Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Jak przeinstalować system Windows XP ?

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomek700

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 11 kwiecień 2008 - 22:01

Czy może mi ktoś pomóc jak przeinstalować system Windows XP.Proszę o wskazówki krok po kroku

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Tassadar

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 105 postów

Napisano 11 kwiecień 2008 - 23:43

Chodzi ci o to żeby usunąć wszystko z całego dysku (wszystkich partycji) i na nowo zainstalować?
Jeśli tak to: wejdź do BIOS-u (zaraz po włączeniu kompa wciśnij F2 lub F12, sprawdź jak jest u ciebie powinno na dole ekranu pisać)
Wejdź do Advanced Bios Features -> BOOT SEQUENCE i ustaw na bootowanie z CD, zapisz ustawienia. Potem po prostu włóż płytke z Xp, zresetuj kompa i włączy się instalator. Jeśli masz Xp po polsku to będzie ci dużo łatwiej, zazwyczaj instalacja ogranicza się do klikania Enter.
Gdzieś na początku instalacji zapyta cię o utworzenie partycji, jeśli chcesz to podziel sobie dysk inaczej, zrób formata (nawet jeśli nic nie zmieniałeś) i klikaj dalej.
Jeśli już masz dwie partycje to powinno zadziałać jeśli sformatujesz tylko tą gdzie był stary Xp to nie będziesz z drugiej partycji musiał usuwać plików. Jednak wtedy programy zainstalowane na innych partycjach mogą nie działać.

To tyle, powinieneś sobie poradzić bo instalacja Xp jest banalna. Później jeszcze sterowniki sobie powgrywaj na czysty system.

#3 tomek700

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 12 kwiecień 2008 - 08:21

Dzięki ,tylko powiedz mi jeśli kompa muli , co jakiś czas wyskakują jakieś ostrzeżenia to trzeba raczej przeinstalować system?
Jeszcze kolejna sprawa w tej chwili jest tych partycji {bo chyba to są dyski inaczej mówiąc} od C-E i jeśli przeinstaluję to wyczyści się na wszystkich dyskach czy tylko na C.Bo już dawaliśmy do instalki i dysk C był wyczyszczony a inne bez zmian i oto właśnie nam chodziło.Czy tutaj będzie to samo czy ruszy się wszystko i dopiero będzie trzeba tworzyć partycje.Pytam bo się boję żeby czegoś nie sknocić.

#4 Tassadar

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 105 postów

Napisano 12 kwiecień 2008 - 09:55

Jakiego rodzaju wyskakują ostrzeżenia? Co pisze w okienku?

Serwisy zazwyczaj w takich przypadkach robią format dysku i wgrywają system od nowa, bo jest to najprostszy i najszybszy sposób na pozbycie się błędów, bo po prostu nie chce im się sprawdzać dokładnie co źle działa.

Czytaj dokładnie wszystko co będzie ci się wyświetlało w czasie instalacji, żeby nie popełnić jakiegoś błędu.
Jeśli chcesz żeby nie usuwać danych z pozostałych dysków to w czasie gdy wyskoczy ci ekran z listą partycji, (będzie coś w stylu: "Poniższa lista przedstawia istniejące na tym komputerze partycje oraz obszar nie przydzielony do żadnej partycji..."), nie twórz żadnych nowych partycji i nic nie zmieniaj tylko wybierz ten dysk na którym miałeś zainstalowany wcześniej XP (zapewne dysk C ) i kliknij ENTER. Potem pojawi się ekran z formatowaniem partycji to wybierz szybkie i system NTFS.

Po formacie instalator skopiuje kilka plików instalacyjnych na dysk, komputer powinien się sam zresetować i rozpocznie się instalacja w trybie graficznym. Będzie kilka minut czekania, potem jak poprosi cię o wybór języka wybierz polski(programisty).
Kliknij dalej, w polu nazwisko możesz wpisać byle co, w polu organizacja nie musisz nic wpisywać.
Potem podajesz kod licencyjny, pomiń konfiguracje sieci (można to zrobić później z poziomu Windowsa), utwórz konto i koniec instalacji.

W BIOS-ie ustawienia bootowania powinny się już same zmienić na bootowanie z dysku, jeśli się nie zmieniły to będziesz to musiał zrobić ręcznie.

Nie instaluj żadnych programów, najpierw zainstaluj wszystkie sterowniki (powinieneś mieć parę płytek, np. od grafiki i płyty głównej, sieciowej itp.)
Żeby sprawdzić czy masz już wszystkie sterowniki, kliknij na ikonkę Mój komputer prawym klawiszem myszy, wybierz Zarządzanie (nie wiem jak to dokładnie będzie napisane bo ja mam angielskiego XP, powinno być zaraz pod wyszukaj). ->menadżer urządzeń i jeśli brakuje jakiegoś sterownika to przy tym urządzeniu będzie pytajnik.
Jeżeli nie masz płytki ze sterownikiem do urządzenia ściągnij np. program Everest. Pokazuje on co znajduje się w twoim komputerze, wystarczy skopiować nazwę i wpisać w google nazwa urządzenia drivers albo sterowniki.
Oczywiście musisz jeszcze skonfigurować sieć, ale to już zależy jak łączysz się z internetem.

I pamiętaj, że programy które były zainstalowane na innych dyskach mogą nie działać poprawnie i nie będzie ich na liście dodaj/usuń programy.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#5 Fray

Uśmiechnięty socjopata

• Junior admin
  • 3929 postów

Napisano 12 kwiecień 2008 - 10:00

Niekoniecznie, zrób sobie skanowaniem programem antyvirusowym, antyspyware, etc... :)
I najważniejszym, najlepszym jak dla mnie programikiem ;) SmitfraudFix :)

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych