Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Audi A3 vs VW Golf 4

19 odpowiedzi w tym temacie

#1 kadil2

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 16 postów

Napisano 11 maj 2008 - 20:37

Witam. myślę że mi pomożecie. Problem mam jak w temacie za 2 miesiące będę kupował jeden z tych samochodów. Audi te starsze NIE te z dużym grillem, jak ktoś nie rozróżnia. W sumie dwa auta mi się podobają, oba chcę kupić z silnikiem 1.9TDI dobry do tuningu silnik i mało pali na początek 110KM starczy.
Dlaczego bym chciał golfa? tani, dobry, bardzo mi się podoba, można fajnie stuningować( nie bójcie się nie mam gustu, aby przyklejać naklejki i montować zderzaki z laminatu).
Dlaczego Audi? tanie, dobre bardzo mi się podoba, też można fajnie stunningować.

Golfa bym nie chciał bo już jest dużo a bedzie jeszcze więcej i jak to w PL stereotyp golf dla dresa wy też tak myślice?
Audi jak Audi nawet nazwa lepsza ale jak jest seryjne to brzydsze od golfa.

Może ktoś z Was ma Golfa albo a3 i ja mam problem, jak jeżdżę taty Volvo. które jest autem klasy średniej i niby to duże auto to wsiadam jak idiota bo jestem wysoki(194) i mam długie nogi, musze najpierw jedną noge włożyć zgiąć i dopiero drugą włożyć rozumiecie? czy Golf albo a3 jest duże dla kierowcy i nie będę miał takich problemów j/w?

A może A4(b5)? 1,9tdi

Jakieś inne

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 misioor

hardcore negotiator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4495 postów

Napisano 11 maj 2008 - 22:00

Obydwa auta są już strasznie oklepane,ale audi mi podoba się bardziej.Mój kolega ma a3 1.6,a szwagier golfa IV 1.4 i obydwa auta znam w miarę dobrze.Jednostka 1.9TDI grupy VW to już legenda jeśli chodzi o wytrzymałość i dobrze robisz że bierzesz diesla,zwłaszcza jest tani w eksploatacji a chipowanie daje OGROMNE możliwości za niewielkie pieniądze.
Ja też jestem dość wysoki a wsiada mi się do audi wygodnie,dlatego że jest to auto 3drzwiowe i przednie drzwi sa naprawdę dłuuugie,więc nawet przy twoim wzrości sobie poradzisz.
Reasumując-zarówno z audi jaki i VW będziesz zadowolony,jeśli bieresz tdi,to możesz sobie na diagostyce sprawdzić co warty jest silnik<w 99% przypadków będzie w idealnym stanie>,licz się z tym że zawieszenie w audi,choć w a3 nie bawili sie w te nieudane aluminiowe jest bardzo drogie w naprawie,zwłaszcza łożyska i lepiej dobrze je sprawdź.
Aha,do a3 możesz z tego co wiem założyć większe aluski.
Ja brałbym audi.
"Po tym można poznać kogoś wyjątkowego-kiedy można zamknąć ryj i wspólnie sobie pomilczeć" Pulp Fiction

#3 Andrew575

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 346 postów

Napisano 12 maj 2008 - 09:46

Audi moim zdaniem jest zdecydowanie lepsze...

I wcale bym nie powiedział że takie tanie...

Co do przestronności to radziłbym Ci iśc na giełdę i poprzymierzać bo jak masz 194cm to faktycznie możesz mieć problemy a poco się potem męczyć?

#4 kadil2

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 16 postów

Napisano 12 maj 2008 - 13:40

Wyświetl postUżytkownik misioor dnia 11.05.2008, 23:00 napisał

licz się z tym że zawieszenie w audi,choć w a3 nie bawili sie w te nieudane aluminiowe jest bardzo drogie w naprawie,zwłaszcza łożyska i lepiej dobrze je sprawdź.
Aha,do a3 możesz z tego co wiem założyć większe aluski.
Ja brałbym audi.

W sumie z tym zawieszeniem nie jest najgorzej dobrze, że to nie jest wielo wahaczowe jak w A4, A6 Passacie i pochodne. Poza tym to felgi mi 17 starczą wieksze to juz duża utrata na komforcie. Do obu aut można dać duże felgi w golfie widziałem zdjęcie na 20" w A3 też by takie weszły bo to w sumie taka sama płyta. A co do silnika to chciałem 1.8turbo, ale jednak wolę dołożyć i mieć diesla a jak mocy zabraknie to się coś pomodzi. A pro po silnika to mój kolega ma Golfa 3 z silnikiem 1.9tdi (afn) 110KM po zmianie turbiny na większą, wydechu na 2,5", programu oraz zmianie wtryskiwaczy(230) ma 170KM i moment koło 400NM, to rakieta konkretna i pali przy spokojnej jezdzie po mieście 6litrów to śmiech na sali.

Dzięki za rady kolego i dzięki tobie kupie jednak a3.

#5 misioor

hardcore negotiator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4495 postów

Napisano 12 maj 2008 - 19:52

Cytat

Do obu aut można dać duże felgi w golfie widziałem zdjęcie na 20" w A3 też by takie weszły bo to w sumie taka sama płyta
Bez dystansów i innych wynalazków do Audi włożysz max 17",a do golfa chyba nawet nie.

Jedyną wadą a3,<ale i golfa pewnie też. jest to że są to auta chodliwe<+ i - zarazem> i co za tym idzie trzeba inwestować w alarmy i inne wynalazki.Koledze juz 2 razy probowali audi skubnąć.
"Po tym można poznać kogoś wyjątkowego-kiedy można zamknąć ryj i wspólnie sobie pomilczeć" Pulp Fiction

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 kadil2

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 16 postów

Napisano 13 maj 2008 - 16:40

Wyświetl postUżytkownik misioor dnia 12.05.2008, 20:52 napisał

Bez dystansów i innych wynalazków do Audi włożysz max 17",a do golfa chyba nawet nie.

Jedyną wadą a3,<ale i golfa pewnie też. jest to że są to auta chodliwe<+ i - zarazem> i co za tym idzie trzeba inwestować w alarmy i inne wynalazki.Koledze juz 2 razy probowali audi skubnąć.

O tym, że chodliwy sprzet to wiem, ale z tymi felgami się z tobą nie zgodze. 19 nawet wchodzi bez problemu wszystko zależy od ET felgi do a4 jak pamietam najlepsze jest ET 35 wtedy felga nie obciera o nadkole i nie ma szpary miedzy nadkolem a felgą. A w a3 to nie wiem jakie et ale na mobile ostatnio widziałem a3 na feldze 10" szerokości i 18" rozmiar a z oponą 245. W golfie można dać nawet felge 11 szerokości bo on ma szesze nadkola. Ale nie o felgach mieliśmy tu gadać. Dzięki wielke za pomoc Kolego.

#7 Ronnie Coleman

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 986 postów

Napisano 19 maj 2008 - 12:19

ja bym brał A3 bo golf ma denna stylistyke bleee (dresowóz)

#8 gorky

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 19 maj 2008 - 14:14

Audi A3 :) spodobał mi się ten samochód po tym,jak z księdzem jechaliśmy 170 na 3.5 tys. obrotów :) i wiadomo Audi to Audi :P nie rozsypie się, nie zgnije i silnik też długo pociągnie.Zgadzam się z Ronnim co do golfa że to typowy "dresowóz" :D

Użytkownik gorky edytował ten post 19 maj 2008 - 14:15

#9 yeti86

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2400 postów

Napisano 19 maj 2008 - 16:07

Nie rozsypie się ? co jest nie zniszczalny może. Kurcze że armia o tym nie wie.

A3 też jest jak nasrane wśród dresów tych jak by to określić wyższej swery

#10 gorky

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 19 maj 2008 - 16:53

ja tak nie napisałem a Ty sobie nie dodawaj tak dużo :)
Audi(A3) to auto dla dresów? Doje.ałeś xD

#11 yeti86

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2400 postów

Napisano 19 maj 2008 - 19:04

Napisałeś że nie rozsypie się, a może mi powiesz że tam się nic nie psuje ? I jest super cacy. Choć w sumie nigdy nie rozumiem wielbicieli grupy vag.

Uwierz mi audi też jeżdżą dresy, jak każdym autem. Chyba że dla ciebie dres to osoba nosząca dresy, inne oszołomy się nie liczą.

#12 gorky

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 96 postów

Napisano 19 maj 2008 - 19:19

stary daj spokój bo sie off-top robi
chodzi mi o to że audi ma porządne samochody i A3 nie jest typowym dresowozem w przeciwieństwie do golfa.
I wiem co to jest dres :P

#13 yeti86

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2400 postów

Napisano 19 maj 2008 - 20:05

Cytat

stary daj spokój bo sie off-top robi

to się go skasuje

Cytat

chodzi mi o to że audi ma porządne samochody i A3 nie jest typowym dresowozem w przeciwieństwie do golfa.

typowym nie jest, ale ostatnio jest bardzo popularny (i wychwalana na och i ach) przez co mimo wszystko zawsze znajdzie dresa jako właściciela.

#14 kadil2

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 16 postów

Napisano 19 maj 2008 - 20:18

A co golf 4 aż taki dreswagen? Może troche golf jest autem dresa, ale 4 aż taka jeszzcze dresowa nie jest, może nie długo będzie. To prawda, że każdymi już autami jeżdżą dresy. W a3 jeszcze nie widziałem jakiegos idioty moze się nie przypatrzyłem ale normalni ludzie nimi jeżdża ja też do takich należe, ale jeszcze nie kupiłem audi.

Mówisz czemu ludzie kupują auta grupy VAG. Może w Polsce taki stereotyp jest. Kiedyś 10-20lat temu jak coś w Niemczech się pojawiło to musiało być u nas. Niemcy kiedyś były dla nas ideałem chcieliśmy mieć taki kraj ja oni.
Może robią dore auta? Pewnie fani japanes car zaciskają zęby co ja piszę, kiedyś dobre auta teraz już takie nie są.Audi 80, golf 2 to był synonim niezawodnego auta z japońskich to mógł być sunny.
Ja wolę niemieckie auta może dlatego bo są nudne, wszystko dokładne, i klasyczna linia nadwozia bez świateł typu focus. A propo focusa to jak wsiadłem do środka to się za głowe złapałem, jaka ta deska dziwna, jedni taką wolą inni jak ja są Konserwatystami.

#15 yeti86

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2400 postów

Napisano 19 maj 2008 - 21:32

Wiesz co według mnie ludzie kupuję niemiecki bo nie lubią zmian wielkich. Tam każde auto jest praktycznie na jedno kopyto, wszystko takie same. Ludzie są tacy że nawet gdyby dało się lepiej i znacznie przyśpieszyć postęp technologi to są tylko dwa wyjścia czekać powoli jak to się zmieni, albo rewolucja gwałtowna ale historia pokazuje że ta nie jest dobra.

Generalnie popatrz na tego golfa 2 czy to audi 80 które przytoczyłeś, nawet w swoich latach i jakiegoś japońca, francuza jak one wyglądały technologicznie ? Porównaj je z aktualną rzeczywistością np francuskie diesle z fap do diesli niemieckich oni wprowadzają odpowiednika fap dopiero teraz kilka lat później. Kolejny dowód to system common-rail znowu grupa vag jako ostatnia korzysta z tej technologii, powiesz ok pompo wtryskiwacze są też dobrym rozwiązaniem, ale dlaczego dalej nie korzystają z nich ?

#16 misioor

hardcore negotiator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4495 postów

Napisano 19 maj 2008 - 22:42

Cytat

Nie rozsypie się ? co jest nie zniszczalny może. Kurcze że armia o tym nie wie.
Każde auta się sypią,ale jedne szybciej inne wolniej.Akurat VW i audi należą do tych pierwszych i nie jest to żaden stereotyp,każdy mechanik przyznałby mi rację.

#17 Ronnie Coleman

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 986 postów

Napisano 19 maj 2008 - 23:31

Wyświetl postUżytkownik misioor dnia 19.05.2008, 23:42 napisał

Każde auta się sypią,ale jedne szybciej inne wolniej.Akurat VW i audi należą do tych pierwszych i nie jest to żaden stereotyp,każdy mechanik przyznałby mi rację.

No tak misioor masz racje zaliczają sie do tych pierwszych czyli psujących sie szybciej niz inne

#18 misioor

hardcore negotiator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4495 postów

Napisano 19 maj 2008 - 23:34

zaspany jestem :D ale miło ze się zgadzasz :D

#19 kadil2

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 16 postów

Napisano 21 maj 2008 - 22:19

Wyświetl postUżytkownik yeti86 dnia 19.05.2008, 22:32 napisał

Kolejny dowód to system common-rail znowu grupa vag jako ostatnia korzysta z tej technologii, powiesz ok pompo wtryskiwacze są też dobrym rozwiązaniem, ale dlaczego dalej nie korzystają z nich ?

Dlaczego? hmmm może aby vw nie był uważany za zacofany koncern, też dlatego że pompowtryskiwacze nie były ekologiczne, kultura pracy która może wkur**c lub się podobać.

Wyświetl postUżytkownik misioor dnia 19.05.2008, 23:42 napisał

Ale i tak zawsze będę uwielbiał niemieckie i włoskie auta. Ja jestem trochę inaczej poinformowany mój mechanik mówił , że najbardziej i najszybciej sypią się francuskie. Może muszę zmienić mechanika. Ale takie gadanie zdaje się na nic, wszystko zależy od tego czy dbasz o auto, jeśli nie to nawet najniezawodniejsze japoński samochód cię zawiedzie.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 misioor

hardcore negotiator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4495 postów

Napisano 21 maj 2008 - 23:03

Cytat

Ja jestem trochę inaczej poinformowany mój mechanik mówił , że najbardziej i najszybciej sypią się francuskie.
Tak jak każdy mechanik.Zgadzam się,po prostu pomyliłem się w tamtym zdaniu.

Cytat

nawet najniezawodniejsze japoński samochód cię zawiedzie.

Auta japońskie zwłaszcza z lat 85-95 są naprawdę nie do zajechania.Mój nissan ma ponad 300kkm i trzyma seryjne ciśnienie na cylindrach,nie bierze ani grama oleju,nigdy mnie nie zawiódł,a dostaje ostro po zaworach bo lubię szybką jazdę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych