Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Walki Psów

37 odpowiedzi w tym temacie

#1 wisienka93

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 31 październik 2005 - 21:05

co sądzicie o walkach psów ? obejrzyjcie sobie to- http://www.pitbull.s.../film_idba.html

tu jest opisana cała walka

Tradycyjna walka psów wyglšdała mniej więcej tak: kiedy właściciel walczšcego pita chciał wystawić go do walki, najpierw musiał zadecydować, w jakiej kategori wagowej pies ma występować. Gdy już to ustalił, wieść o tym była z reguły przekazywana w podziemnym �wiatku z ust do ust, że taki to a taki pit gotowy startować w takiej to a takiej kategori wagowe. Kiedy znalazł się odpowiedni przeciwnik, zwykle wpłacano jakiej� zaufanej osobie pewnš sumę pieniędzy, tzw. zastaw, i czasami spisywano odpowiedni kontrakt. Po ustaleniu terminu walki psy poddawano �cisłemu re�imowi dietetyczno-treningowemu, tzw. "keep", majšcemu na celu uzyskanie żšdanej wagi psa przy zachowaniu jego maksymalnych możliwo�ci siłowo-wytrzymało�ciowych. Mogło to trwać �rednio od sze�ciu tygodni do nawet trzech miesięcy, i w tym czasie na wła�ciwe przygotowanie psów należało po�więcać po kilka godzin dziennie. Przed rozpoczęciem walki rzucano monetš, a osoba wygrywajšca decydowała, który pies ma być kšpany pierwszy. Psy zawsze były kšpane przez wła�cicieli swoich przeciwników, bezpo�rednio przed walkš. Miało to wykluczyć możliwo�ć nasšczania sier�ci psów jakš� odstraszajšcš czy nawet trujacš substancjš, która mogłaby zadecydować o wyniku walki. Po umyciu i wysuszeniu psy były owijane w ręczniki i odstawiane do swoich narożników. Nasuwa się porównanie z walkš bokserskš, ale tak to się odbywało naprawdę i tak to było rozumiane jako czysty sport, a nie jako "krwawa jatka" tak czesto opisywana przez mass media. Każdy pies doskonale wyczuwał, co się za chwilę stanie i często przedwcze�nie tak bardzo się ekscytował, że trzeba go było uspokajać, aby oszczędzić jego energię. W odpowiednim momencie sędzia dawał znak i walka się rozpoczynała. Na ringu oprócz walczšych psów były zawsze obecne trzy osoby: dwóch handlerów (lub wła�cicieli psów) i sędzia. Widzowie i ci, którzy uczestniczyli w zakładach, tłoczyli się dookoła ringu i czasami na widowni znajdowało się jednocz�nie nawet kilkaset osób. Większo�ć pitów walczyła w milczeniu używajšc kombinacji siły i sprawno�ci, zmagały się jeden z drugim, zawsze próbujšc złapać przeciwnika swoim ulubionym chwytem. Jedne pity słynęły z dobrego chwytu za nogi, inne za uszy. Kiedy już pit zacisnšł swoje zęby na ciele przeciwnika, zazwyczaj nie puszczał, dopóki nie dojrzał sposobno�ci lepszego chwytu bšd� też przeciwnik jakim� sposobem się nie uwolnił. Dlatego też słynne opowie�ci o rozprutych brzuchach i fruwajšcych wnetrzno�ciach można po prostu między bajki włożyć. Z tego samego też powodu większo�ć ran, jakich psy doznawały w walce to rany kłute, a nie cięte czy szarpane. W miare upływu czasu walka stopniowo zwalniała tempo, gdy obydwa psy wydawały się usatysfakcjonowane swoimi chwytami i nie chciały ich. rozlu�nić. Czasami żaden z przeciwników nie poruszał się przez kilka minut co u nie wtajemniczonego widza wywoływało wrażenie, że psy sš nieprzytomne lub martwe. Taka metoda walki wynikała po prostu z do�wiadczenia pitbulli, które nie chciały tracić energii na zbędne ruchy, majšc przewagę w dobrym chwycie. Podczas "meczu" handlerzy często znajdowali się tuż obok walczšcych psów, szepcšc do nich czule i zachęcajšc do dalszej walki. Nie wolno im jednak było dotykać psów, chyba że tak nakazał sędzia. Czasami podczas walki zdarzało się, że język psa lub wargi dostawały się pomiędzy jego własne zęby i wówczas większo�ć sędziów próbowała mu pomóc, używajac do tego celu ołówka. Je�li sędzia nie dawał rady, wówczas nakazywał handlerom rozdzielenie psów. Następnie ustawiano je naprzeciw siebie w odległo�ci około półtora metra i walka była kontynuowana. Gdy zdarzyło się, że jeden z psów odwrócił głowę i przód tułowia od przeciwnika lub gdy przez dłuzszy czas żaden nie potrafił złapać wystarczjšco mocno, sędzia ogłaszał tzw. "turn". Wtedy psy były zabierane do swoich narożników i stamtšd wykonywały tzw. "scratch, czyli były "puszczane" na siebie na zmianę. Atakujšcy pies miał 10 do 30 sekund na to, aby przebiec cały ring i dopa�ć przeciwnika. Je�li tego nie zrobił w wymaganym czasie lub gdy handler poddał go (uważajšc, że nie ma on szans na wygranš) walka była zakończona. O psie, który w okre�lonym czasie nie zaatakował, mówiło się, że stracił swojš "gameness", czyli waleczno�ć i z reguły taki pies był pó�niej usypiany. Natomiast ten, który mimo ran z zapałem szarżował na oponenta, był uważany za "very game", czyli za bardzo walecznego pita i wielce ceniony. Czasami bywało, że handler widzšc, iż jego pies jest ciężko ranny poddawał go, ratujšc mu w ten sposób życie. Jednak nawet taki "przegrany" pies był okiaskiwany i przedstawiał dużš warto�ć hodowlanš, je�li wcze�niej nie zawahał sie ani na chwilę przed zaatakowaniem przeciwnika. :( :grymasi:

małe smuteczki,
Ogromne westchnienia
Promyczek słonka i
Troszeczkę cienia,
A wszystko po to
By świat się zmieniał,
By nudny nie był,
Lecz wciąż zdumiewał !

Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 ponury_murzyn

Przyjaźnie nastawiony do świata 21-latek ;)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4254 postów

Napisano 31 październik 2005 - 22:22

booze, twój opis mnie poprostu przeraził... chociaz, te psy to lubią tak naprawde, krew i walka to ich żywioł... moze my ludzie widzimy w tym tylko krew, rany i biedote zwierząt, ale ludzie przecież tez sie biją bo to lubią ... tez wychodza z ranami, opuchlizną i wielkim bólem, mimo wszystko ciagle to robia... moze te psy tak samo... gdyby bylo inaczej mysle ze nie rzucały by sie do siebie tak zażarcie... mimo wszystko jestem przeciwny takim walkom
http://hatefullguy.wordpress.com/ - "Jak chcesz napisać co Ci się nie podoba, albo o czym myślisz, to załóż sobie pedalskiego bloga i wy****laj." - ktoś na sadistic do jakiegoś marudnego kolesia. Podchwyciłem i jest ;]

Najnowszy post - "Zmęczenie materiału" - mój blog stał się dokładnie tym czym chciałem, aby nigdy się nie stał - moim marudzeniem.
http://hatefullguy.w...ycie-materialu/

Dlaczego ludzie tyją ? http://kwejk.pl/obra...dzie,tyją?.html

#3 juszes

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 02 listopad 2005 - 07:34

Jak obejrza łam ten filmik to mi płakac sie chce ;( Biedne pieski. Durni ludzie ja nie wiem jak oni tak mogą. Te pieski tak ich kochają, a one je zabijają!!
Dołączona grafika

#4 ponury_murzyn

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4254 postów

Napisano 02 listopad 2005 - 14:21

hm stwierdziłem ze te psy podczas walki nie czują bólu... adrenalina działa swoje. One chcą walczyc i to jest ich głowny cel życiowy. Kurde logika mowi mi ze to nie jest nic złego, ale moralność przeciwnie powinni z tym walczyć...

edited: tzn. powinni walczyć z walkami, walki nie powinny sie odbywac =D

co do filmu jest on w.g. mnie naciągnięty. te psy są naprawde groźne.
http://hatefullguy.wordpress.com/ - "Jak chcesz napisać co Ci się nie podoba, albo o czym myślisz, to załóż sobie pedalskiego bloga i wy****laj." - ktoś na sadistic do jakiegoś marudnego kolesia. Podchwyciłem i jest ;]

Najnowszy post - "Zmęczenie materiału" - mój blog stał się dokładnie tym czym chciałem, aby nigdy się nie stał - moim marudzeniem.

#5 wisienka93

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 02 listopad 2005 - 15:11

te psy właśnie czują ! ludzie zmuszająich do walki, ale one tego nie chcą !

małe smuteczki,
Ogromne westchnienia
Promyczek słonka i
Troszeczkę cienia,
A wszystko po to
By świat się zmieniał,
By nudny nie był,
Lecz wciąż zdumiewał !

Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Martyna144

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 65 postów

Napisano 02 listopad 2005 - 18:00

Jejku,to straszne!!!!Biedne pieski!!!!Nie rozumiem tego...To takie okropne ;(

#7 ponury_murzyn

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4254 postów

Napisano 02 listopad 2005 - 22:41

Wyświetl postUżytkownik wisienka93 dnia 2.11.2005, 15:11 napisał

te psy właśnie czują ! ludzie zmuszająich do walki, ale one tego nie chcą !

zapewniam cie ze podczas walk nie czują nic... wiem z doświadczenia, uwierz mi. biłaś się kiedyś ?

#8 oklepca

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 286 postów

Napisano 03 listopad 2005 - 06:52

podczas bójki może nic nikogo nie boli, ale następnego dnia miłego zdychania życzę :/
Dołączona grafika

#9 juszes

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 03 listopad 2005 - 14:09

Mi żal tych psów one walczą za swoich właścicieli, których kochają, a oni tak je wykorzystują!! TO jest straaszne! ;(
Dołączona grafika

#10 motylek

^CzArNa MaMbA^

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 04 listopad 2005 - 19:16

Dla mnie te walki to totalna głupota...... :/
...::: każda historia siedzi w nas... Tworzysz ją Ty... Tworzy ją czas... :::...

#11 Icewind

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 337 postów

Napisano 13 listopad 2005 - 12:55

W niektorych sklepach z akcesoriami dla psow sprzedaja kasety .Nie powiem dokladnie gdzie ale wiem ze tak .I co za satysfakcja to jest dla tych besti ( ludzi ) niech sobie boks poogladaja .
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#12 ema87

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 723 postów

Napisano 13 listopad 2005 - 15:27

to jest nieludzkie ja nie wiem w ogóle jak tak można!! Czy Ci ludzie nie mają serca czy co?! ;(

#13 Mihlin

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 143 postów

Napisano 14 listopad 2005 - 15:10

Tylko człowiek mógł coś takiego wymyśleć! Bez komentarza! :evil:
"Nie zalety ciała i majątek dają szczęście,
Lecz prawość charakteru i zalety umysłu"
Demokryt

#14 Arina

...aż w jedną krótką chwilę pojmiesz po co żyjesz!

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3169 postów

Napisano 14 listopad 2005 - 19:41

widziałam w TV urywki i już miałam dość.
Tylko ci chorzy psychicznie szkolą psy na takie bestie i że tez im nie jest ich szkoda!
Mam psa, bardzo go kocham i nie wyobrażam sobie dać go do jakiejś wali.
Z miłą chęcią udusiła bym takich ludzi!
Aż krew mnie zalewa!!!!!!!!!

a kiedy zobaczyłam to co jest na tej stronce to aż w pewnym momęcie łezka mi poleciała ;(
Dołączona grafika

Rano wstaje słońce,
budzi się miasto,
budzę się ja,
to kolejna czysta kartka
w moim życiu
mam nadzieję,
że jej nie zmarnuję.

#15 kizia_mizia

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2890 postów

Napisano 14 listopad 2005 - 21:55

Z tego filmiku podobała mi się druga, lepsza część.
Na pierwszej miałam łzy w oczach, na trzeciej już nie wytrzymałam
Nie wiem jak moża tak męczyć psy...
Przecież to także istoty :(
Zawsze powtarzam innym, że to niezależy od rasy psa,
ale od ich właścicieli...
To takie nieludzkie.
;(
Dołączona grafika

#16 MoNcIa 91

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1858 postów

Napisano 27 listopad 2005 - 13:07

Ja chce miec amstaffa ale pzreciesz to nie zncayz ze go wychowam do walk.

#17 MoNcIa 91

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1858 postów

Napisano 27 listopad 2005 - 13:18

Pierwsza jest derastyczna. druga miła, trzecia smutna, a czwarta wzruszająca. Polacy chcą chronic te psy , gdzie indziej np. w niemczech zabijają ich milony. Jestem duna z Polaków. :D
Policjanci walcza z tym ale coraz wiecej powstaje takich walk.

#18 papillon

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2532 postów

Napisano 27 listopad 2005 - 14:44

Powinni tego zabronić!! To nieludzkie.

#19 MoNcIa 91

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1858 postów

Napisano 01 grudzień 2005 - 20:37

Walki sa zabronione. Ale powiedz takim włąscicielom.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 KaRR

;x

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 707 postów

Napisano 23 grudzień 2005 - 21:50

to jest poprostu chore