Użytkownik Arina dnia 18 kwiecień 2010 - 23:16 napisał
MICROGYNON 21 przeważnie ginekolodzy zapisują starszym kobietom, w tych pigułkach jest największa ilość hormonów- Żeńskie hormony estrogeny (produkowane przez sterowane przysadką mózgową jajniki) mają wpływ na chemię mózgu, a tym samym na nastrój i pamięć. Ponadto odpowiadają za kobiecą płodność i wykształcenie się żeńskich cech płciowych oraz kobiecej psychiki i popędu płciowego. Wydzielanie tego hormonu może zostać zaburzone przez stres, przyjmowanie niektórych leków, niewłaściwe odchudzanie.
Efektem nieprawidłowej ilości estrogenów(hormonów) w organizmie kobiety jest wystąpienie wahań nastroju, uderzeń gorąca, bezsenność. Poza tym pochwa staje się sucha, co utrudnia współżycie. Inne skutki niedoboru estrogenów to zaburzenia miesiączkowania, niepłodność, osteoporoza i zanik cech żeńskich (sylwetka staje się męska, ton głosu ulega obniżeniu). Niezdrowy jest też nadmiar estrogenów – powoduje on zaburzenie miesiączkowania, duży przyrost masy ciała, powiększenie piersi, nudności i wymioty.
Zainteresowałam się tym, kiedy straciłam ochotę do życia, wiecznie chciało mi się spać i wszystko było mi obojętne, zażywałam MICROGYNON 21 prawie półtora roku, moja koleżanka 3 lata i mnie ostrzegała przed nimi. Dopiero kiedy odstawiłam pigułki różnicę poczułam pół roku później, stałam się zupełnie inną osobą.
Dam wam taką radę, nie sugerujcie się ceną, pytajcie o pigułki z jak najmniejszą ilością hormonów!
Arlena, dziewczyno, nie wiesz we wszystko, co Ci mówią.
Piszesz, że microgynon ma KOŃSKĄ dawkę hormonów, tak? No to popatrz - oto zestawienie dawki hormonów w różnych pigułkach dwufazowych:
Cilest Ethinylestradiolum 0,035 + Norgestimatum 0,250, Cilag AG
-Femoden Ethinylestradiolum 0,03 + Gestodenum 0,075, Schering AG
-Gravistat Ethinylestradiolum 0,05 + Levonorgestrelum 0,025, Jenapharm
-Gravistat 150 Ethinylestradiolum 0,05 + Levonorgestrelum 0,125,Jenapharm
-Harmonet Ethinylestradiolum 0,02 + Gestodenum 0,075, Wyeth-Lederle
-JeanineEthinylestradiolum 0,03 + Dienogestum 2,00, Schering AG
-Logest Ethinylestradiolum 0,02 + Gestodenum 0,075, Schering AG
-Loette Ethinylestradiolum 0,02 + Levonorgestrelum 0,1, Wyeth (zarejestrowany,ale w aptekach jeszcze nie ma)
-MarvelonEthinylestradiolum 0,03 + Desogestrelum 0,15, Organon N.V.
-MercilonEthinylestradiolum 0,02 + Desogestrelum 0,15, Organon N.V.
-Microgynon 21 Ethinylestradiolum 0,03 + Levonorgestrelum 0,15, Schering AG
-Minesse Ethinylestradiolum 0,015 + Gestodenum 0,06
Wyeth-Lederle (zarejestrowana,ale jeszcze nie w aptekach)
-Minisiston Ethinylestradiolum 0,03 + Levonorgestrelum 0,125, Jenapharm
-Minulet Ethinylestradiolum 0,03 + Gestodenum 0,075, Wyeth-Lederle
-Mirelle Ethinylestradiolum 0,015 + Gestodenum 0,06
Schering AG (zarejestrowana,ale jeszcze nie w aptekach)
-Novynette Ethinylestradiolum 0,02 + Desogestrelum 0,15, Gedeon Richter
-Regulon Ethinylestradiolum 0,03 + Desogestrelum 0,15, Gedeon Richter
-Restovar Ethinylestradiolum 0,0375 + Lynestrenolum 0,75,
Organon N.V.
-Rigevidon Ethinylestradiolum 0,03 + Levonorgestrelum 0,15,
Gedeon Richter
-Stediril 30 Ethinylestradiolum 0,03 + Levonorgestrelum 0,15,
Wyeth Pharma
-Yasmin Ethinylestradiolum 0,03 + Drospirenonum 3, Schering CA
Chciałam zauważyć, że Yasmin, który tak polecasz ma IDENTYCZNĄ dawkę estrogenu jak Microgynon, który tak ganisz.
Każda kobieta reaguje inaczej na tabletki, a najczęściej musi po prostu przejść przez pierwszą fazę brania leku, która powiedzmy sobie szczerze, nie jest miła.
Oczywiście po odstawieniu większość kobiet odczuwa ulgę, bo jednak każda tabletka to dawka hormonów, która wpływa w jakiś sposób na organizm kobiety - cudów nie ma, nie uniknie się tego.
Ale za to w zamian też nam coś oferują - nie mówię nawet o zabezpieczeniu przed ciążą, ale np. o tym, że korzystnie wpływają na jajniki, zapobiegają rakowi jajników itd.
Ja dopiero zaczynam brać microgynon - wzięłam 5 tabletkę i czuję się kiepsko - mdli mnie po prostu strasznie. Ale wiem, że nie ma innego wyjścia jak przeczekać pierwsze 2-3 miesiące i mieć nadzieję, że organizm się przyzwyczai.
Mój ojciec jest ginekologiem i dzisiaj rozmawiałam z nim o microgynon.
Powiedział, że mój lekarz miał rację przepisując mi właśnie te tabletki, ponieważ ostatnie badania udowodniły, że ma o najlepsze składniki ze wszystkich tabletek na rynku, a szczególnie składnik progesteronu, którego w tabletkach jest więcej niż estrogenu.
A co przytycia - każda się tego obawia, ale nie dajmy się zwariować - jeśli nie będziemy jadły więcej niż zwykle to nie ma możliwości, żebyśmy przytyły z powietrza. Także po prostu trzymajmy dietkę
Pozdrawiam dziewczyny.