Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Książki nt. holocaustu

28 odpowiedzi w tym temacie

#1 akediasuzu

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 37 postów

Napisano 07 październik 2007 - 16:21

Czy ktokolwiek czyta książki nt. holocaustu? Jeśli tak to z chęcią dowiem się o ciekawych pozycjach. Ostatnie książki, które czytałem i utkwiły mi w głowie to książka Haliny Birenbaum - "Nadzieja umiera ostatnia" oraz Miklós Nyiszli - "Byłem asystentem doktora Mengele".

Mam nadzieję, że temat się rozwinie.

Pzdr. :)
Prawdziwie wolny jest tylko taki człowiek, który potrafi odmówić zaproszenia na obiad bez podawania wykrętu.
--------------------
Wspomnienia z okupowanej Polski - blog
--------------------
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 kamelia96

leń etatowy

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1261 postów

Napisano 16 październik 2007 - 15:09

August Kowalczyk - "Refren kolczastego drutu" (b.interesujaca, poruszono wiele aspektow,z ktorymi nie spotkalam sie w innych ksiazkach/relacjach)
"Dzieciństwo w pasiakach" niestety,nie pamietam autora :/

nie pamietam wiekszosci tytulow ciekawszych pozycji... :/ poszukam :)
*"Nadzieja umiera ostatnia" czytalam rowniez (po spotkaniu z panią Birenbaum)

#3 akediasuzu

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 37 postów

Napisano 16 październik 2007 - 21:17

A można wiedzieć gdzie i kiedy spotkałaś się z panią Haliną?
Prawdziwie wolny jest tylko taki człowiek, który potrafi odmówić zaproszenia na obiad bez podawania wykrętu.
--------------------
--------------------
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#4 kamelia96

leń etatowy

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1261 postów

Napisano 16 październik 2007 - 22:05

rok temu. w Oswiecimiu, w Centrum Dialogu i Modlitwy.
bylam rowniez na spotkaniu z panem Kowalczykiem, ale tu juz w mojej szkole.
dlaczego pytasz??

#5 akediasuzu

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 37 postów

Napisano 16 październik 2007 - 22:59

Z czystej ciekawości, bo kolejnym moim pytaniem będzie.. jak przeżycia z takiego spotkania, kto przeżył takie cierpienia? Musiało to być bardzo poruszające, co? Skrobnij co, nieco jak znajdziesz chwilkę :)

Pozdrawiam :papa:
--------------------
--------------------
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 kasissa

Krwiożerczy Kapeć

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1639 postów

Napisano 17 październik 2007 - 14:16

ja polecam "Medaliony" Zofii Nałkowskiej, krótka i przejmująca,
następnie "Dzieciobójca. Eksperymenty lekarza SS w Neuengamme" Gunther Schwarberg,

w sumie mam wiele takich książek, aczkolwiek ich nie przeglądałam. Mój tata swojego czasu interesował się owymi tematami, jeszcze więcej mam o III Rzeszy,

pozdrawiam
W swej głupocie (ludzie) doszli do przekonania, że w muzyce nie istnieje dobro ani zło, a jedynym kryterium jej oceny jest przyjemność, jaką może dawać. Muzyka sama w sobie nie stanowi wartości, ale związana z nią niemoralność i duch bezprawia.

(Platon)

#7 kasissa

Krwiożerczy Kapeć

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1639 postów

Napisano 21 październik 2007 - 17:52

tak mnie zainspirowałeś, że znalazłam jeszcze jedną książkę, są to także jak Medaliony wspomnienia i zapiski: "Dymy nad Birkenau" Seweryna Szmaglewska
W swej głupocie (ludzie) doszli do przekonania, że w muzyce nie istnieje dobro ani zło, a jedynym kryterium jej oceny jest przyjemność, jaką może dawać. Muzyka sama w sobie nie stanowi wartości, ale związana z nią niemoralność i duch bezprawia.

(Platon)

#8 Tangerine

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 26 październik 2007 - 19:18

Ja własnie czytam "Medaliony". Poruszające, tylko że ja nie lubie języka Nałkowskiej i to mi troche przeszkadza. Czytałam jeszcze "Los utracony" Kertesza i "Zdążyć przed panem Bogiem"
Chcesz zarabiac przez internet? Wypełniaj ankiety i zgarniaj kase!!! To działa!!!
Kliknij!!!

#9 Tangerine

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 16 listopad 2007 - 20:32

A mam pytanie znacie jakieś książki o byłych SSmanach albo o ludziach związanych z obozami z tej oprawczej strony?
Chcesz zarabiac przez internet? Wypełniaj ankiety i zgarniaj kase!!! To działa!!!
Kliknij!!!

#10 minimal

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 50 postów

Napisano 17 listopad 2007 - 10:06

Opowiadania Borowskiego. IBM i Holocaust

#11 murderdoll

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 588 postów

Napisano 07 grudzień 2007 - 20:56

Hmmmm "Rozmowy z katem" Kazimierza Moczarskiego. To jest rozmowa z człowiekiem (Jurgen Stroop), odpowiedzialnym za zniszczenie getta warszawskiego..

#12 Susan

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 04 luty 2008 - 19:48

nie wiem, czy zostala przetlumaczona na polski, ale >the boy in the striped pyjamas< byl swietny.
podejrzewam, kamelia96, ze moze to byc >dziecinstwo w pasiakach<, ale nie jestem pewna.

#13 Sebx

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 08 kwiecień 2008 - 00:14

Ave

Może offtop, ale zaryzykuje bo jestem zdesperowany...

Mam problem bo niemam książek potrzebnych mi teraz a chciałbym wiedzieć ile mają rozdziałów, jak sie poszczegulne rozdziały nazywają oraz gdzie można te książki dostać. "Rozmowy z katem" to łatwo, ale "Dziewczynkę w czerwonym płaszczyku" bedzie trudniej :/ Pomocy, zdaje z tego mature :/ Aaa... no i czy te ksiązki nadają sie do tematu: "Literackie obrazy holocaustu. Przedstaw problem odwołując sie do utworów poruszających problem martyrologii narodu żydowskiego."? Jeśli nie, to jakie byście mi polecili oprócz Medalionów i Opowiadań Borowskiego?

#14 El Pablo

Tyran Okrucieństwa

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2982 postów

Napisano 08 kwiecień 2008 - 09:21

Cytat

Rozmowy z katem" to łatwo, ale "Dziewczynkę w czerwonym płaszczyku" bedzie trudniej kwasny.gif Pomocy, zdaje z tego mature kwasny.gif Aaa... no i czy te ksiązki nadają sie do tematu: "Literackie obrazy holocaustu. Przedstaw problem odwołując sie do utworów poruszających problem martyrologii narodu żydowskiego."? Jeśli nie, to jakie byście mi polecili oprócz Medalionów i Opowiadań Borowskiego?
Rozmowy z katem to raczej przedstawienie sylwetki Stroopa i jego życia aż do jego pojmania chociaż można tam znalezć jakieś wątki z pacyfikacji getta warszawskiego, jeśli chodzi o inne książki to może Pamiętniki z Majdanka czy coś w tym stylu gdzie powinien być lepiej nakreślony obraz do tego tematu...

Cytat

A mam pytanie znacie jakieś książki o byłych SSmanach albo o ludziach związanych z obozami z tej oprawczej strony?
Książka napisana przez byłego komendanta Oświęcimia Rudolfa Hossa gdy przebywał w wiezieni po wojnie tytułu nie pmiętam
"Podaj mi dłoń, płynie w nas krew tych samych przodków, ratuj ten Kraj, bo o Twoje i moje życie tu toczy się gra"
Dołączona grafika

"(...)Dla tej polityki oddam resztę swego życia i gotów jestem oddać życie zaraz, jeśli będzie tego potrzeba. Jeśli zaś dla tej polityki nie znajdę poparcia u Was i w kraju-usuwam się z czynnej polityki i poświęcę się pracy nad tym, żeby z przyszłych pokoleń lepsi od nas politycy wyrośli. Może być, że Polska jest skazana na to, żeby nią kierowali pajace, zacietrzewieni parafianie, krótkowidze i ... zdrajcy(...)"
Roman Dmowski

Lista forumowych buraków: Herbatniczek.

#15 inamorata

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 400 postów

Napisano 21 kwiecień 2008 - 22:15

Dziennik Anne Frank - zapiski żydowskiej dziewczynki, która ukrywa się wraz z rodziną w oficynie w centrum Amsterdamu
Pianista Władysława Szpilmana - chyba każdy widział film, który jest niczym w porównaniu z tym co zapisane
Początek Andrzeja Szczypiorskiego - wstrząsające losy Henia Fichtelbauma i Irmy Seidenman, akcja toczy się w getcie warszawskim
Zdążyć przed Panem Bogiem Hanny Krall - rozmowa z Markiem Edelmanem, ostatnim żyjącym przywódcą z powstania w getcie warszawskim
Marek Edelman. Życie. Po prostu Witolda Beresia i Krzysztofa Burdetko - biografia Marka Edelmana, (książka pojawiła się na rynku w tym roku)

Jeśli ktoś by potrzebował pomocy z zakresu literatury obozowej, zwłaszcza dotyczącej holocaustu, możecie śmiało pisać do mnie PW ;)
Pozdrawiam

Użytkownik inamorata edytował ten post 21 kwiecień 2008 - 22:19

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Ho visto solo le nuvole... nuvole e poi il sole

[Ap 21:4]

#16 Addam...

Chadzam sam, bez stada. Tak lubie, to mi odpowiada.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6573 postów

Napisano 22 kwiecień 2008 - 11:18

Przedsiębiorstwo Holokaust:
http://www.polonica....o_Holokaust.htm
"Gdy tyranem jest anonimowa ustawa, człowiek nowoczesny czuje się wolny.."
Nicolas Davila

"Gdy intelektualista napotka zwierzę, które stale chodzi w kółko, to ma problem, aż do momentu, kiedy nazwie je "cyklopedykiem". Od tej pory na pytanie: "Dlaczego to zwierzę chodzi w kółko?" odpowiada: "Bo to jest cyklopedyk!" i uważa sprawę za załatwioną"
Stanisław Lem

Ostatnio w głowie najczęściej brzęczy mi: Turbo - "Noc już woła"

#17 Caleb

Uzależniony

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8220 postów

Napisano 24 kwiecień 2008 - 10:02

Warto rzucić okiem na opowiadania Borowskiego. Często zarzucano mu, że pisał o tych wydarzeniach bez emocji, bez żadnej moralnej oceny tego co się działo. Ale to właśnie pozwala czytelnikowi dosłownie zderzyć się z rzeczywistością holocaustu.

#18 sochol

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 138 postów

Napisano 24 kwiecień 2008 - 10:40

Medaliony bardzo świetna książka mam jeszcze coś innego o holocauście tzn Auschwitz-Birkenau jest to album z fotografiami z obozu oraz wypowiedzi słynnych ludzi, oto niektóre z nich:

,,Wasza męczeńska śmierć jest najmocniejszym wezwaniem o trwały pokój na świecie"
[indent]Urho Kekkonen - Prezydent Finlandii 06.03.1964 r.[/indent]

,,Kiedyś pozostawiłam tu co miałam najdroższego; pozostanie zawsze część mnie samej, z pewnością ta najlepsza"
[indent]Odette Elina - była więźniarka
[/indent]
Dołączona grafika Dołączona grafika

Dołączona grafika Dołączona grafika

#19 Madzia186

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 18 postów

Napisano 07 czerwiec 2008 - 07:54

Interesuje się tą tematyką.
Staram czytać się na te temat.
Jak na razie książką, która najbardziej mnie poruszyła
była książka

Claude Lanzmann's "Shoah"

Książka jest zapisem dialogów z filmu o te samej nazwie.
Jest niesamowita.
Opisane jest w niej nie tyle okrucieństwo
w obozie, chociaż również to,
o ile okrucieństwo ludzi, często polaków
poza obozami.

Bardzo ciekawa. Zmuszająca do zastanowień.
Polecam
Dołączona grafika
' ktokolwiek powiedział, że słońce przynosi szczęście ten nigdy nie tańczył w deszczu '
[indent]Autor nieznany[/indent]

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 kamelia96

leń etatowy

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1261 postów

Napisano 07 czerwiec 2008 - 09:04

Wyświetl postUżytkownik elpablo dnia 8.04.2008, 10:21 napisał

Książka napisana przez byłego komendanta Oświęcimia Rudolfa Hossa gdy przebywał w wiezieni po wojnie tytułu nie pmiętam

to po prostu "Pamiętnik Rudolfa Hossa"
Przeczytałam kiedyś, ale wrażenia nijakie.

@akadiasuzu
Pytałeś, jakie są wrażenia po spotkaniu z byłym więźniem. Otóż, byłam już na kilku, z róznymi osobami. Za każdym razem jest to ogromne przeżycie, gdyz ludzi, którzy pamiętają okres Holocaustu jest coraz mniej. Byli więźniowie o dziwo nie są przepełnieni rozpaczą - opowiadając o swoich przeżyciach w obozach potrafią się czasem nawet uśmiechnąc. Może wydac się to dziwne, ale wielu z nich poznało przyjaciół, miłości właśnie w obozach, więc wiążą się z nimi także miłe wspomnienia. Owszem, te złe z pewnością przeważają...
Jeśli miałbyś kiedyś możliwośc spotkania z byłym więźniem, polecam. Dla osób, które interesują się Holocaustem jest to z pewnością ciekawe doświadczenie.

Użytkownik kamelia96 edytował ten post 07 czerwiec 2008 - 09:05

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych