kontracept
Kasia R.
Napisano 02 grudzień 2010 - 23:36
Użytkownik Garncarka dnia 02 grudzień 2010 - 22:22 napisał
Swoją drogą...Możde któraś z Pań przechodziła z tabletek na zastrzyki antykoncepcyjnych? Albo jeszcze lepiej - z Kontraceptu ?
Dziś właśnie mama zaproponowała mi zastrzyk i właściwie nie wiem co o tym myśleć. Mówiła, że jest to koszt 60 zł na pół roku. Cenowo rewelacja.
Nie wiem jak natomiast z wodą w organizmie, za czym idzie nadmiar wody w organizmie.
Napisano 26 grudzień 2010 - 21:12
bo normalnie to kosztuje 300zł...
woda to ja bym sie na twoim miejscu nie przejmowala... pamietaj ze to sa hormony, ktorych po wstrzyknieciu nie pozbedziesz sie z organizmu przez najblizsze okolo pol roku... mozesz czuc sie po nich roznie, a proby mziany samopoczucia, nastroju itd itp niewiele pomoga.... no i druga kwestia - przypuszczany czas dzialania... w zalenzosci od przemian metabolicznych w organizmie u kazdej z nas hormon moze dzialac i rozkladac sie roznie dlugo, takze nie jest powiedziane ze przez okragle 6 miesiecy jestes 100% zabezpieczona.. takze powaznie sie zastanow nad ta decyzja.
a teraz moje pytanie
Ostatnio u gina dostalam recepte na ARTIZIE - jakis czeski odpowiednik Kontraceptu, nawet sklad ma identyczny.... tanszy o okolo 7zł. (16-17zl)
czy ktoras z was tez t o dostala? wiecie cos na ten temat?
Użytkownik Margolka edytował ten post 26 grudzień 2010 - 21:12
Napisano 27 grudzień 2010 - 01:35
Użytkownik Margolka dnia 26 grudzień 2010 - 21:12 napisał
bo normalnie to kosztuje 300zł...
woda to ja bym sie na twoim miejscu nie przejmowala... pamietaj ze to sa hormony, ktorych po wstrzyknieciu nie pozbedziesz sie z organizmu przez najblizsze okolo pol roku... mozesz czuc sie po nich roznie, a proby mziany samopoczucia, nastroju itd itp niewiele pomoga.... no i druga kwestia - przypuszczany czas dzialania... w zalenzosci od przemian metabolicznych w organizmie u kazdej z nas hormon moze dzialac i rozkladac sie roznie dlugo, takze nie jest powiedziane ze przez okragle 6 miesiecy jestes 100% zabezpieczona.. takze powaznie sie zastanow nad ta decyzja.
a teraz moje pytanie
Ostatnio u gina dostalam recepte na ARTIZIE - jakis czeski odpowiednik Kontraceptu, nawet sklad ma identyczny.... tanszy o okolo 7zł. (16-17zl)
czy ktoras z was tez t o dostala? wiecie cos na ten temat?
Hm...Jestem ponad tydzień po wzięciu pierwszego zastrzyku.
I owszem, jego cena jest 60 zł i skuteczność ma do maja.
Czuję się dobrze, jak narazie (by nie zapeszyć) no i zobaczymy, jak to będzie dalej. : )
Napisano 15 kwiecień 2011 - 14:33
Kasia R.
Napisano 16 czerwiec 2011 - 10:44
Napisano 16 czerwiec 2011 - 12:11
Wiesz wydaje mi się, że jak narazie nie powinnaś się martwić.
Kontracept brałam ponad rok (czego bardzo żałuję !!) i miesiączkę miałam zawsze w 4 dniu 7 - dniowej przerwy. Ale możesz dostać nawet w siódmym dniu odstawienia. Jeśli nie, wtedy należy sprawdzić ; ). Ale tak narazie poczekaj
Oczywiście to, co napisałam wyżej, że bardzo żałuję to nie konkretnie o kontracept chodzi, ale ogółem o tabletki. Szczerze powiedziawszy...największe g..wno, jakie istnieje !
Masa skutków ubocznych, tycie, po czym ciężko zrzucić tą wagę, niepłodność i wiele innych.... Masakra - powiedziałam sobie już nigdy w życiu !
Napisano 16 czerwiec 2011 - 23:32
Ale nie ma co się stresować, bo przes właśnie stres okres też lubi się spóźnić
Ja i tak polecam zastrzyk
Nie pcham w siebie codziennie dawki hormonów, tylko raz na pół roku i spokój
Napisano 02 wrzesień 2011 - 20:03
No i jeszcze pytania: Jak tabletki a alkohol, solarium, fajki ?
//Nie pisz post pod postem! Używaj opcji "Edytuj"!
Użytkownik Althaea edytował ten post 03 wrzesień 2011 - 09:36
Napisano 03 wrzesień 2011 - 02:46
Użytkownik Sanra dnia 02 wrzesień 2011 - 20:03 napisał
Wiesz wszystko zależy od organizmu. Każda z nas jest inna, jednak jest pare aspektów powtarzalnych i niezmiennych. Jeśli o biust chodzi mnie akurat rozmiarowo poszedł w górę. Jeśli będziesz naprawdę regularnie zażywała nie zajdziesz w ciążę w żadnym wypadku. Wiadome, że przy każdych tabletkach, nawet przy regularnym stosowaniu tabletek zdarzają się ciąże, ale to bardzo, bardzo rzadko. Na dni płodne nie musisz zwracać uwagi, bo tabletki same sobie regulują wszystko. Miesiączka pojawie się zawsze w tym samym czasie. Ja jak brałam ostatnią (21) tabletkę w niedziele, tak miesiąc w miesiąc okres pojawiał się w czwartek. Co do cery - u mnie nie było żadnych niekorzystnych zmian, korzystnych właściwie też nie.
Użytkownik Sanra dnia 02 wrzesień 2011 - 21:38 napisał
Nie palę, ale wiem od wielu lekarzy, że papierosy nie mają wpływu na skuteczność tabletek alkohol również.
Co do solarium przy pierwszych opakowaniach MOGĄ (nie muszą) występować plamki. Ja odkąd brałam kontracept niestety dostałam uczulenia na promieniowanie UV. Czy to naturalne czy solaryjne. Całe życie się opalałam, leżałam godzinami na plaży, na słońcu, regularnie odwiedzałam solarium bo mama miała i nic mi się nie działo. Dopóki nie zaczęłam właśnie brać tabletek. Ogółem uważam mimo wszystko, że tabletki antykoncepcyjne to jedno wielkie g.wno. Naprawdę... Są skuteczne, czasem pomagają na jakieś problemy np. z cerą, ale są bardziej szkodliwe. Ja osobiście od grudnia jestem na zastrzyku, biorę go raz na pół roku i koszt jest 60 zł. W polskich aptekach dostępny jest tylko ten 3miesięczny, ale ginekolog w swoim gabinecie powinien mieć dostępny ten na 6 miesięcy. Do dziś bardzo żałuję tego, że brałam tabletki. A no i poza uczuleniem przytyłam ok 10 kg. Nie zniechęcam Cię celowo, ale odradzam szczerze. Z resztą... każdej dziewczynie, która pyta mnie o rady odradzam z troską. A co do fotoalergii - uczulenia na słońce byłam ostatnio u alergolog innej niż swojej i zapytałam co może być przyczyną tego, że NAGLE mam uczulenie na słońce, gdzie nigdy tego nie było. Jej pierwsze pytanie było: Hormony Pani bierze?.
//Nie pisz post pod postem! Używaj opcji "Edytuj"
Użytkownik Althaea edytował ten post 03 wrzesień 2011 - 09:39
Napisano 03 wrzesień 2011 - 07:11
Dziewczyny mam jeszcze dwa pytania, do jakiego czasu miałyście tzw. plamienia oraz po jakim czasie zaczęły Was boleć piersi?
//Ponownie post pod postem!
Użytkownik Althaea edytował ten post 07 wrzesień 2011 - 07:09
Napisano 02 listopad 2011 - 23:39
Napisano 16 styczeń 2012 - 01:35
Kasia R.
Dodaj odpowiedź

Najpopularniejsze frazy z forum
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych