Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Miesiączka i ciąża ... (Temat zatwierdzony przez specjalistę)

23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Iveeee

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 09 październik 2007 - 18:54

Jestem tu nowa. Czytam wnikliwie Wasze wypowiedzi.Tym razem zgłaszam się z własnym problemem.
Mam rozregulowany cykl ... tak jakby mi sie cofal. Przykladowo powinnam dostac okres 10 dnia danego miesiaca , a dostaje go 6go dnia tego miesiaca.Za miesiac dostaje go dokladnie 6go , a potem nastepnego miesiaca znowu 4 dni wczesniej.
Ostatnio kochalam sie z chlopakiem , do rzekomego okresu mialam jeszcze 6 dni. Chlopak zakonczyl stosunek we mnie, po godzinie od tamtej sytuacji , pojawil sie okres. Czy na pewno jest tak , ze gdy okres nie wystepuje to jest jeden z obajwow ciazy. Bo slyszalam ostatnio , ze gdy ktos ma nieregularne cykle , to przez pierwsze 3 miesiace ciazy , moga pojawiac sie krwawienia w czasie kiedy mial byc okres. Jak sądzicie , czy mimo iz okres u mnie wystapil , moge byc w ciąży ? Jakie jest prawdopodobieństwo?

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Gliwice dentysta

#2 syrcia Odpowiedź specjalisty

Lekarz - specjalista

• Specjalista
  • 139 postów

Napisano 29 wrzesień 2011 - 15:00

Faktycznie zdarzają się przypadku Pań, które mimo wykonania licznych testów ciążowych dowiadują się o rozwijającej się ciąży dopiero w 2 trymestrze ciaży podczas wizyty kontrolnej u ginekologa. Takie sytuacje świadczą jedynie o niepełnej wiarygodności testów (szacuje się ją na 98%). W sytuacjach wątpliwych zawsze zalecane jest oznaczenie stężenia hormonu betaHCG, które wykazuje 100% wiarygodność. Test z krwi można wykonać w większości przychodni.

#3 szalejka

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 703 postów

Napisano 09 październik 2007 - 19:16

hej.zdazylo sie juz wielu kobieta jak byly w ciazy ze mialy okres.moja znajoma np.miala do 6 miesieca okres.ja jak zaszlam w ciaze to juz okresu nie dostalam.:)
pozdrawiam

Dołączona grafika

#4 anula30

.....(^_^).....

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1875 postów

Napisano 09 październik 2007 - 21:10

ja tez slyszalam ze w ciazy kobiety nie ktore maja okres ,
najlepiej zrob test i idz do ginekologa
"Nadzieja jest matką głupich, co nie przeszkadza jej być uroczą kochanką odważnych"

Dołączona grafika

Dołączona grafika

http://www.forumowisko.pl/index.php?autoco...h&mid=39935

#5 Iveeee

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 09 październik 2007 - 21:42

do ginekologa ide za 2 tygodnie. Sama nie wiem co mam o tym wszystkim myslec .. moj cykl jest tak rozstrojony , ze ciezko mi stwierdzic kiedy mam dni plodne a kiedy nie. Niby 2 dni przed okresem sa bezpiecznie ...ale tez nie u kazdego. W moim przypadku wynika ze do teoretycznego " zaplodnienia" doszlo w dzien kiedy juz sie zaczela miesiaczka. Nawet jezeli doszlo do zaplodnienia .. no to chyba ciezko zeby to w tak szybkim czasie zapobieglo krwawieniu .. zeby ono ustalo. Wiec mozliwe , ze w tym przypadku okres nie jest wyznacznikiem ze jednak nie jestem w ciazy.... hm co myslicie ?

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 anula30

.....(^_^).....

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1875 postów

Napisano 09 październik 2007 - 21:45

niby nie jest ,,,,,ale w moim przypadku jak narazie jest ;)
wiec moze to tylko jakies roztrojenie cylku jak piszesz ;)
"Nadzieja jest matką głupich, co nie przeszkadza jej być uroczą kochanką odważnych"

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#7 greendestiny

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 176 postów

Napisano 10 październik 2007 - 12:44

Czasem zdarza się, że kobieta będą w pierwszych miesiącach ciąży dostaje w okresie przypadającym na ew. miesiączkę krwawienia. Krawienie to może przypominać miesiączkę, nią jednak nie jest. Cykl kobiety nie musi odpowiadać kalendarzowemu miesiącowi, jego długość jest sprawą indywidualną i może ulegać lekkim wachaniom. Przed stosunkiem pomyśl o zabezpieczeniu się, zamiast potem się martwić.

#8 Zanecisko

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 894 postów

Napisano 10 październik 2007 - 13:05

anula30 jesteś w ciąży?

#9 anula30

.....(^_^).....

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1875 postów

Napisano 10 październik 2007 - 14:44

nie nie jestem :D poprostu chodzilo mi oto ze u mnie jak mam okres to znaczy ze w ciazy nie jestem :D
ale nie ukrywam ze chcialabym byc :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#10 Iveeee

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 10 październik 2007 - 16:44

Ja sie nie martwie ... bo jestem w takim wieku , ze ciaza nie bylaby problemem. Tylko po prostu nie wiem , czy jestem w ciazy. Wiadomo , ze trzeba pojsc do lekarza lub zrobic test... z reszta ide w przyszlym tygodniu.... ale po to jest to forum, zeby ktos mogl napisac mi co mysli .. zeby ewentualnie rozwiac skrawek watpliwosci

#11 Kwasia

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 70 postów

Napisano 25 grudzień 2008 - 14:16

Tak w ciazy moze pojawic sie "okres" a raczej krwawienie przypominajace okres, sama jestem przykladem. Na poczatku bylam swiecei przekonana ze jestem w ciazy, mialam objawy wskazujace na wczesna ciaze, chociaz nie bolaly mnie piersi, zrobily sie wieksze ale mnie nie bolaly. Zrobilam test (a nawet 3) i wyszly negatywnie. Pozniej pojawil sie okres(myslalam ze to miesiaczka) trwala 5 dni (2 dni obfitszego krwawienia 3 takie slabiutkie krwawienie) Jedyne co mnie wtedy zastanowilo to ze nic mnie nie bolal brzuch a normalnie to pierwszego dnia zawsze umieram z bolu, do tego mialam caly czas temperature 36.9-37.3 No ale myslalam ze dostalam okres to ciazy nie ma...i tak minal miesiac i pozniej znow dostalam okres taki sam jak poprzedni. To mysle ze ciazy napewno nie ma. Az tu nagle zdziwilo mnie to ze zmienil mi sie ksztalt brzucha (bardzo dobrze obserwuje swoje cialo wiec jestem w stanie zauwazyc najmniejsza zmiane) i pojawilo sie zaciemnienie od pepka w dol i sam pepek zrobil sie ciemny (to mnie zaciekawilo bo nigdy tak nie mialam) No i co sie okazalo--jestem w 11 tygodniu ciazy i dzidzi ma sie dobrze :) Ale co bylo dziwwne- caly czas mialam takie przeczucie ze jestem w ciazy mimo pojawienia sie okresu ja mialam wrazenie ze jednak jest ciaza...nie umiem dokladnie wytlumaczyc tego przeczucia ale je mialam...

Tak wiec mozna miec krwawienie w ciazy nawet obfite ktore wyglada jak okres...sama jestem przykladem na to :)

No ale ja mam skaze krwotoczna czyli zaburzenie krzepliwosci krwi i to moze miec jakis wplyw na to ze wystapilo u mnie krwawienie (ale tego nie wiem na 100% czy takie cos ma wplyw)

Użytkownik Kwasia edytował ten post 25 grudzień 2008 - 14:19

Dołączona grafika

#12 elunia922

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 48 postów

Napisano 27 wrzesień 2011 - 09:20

Moja koleżanka przez pierwszy miesiąc nie miała okresu i zrobiła test wyszedł negatywny później miała okres i znowu nie miała zrobiła test i wynik był negatywny a później dostawała regularnie ale dziwnie się czuła i przytyła, poszła więc do lekarza i okazało się że to 5 miesiąc ciąży. Taki to troszkę dziwny przypadek:P
Ja miałam miesiączkę ale spóźnioną jednak mam kilka z objawów ciąży też robiłam test i wyszedł negatywny ale wcześniej starałam się o dziecko więc zastanawiam się czy jestem w ciąży mimo okresu czy jednak nie. Problem jeszcze polega na tym,że chorowałam dość długo na żołądek i nie wiem czy po prostu nie wraca mi choroba.Mam mdłości, częstsze oddawanie moczu wyższą temperaturę i z apetytem jet dziwnie. Raz nie jestem głodna i nie dam rady cały dzień nic jeść a raz mam ochotę na coś słodkiego i czasem sama nie wiem na co.

#13 Sowka1

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 07 październik 2011 - 08:32

Ja od roku staram sie o dziecko i ciągle mam regularny okres. Pewnie nie jestem w ciąży, ale mam dziwne objawy i nie wiem co z tym robić. Od 3 tygodni odczuwam dziwne mdłości i kłucie w okolicach jajników. No i wahania nastrojów typowe dla kobiet w ciąży, lub przy napięciu przedmiesiączkowym, tyle że po skończeniu miesiączkowania. A na brzuchu pojawiły się rozstępy, mimo iż nie przytyłam. Testów nie robię, bo to nie ma chyba większego sensu, jeśli są regularne krwawienia. Ginekolog pół roku temu na podobne dolegliwości, kazał mi nie wymyślać i przyjść z pozytywnym testem. Martwię się o swój organizm, o to że tej ciąży jeszcze nie ma i dziwne samopoczucie. W tym miesiącu miesiączka wyjątkowo przyszła 2 dni wcześniej, mimo iż zażywałam duże ilości rutyny ( ze względu na panującą grypę w pracy). Zastanawiam się nad zmianą lekarza i pełnymi badaniami, tylko nie wiem od czego zacząć?

#14 syrcia

Lekarz - specjalista

• Specjalista
  • 139 postów

Napisano 17 październik 2011 - 14:22

Jeżeli współżyje Pani regularnie to istnieje prawdopodobieństwo, że w tym cyklu udało się Pani zajść w ciąży. Występowanie podobnych objawów może wskazywać na ciążę, dlatego konieczne jest wykonanie testu ciążowego. Negatywny wynik testu będzie wskazywał na psychogenne podłoże dolegliwości. Chciałabym zauważyć, roczne nieudane próby poczęcia są wskazaniem do rozpoczęcia diagnostyki niepłodności. Jeżeli Pani lekarz nie będzie miał możliwości skierowania Pani na badania, powinna Pani skonsultować się z innym specjalistą.

#15 Poison_Girl

Agonia, Cierpienie, Ból, Rozkosz...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1372 postów

Napisano 07 listopad 2011 - 14:56

Widzę ,że temat już jest więc nie będę zakładać takiego samego bo to bez sensu.
W zeszłym miesiącu spóźniał mi się okres ... myślałam ,żeby zrobić test ale ,że nigdy nie miałam jakoś bardzo regularnych miesiączek postanowiłam poczekać jak okres wystąpi. Bo długich 5 dniach czekania..jest! No to się uspokoiłam. Pierwszy dzień okresu myślę sobie wszystko w normie boli jak diabli. Z tym ,że krwawienie było jakieś dziwne leciały skrzepy krwi zawsze kiedy szłam do łazienki średnio jakieś 3-4 razy dziennie były to większe skrzepy/krwawienia a w miedzy czasie nie nazwałabym tego nawet plamieniem. I to trwało jakieś 2-3 dni. potem to już dosłownie lekkie plamienie.
Mimo ,że wydało mi się to dziwne puściłam to w niepamięć uznając ,że przesadzam.
No ale w tym miesiącu znowu miał się pojawić okres i znowu długie 5 dni czekania(spóźnienia) oczywiście z racji tego ,że nie jestem panikarą to wytłumaczyłam to sobie...w zeszłym miesiącu się spóźnił to pewnie teraz tak się ustawił z racji ostatniego spóźnienia. Okresu dostałam w sobotę nad ranem o godzinie 5 wiem to na pewno bo nie spałam i nagle zaczął mnie boleć brzuch i tak powoli powoli ..jest! No to jest wszystko ok więc stwierdzam ,że jest dobrze brzuch boli krwawię tylko ,że tak samo jak w zeszłym miesiącu większe krwawienia ale tylko kiedy idę do toalety w między czasie plamienie... i tak to trwało całą sobotę i niedziele ale tylko do południa... wieczorem pełne zdziwienie jakby zanikł... no ale ,że nie jestem panikarą xD Idę spać i myślę zobaczę rano ...może mi się zdaje...a tu od rana okresu ni ma. No i tak sobie teraz siedzę i piszę a jego nie ma. Nawet już nie plamie. o co kaman? :glare:
,,Oby w głębi Twoich oczu pozostał cień mojego istnienia..."

Dołączona grafika

-Krzycz.!
-Ale co.?
-Obojętnie.!Agresywniej.!

#16 katja22

...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2238 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 17:02

Poison_Girl już wiesz o co kaman? :)

Właśnie u niektórych kobiet mimo ciąży miesiączka (czy może coś co ją przypomina?) występuje. Tak np. miała moja teściowa.
U mnie w momencie kiedy zaszłam w ciążę miesiączka się nie pojawiła :)

Dołączona grafika

Chociaż raz spróbuj wyolbrzymić szczęście zamiast problemu...

http://pomozpotrzebujacym.prv.pl/
http://jednoklikniecie.pl/
http://www.pustamiska.pl/index.php

#17 asia1501

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 13 styczeń 2012 - 20:13

Witam ;) zmagam sie z podobnym problemem ;/ mam miesiaczke regularne, ale czasami zle sie czuje, nie dobrze mi, jem to co zawsze czyli praktycznie nie wiele, a moj brzuch robi sie okrągły. Jestem wysoka i szczupła a brzuszek mam coraz wiekszy i okroglutkii nie wiem co teraz czy moge byc w ciązy ? Do tej pory nie zdawałam sobie z tego sprawy, ale moja siostra dzis zapytała czy czasem nie jestem w ciazy i mnie zatkało mozna by tak pow.! Wiec co mam teraz zrobic ?

#18 katja22

...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2238 postów

Napisano 13 styczeń 2012 - 20:17

Śmigaj po test, a następnie do lekarza, a wtedy wszystko się wyjaśni :)

Dołączona grafika

Chociaż raz spróbuj wyolbrzymić szczęście zamiast problemu...

http://pomozpotrzebujacym.prv.pl/
http://jednoklikniecie.pl/
http://www.pustamiska.pl/index.php

#19 Agata1104

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 15 styczeń 2012 - 23:00

<p>Witam, ja też mam ten sam problem. W połowie listopada udałam się do ginekologa, ponieważ miłlam jednodniowe plamienie w połowie cyklu, potem słaby dwudniowy okres i bóle podbrzusza, a szczególnie prawego jajnika. Ginekolog zasugerował ciążę. Zrobił mi usg, z którego wyszło,że to niespełna 4 tygodniowa ciąża i kazał mi zrobić test. Zrobiłam 2 i wyszły negatywnie. Potem poszłam do niego jeszcze raz i powiedziałam,że test był negatywny i znowu dostałam okres. Ponownie zrobił mi usg, tyle,że nie bardzo dokładnie, bo się spieszył i to usg trwało może pół minuty. Wyszło, że brak zmian jak w poprzednim badaniu, tak to określił, czyli,że ciąży nie ma. A ja jednak tak do końca nie jestem przekonana, ponieważ trochę zaokrąglił mi się brzuch mimo,że straciłam na wadze ok. 2 kg. Poza tym nie mogę przestać o tym myśleć. Moja mama będąc w ciąży miała okres przez 3 miesiące. Więc może byłam i poroniłam? A może jestem w ciąży? Sama nie wiem co o tym myśleć :niepewny:

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych