Studia A Studium
Napisano 10 grudzień 2007 - 07:34

Chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica między studiami, a studium. Czy aby iść na studium, trzeba mieć maturę? Słyszałem, tylko o trybie zaocznym, czy jest dzienny?
Pozdrawiam
Kasia R.
Napisano 10 grudzień 2007 - 15:57
aby zapisac sie do studium wystarczy miec skonczone liceum, matura nie jest wymagana - jednak po tym bedziesz miec co najwyzej tytul technika... no i nie bedziesz mogl sie ksztalcic dalej w danym kierunku bez matury... co do trybu dziennego to pewnie zalezy to od danej szkoly...
na studiach za to mozesz sie ksztalcic na kilku stopniach: licencjat/inzynier, magisterium, doktorat itd... nio i to tutaj zdobywasz wyksztalcenie wyzsze...
Napisano 11 grudzień 2007 - 11:04

Napisano 12 grudzień 2007 - 21:07
Ja zmarnowałem na takim 2 lata - wstyd nawet pisac w CV że robiło sie jakiemś tam studium. Zmarowna kasa.
Nawet jaki Ci sie powinie (odpukać) noga na maturze, to warto pzreczekac i iść za rok, ale juz na prawdziwe studia.
Napisano 13 grudzień 2007 - 19:53
Kasia R.
Napisano 19 czerwiec 2009 - 11:38
Użytkownik tomaszrr dnia 12.12.2007, 22:07 napisał
Ja zmarnowałem na takim 2 lata - wstyd nawet pisac w CV że robiło sie jakiemś tam studium. Zmarowna kasa.
Nawet jaki Ci sie powinie (odpukać) noga na maturze, to warto pzreczekac i iść za rok, ale juz na prawdziwe studia.
ja od września mam zacząć studium.. też się zastanawiam czy dobrze robię. mam maturę. z tym, że ja dużo pracuję.. niewiem czy dałabym sobie radę. dlaczego uważasz, że wstyd pisac na cv,ż e skończyło się studium chociażby? zdania są podzielone na ten temat. jest wiele ludzi, ktorzy po studium osiągnęli zamierzony cel ... studium skupia się na wybranym kierunku i myślę, że nie jest to wstyd.. bo lepiej mieć cokolwiek niż nic. ja po moim Liceum nie mam praktycznie nic. nie studiowałam jeszcze z powodów rodzinnych, dlatego chcę zacząc może od studium..
Napisano 20 czerwiec 2009 - 22:03
Użytkownik mrau dnia 10.12.2007, 16:57 napisał
Ale sa inne fajne szkoly, np AP Edukacja - szkola policealna, wiec nieco inna. tez daje tytul technika, ale to "co najwzej" tylko calkiem dobra sprawa
Napisano 21 czerwiec 2009 - 18:48
Napisano 30 czerwiec 2009 - 15:37
Napisano 03 lipiec 2009 - 21:23
Podsumowując wysiłki wszystkich nauczycieli oraz wiedzę jaką nam przekazano - nie jestem zadowolona. Nie dość, że wyssali ode mnie prawie 2 tysiaki [co jest bardzo dużą kwotą jak na szkołę policealną] to na dodatek ich dyplomem można sobie tyłek podetrzeć...
Z kolei moje koleżanki uczą się na technika obsługi turystycznej w państwowym studium i są bardzo zadowolone. Duża się uczą, dużo od nich wymagają, a egzaminy to nie jakaś fikcja...
Wybór dokonaj na podstawie tego co chciałbyś w życiu robić. Być może jakiś technik by Ci wystarczył. Trudno powiedzieć - określ chociaż jaki zawód lub grupa zawodów Cię interesuje. Będzie łatwiej doradzić.
Napisano 08 lipiec 2009 - 21:56
Napisano 16 wrzesień 2010 - 09:04
Napisano 27 listopad 2010 - 17:18
Kasia R.
Napisano 22 luty 2012 - 14:47
Ostatnie frazy z tematu
Najpopularniejsze frazy z forum
- 13 artykuł konstytucji
- kryminologia studia
- jakie przedmioty na jakie studia
- zarządzanie i inżynieria produkcji opinie
- studia farmaceutyczne
- ustawa refundacyjna 2012 tekst
- ustawa refundacyjna 2012 tekst
- technik weterynarii
- ciekawe kierunki studiów
- www.forumowisko.pl/topic/188076-islandia-najwieksza-tajemnica-medialna-xxi-wieku/
Ostatnie frazy z forum
- testy na medycynę
- akademia muzyczna czy trudno się dostac kontrabas
- czy oplaca sie pojsc na technik handlowiec
- prawo studia
- politechnika śląska forum
- gdzie lepiej iśc na prawo czy administrację?
- zarządzanie i inżynieria produkcji opinie
- agh wymagane przedmioty
- jakie przedmioty do szkoły policyjnej
- forum asp warszawa
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych