Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Mercilon

33 odpowiedzi w tym temacie

#1 whirlygirl

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 414 postów

Napisano 19 grudzień 2007 - 21:02

Ginekolog przepisał mi Mercilon jako środek antykoncepcyjny. Czy stosujecie go lub stosowałyście, możecie coś o nim powiedzieć? Czy występowały jakieś skutki uboczne, czy był jakiś wpływ na cerę pozytywny lub negatywny itp. I jeszcze jedna sprawa: ginekolog powiedział żebym pierwszą tabletkę wzięła 5 dnia od wystąpienia krwawienia, ale na ulotce pisze żeby brać od razu pierwszego dnia krwawienia, można też od 2 do 5 dnia ale w takim wypadku przez 7 dni lepiej stosować dodatkowe zabezpieczenie - zastanawiam sie więc czemu mi tak powiedział - i już nie wiem kiedy zażyć tą pierwszą <_<
Piszcie! :)

W każdym z nas istnieje wewnętrzny zegar i aby dwie osoby mogły się kochać, trzeba, by w danej chwili oba zegary pokazywały tę samą godzinę, a to nie zdarza się codziennie (...) Człowiek, który żyje intensywnie, cały czas doznaje rozkoszy. Jeżeli uprawia seks, to dlatego, że jest rozkoszą przesycony, jego kielich aż się przelewa, jest to nieuniknione, człowiek taki odpowiada na wyzwanie życia i w tym momencie – tylko w tym momencie – traci kontrolę nad sobą.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Gliwice dentysta

#2 jelonek

how can I ever change things that I feel?

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 20 grudzień 2007 - 19:35

Hm, nie mam pojecia, ja bym wziela pierwszego dnia, ale skoro ginekolog powiedzial inaczej...
Ja bralam Mercilon przez rok, na pcozatku wystepowalo plamienie, ale to normalne. Poza tym, skutkow ubocznych nie zaobserwowalam. Generalnie byl przeze mnie dobrze tolerowany. Wplyw na cere ponoc ma pozytywny, choc ja mam neistety takie szczescie, ze akurat tego nie zauwazylam...I nasilil mi sie bol przed okresem, ale dalo sie przezyc- ogolnie nigdy nei mam specjalnie silnego. Po roku troche mi sie pogorszyly wyniki prob watrobowych, co mnie przestraszylo, ale wciaz w normie...
"Wiara jest wtedy gdy nie wierzysz ze to co przeszle bylo klamstwem a to co terazniejsze jest zlym snem." /M. Fox/
"Wiara jest także, jeżeli ktoś zrani
Nogę kamieniem i wie, że kamienie
Są po to, by nogi nam raniły" /C. Miłosz/
"Nigdy mnie nie kochał-szepcze-podły kłamca; Skąd wiesz?Ktoś mówi Ci że jest noc pokazuje księżyc;Po 12 godzinach nazwiesz go kłamcą?"

Odlicznik :D

#3 whirlygirl

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 414 postów

Napisano 20 grudzień 2007 - 20:36

moze ten moj ginekolog chce doprowadzic do wyżu demograficznego :D bo jesli bym wzięła 5 dnia i sie dotatkowo przez tydzień nie zabezpieczyła (nie przeczytala ulotki, a sam mi o tym nie powiedział) - to bach - i od razu dzidziuś :D ale to taki zart - miejmy nadzieje ze taki nie jest.
to fajnie jelonek ze nie było u ciebie jakichś poważniejszych skutków ubocznych, tylko takie które przeważnie występują. Z tą wotrobą to jednak troche przesrane, ale to raczej wszystkie anty tak niekorzystnie na nią wpływają :/

W każdym z nas istnieje wewnętrzny zegar i aby dwie osoby mogły się kochać, trzeba, by w danej chwili oba zegary pokazywały tę samą godzinę, a to nie zdarza się codziennie (...) Człowiek, który żyje intensywnie, cały czas doznaje rozkoszy. Jeżeli uprawia seks, to dlatego, że jest rozkoszą przesycony, jego kielich aż się przelewa, jest to nieuniknione, człowiek taki odpowiada na wyzwanie życia i w tym momencie – tylko w tym momencie – traci kontrolę nad sobą.

#4 agryppa

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 74 postów

Napisano 28 grudzień 2007 - 21:24

Ja też rozpoczęłam niedawno stosowanie tego preparatu. Lekarz kazał mi zwiąść pierwszą tabletkę w pierwszy dzień miesiączki, tak jak w ulotce :)

Stosuję ją od dwóch tygodni i okres mi się skończył, a ja dalej mam plamienia, podobno to normalne przez pierwsze dwa miesiące, żadnych innych skutków ubocznych nie zaobserwowałam do tej pory, no ale na inne to chyba za szybko :) Co prawda przytyłam dwa kilo, ale wydaje mi się, że większy wpływ miały na to święta niż tabletka :P

#5 whirlygirl

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 414 postów

Napisano 29 grudzień 2007 - 13:58

Tą pierwszą tabletkę wzięłam pierwszego dnia miesiączki, dzisiaj będzie trzecia tabletka, a ja już praktycznie nie krwawię (wydaje mi się to dziwne bo przeważnie trwało to u mnie do 7 dni) - nie wiem :niepewny:
musze cierpliwie czekać jak to będzie u mnie... ;)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 agryppa

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 74 postów

Napisano 30 grudzień 2007 - 00:14

No ja krwawiłam normalnie, tzn. 7dni jak zwykle, a do tej pory mam jeszcze plamienia ;) Ale może akurat tak się złożyło, że miałaś krótszy okres :)

#7 whirlygirl

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 414 postów

Napisano 01 styczeń 2008 - 14:27

Być może to już teraz u mnie tak będzie - wcale by mi to nie przeszkadzało - bo tylko 2 dni miałam krwawienie, ale też mam małe plamienia zaraz po zażyciu tabletki - czyli jak na razie jest dobrze ;)

#8 agryppa

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 74 postów

Napisano 03 styczeń 2008 - 07:11

No to ja mam pytanie do użytkowniczek mercilonu. Pewnie głupie to pytanie, w sumie odpowiedź wydaje się oczywista, ale podobno kto pyta... :)

Chodzi o to, że jak teraz kończę pierwsze opakowanie (nigdy wcześniej nie brałam, żadnych pigułek) to robię te siedem dni przerwy, czy od razu zaczynam następne, bez przerwy???

I druga sprawa, czy działanie pigułek może być osłabione przez inne leki które przyjmuję regularnie?

#9 whirlygirl

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 414 postów

Napisano 03 styczeń 2008 - 17:33

Tak, zawsze robisz 7 dni przerwy i 8 dnia rozpoczynasz następne opakowanie :)

Wiesz, a co do innych leków musisz sobie zobaczyć na ulotkę - tam są "interakcje" to sobie zobaczysz czy nie zażywasz akurat takich tabletek które mogły by osłabić działanie mercilonu

I jeszcze takie pytanko - miałaś plamienia przez cały czas brania tabletek?

#10 agryppa

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 74 postów

Napisano 03 styczeń 2008 - 18:54

W sumie to dopiero od jakiś dwóch dni nie mam plamienia, a tak to od kiedy zaczęłam brać to miałam :) Za trzy dni kończę pierwsze opakowanie :)

#11 kanka

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 04 styczeń 2008 - 10:52

hej mam taki problem pomóżcie, jeżeli po zażyciu tabletki po 4 godzinach wystąpiły wymioty to czy jest możliwe żeby się jeszcze nie wchłonęła? czy mam się czym martwić? proszę o szybką odpowiedź

#12 whirlygirl

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 414 postów

Napisano 04 styczeń 2008 - 11:38

Plamienia u mnie skończyły się o dziwo bardzo szybko, już od paru dni wszystko u mnie ok ;)

Wyświetl postUżytkownik kanka dnia 4.01.2008, 10:52 napisał

hej mam taki problem pomóżcie, jeżeli po zażyciu tabletki po 4 godzinach wystąpiły wymioty to czy jest możliwe żeby się jeszcze nie wchłonęła? czy mam się czym martwić? proszę o szybką odpowiedź
Jest duże prawdopodobieństwo ze tabletka mogla się nie wchłonąć. Przy wymiotach i biegunce lepiej się dodatkowo zabiezpieczyć :/

#13 kanka

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 04 styczeń 2008 - 13:54

ale wiesz na ulotce pisze że niby wchłania się od 3 do 4 godzin, sama nie wiem..........

#14 agryppa

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 74 postów

Napisano 04 styczeń 2008 - 15:29

chyba lepiej nie ryzykować ;) Mogła się nie wchłonąć, musisz postąpić tak jakbyś zapomniała jej wziąć, albo chociaż stosujcie prezerwatywy w tym cyklu :)

Użytkownik agryppa edytował ten post 04 styczeń 2008 - 15:30

#15 makareska

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 29 kwiecień 2008 - 11:45

witam!Pisze prace mgr na temat wpływnu antykoncpecji hormonalnej na libido kobiet i proszę o pomoc.jesli ktoras z Pań zechciala by wypelnic moja ankiete do pracy,to prosze napisac mi swój maila,a wysle ankiete.dziękuje!
moj mail- makareska@wp.pl

#16 Essense

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 08 kwiecień 2009 - 20:12

mam 15 lat, zaczęłam brać mercilon, nie byłam u ginekologa, nie uprawiam seksu, zażywam, żeby móc przesuwać okres. wypróbowany przez moją mamę. tylko, że już minęło 18 dni od wzięcia pierwszego opakowania, w dniu okresu, a on dalej się nie skończył. Czy to normalne przy pierwszym opakowaniu ? Za miesiąc jadę do Francji, nie chciałabym, żeby tak długi cykl mi się powtórzył. I pytanie, kiedy okres się skończy ?

#17 Justyśkaa

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2477 postów

Napisano 09 kwiecień 2009 - 08:36

dziecinko a skad mialas Rp na te tabletki jezeli nie bylas u ginekologa?? mama ci dala(jezeli tak czy twoja matka jest pelna rozumu??) dziecko udaj sie do ginekologa poniewaz nie wiesz czy te tabletki sa dla ciebie! plamienie moze sie utrzymywac do 3 miesiecy.

#18 Althaea

~.~

• HalfMod
  • 2306 postów

Napisano 09 kwiecień 2009 - 08:53

Cytat

mam 15 lat, zaczęłam brać mercilon, nie byłam u ginekologa, nie uprawiam seksu, zażywam, żeby móc przesuwać okres. wypróbowany przez moją mamę. tylko, że już minęło 18 dni od wzięcia pierwszego opakowania, w dniu okresu, a on dalej się nie skończył. Czy to normalne przy pierwszym opakowaniu ? Za miesiąc jadę do Francji, nie chciałabym, żeby tak długi cykl mi się powtórzył. I pytanie, kiedy okres się skończy ?

Ty żartujesz, prawda? Bez konsultacji z lekarzem bierzesz hormony? Wszystko z Twoim rozumkiem jest w porządku?
Jeśli te krwawienie jest ciągłe, okres się w ogóle nie zakończył to już jest znak, że coś jest nie w porządku.
W ten prosty sposób może w ogóle nie będziesz musiała sie martwić o wyjazd do Francji bo będziesz miała krajowy wypoczynek w szpitalu.

Dołączona grafika

Mail: althaea@poczta.pl
GG: 12532877

#19 Lila85

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 210 postów

Napisano 09 kwiecień 2009 - 12:10

whirlygirl ginekolog kazał Ci zacząć przyjmowanie tabletek od 5 dnia okresu bo wtedy to jest łagodniejsze dla wątroby niż przyjęcie od 1 dnia. Mi tak przynajmniej to wyjaśnił ale powiedział też że trzeba się dodatkowo zabezpieczać przez tydzień.

Essense to na pewno nie jest normalne i na Twoim miejscu od razu bym poszła do lekarza bo dziewczyno możesz się wykrwawić. Okres nie może trwać dłużej niż 7 dni, jeśli tak jest to należy od razu udać się do lekarza

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 Justyśkaa

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2477 postów

Napisano 09 kwiecień 2009 - 13:22

ojojoj

Cytat

tabletek od 5 dnia okresu bo wtedy to jest łagodniejsze dla wątroby niż przyjęcie od 1 dnia
heh widze,ze twoj ginekolog malo wie o antykoncepcji... wiec tak czy przyjmie sie 1 tabletke 1 dnia czy 5 nic nie ma wspolnego z watroba! chodzi o to,ze jezeli kobieta zapomni wziac 1tabletke pierwszego dnia krwawienia moze przyjac ja 5 dnia cyklu tylko ze musi sie zabezpieczac przez cale opakowanie a nie przez tydzien...

Cytat

Okres nie może trwać dłużej niż 7 dni, jeśli tak jest to należy od razu udać się do lekarza
jezlei przyjmuje sie srodki hormonalne przy pierwszym opakowaniu moze wystapic krwawienie,plamienie utzrymujace sie do 3 mies, ale to nie zmiena faktu ze dziewczyna powinna udac sie do ginekologa poniewaz przyjmuje hormony bez wiedzy lekarza!

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych