąż niestety nie znalazłem czasu, by przeczytać "Jądro ciemności", na podst. którego powstał.

Wyświetl postUżytkownik omickal dnia 5.04.2008, 18:23 napisał

Chcę sprostować, bo widzę, że wiele osób mnie nie zrozumiało. Przez "podane na tacy" rozumiem konkretny problem i konkretną sytuację. Problem śmierci, przemijania, miłości, wyborów, nałogów, wiary, etc. Dobry ambitny film zwykle porusza jeden problem. Przez "podane na tacy" nie mówię, że coś musi być do przesady jasne. Widz sam powinien wyciągnąć wnioski z filmu. Film powinien w jakiś sposób wpłynąć na widza, aby inaczej postrzegał niektóre sprawy.

Przykład ambitnej produkcji. (Reklamówka, ale to nie jest istotne):
http://pl.youtube.co...h?v=I8v9vgk-bT0

Matrix ambitny? To jest czyste kino rozrywkowe.

Jeden problem? A takie filmy jak "Exils", "Dive Bar Blues" (oryg. tytuł "Away with words" - jeden z najlepszych, dwuznacznych tytułów jakie znam, w ogóle świetny film"), "Europa" von Triera, "Truposz" Jarmuscha i wiele innych - na pewno nie dotykają pojedynczego problemu.

Wyświetl postUżytkownik jenndor dnia 6.04.2008, 13:09 napisał

Moim skromnym zdaniem dobry film nie musi aspirować do miana ambitnego (czyt. pouczającego, moralizatorskiego), często przekaz broni się sam - realizacja, scenariusz, sposób przedstawienia. Ambitny jest wtedy, gdy nie powiela schematów, ale zarazem proponuje proste środki wyrazu albo zwykłe historie ujęte w nieszablonowy sposób. Film nie musi epatować mądrością życiową, nie musi patetycznie opiewać pewnych wartości. Skoro już zostało napisane, że film to sztuka, to może patrzmy na niego bardziej pod tym kątem, nie czyniąc głównym kryterium przesłania, jakie z sobą niesie. Bo ono właśnie jest często najmniej widoczne na pierwszy rzut oka, co w rezultacie prowadzi do tego, że odbieramy film w określony sposób. I tak np. często cytowane "Requiem dla snu" wg definicji ukutej przez autora tematu to musiałoby być ambitne kino, które poucza, jak wielkim zagrożeniem jest nadużywanie narkotyków. A może jest to po prostu film o słabych relacjach międzyludzkich, rodzinnych, które dały taki a nie inny efekt? Każdy film ma swoje drugie dno i to, że akurat o czymś konkretnym opowiada (jak "Żółty szalik" - o alkoholiku), nie znaczy to, że problem alkoholizmu jest tu najważniejszy. Zresztą na ten temat powstało kiedyś ciekawe dzieło - "Pętla" Hassa - studium alkoholizmu, ale chyba bardziej studium samotności, izolacji i opuszczenia w trudnej chwili.
Zmierzam do tego, że "ambitność" kina/filmu nie zawsze idzie w parze z wybitnością. "Biała sukienka" to przykład - ładny morał, przesłanie, ale realizacja dużo poniżej przeciętnej. A tak się składa, że ja od filmu oczekuję nie tylko mądrych myśli, ale przede wszystkim wrażeń artystycznych, płynących z aktorskiej gry, nieprzeciętnych dialogów, ukrytej symboliki i ciekawej kreacji świata. I nie chodzi mi wcale o to, że film ma byc widowiskowy czy coś w tym stylu - nie. Dobry film łączy w sobie wiele elementów - moralizatorstwo nie zajmuje wg mnie pozycji naczelnej czy uprzywilejowanej. Nietrudno umieścić w filmie piękne, szlachetne przesłanie - liczy się jeszcze metoda, sposób, w jaki się temat zaprezentuje.

Mądre słowa. Ogólnie zgadzam się, ale proponuję jednak utożsamić terminy "wielkie kino", film "dobry", ''ambitny", "wybitny", bo pogubimy się w definicjach. Z zastrzeżeniem, że film może wyć wybitny w nie wszystkich wymiarach (przykład "Białej sukienki").

Wyświetl postUżytkownik jenndor dnia 6.04.2008, 17:58 napisał

Ależ dlaczego mamy przestać dyskutować na temat dobrego kina? :) Lepsze to od tych wszystkich "ochów" i "achów" nad "Szkołą uczuć" czy innym mdłym romasidłem ^_^
Dlatego proszę, kontynuujmy. O konkretnych filmach i konkretnych po nich wrażeniach.

Dokładnie, po to jest forum, żeby dyskutować.

Wyświetl postUżytkownik omickal dnia 6.04.2008, 17:59 napisał

O konkretnych filmach, oczywiście jak najbardziej dyskutujmy. :)

No to może argentyńska "Antena"... Być może niewielu z was oglądało, ale proponuję to naprawić. Kolejny przykład, jak trudno zdefiniować "ambitne kino". Prosta fabuła, ale jaki awangardowy sposób realizacji. Film niemy, czarno-biały, a jednak hipnotyzująco przyciągający uwagę, i dla mnie na pewno nie nudny. Mimo uproszczeń, porusza ważne problemy i w ciekawy sposób wykorzystuje symbolikę naszej cywilizacji.

Użytkownik Qon edytował ten post 10 kwiecień 2008 - 06:20

Już niemowlęta znają tę zasadę - JAK mówisz, jest ważniejsze niż - CO mówisz.
"Ludzie postępują racjonalnie dopiero gdy wyczerpią wszystkie inne możliwości"

Qon-teksty i Qon-fabulacje
Tomasz Witkowski - W obronie rozumu - Blog
http://dwagrosze.com/

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#42 ToMuŚ

Księciunio Tomasz! :o)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 820 postów

Napisano 07 kwiecień 2008 - 08:01

Mój Nikifor-strasznie mi się ten film podoba.

Dołączona grafika

Księciunio Tomasz II Narcyz

|.last.fm.|.deviantART.|

#43 Raoul D

I'm a passenger, and I ride and I ride

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1010 postów

Napisano 13 lipiec 2008 - 00:19

No myślę że czas troche odświeżyć ten temat ;)

Praktycznie oglądam tylko ambitne filmy, ale nieraz zdarzy mi się obejrzeć coś innego typu. Zaś szmirowate filmy typu "Dziewczyna z sąsiedztwa" czy inny chłam odrzucam kompletnie ;).

Ostatnio obejrzałem "Easy Rider". Film naprawdę godny polecenia.
Utknął mi w głowie pewien cytat z tego filmu :

Cytat

Mówić o wolności to jedno. Co innego być wolnym

Cytat

Powiedz komuś, że nie jest wolny, to zabije cię, żeby ci udowodnić, że się mylisz. Będą ci truć bez końca o wolności jednostki, ale widok wolnego człowieka ich przeraża

Obecnie ambitne kino jest zazwyczaj kinem niszowym a mega producje zajmują się tym co się dobrze sprzedaje czyli troche akcji, filmy typu "Shrek", oraz te beznadziejne komedie romantyczne.
Wiem że znajdą się też tytuły które można przypiąć do kina ambitnego ale jest ich bardzo mało.

Możecie mi polecić jakieś nowe produkcje które można zaliczyć do tych ambitnych ?
"Socjalizm każdemu równo utrze. Bogatych zdusi jutro, a biednych pojutrze"
Aleksander Fredro
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#44 Lillian

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 461 postów

Napisano 13 lipiec 2008 - 09:34

Nie wiem czy to filmy ambitne, ale wielkie wrażenie wywarły na mnie takie filmy jak :
Skazani na shawshank, Czas Apokalipsy, Dawno temu w Ameryce, oczywiśćie Requiem dla snu
Z nowszych to naprawdę bardzo podobał mi się Labirynt Fauna. Naprawdę polecam ten film ; )

Użytkownik Lillian edytował ten post 13 lipiec 2008 - 09:38

" Tak...
Byle w plecy wiatr
Za plecami
Szary świat

Muzyka to lek 
Na smutek i gniew
Reszta jest tylko tłem "

#45 czera

Sztukmistrz z Cieszyna

• Do usunięcia
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2497 postów

Napisano 13 lipiec 2008 - 11:36

Nie lubie z reguły jak ktoś to próbuje wcisnąć ludziom, że tylko ambitne kino, że jaki to nie jest koneser kina itd. Osobiście gardzę takimi ludźmi. Sam dzielę filmy na dobre i złe.
I tak z dobrych mogę polecić:
- Godfather
-Ścigany
-Skazany na Shawshank
-Piękny Umysł
-Lśnienie
-Wielki Szu
- Psy
- Testosteron
- Człowiek z Blizną
Dużo by tego wymieniać
Złe filmy
-Nigdy w życiu
-Replikant
-Dirty Dancing 2
-Statyści
-Kobieta z wody
-Spiderman każda część
Ale tak jak podkreślam zmysł estetyczny każdego odbiorcy jest inny

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#46 Raoul D

I'm a passenger, and I ride and I ride

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1010 postów

Napisano 13 lipiec 2008 - 11:46

Cytat

Nie lubie z reguły jak ktoś to próbuje wcisnąć ludziom, że tylko ambitne kino, że jaki to nie jest koneser kina itd. Osobiście gardzę takimi ludźmi.
Ja przecież mówiłem że nie oglądam tylko ambitnego kina, ale filmy typu "Kung -fu Panda" i "Dziewczyna z sąsiedztwa" odrzucam kompletnie. Takie filmy jest dla mnie nie do obejrzenia.
"Socjalizm każdemu równo utrze. Bogatych zdusi jutro, a biednych pojutrze"
Aleksander Fredro
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#47 czera

Sztukmistrz z Cieszyna

• Do usunięcia
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2497 postów

Napisano 13 lipiec 2008 - 16:11

Wyświetl postUżytkownik Raoul D dnia 13.07.2008, 12:46 napisał

Ja przecież mówiłem że nie oglądam tylko ambitnego kina, ale filmy typu "Kung -fu Panda" i "Dziewczyna z sąsiedztwa" odrzucam kompletnie. Takie filmy jest dla mnie nie do obejrzenia.
To było ogólne stwierdzenie.

#48 audrey

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 990 postów

Napisano 14 lipiec 2008 - 11:50

Wyświetl postUżytkownik Qon dnia 3.04.2008, 07:58 napisał

Są dobre komedie, w które twórcy włożyli więcej wysiłku niż wrzucenie do nich kilku gagów. Na przykład filmy S. Barei, czy Monty Pythona. Horrory też, dla mnie np. "Blair Witch" jedynka, może nie ambitny, ale naprawdę dobry, bez plastikowych potworów i hektolitrów krwi.
Blair Witch był dobry z tego względu, że 'zła' nie było widać, tak na prawdę on powstawał w naszej wyobraźni. nie jest proste tak stworzyć akcje żeby widz bał się tego czego nie widzi - wiele jest nieudanych prób jednak twórcą Blair Witcha się udało.

Wyświetl postUżytkownik omickal dnia 3.04.2008, 09:59 napisał

Kino ambitne, to nie jest zwykle kino rozrywkowe.
Filmy ambitne mają nieść jakieś przesłanie, głębszą treść, a nie jest ich celem zabawianie oglądającego.
filmy ambitne dla mnie są rozrywką. zabawiają mnie. bo nic tak człowieka nie cieszy jak dobry film ;)

Wyświetl postUżytkownik Qon dnia 4.04.2008, 07:50 napisał

No to ja dorzucę jeszcze paru reżyserów: Woody Allen, bracia Coen, Jarmusch, von Trier, Herzog, Tornatore, Wim Wenders, Kusturica.
Allen- bardzo dobry, ma charakter, jednak jego filmy mnie aż tak nie przekonują. choć 3 oscary mówią same za siebie ;)
Coenowie - zasłyneli dla mnie tylkofilmem "to nie jest kraj dla starych ludzi"
Jarmusch- Kawa i Papierosy ;) tak to nic ciekawego JAK DLA MNIE
von Trier- ma na koncie pare wspanialych filmów
Herzog- jest dobry, ale nie powinien być tu wymieniany
Tornatore- też nie rozumiem co on tutaj robi
Wenders- szczerze to go w ogole nie znam, postaram się nadrobić zaległosci
Kusturica- geniusz "czarny kot, biały kot" wysłużył się tylko tym 1 filmem, ale za to jakim. przescignął wyżej wymienionych.
do listy pasują dwaj panowie - Allen i Kusturica.
a ja dodałabym jeszcze : Hitchcocka !, Tima Burtona, Kubricka, Tarantino, Spielberga

Wyświetl postUżytkownik czera dnia 13.07.2008, 12:36 napisał

Nie lubie z reguły jak ktoś to próbuje wcisnąć ludziom, że tylko ambitne kino, że jaki to nie jest koneser kina itd. Osobiście gardzę takimi ludźmi. Sam dzielę filmy na dobre i złe.
I tak z dobrych mogę polecić:
- Godfather
-Ścigany
-Skazany na Shawshank
-Piękny Umysł
-Lśnienie
-Wielki Szu
- Psy
- Testosteron
- Człowiek z Blizną
Dużo by tego wymieniać
Złe filmy
-Nigdy w życiu
-Replikant
-Dirty Dancing 2
-Statyści
-Kobieta z wody
-Spiderman każda część
Ale tak jak podkreślam zmysł estetyczny każdego odbiorcy jest inny
masz racje KAŻDEGO ODBIORCY ZMYSŁ ESTETYCZNY JEST INNY. wiec nie komentuje

#49 Qon

Eksperfekcjonista

• HalfMod
  • 7311 postów

Napisano 14 lipiec 2008 - 14:47

Wyświetl postUżytkownik yay. dnia 14.07.2008, 12:50 napisał

Allen- bardzo dobry, ma charakter, jednak jego filmy mnie aż tak nie przekonują. choć 3 oscary mówią same za siebie ;)
Coenowie - zasłyneli dla mnie tylkofilmem "to nie jest kraj dla starych ludzi"
Jarmusch- Kawa i Papierosy ;) tak to nic ciekawego JAK DLA MNIE
von Trier- ma na koncie pare wspanialych filmów
Herzog- jest dobry, ale nie powinien być tu wymieniany
Tornatore- też nie rozumiem co on tutaj robi
Wenders- szczerze to go w ogole nie znam, postaram się nadrobić zaległosci
Kusturica- geniusz "czarny kot, biały kot" wysłużył się tylko tym 1 filmem, ale za to jakim. przescignął wyżej wymienionych.
do listy pasują dwaj panowie - Allen i Kusturica.
a ja dodałabym jeszcze : Hitchcocka !, Tima Burtona, Kubricka, Tarantino, Spielberga

No widzisz, a ja z twoich zostawiłbym tylko Kubricka ;)
Pozostałych cenię, świetni na swoim poletku, ale nie pasujący do mojej definicji.

Użytkownik Qon edytował ten post 14 lipiec 2008 - 14:51

#50 audrey

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 990 postów

Napisano 14 lipiec 2008 - 16:33

nic dziwnego, bo każdy do "ambitnego kina" podchodzi inaczej.
omijając już postacie kina i powracając do filmów niepokoi mnie pojawienie się Matrixa, 6 Zmysłu, Sin City, Ja Robot i Władcy Pierścieni, zdanie omickala - autora tematu- który moim zdaniem nie do końca wie czym jest (także dla niego!) wielkie kino..
Pomyslałam teraz nad dwoma polskimi filmami - Pręgi i Symetria. co sądzicie ? (wielkie kino polskie - nie bierzmy tu pod uwage światowego poziomu)

#51 Qon

Eksperfekcjonista

• HalfMod
  • 7311 postów

Napisano 15 lipiec 2008 - 06:22

Symetria jest trochę przereklamowana, choć dobra. Pręgi oglądałem wyrywkowo, ale chyba jest całkiem niezły.

#52 czera

Sztukmistrz z Cieszyna

• Do usunięcia
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2497 postów

Napisano 15 lipiec 2008 - 10:54

:) Akurat Symetria to jeden z lepszych filmów polskich wyprodukowanym w ostatnich kilku latach.

#53 Qon

Eksperfekcjonista

• HalfMod
  • 7311 postów

Napisano 15 lipiec 2008 - 10:55

Niespecjalnie ma z czym konkurować...

#54 Lillian

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 461 postów

Napisano 15 lipiec 2008 - 11:38

Zgadzam się Symetria to naprawdę niezły polski film : ]
Pręgi - przyznam szczerze, że nie oglądałam

" Tak...
Byle w plecy wiatr
Za plecami
Szary świat

Muzyka to lek 
Na smutek i gniew
Reszta jest tylko tłem "

#55 El Pablo

Tyran Okrucieństwa

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2982 postów

Napisano 15 lipiec 2008 - 12:50

Symetria wybiła sie poza resztę załosnego polskiego kina z komediami romantycznymi made in Poland, czego niestety nie można powiedzieć o kolejnych filmach Niewolskiego które nie moga równać się z Symetrią.
"Podaj mi dłoń, płynie w nas krew tych samych przodków, ratuj ten Kraj, bo o Twoje i moje życie tu toczy się gra"
Dołączona grafika

"(...)Dla tej polityki oddam resztę swego życia i gotów jestem oddać życie zaraz, jeśli będzie tego potrzeba. Jeśli zaś dla tej polityki nie znajdę poparcia u Was i w kraju-usuwam się z czynnej polityki i poświęcę się pracy nad tym, żeby z przyszłych pokoleń lepsi od nas politycy wyrośli. Może być, że Polska jest skazana na to, żeby nią kierowali pajace, zacietrzewieni parafianie, krótkowidze i ... zdrajcy(...)"
Roman Dmowski

Lista forumowych buraków: Herbatniczek.

#56 Qon

Eksperfekcjonista

• HalfMod
  • 7311 postów

Napisano 15 lipiec 2008 - 13:41

Dokładnie, taki "Job" - co za porażka.

#57 El Pablo

Tyran Okrucieństwa

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2982 postów

Napisano 15 lipiec 2008 - 14:36

Dorzucę jeszcze do tego pseudo lynchowski "Palimpsest" na którym o mało co nie zasnąłem.
"Podaj mi dłoń, płynie w nas krew tych samych przodków, ratuj ten Kraj, bo o Twoje i moje życie tu toczy się gra"
Dołączona grafika

"(...)Dla tej polityki oddam resztę swego życia i gotów jestem oddać życie zaraz, jeśli będzie tego potrzeba. Jeśli zaś dla tej polityki nie znajdę poparcia u Was i w kraju-usuwam się z czynnej polityki i poświęcę się pracy nad tym, żeby z przyszłych pokoleń lepsi od nas politycy wyrośli. Może być, że Polska jest skazana na to, żeby nią kierowali pajace, zacietrzewieni parafianie, krótkowidze i ... zdrajcy(...)"
Roman Dmowski

Lista forumowych buraków: Herbatniczek.

#58 czera

Sztukmistrz z Cieszyna

• Do usunięcia
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2497 postów

Napisano 15 lipiec 2008 - 20:55

Wyświetl postUżytkownik Qon dnia 15.07.2008, 11:55 napisał

Niespecjalnie ma z czym konkurować...
A to już inna bajka.

#59 Kryska13

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 191 postów

Napisano 21 lipiec 2008 - 11:13

Swietny temat. Ja też interesuje ambitnymi filmami. Film "Basen" jest warty zastanowienia. Opowiada o ponurej pisarce kryminałów - Sarah, która jest niezadowolona ze swoich książek mimo tego ze ma wielu fanów, nie mogąc znaleźdz natchnienia do napisanie kolejnej ksiazki mówi o tym swojemu wydawcy, który proponuje jej aby oderwała sie od szarej codziennosci i wyjechała do jego rezydencji na pare miesiecy. Kobieta zostaje sama w jego domu na czas pisania nowej książki. Spokój Sarah zakłuca niespodziewany przyjazd córki wydawcy. Obie nie mogą sie ze soba porozumieć. Sarah po przeczytaniu pamietniku młodej dziewczyny, postanawia spełnic swoje literackie ambicje i napisac powazniejsza lekture, w ktorej nastolatka miala byc głowną bohaterką.

"Mówią, że nie można życ bez miłosci. Uważam, że tlen jest ważniejszy"

Dr House

Oto Twój świat. Twoje życie. Przygotuj się na czary

#60 Addam...

Chadzam sam, bez stada. Tak lubie, to mi odpowiada.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6573 postów

Napisano 21 lipiec 2008 - 23:13

Wielkie kino to z pewnością nie jest ale ponadprzeciętne na pewno: "Mistrz i Małgorzata", miniserial (10 odc) rosyjski, wierna adaptacja Bułhakowa. Bardzo dobrze im to wyszło.
"Gdy tyranem jest anonimowa ustawa, człowiek nowoczesny czuje się wolny.."
Nicolas Davila

"Gdy intelektualista napotka zwierzę, które stale chodzi w kółko, to ma problem, aż do momentu, kiedy nazwie je "cyklopedykiem". Od tej pory na pytanie: "Dlaczego to zwierzę chodzi w kółko?" odpowiada: "Bo to jest cyklopedyk!" i uważa sprawę za załatwioną"
Stanisław Lem

Ostatnio w głowie najczęściej brzęczy mi: Turbo - "Noc już woła"

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych