Widziałem ostatnio na hbo "Erratum". To polski film. I zacząłem się zastanawiać, czy ten film nie jest czasem właśne wielkim kinem, bo jest odnajdywaniu na nowo samego siebie. Zrobił na mnie ten film pozytywne wrażenie.
"Wielkie Kino"
Rozpoczęty przez omickal, 05 mar 2008 10:58
524 odpowiedzi w tym temacie
Kasia R.
Napisano 23 kwiecień 2012 - 12:20
Też lubie polskie kino, ale np. o Tricku nie chcę sie wypowiadać ...
Apropo dramatów to zawsze chyba tak jest, że człowiek zaczyna myśleć o ważnych, istotnych sprawach. Apropo polskiego akcentu: oglądaliście "Salt" z Angelina Jolie i Danielem Olbrychskim ? Dziaij leci na HBO, musze obejrzeć, żeby sobie wyrobić opinię, ale chętnie osłucham Waszych.
Apropo dramatów to zawsze chyba tak jest, że człowiek zaczyna myśleć o ważnych, istotnych sprawach. Apropo polskiego akcentu: oglądaliście "Salt" z Angelina Jolie i Danielem Olbrychskim ? Dziaij leci na HBO, musze obejrzeć, żeby sobie wyrobić opinię, ale chętnie osłucham Waszych.
Kasia R.
Napisano 14 maj 2012 - 22:51
z ostatnio oglądanych dodać mogę:
- Kotka na gorącym, blaszanym dachu Richarda Brooksa - chyba największe wrażenie zrobiła na mnie gra aktorska, dzisiaj już się tak nie gra, genialne kreacje. Film to taki dramat rodzinny, bohaterów jest w sumie sześciu, akcja toczy się w jednym domu, ale jakże jest pełna napięcia. Na pewno obejrzę jeszcze coś Brooksa.
- filmy krótkometrażowe Juliana Antonisza i Jana Svankmajera - polecam zwłaszcza tego drugiego pana, na yt można znaleźć masę jego filmików.
- Kotka na gorącym, blaszanym dachu Richarda Brooksa - chyba największe wrażenie zrobiła na mnie gra aktorska, dzisiaj już się tak nie gra, genialne kreacje. Film to taki dramat rodzinny, bohaterów jest w sumie sześciu, akcja toczy się w jednym domu, ale jakże jest pełna napięcia. Na pewno obejrzę jeszcze coś Brooksa.
- filmy krótkometrażowe Juliana Antonisza i Jana Svankmajera - polecam zwłaszcza tego drugiego pana, na yt można znaleźć masę jego filmików.
„W czyichże rękach byłem manekinem
dotychczas, jeźli kiedy nim mam zostać?
Czyli myśl czyja, gdy znaczy się czynem,
nie może wolą tegoż dziełu sprostać,
i mam się, jąwszy czyn, spłonić rubinem
wstydu, żem wziął na się cudzą postać?
Czyliż tak wszyscy cudzym kształtem żyją,
że już nie wierzą w nic, co w sobie kryją.
Może w nich nie ma nic i mówią przeto,
o ilem im podobny, że to mnie zaletą?”
http://www.youtube.com/watch?v=yarJtCIjNLM
dotychczas, jeźli kiedy nim mam zostać?
Czyli myśl czyja, gdy znaczy się czynem,
nie może wolą tegoż dziełu sprostać,
i mam się, jąwszy czyn, spłonić rubinem
wstydu, żem wziął na się cudzą postać?
Czyliż tak wszyscy cudzym kształtem żyją,
że już nie wierzą w nic, co w sobie kryją.
Może w nich nie ma nic i mówią przeto,
o ilem im podobny, że to mnie zaletą?”
http://www.youtube.com/watch?v=yarJtCIjNLM
Kasia R.
Dodaj odpowiedź

Najpopularniejsze frazy z tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych