systemy operacyjne skrypty
Rozpoczęty przez attimo, 03 sty 2008 17:55
10 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 styczeń 2008 - 17:55

Witam mam takie zadanie i niewiem jak jes zrobic pomożecie?
Napisz skrypt, którego działanie będzie zależne od podanych parametrów:
- jeśli parametrem pierwszym będzie napis „-k” (minus k) to będzie tworzony katalog
- jeśli parametrem pierwszym będzie napis „-p” to będzie tworzony nowy plik
Drugi parametr ma określać nazwę tworzonego obiektu; skrypt powinien wyświetlać tylko efekty wywołania poleceń
Napisz skrypt, którego działanie będzie zależne od podanych parametrów:
- jeśli parametrem pierwszym będzie napis „-k” (minus k) to będzie tworzony katalog
- jeśli parametrem pierwszym będzie napis „-p” to będzie tworzony nowy plik
Drugi parametr ma określać nazwę tworzonego obiektu; skrypt powinien wyświetlać tylko efekty wywołania poleceń
Kasia R.
Napisano 03 styczeń 2008 - 17:58
W jakim to ma być języku napisane przede wszystkim?
Ja tam trochę programowałem, ale z tego co napisałem
wiem
Ja tam trochę programowałem, ale z tego co napisałem
Napisano 03 styczeń 2008 - 18:25
czyli ms-dos
?
Kasia R.
Napisano 03 styczeń 2008 - 22:34
zadziwiające jakich pierdół teraz uczą w szkołach
Napisano 04 styczeń 2008 - 09:40
Chodzi mi o programowanie w ms-dos. w jaki sposób się wykorzystuje jeszcze to środowisko? Ja od podstawówki nie miałem z tym styczności. A w liceum w szkole o profilu pseudo-informatycznym mieliśmy logo i basic. Swoją drogą, to naprawdę jak pisałem programy w ms-dos jakieś 10 lat temu, gdy jeszcze funkcjonował DOS i byłto realny system, wykorzystywany. A to? :O Ciekawe, co za głupi wymyślił. Jeden człowiek mi tylko na myśl przychodzi.
Napisano 09 styczeń 2008 - 22:05
Zacznij od tego że to nie programowanie. Tylko skrypt i uwierz że w poważnych systemach jest to bardzo przydatne.
Pozatym uczenie się logo w ogóle co to jest za język też bez sens podobnie jak basic-a.
Nie masz widzę pojęcia o systemach, a piszesz tak jak byś wiedział wszystko. A potem prosty problem masz i załamka trzeba odrazu na forum prosić o pomoc.
Pozatym uczenie się logo w ogóle co to jest za język też bez sens podobnie jak basic-a.
Nie masz widzę pojęcia o systemach, a piszesz tak jak byś wiedział wszystko. A potem prosty problem masz i załamka trzeba odrazu na forum prosić o pomoc.
Napisano 09 styczeń 2008 - 22:46
Może ty zacznij jednak, bo ja sprawdziłem i jakoś twoje racje się gubią. W Ms-Dos programuje się w Shell. :PTy masz pojęcie :DLogo i Basic to takie samo dno jak ten cały ms-dos. No ale dobra, ja się z nikogo nie śmieję. Po prostu dla mnie byłaby to strata czasu programować w czymś takim. I jedno sprostowanie. W liceum edukację kończyłem programując w Pascalu, o czym już nie pamiętałem. Stary jestem
Ja to umiem
Wczytuj się następny raz w komunikaty na ekranie, ważna umiejętność przy programowaniu.
A tak serio się zapytam
Ty coś programujesz?? yeti?
@echo if %1==-k goto :jeden if %1==-p goto :dwa :jeden mkdir katalog pause :dwa echo ss pauseI działa
A tak serio się zapytam
Użytkownik Barton edytował ten post 09 styczeń 2008 - 22:57
Kasia R.
Napisano 10 styczeń 2008 - 13:06
Tak soft dla linux, windows sterowanie różnymi urządzeniamia zewnętrznymi np. sterowniki kamer przemysłowych
Skrypt to nie programowanie, zwróć uwagę na to że w skrypcie nakazujesz komputerowi wykonać jakiś program gdy coś tam. Korzystasz z już gotowego rozwiązania, podaje tylko kiedy co wykonać dokładnie to samo co ty byś kazał komputerowi zrobić, skrypt zrobi to za Ciebie. Natomiast programowanie polega na napisaniu tych programów które będą uruchamiane przez Ciebie (skrypt traktowany jest jako wydanie polecenia przez użytkownika)
Skrypt to nie programowanie, zwróć uwagę na to że w skrypcie nakazujesz komputerowi wykonać jakiś program gdy coś tam. Korzystasz z już gotowego rozwiązania, podaje tylko kiedy co wykonać dokładnie to samo co ty byś kazał komputerowi zrobić, skrypt zrobi to za Ciebie. Natomiast programowanie polega na napisaniu tych programów które będą uruchamiane przez Ciebie (skrypt traktowany jest jako wydanie polecenia przez użytkownika)
Dodaj odpowiedź

Najpopularniejsze frazy z tematu
Ostatnie frazy z forum
- na miedziana płytke padaja fotony o długosci fali 250nm
- fizyka przemiana jadra olowiu na jadro zlota
- oblicz długości odcinków oznaczonych literami
- azotan 5 wapnia
- otrzymywanie sodu
- list po niemiecku o rodzinie przykłady
- potop pytania
- liceum ogólnokształcące po angielsku
- siatka graniastosłupa