Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Henryk Sienkiewicz...

47 odpowiedzi w tym temacie

#41 Troll

obcesowy

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 10053 postów

Napisano 04 listopad 2009 - 18:05

Trylogie czytalem ze 5 razy jak bylem mldoszy, jaraly mnie te wszytskie potyczki i bitwy :D

Bo Henryzk zacnie wojny opisywal, no pozniej prezczytalem Sapkowskiego to ten sieke lepiej przedstawia :D

Tak czy siak sentyment pozostal i pewnie jeszcze nie raz poczytam tylko tych romansidel tam za duzo :D

"Są rzeczy na niebie i ziemi, o których nie śniło się waszym filozofom"

Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#42 Aulelia

Guru

• Zbanowani
  • 4058 postów

Napisano 05 wrzesień 2010 - 16:37

Z jego książek w całości przeczytałam jedynie "Quo vadis", która mi się bardzo spodobała, bo lubię antyczne klimaty- tylko z tego względu. Nie przepadam za jego twórczością z powodu naginania ważnych faktów historycznych i tworzenia odrębnej historii.

#43 Keehl

positive thinking sucks

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 979 postów

Napisano 05 wrzesień 2010 - 17:22

Dobry w opisach i chyba tylko w tym. Postaci są po prostu tragiczne, tak papierowych i szablonowych to nawet w fantasy się nie zdarzają, a ten gatunek słynie z powielania schematów (bardzo lubię fantasy, ale trzeba się postarać, żeby na coś dobrego trafić). Kmicic to chyba jakiś żart - zero wiarygodności. Kobiety w jego powieściach to jakieś skończone sieroty. Jeśli chodzi o historię, to tylko namieszał w głowie Polakom i zrobił im sieczkę z mózgów - no ale przecież to "ku chwale ojczyzny i pokrzepieniu serc"... Choćby się do największego gówna taki dopisek zrobiło, nikt już nie śmie się do "dzieła" doczepić. Tak jak ktoś już napisał - zwykły tasiemiec, w który zaczytywały się gosposie. No i też stawiam jego powieści gdzieś na poziomie "Klanu". Lepiej z nowelami - "Latarnik" mi się nawet podobał.
Jeden jest kamień, jedno lekarstwo, jedno naczynie, jedna procedura i jedna postawa.

www.dolinabiotechnologiczna.pl

#44 Alice111

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 57 postów

Napisano 19 wrzesień 2010 - 22:33

Szanuję, ale nie lubię, uzasadnienie: styl pisania, nie cierpię go pod każdym względem.

#45 wilk_szary

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 112 postów

Napisano 17 październik 2010 - 19:29

Jeśli chodzi o Sienkiewicza, to jest to mój ulubiony pisarz lektur szkolnych za "W pustyni i w puszczy", która była moją ulubioną lekturą przez całą szkołę. :)

Użytkownik wilk_szary edytował ten post 17 październik 2010 - 19:30

Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#46 Zyta_z_Rovaniemi

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 22 lipiec 2011 - 14:06

Uwielbiam twórczość Sienkiewicza - to jeden z moich ulubionych pisarzy. Jak dla mnie jego najlepszymi książkami są "Trylogia" i "Krzyżacy".
Bardzo lubię powieści hostoryczne w ogóle, ale u Sienkiewicza urzeka mnie też język, czyli to, co wielu potencjalnych czytelników odstrasza... Ale ja jestem mutantem, który kocha staropolszczyznę... ;)

#47 Mayte

AlienumMundi

• Redaktor
  • PipPipPipPip
  • 1007 postów

Napisano 09 październik 2011 - 08:37

Sienkiewicz pisał bardziej nad podbudowanie więzi patriotycznych dlatego książki w wielu momentach są przesłodkie, no ależ przecież filmy amerykańskie też są prze słodkie gdy ukazują, że dobro zawsze wygrywa, tym bardziej jak tym dobre to amerykanie są:) Dlatego książki Sienkiewicza jakoś szczególnie mnie nie odrzucają, nie które fragmenty są bardzo ciekawe inne są bardzo ale to bardzo kiepskie. Ogólnie jednak wyniosłem pozytywne wrażenie z lektury tych powieści, za to filmy pobiły w swojej głupocie wszystko co było wcześniej. Z patriotycznej wizji zrobiły byle co i byle jak...
Dlatego jak ktoś lubi poczuć pełną gębą patriotyzm opowiadający o naszych zwycięstwach i klęskach, mogę z czystym sercem polecić Sienkiewicza.
Nie którzy używają słów, by ukryć własne myśli Volter
Ten, kto się boi, jest niewolnikiem. Seneka

Bo demokracja nie oznacza wolności tylko coś co jest namiastką jej, ponieważ i tak władza robi to co im się podoba. A ludzie nie patrząc na nic i tak wybiorą tych samych szczekaczy.

Najprawdopodobniej najlepszy program partnerski w internecie
Otrzymaj bonus do 1000 PLN ze swojego serwisu i Zarabiaj na swojej stronie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Każdy mój post jest tylko moim osobistym strzępkiem odczuć i wrażeń.

Mój blog: http://alienummundi.wordpress.com/

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#48 Zatori

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 95 postów

Napisano 12 grudzień 2011 - 12:57

Oczywiście bardzo cenię Sienkiewicza za "Quo vadis", " Potop" i nie tylko. Czytałam kilka razy i mam w domu. Można przenieść się w wyobraźni w dawne czasy. :tongue:

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych