Skocz do zawartości

Witaj!

Zarejestruj się, aby dołączyć do jednej z największych polskich społeczności!

Zdjęcie
- - - - -

surowe jajka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
55 odpowiedzi w tym temacie

Janusz

Janusz
  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećMężczyzna

#41 olszyna_nad_rowem

olszyna_nad_rowem

    Wyjadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1094 postów

Napisano 25 styczeń 2008 - 13:33

Być może :) Ale nikt wczesniej o zbyt długim gotowaniu nie pisał .
Nie wiem o co mu biega . :D
  • 0

#42 Maniac1910

Maniac1910

    Nowicjusz

  • Piaskownica
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 12 luty 2008 - 21:36

Nie wiem, mnie w szkole ( Gastronomicznej ) uczyli innych rzeczy. Im białko bardziej zdenaturyzowane ( ścięte ) tym mniej jest przyswajalne, więc najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie jaj ugotowanych na miękko, bo najbardziej zależy nam na białku, które znajduje się w żółtku dlatego dbamy alby zdenaturyzowało nam jak najmniej. Gotowanie jaja 10minut to ugotowanie go na twardo... a ta niebieska otoczka to nic innego jak siarkowodór. Jaja są bardzo bogate w składniki odżywcze, ale nie można z nimi przesadzać ponieważ w nadmiarze źle wpływają na organizm przedewszystkim mężczyzn.

Użytkownik Maniac1910 edytował ten post 12 luty 2008 - 21:37

  • 0

#43 olszyna_nad_rowem

olszyna_nad_rowem

    Wyjadacz

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1094 postów

Napisano 12 luty 2008 - 22:20

A mnie na biochemi uczyli , że w środowisku o pH = 2 białko ulega denaturacji .
Takie pH występuje w żołądku . Jaka więc różnica czy białko trafi tam zdenaturyzowane czy nie ??
Pozatym , tak jak pisałem , organizm aby przyswoić jakiekolwiek białko , musi zniszczyć jego strukture do poziomu aminokwasów . Za tę funkcje odpowiedzialne są odpowiednie enzymy : peptydazy ( głównie pepsyna i trypsyna)
  • 0

#44 Mexter

Mexter

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 730 postów

Napisano 11 listopad 2012 - 14:46

Surowe jajko nie ma żadnych właściwości odżywyczych.
  • 0

#45 Guest_MacaN_*

Guest_MacaN_*
  • Goście

Napisano 12 listopad 2012 - 18:58

Surowe jajka ?! Nienormalni jesteście ?
  • 0

#46 Quchikim

Quchikim

    Nowicjusz

  • Piaskownica
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 03 czerwiec 2014 - 20:49

Surowe raczej nie :)


Użytkownik Gressil edytował ten post 05 czerwiec 2014 - 17:59
Usunięto link (spam).

  • 0

Janusz

Janusz
  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećMężczyzna

#47 Yo_lanta

Yo_lanta

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 186 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 11:54

Osobiście uważam że lepiej jest je na spokojnie ugotować najlepiej na miękko wtedy jest najlepiej strawne

 niż męczyć się z jedzeniem ich na surowo


  • 1

#48 Karolmag28

Karolmag28

    Nowicjusz

  • Piaskownica
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 19 maj 2015 - 10:14

Białko jajek w płynie w sklepie internetowym bulk powders, sprzedają w butelkach 1kg, można spokojnie pić na surowo bo przechodzą proces pasteryzacji lub używać do gotowania (jak kto woli).


  • 0

#49 Diva ziomek

Diva ziomek

    Niepoprawny Humanista

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1603 postów

Napisano 09 maj 2016 - 17:24

Surowe jajka - szybko i smacznie!

 

Ach.. są jednak plusy mieszkania na wsi :D


  • 0

#50 keke349

keke349

    Nowicjusz

  • Użytkownik
  • Pip
  • 48 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 09:10

Nie przepadam za surowymi jajkami :D jem tylko ugotowane :)


  • 0

#51 Pincerka

Pincerka

    ^^

  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 2068 postów

Napisano 23 wrzesień 2016 - 22:29

Ale mam teraz ochotę na jajecznicę. :przewraca:


  • 0

Janusz

Janusz
  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećMężczyzna

#52 Guest_MacaN_*

Guest_MacaN_*
  • Goście

Napisano 11 październik 2016 - 11:26

Surowe jajka chyba nie należą do najlepszych pomysłów... 


  • 0

#53 drewniaczek77

drewniaczek77

    Nowicjusz

  • Piaskownica
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 17 październik 2016 - 12:17

 Czemu akurat surowe jajka, to nie lepiej sobie omleta albo jajecznice zrobić? Wyjdzie na to samo, a zdecydowanie bardziej bezpieczniejsze i smaczniejsze. Wiem, że stary temat ale trochę mnie to rozbawiło ;)


  • 0

#54 reznowsko

reznowsko

    Nowicjusz

  • Piaskownica
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 29 listopad 2016 - 21:58

hahah co za twardziel :D w życiu bym nie zjadł surowego jajka bleee


  • 0

#55 Guest_MacaN_*

Guest_MacaN_*
  • Goście

Napisano 04 grudzień 2016 - 23:56

hahah co za twardziel w życiu bym nie zjadł surowego jajka bleee

 

W sumie... z tatarem juz  mi sie 3 razy zdarzyło.  


  • 0

Janusz

Janusz
  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećMężczyzna

#56 Diva ziomek

Diva ziomek

    Niepoprawny Humanista

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1603 postów

Napisano 04 marzec 2017 - 21:24

Surowe jajka po prostu mają to do siebie, że można je szybko skonsumować. Ja w młodszych latach tak na 30min przez bieganiem rozbijałem 2-3 jajka w szklance i ogień. Po 30min od zjedzenia jajecznicy raczej nie dobiegłbym zbyt daleko :) Kiedyś to była taka forma.. odżywki białkowej w wersji uboższej (dosłownie i w przenośni).


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0