Rasta
Napisano 29 lipiec 2008 - 15:30
Czytaj ze zrozumieniem
Ja nie skamlę.
Nie. Ja pluję w twarz.
Wiemy, że Chrześcijaństwo jest prawdziwe, gdyż Ewangeliści, natchnieni przez Boga - który nie moze popełnić błędu - opisali dzieje Chrystusa. Na przykład w pierwszy poranek po Wielkiej Nocy, ci, którzy poszli odwiedzić grób Jezusa, zostali powitani przez:
a) Młodego mężczyznę (Mk, 16:5),
b) Nie, nie, to nie był człowiek, to był ANIOŁ (Mt, 28:2-5),
c) Obaj się mylicie, to było DWÓCH MĘŻCZYZN (Łk, 24:4),
d) Nieprawda! Tam nie było NIKOGO! (J, 20:1-2).
Napisano 29 lipiec 2008 - 15:48
Tak więc wielką naiwnością wykazują się ci, wierzący we współczesne idee rastafarianizmu i mówiąc, że są to jego korzenie.
Miłość- Na dworze okrutnego władcy? Nie ma mowy
Pokój- Nie ma mowy
Jedność, braterstwo- tak, między Czarnymi, ale już "Białasa to trzeba je*ać"
Jah- to tylko bóg, którego religia nie ma nic wspólnego z tym ruchem
Anarchia- Gó*no a nie anarchia. Jak można być anarchistą należąc do ruchu, którego głównym celem jest wysławianie okrutnego cesarza?
Z pozdrowieniami dla wszystkich anarcho-pacyfistycznych rastamanów.
Kasia R.
Napisano 29 lipiec 2008 - 16:14
to daje pewien obraz ... jak ułomny może być człowiek ... tworząc sobie "boga" który odpowiada im przekonaniom ...
w moim mniemaniu Bóg jest bardziej uniwersalny ...
choć moje poglądy w pewnym momencie mijaja sie z chrześcijaństwem
Napisano 29 lipiec 2008 - 16:25
Jednak przekonania Howella obecnie nie mają nic wspólnego z muzyką regggae i drogą życia jaką jest Rastafari. (Wielu Rastafarian nie mówi o swojej kulturze jako o religii, a właśnie drodze życia).
Obecnie Rastafari głoszą pokój, miłość, braterstwo wśród wszystkich ludzi, nie tolerują rasizmu jak i dzielenia ludzi na tych lepszych i tych gorszych.
Napisano 29 lipiec 2008 - 16:33
Cytat
Jednak przekonania Howella obecnie nie mają nic wspólnego z muzyką regggae i drogą życia jaką jest Rastafari. (Wielu Rastafarian nie mówi o swojej kulturze jako o religii, a właśnie drodze życia).
Obecnie Rastafari głoszą pokój, miłość, braterstwo wśród wszystkich ludzi, nie tolerują rasizmu jak i dzielenia ludzi na tych lepszych i tych gorszych.
I ja nie mówię, że dziwię im się takiej postawy, tylko chodzi mi o mylne pojmowanie rastafarianizmu w dzisiejszych czasach.
Chodzi mi też o nazwę ruchu, która ma korzenie w jego głównej idei. Słowa "rastafarianizm" i "pokój i równość" nie pasują obok siebie i aż kują w oczy.
Napisano 10 sierpień 2008 - 22:28
Napisano 10 sierpień 2008 - 22:36
Cytat
Drugie uno: Naiwne dzieciaki bez własnego ja tak się mają do rasta jak 13-latki z naszywkami grindeja do punka.
Napisano 10 sierpień 2008 - 23:51
Napisano 11 sierpień 2008 - 09:22
Użytkownik nuworld dnia 11.08.2008, 01:51 napisał
Secundo- czyli "po drugie" byłoby po "primo"
czytaj linijkę wyżej
Napisano 11 sierpień 2008 - 15:21
Na szczęście nie mam kontaktu z Gimnazjum, więc nie wiem jak tam rzecz wygląda.
Subkultura Reggae, a raczej religia Rastafarai była rasistowska - prawda. Katolicy mieli Inkwizycję, Wyprawy Krzyżowe, Idiotyzm (zresztą rasizm też, mało faszystowskich biskupów było?) - Islamiści mają Dżihad, a my mieliśmy rasizm.
Co do świadomości swojej religii - chyba logiczne, że ten kto jej nie ma to jej nie wyznaje? Zatem lepiej byłoby nie nazywać ich Rastafarai. Tak samo jak nie nazywa się chyba prawdziwymi Katolikami ludzi, którzy odpowiadają temu cytatowi:
"W niedzielę wierni słuchają kozła na ambonie, w sobotę nie jeden rozbił twarz swojej żonie."
Niech Was Jah błogosławi!
I Pan Siedmiu Gwiazd - Haile Selassie I - Prawowity Władca Etiopii, która zagarnięta była przez szatańskiego Mussoliniego, który oddał ziemię pod Watykan Katolikom
Napisano 11 sierpień 2008 - 15:26
Użytkownik archer dnia 11.08.2008, 16:21 napisał
Co ty za przeproszeniem pieprzysz? Poczytaj moze troche o Mussolinim.
Za duzo jarasz chłopie...
No cóz , prawdziwy rasta z Ciebie, czyli nikt mądry i nikt wartościowy.
Przeraza mnie troche stopien odmóżdzenia w tego typu "brudasowskich" subkulturach, i wy mówicie ze to łysi są tępi?
Ehh te subkultury, duzo bla bla bla, mody i uzywek, mało sensu i mądrosci. DZIECI
Użytkownik nuworld edytował ten post 11 sierpień 2008 - 15:28
Napisano 11 sierpień 2008 - 15:33
Tak się zastanawiam kto dał ziemię pod Watykan w XX wieku...
Cytat
Uwierz mi, że wiem o czym piszę i z pewnością nie jestem odmóżdżony.
Dziwny jesteś, bez kitu...
Napisano 11 sierpień 2008 - 15:49
Trochę się zdziwiłem, że tak zareagowałeś (bo czytałem niektóre Twoje inne posty), ale widzę, że jest jednak spoko. Po prostu KK jakoś się zbytnio tym posunięciem nie szczyci - nie dziwię im się
Zapewne i tak nikogo nie przekonam do szacunku dla tej religii / subkultury, bo każdy ma prawo do własnych przekonań, ale bynajmniej mogę wyprowadzać kogoś z błędu.
To jeszcze za wczasu napiszę, bo za chwilę ktoś się odezwie, że Reggae nawołuje do nienawiści tekstami: "Ogień na Rzym! Ogień na Watykan!", "Spalić Babilon!", heh. To nie jest nawoływanie do piromanów, to jest po prostu symboliczne powiedzenie: "Nie chcę mieć z tym nic wspólnego".
Kasia R.
Dodaj odpowiedź

Ostatnie frazy z tematu
Najpopularniejsze frazy z forum
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych