Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

* * * * * 3 głosy

"Wielkie Kino"

524 odpowiedzi w tym temacie

#1 omickal

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 606 postów

Napisano 05 marzec 2008 - 10:58

Powstaje wiele dyskusji na temat pojedynczych filmów. Chciałbym stworzyć temat w który można wypisywać filmy ambitne, wielkie, których jest tak mało we współczesnym kinie. Filmy, które skłaniają człowieka do zastanowienia nad swoim życiem, refleksji. Można wypisywać filmy te bardziej znane, ale chciałbym skupić się na filmach trochę mniej znanych.

Jako pierwszą pozycje proponuję polski film "Żółty szalik". Widział ktoś?
Film jest bardzo głębokim studium na temat uzależnień człowieka. Głownie skupia się na problemie alkoholizmu, co wydaje się bardzo dobrym kierunkiem rozważań, zwłaszcza w kraju w którym ponad 4.5 milionów ludzi nadużywa alkoholu, z tego około 700 tys. jest uzależnionych.

Kolejny film, który można uznać za ambitny, to film "Biała sukienka". Również polska pozycja. Tu z kolei poruszane są tematy wiary, religii i szukania drogi we współczesnym świecie.

Macie jakieś propozycje? Ja mam sporo i powoli postaram się je wszystkie wypisywać.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Qon

Eksperfekcjonista

• HalfMod
  • 7311 postów

Napisano 10 marzec 2008 - 08:00

Dużo tego. Najsensowniej byłoby reżyserami omawiać. Z moich ulubionych to np. Almodovar czy Kar-Wai Wong. Jak już jesteśmy przy polskim kinie to stare filmy Wajdy były świetne, np. "Człowiek z żelaza", albo "Wesele" - rozwaliło mnie, choć Wyspiański wcześniej mnie nie zachwycił.
Już niemowlęta znają tę zasadę - JAK mówisz, jest ważniejsze niż - CO mówisz.
"Ludzie postępują racjonalnie dopiero gdy wyczerpią wszystkie inne możliwości"

Qon-teksty i Qon-fabulacje
Tomasz Witkowski - W obronie rozumu - Blog
http://dwagrosze.com/

#3 Piecia

Łał! butiq

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4456 postów

Napisano 01 kwiecień 2008 - 15:29

Wyświetl postUżytkownik Qon dnia 10.03.2008, 09:00 napisał

"Wesele"

Mi strasznie sie podoba "Wesele", ale z 2004 roku w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego. :) Film moze nie jest wybitny, jednak jest naprawde bardzo dobry. :)

Użytkownik piecia330 edytował ten post 01 kwiecień 2008 - 19:42

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
"Uczeń kontra źli pedagodzy? Od zawsze tak jest.Ktoś czasem musi się wyłamać i pokazać innym,że nie można dawać sobą manipulować dla starszego pospólstwa.Co Wy nam młodszym możecie powiedzieć o komunie? Chyba tylko to,że większość z Was,starszych miało pracę za masełko i kartofelki,czasem za świeżynkę..I każdy siedział cicho.A teraz bezczelnie krytykujecie kogoś kto wyraża swoją opinię?Po swojemu tak jak umie?A co? zazdrościcie,że teraz bez jakichkolwiek ogródek ktoś sobie na to pozwala?No tak,Wy nie mogliście,mama z ,,Tatom'' zakazywali wypowiadać się swoim zdaniem.Jeden powie i reszta tak myśli bo uważa że to prawda.Kretynizm i tyle." - Błyskawica http://www.goldap.in...wypowiedzi.html

Socjalizm zabija !!!
Nie ma nic bardziej pragmatycznego jak dobra teoria.

www.politika.pl

www.mlodagoldap.info
www.piecia330.bloog.pl
www.youtube.com/watch?v=s22C0RsSGFo
www.youtube.com/watch?v=kKDL5qG8xqI

#4 streetfighter

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 78 postów

Napisano 02 kwiecień 2008 - 16:49

Ja nie lubię tych waszym zdaniem "wybitnych filmów". Wolę sobie obejrzeć dobry horror, albo jakąś przyjemną i zabójczo śmieszną komedię. Przy takich filmach chociarz się nie nudzę.
Dołączona grafika

#5 tropeks

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 187 postów

Napisano 02 kwiecień 2008 - 18:01

Boze... "dobry horror", "zabojczo smieszna komedia" :zdegustowany: :zdegustowany: :zdegustowany: :zdegustowany:
Czemu ludzie sie tak bardzo nieznaja na kinie :(
Nigdy nie bylem:
- pijany
- nacpany
- przystojny
- kochany przez kogos

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 streetfighter

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 78 postów

Napisano 02 kwiecień 2008 - 18:12

Wyświetl postUżytkownik tropeks dnia 2.04.2008, 19:01 napisał

Boze... "dobry horror", "zabojczo smieszna komedia" :zdegustowany: :zdegustowany: :zdegustowany: :zdegustowany:
Czemu ludzie sie tak bardzo nieznaja na kinie :(

A co twoim zdaniem każdy powinien oglądać takie poważne filmy. Ja tam wolę coś obejrzeć dla rozrywki. I skąd wiesz, że się nie znam na kinie. Wogóle mnie nie znasz. Też nieraz obejrzę sobie taki film. Ale wolę coś mniej poważnego.
Dołączona grafika

#7 tropeks

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 187 postów

Napisano 02 kwiecień 2008 - 21:19

To niebylo nic osobistego :) poprostu juz troche znam ludzi i jak ktos mi mowi ze sa dobre horrory i komedie to wiadomo ze sie na kinie niezna, to tak jak by ci znawca samochodow powiedzial ze Punto jest dobry jesli sie ma do dyspozycji takze Ferrari.
Nigdy nie bylem:
- pijany
- nacpany
- przystojny
- kochany przez kogos

#8 ToMuŚ

Księciunio Tomasz! :o)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 820 postów

Napisano 02 kwiecień 2008 - 21:22

"Requiem dla snów" film jest niepowtarzalny. jeden z najlepszych dramatów jaki kiedykolwiek powstał.

Użytkownik ToMuŚ edytował ten post 02 kwiecień 2008 - 21:23

Dołączona grafika

Księciunio Tomasz II Narcyz

|.last.fm.|.deviantART.|

#9 Qon

Eksperfekcjonista

• HalfMod
  • 7311 postów

Napisano 03 kwiecień 2008 - 06:58

Wyświetl postUżytkownik streetfighter dnia 2.04.2008, 17:49 napisał

Ja nie lubię tych waszym zdaniem "wybitnych filmów". Wolę sobie obejrzeć dobry horror, albo jakąś przyjemną i zabójczo śmieszną komedię. Przy takich filmach chociarz się nie nudzę.

Jest coś takiego jak "ekspert". Zapewniam, że te filmy nie są wybitne tylko "naszym zdaniem. Zgoda, bywają czasem nudne, niekiedy wymagają wysiłku podczas oglądania. Nie porównujmy obrazów z komiksami, nie ujmując nic jednym, ani drugim. Ja też lubię obejrzeć horror, czy komedię. A czasem to bez różnicy, bo z kiepskiego horroru potrafi wyjść niezła komedia ;)

Wyświetl postUżytkownik tropeks dnia 2.04.2008, 22:19 napisał

To niebylo nic osobistego :) poprostu juz troche znam ludzi i jak ktos mi mowi ze sa dobre horrory i komedie to wiadomo ze sie na kinie niezna, to tak jak by ci znawca samochodow powiedzial ze Punto jest dobry jesli sie ma do dyspozycji takze Ferrari.

Są dobre komedie, w które twórcy włożyli więcej wysiłku niż wrzucenie do nich kilku gagów. Na przykład filmy S. Barei, czy Monty Pythona. Horrory też, dla mnie np. "Blair Witch" jedynka, może nie ambitny, ale naprawdę dobry, bez plastikowych potworów i hektolitrów krwi.

Wyświetl postUżytkownik ToMuŚ dnia 2.04.2008, 22:22 napisał

"Requiem dla snów" film jest niepowtarzalny. jeden z najlepszych dramatów jaki kiedykolwiek powstał.

Po pierwszym obejrzeniu byłem pod niesamowitym wrażeniem. Teraz to trochę opadło, ale nadal wielkie brawa za świetny montaż obrazu i dźwięku, oraz zręczną grę na emocjach widza. Jednak ten film jest dość komercyjny, zauważcie, że bardzo łatwo się go ogląda.

P.S. A już myślałem, że ten temat nigdy nie ożyje... :)

#10 omickal

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 606 postów

Napisano 03 kwiecień 2008 - 08:59

Wyświetl postUżytkownik streetfighter dnia 2.04.2008, 17:49 napisał

A potem zdziwienie, co się w tym kraju dzieje.

Kino ambitne, to nie jest zwykle kino rozrywkowe.
Filmy ambitne mają nieść jakieś przesłanie, głębszą treść, a nie jest ich celem zabawianie oglądającego.

#11 goszka

[.już - cóż.] kobieta niezależna

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1329 postów

Napisano 03 kwiecień 2008 - 09:51

uważam, że warto wspomnieć o "Placu Zbawiciela", ukazanie patologii, lecz nie zniżenie się do niżu społecznego jest dość trudnym zadaniem. Codzienne życie, przeciętnej rodziny, film wzrusza, oburza, wzbudza wiele skrajnych uczuć. Godny polecenia wg. mnie.
Dołączona grafika

Mamy ukrytą dobrze broń
I zaciśnięte gardła

My nie mówimy nic
My nie mówimy nic

Policesound As Fuck

#12 Addam...

Chadzam sam, bez stada. Tak lubie, to mi odpowiada.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6573 postów

Napisano 03 kwiecień 2008 - 09:51

Cytat

Kino ambitne, to nie jest zwykle kino rozrywkowe
A ja protestuje w tym momencie. Ja ogladam kino to bardziej ambitny z żadnego innego powodu jak dla rozrywki. (po prostu "rozrywam sie" przy np Antonionim.

Cytat

Filmy ambitne mają nieść jakieś przesłanie, głębszą treść, a nie jest ich celem zabawianie oglądającego.
No nie wiem... Z tym przesłaniem to mi nie pasuje... Wrecz nawet nie lubie filmow z wyraznym przeslaniem... A że z każdej historii można wyciągnąć jakieś wnioski to inna sprawa.

Nie prawda rowniez jest ze (co czesto ludziom sie zdaje) ze ambitny film musi pokazywac jakas tragedie, problemy, smutne ponure zycie ect
"Gdy tyranem jest anonimowa ustawa, człowiek nowoczesny czuje się wolny.."
Nicolas Davila

"Gdy intelektualista napotka zwierzę, które stale chodzi w kółko, to ma problem, aż do momentu, kiedy nazwie je "cyklopedykiem". Od tej pory na pytanie: "Dlaczego to zwierzę chodzi w kółko?" odpowiada: "Bo to jest cyklopedyk!" i uważa sprawę za załatwioną"
Stanisław Lem

Ostatnio w głowie najczęściej brzęczy mi: Turbo - "Noc już woła"

#13 Caleb

Uzależniony

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8220 postów

Napisano 03 kwiecień 2008 - 10:15

W ramach poprzednich postów, czasem można obejrzeć jakiś "lekki" film, ot tak dla prostej zabawy. Nie nadwyręży się zwojów, a pośmiać się można. Dawka głupoty od czasu do czasu jest wręcz wskazana, tak dla zachowania równowagi. Nie można tego jednak porównywać do prawdziwe ambitnych filmów, które są ponadczasowe. Dobrym przykładem jest fakt, iż głównie są to starsze pozycje.

Wyświetl postUżytkownik Addam... dnia 3.04.2008, 10:51 napisał

Nie prawda rowniez jest ze (co czesto ludziom sie zdaje) ze ambitny film musi pokazywac jakas tragedie, problemy, smutne ponure zycie ect
Niby tak, ale film o "grzecznej" fabule zazwyczaj będzie nudny.

Oprócz tego co już nadmieniono - Ojciec Chrzestny, który jest już kinem największego kalibru. Pierwszy Cube, za klaustrofobiczny klimat i pewien ukryty podtekst. A także Lot nad kukułczym gniazdem i Podziemny Krąg.

#14 Qon

Eksperfekcjonista

• HalfMod
  • 7311 postów

Napisano 03 kwiecień 2008 - 12:47

Jak dla mnie, Cube trochę brakuje, choć w swoim gatunku wytyczył nowe ścieżki, a Podziemny Krąg jest na pograniczu, z większym przechyłem w stronę komercji niż Requiem dla snu.

#15 Caleb

Uzależniony

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8220 postów

Napisano 03 kwiecień 2008 - 12:56

Wyświetl postUżytkownik Qon dnia 3.04.2008, 13:47 napisał

a Podziemny Krąg jest na pograniczu, z większym przechyłem w stronę komercji niż Requiem dla snu.
Ja cenię sobie ten film, gdyż mimo tego, że to już nieco nowsze dzieło(w porównaniu z resztą, które wymieniłem), fabuła była naprawdę przemyślana, a nie pisana na kolanie. I parę razy mnie zaskoczył, co nieczęsto się zdarza podczas seansu. Jeżeli w tym kierunku miałaby podążać komercyjny nurt to jestem za.

#16 Qon

Eksperfekcjonista

• HalfMod
  • 7311 postów

Napisano 03 kwiecień 2008 - 13:26

Wyświetl postUżytkownik Caleb dnia 3.04.2008, 11:15 napisał

Niby tak, ale film o "grzecznej" fabule zazwyczaj będzie nudny.

To, że film nie opowiada o tragediach, jeszcze nie znaczy, że ma grzeczną fabułę.

#17 ToMuŚ

Księciunio Tomasz! :o)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 820 postów

Napisano 03 kwiecień 2008 - 13:27

August Rush. Oglądał ktoś? Ciekawy dramat muzyczny o chłopcu, który ucieka z sierocińca i za pomocą swoich 'magicznych' zdolności muzycznych odnajduje rodziców.

Oraz.. klasyka. Jeden z najlepszych filmów jaki powstał - Dawno Temu w Ameryce

Dołączona grafika

Księciunio Tomasz II Narcyz

|.last.fm.|.deviantART.|

#18 Qon

Eksperfekcjonista

• HalfMod
  • 7311 postów

Napisano 03 kwiecień 2008 - 13:28

Wyświetl postUżytkownik Caleb dnia 3.04.2008, 13:56 napisał

Ja cenię sobie ten film, gdyż mimo tego, że to już nieco nowsze dzieło(w porównaniu z resztą, które wymieniłem), fabuła była naprawdę przemyślana, a nie pisana na kolanie. I parę razy mnie zaskoczył, co nieczęsto się zdarza podczas seansu. Jeżeli w tym kierunku miałaby podążać komercyjny nurt to jestem za.

W zasadzie zgadzam się z tym co piszesz. Chodziło mi, mówiąc prościej, o to, że ten film jest bardziej inteligentną rozrywką niż sztuką.

#19 los16angeles

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 828 postów

Napisano 03 kwiecień 2008 - 13:51

Na myśl przychodzą mi trzy filmy, które wywarły na mnie mieszanie uczucie a mianowicie requiem dla snu,Skazani na Shawshank ale również, za swoich czasów 'trzynastka'.

I żeby pani niezapomniała jak się oddycha.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 El Pablo

Tyran Okrucieństwa

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2982 postów

Napisano 03 kwiecień 2008 - 16:15

Ja polecam filmy Davida Lyncha czasami trudno je zrozumieć ale każdy z nich ma ukrytą głębie.
"Podaj mi dłoń, płynie w nas krew tych samych przodków, ratuj ten Kraj, bo o Twoje i moje życie tu toczy się gra"
Dołączona grafika

"(...)Dla tej polityki oddam resztę swego życia i gotów jestem oddać życie zaraz, jeśli będzie tego potrzeba. Jeśli zaś dla tej polityki nie znajdę poparcia u Was i w kraju-usuwam się z czynnej polityki i poświęcę się pracy nad tym, żeby z przyszłych pokoleń lepsi od nas politycy wyrośli. Może być, że Polska jest skazana na to, żeby nią kierowali pajace, zacietrzewieni parafianie, krótkowidze i ... zdrajcy(...)"
Roman Dmowski

Lista forumowych buraków: Herbatniczek.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych