Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

brak uziemienia

27 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tard

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 219 postów

Napisano 31 grudzień 2007 - 11:27

tak jak w temacie, mieszkam w starym budownictwie i nie mam uziemienia w kontaktach, a wiem ze sprzet RTV AGD i kompy szbyko sie psuja bez uziemienia, co moge na to poradzic? jest jakies rozwiazanie? jak by dzialal UPS jak by byl podlaczony? czy by ze tak powiem redukowal braki? czy moge jakos przerobic kontakt?
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Vandien

nostromo

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1337 postów

Napisano 31 grudzień 2007 - 18:11

Widze, ze nikt nic nie klika wiec pozwole sobie zasugerowac abys zajrzal na elektroda.pl. To portal ogolno elektroniczny i byc moze tam znajdziesz jakies wskazowki.

#3 Tard

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 219 postów

Napisano 31 grudzień 2007 - 19:13

chociaz tyle, dzieki
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#4 ambroz

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 31 grudzień 2007 - 23:28

Witam,najlepiej jak w ty gniazdku gdzie będzie podłaczony komputer zrobic mostek między uziemieniem a zerem trochę się znam na tym jestem elektrykiem.Powinno załatwic sprawę.

#5 Vandien

nostromo

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1337 postów

Napisano 02 styczeń 2008 - 16:14

Wyświetl postUżytkownik ambroz dnia 31.12.2007, 23:28 napisał

Witam,najlepiej jak w ty gniazdku gdzie będzie podłaczony komputer zrobic mostek między uziemieniem a zerem trochę się znam na tym jestem elektrykiem.Powinno załatwic sprawę.

Cos nie kumam.....moze to po libacji sylwestrowej :D.....przecierz autor tematu napisal, ze nie ma uziemienia. Moglbys to narysowac ?.

Ja bym to zrobil po chlopsku czyli.....wykopal dziure w ziemi kolo domku i umiescil w niej kawal stalowego preta.....to juz by bylo uziemienie, ktore podprowadzam do gniazdka sieciowego jako ten trzeci przewod :D. No co....nie smiac sie :D.

Użytkownik Vandien edytował ten post 02 styczeń 2008 - 16:15

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 yeti86

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2400 postów

Napisano 02 styczeń 2008 - 17:00

Prąd generuje się tak 3 fazy i 0. Uziemienie jest to oczywiście przewód odpowiednia głęboko w ziemi wbity. Prawidłowo nie powinno się łączyć tego 0 jako uziemienie ale dużo tak robi bo potem ludzie a audio się wkurzają że nie mają zera.

Użytkownik yeti86 edytował ten post 02 styczeń 2008 - 17:01

#7 GFdYx

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 188 postów

Napisano 03 styczeń 2008 - 20:49

zrób tak jak ambroz mówi, albo wymień całą instalację w domu (czego nie polecam)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#8 ADI-mistrzu

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 234 postów

Napisano 03 styczeń 2008 - 20:55

Wiesz jak się możesz uziemić ? Rury np z wodą biegną zazwyczaj pod ziemią, no nich uziemić możesz.

#9 GFdYx

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 188 postów

Napisano 03 styczeń 2008 - 21:48

:bijeglowe: tak sie nie uziemia, w starym budownictwie robi sie tak jak napisałem i tyle
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#10 Barton

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 03 styczeń 2008 - 22:14

Kumpel zawsze mówił o uziemieniu do kaloryfera. Wystarczy podpiąć jakiś kabel. Nie pytajcie dlaczego.

To na serio bez uziemienia się sprzęt psuje? A jak się ma ten bolec (3 faza to jest?) to nie wystarczy?

#11 ADI-mistrzu

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 234 postów

Napisano 03 styczeń 2008 - 22:19

No jak do rur niemożna ? Niby czemu ? Tak samo uziemia jak co innego.

#12 Barton

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 03 styczeń 2008 - 22:40

Wyświetl postUżytkownik ADI-mistrzu dnia 3.01.2008, 23:19 napisał

No jak do rur niemożna ? Niby czemu ? Tak samo uziemia jak co innego.
Do jakich rur? Od kibla? :lol: Nie no, jasne, że do rur od kaloryfera można.

#13 olszyna_nad_rowem

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1120 postów

Napisano 03 styczeń 2008 - 22:47

Cytat

Cos nie kumam.....moze to po libacji sylwestrowej .....przecierz autor tematu napisal, ze nie ma uziemienia. Moglbys to narysowac ?.

Trzeba gniazdko rozkrecic , sprawdzic próbowka ktory przewod w gniazdku to zero , nastepnie uciąc kawałek przewodu i połaczyc kabel zerowy z bolcem w gniazdku . tyle.
Odstręczający jest dla mnie widok kobiety podającej mężczyźnie patnofle. Czy ja Ci kiedy podałem pantofle ? Z chwilą gdyś mi nimi rzuciła w twarz, zyskałaś w moich oczach ogromnie... Ja gardzę niewolniczą uległością, a tyś się zachowywała jak niewolnica... Kto ma względy dla niewolnika? Jeśli wrócisz, wracaj dla braterstwa i przyjaźni, bo nic innego nie dostaniesz.

George Bernard Shaw "Pigmalion"

Dołączona grafika

http://www.forumowisko.pl/index.php?autoco...si&img=6141 <---- Fotki :)

#14 ADI-mistrzu

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 234 postów

Napisano 03 styczeń 2008 - 23:01

No pisałem że rur z wodą (czy nie =P ? )... chyba ze ma PCV, te mogą się nie nadać =D

#15 olszyna_nad_rowem

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1120 postów

Napisano 04 styczeń 2008 - 20:20

Jak zrobi tak jak napisalem i jak pisali przedemna ( odnosnie mostka w gniazdku ) to uziemia go przewody elektryczne.
Odstręczający jest dla mnie widok kobiety podającej mężczyźnie patnofle. Czy ja Ci kiedy podałem pantofle ? Z chwilą gdyś mi nimi rzuciła w twarz, zyskałaś w moich oczach ogromnie... Ja gardzę niewolniczą uległością, a tyś się zachowywała jak niewolnica... Kto ma względy dla niewolnika? Jeśli wrócisz, wracaj dla braterstwa i przyjaźni, bo nic innego nie dostaniesz.

George Bernard Shaw "Pigmalion"

Dołączona grafika

http://www.forumowisko.pl/index.php?autoco...si&img=6141 <---- Fotki :)

#16 hipekk

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 448 postów

Napisano 04 styczeń 2008 - 21:18

Wyjdź przed blok, wykop paro metrową dziure, wsadź tam kawałek blachy połączonej z przewodem, zakop, przewód zaciągnij do domu, rozkręc gniazdko, w miejsce uziemienia podejpnij ten kabel z dworu... Gotowe :)
"mozesz wkleic jeszcze profil z przodu?" jak ja lubie teksty jednej  osoby z tego forum ...

#17 yeti86

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2400 postów

Napisano 04 styczeń 2008 - 22:11

Zrobiłeś źle ;) bo po pierwsze nie pierwszy lepszy kawałek blachy tylko pręt i to o odpowiedniej średnicy, z odpowiedniego metalu i go się wbija w ziemie a nie wkopuje. Wbity ma lepszy kontakt z ziemią.

#18 ADI-mistrzu

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 234 postów

Napisano 04 styczeń 2008 - 22:15

najlepiej to zrobić to na "łopatę":
Bierzesz pręt, na jego końcu przyspawasz blachę tak najlepiej 1m na 1m i zakopujesz ta blachą w wilgotniej ziemi na głębokość około 1,5m. i masz uziom jak się patrzy =]

#19 hipekk

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 448 postów

Napisano 04 styczeń 2008 - 22:18

Wyświetl postUżytkownik ADI-mistrzu dnia 4.01.2008, 22:15 napisał

najlepiej to zrobić to na "łopatę":
Bierzesz pręt, na jego końcu przyspawasz blachę tak najlepiej 1m na 1m i zakopujesz ta blachą w wilgotniej ziemi na głębokość około 1,5m. i masz uziom jak się patrzy =]

Właśnie o to mi chodziło :D
"mozesz wkleic jeszcze profil z przodu?" jak ja lubie teksty jednej  osoby z tego forum ...

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 ADI-mistrzu

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 234 postów

Napisano 04 styczeń 2008 - 22:35

P.S. Czasem ludzie idą na skróty i do piorunochronów podpinają, bo one tez są tak wkopane... nie radzę tego robić =] Nawet czasem piorun nie musi strzelać aby coś w domu od tego padło =P

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych