"Wielkie Kino"
Napisano 05 marzec 2008 - 10:58

Jako pierwszą pozycje proponuję polski film "Żółty szalik". Widział ktoś?
Film jest bardzo głębokim studium na temat uzależnień człowieka. Głownie skupia się na problemie alkoholizmu, co wydaje się bardzo dobrym kierunkiem rozważań, zwłaszcza w kraju w którym ponad 4.5 milionów ludzi nadużywa alkoholu, z tego około 700 tys. jest uzależnionych.
Kolejny film, który można uznać za ambitny, to film "Biała sukienka". Również polska pozycja. Tu z kolei poruszane są tematy wiary, religii i szukania drogi we współczesnym świecie.
Macie jakieś propozycje? Ja mam sporo i powoli postaram się je wszystkie wypisywać.
Kasia R.
Napisano 10 marzec 2008 - 08:00
"Ludzie postępują racjonalnie dopiero gdy wyczerpią wszystkie inne możliwości"
Qon-teksty i Qon-fabulacje
Tomasz Witkowski - W obronie rozumu - Blog
http://dwagrosze.com/
Napisano 01 kwiecień 2008 - 15:29

Użytkownik Qon dnia 10.03.2008, 09:00 napisał
Mi strasznie sie podoba "Wesele", ale z 2004 roku w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego.
Użytkownik piecia330 edytował ten post 01 kwiecień 2008 - 19:42

"Uczeń kontra źli pedagodzy? Od zawsze tak jest.Ktoś czasem musi się wyłamać i pokazać innym,że nie można dawać sobą manipulować dla starszego pospólstwa.Co Wy nam młodszym możecie powiedzieć o komunie? Chyba tylko to,że większość z Was,starszych miało pracę za masełko i kartofelki,czasem za świeżynkę..I każdy siedział cicho.A teraz bezczelnie krytykujecie kogoś kto wyraża swoją opinię?Po swojemu tak jak umie?A co? zazdrościcie,że teraz bez jakichkolwiek ogródek ktoś sobie na to pozwala?No tak,Wy nie mogliście,mama z ,,Tatom'' zakazywali wypowiadać się swoim zdaniem.Jeden powie i reszta tak myśli bo uważa że to prawda.Kretynizm i tyle." - Błyskawica http://www.goldap.in...wypowiedzi.html
Socjalizm zabija !!!
Nie ma nic bardziej pragmatycznego jak dobra teoria.
www.politika.pl
www.mlodagoldap.info
www.piecia330.bloog.pl
www.youtube.com/watch?v=s22C0RsSGFo
www.youtube.com/watch?v=kKDL5qG8xqI
Kasia R.
Napisano 02 kwiecień 2008 - 18:12
Użytkownik tropeks dnia 2.04.2008, 19:01 napisał
Czemu ludzie sie tak bardzo nieznaja na kinie
A co twoim zdaniem każdy powinien oglądać takie poważne filmy. Ja tam wolę coś obejrzeć dla rozrywki. I skąd wiesz, że się nie znam na kinie. Wogóle mnie nie znasz. Też nieraz obejrzę sobie taki film. Ale wolę coś mniej poważnego.
Napisano 02 kwiecień 2008 - 21:19
- pijany
- nacpany
- przystojny
- kochany przez kogos
Napisano 02 kwiecień 2008 - 21:22
Użytkownik ToMuŚ edytował ten post 02 kwiecień 2008 - 21:23
Napisano 03 kwiecień 2008 - 06:58
Użytkownik streetfighter dnia 2.04.2008, 17:49 napisał
Jest coś takiego jak "ekspert". Zapewniam, że te filmy nie są wybitne tylko "naszym zdaniem. Zgoda, bywają czasem nudne, niekiedy wymagają wysiłku podczas oglądania. Nie porównujmy obrazów z komiksami, nie ujmując nic jednym, ani drugim. Ja też lubię obejrzeć horror, czy komedię. A czasem to bez różnicy, bo z kiepskiego horroru potrafi wyjść niezła komedia
Użytkownik tropeks dnia 2.04.2008, 22:19 napisał
Są dobre komedie, w które twórcy włożyli więcej wysiłku niż wrzucenie do nich kilku gagów. Na przykład filmy S. Barei, czy Monty Pythona. Horrory też, dla mnie np. "Blair Witch" jedynka, może nie ambitny, ale naprawdę dobry, bez plastikowych potworów i hektolitrów krwi.
Użytkownik ToMuŚ dnia 2.04.2008, 22:22 napisał
Po pierwszym obejrzeniu byłem pod niesamowitym wrażeniem. Teraz to trochę opadło, ale nadal wielkie brawa za świetny montaż obrazu i dźwięku, oraz zręczną grę na emocjach widza. Jednak ten film jest dość komercyjny, zauważcie, że bardzo łatwo się go ogląda.
P.S. A już myślałem, że ten temat nigdy nie ożyje...
Napisano 03 kwiecień 2008 - 08:59
Użytkownik streetfighter dnia 2.04.2008, 17:49 napisał
A potem zdziwienie, co się w tym kraju dzieje.
Kino ambitne, to nie jest zwykle kino rozrywkowe.
Filmy ambitne mają nieść jakieś przesłanie, głębszą treść, a nie jest ich celem zabawianie oglądającego.
Napisano 03 kwiecień 2008 - 09:51
Napisano 03 kwiecień 2008 - 09:51
Cytat
Cytat
Nie prawda rowniez jest ze (co czesto ludziom sie zdaje) ze ambitny film musi pokazywac jakas tragedie, problemy, smutne ponure zycie ect
Nicolas Davila
"Gdy intelektualista napotka zwierzę, które stale chodzi w kółko, to ma problem, aż do momentu, kiedy nazwie je "cyklopedykiem". Od tej pory na pytanie: "Dlaczego to zwierzę chodzi w kółko?" odpowiada: "Bo to jest cyklopedyk!" i uważa sprawę za załatwioną"
Stanisław Lem
Ostatnio w głowie najczęściej brzęczy mi: Turbo - "Noc już woła"
Napisano 03 kwiecień 2008 - 10:15
Użytkownik Addam... dnia 3.04.2008, 10:51 napisał
Oprócz tego co już nadmieniono - Ojciec Chrzestny, który jest już kinem największego kalibru. Pierwszy Cube, za klaustrofobiczny klimat i pewien ukryty podtekst. A także Lot nad kukułczym gniazdem i Podziemny Krąg.
Napisano 03 kwiecień 2008 - 12:47
Napisano 03 kwiecień 2008 - 12:56
Użytkownik Qon dnia 3.04.2008, 13:47 napisał
Napisano 03 kwiecień 2008 - 13:26
Użytkownik Caleb dnia 3.04.2008, 11:15 napisał
To, że film nie opowiada o tragediach, jeszcze nie znaczy, że ma grzeczną fabułę.
Napisano 03 kwiecień 2008 - 13:27
Oraz.. klasyka. Jeden z najlepszych filmów jaki powstał - Dawno Temu w Ameryce
Napisano 03 kwiecień 2008 - 13:28
Użytkownik Caleb dnia 3.04.2008, 13:56 napisał
W zasadzie zgadzam się z tym co piszesz. Chodziło mi, mówiąc prościej, o to, że ten film jest bardziej inteligentną rozrywką niż sztuką.
Kasia R.
Napisano 03 kwiecień 2008 - 16:15

"(...)Dla tej polityki oddam resztę swego życia i gotów jestem oddać życie zaraz, jeśli będzie tego potrzeba. Jeśli zaś dla tej polityki nie znajdę poparcia u Was i w kraju-usuwam się z czynnej polityki i poświęcę się pracy nad tym, żeby z przyszłych pokoleń lepsi od nas politycy wyrośli. Może być, że Polska jest skazana na to, żeby nią kierowali pajace, zacietrzewieni parafianie, krótkowidze i ... zdrajcy(...)"
Roman Dmowski
Lista forumowych buraków: Herbatniczek.
Dodaj odpowiedź

Najpopularniejsze frazy z tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych