Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

STUDIA: FARMACEUTYCZNE?

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 mgdllena

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 48 postów

Napisano 05 październik 2007 - 21:54

CO Prawda jestem w LO :) i zastanwiam sie powaznie nad studiowanieum farmacji jakos tak kreci mnie ten zawód, tylko jestem ciekawa czy studia sa trudniejsze nic przecietne studia , jak ktos tudniuje to da znac jak tam jest, czego sie uczy i wogóle :0 z góry dzieki :0 aha i co myslicie o tym zawodzie?

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 PanDora:))

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2486 postów

Napisano 05 październik 2007 - 23:18

OOooo... ja mam podobne plany ;)
farmacja we Wrocku... Mmmm... :zakochany:
o__
_/_</
( / )/ ( \ ) - Pozytywnie... ;-)))

#3 olakrowka

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 237 postów

Napisano 07 październik 2007 - 13:25

A ja jestem po i powiem tak:
Jak nie masz nerwów ze stali, anielskiej cierpliwości, mnóstwa samozaparcia i głowy na karku a do tego nie jesateś systematyczna to sobie odpuść.

To nie są studia dla ludzi super zdolnych tylko dla wytrwałych. No i to cię naprawdę musi interesować bo jak się masz rozczarować to lepiej wogóle nie zaczynać. Musicie mieć świadomość, że pierwsze dwa-trzy lata to o zawodzie sie mało dowiecie. To raczej będzie chemia, chemia i jeszcze chemia a w Łodzi gdzie ja kończyłam to jeszcze matma i trochę dodatków w stylu botanika czy biologia.
Sesje są trudne, materiału dużo, pracy w domu też sporo. Laborki długie i ciężkie.

Ja bardzo lubię swój zawód, pracuję już ponad dwa lata i jestem zadowolona. Wybrałam go z powołania, ale jak się idzie na te studia z innych powodów to się moża mocno rozczarować.

#4 Lobo2007

Uzależniony

• HalfMod
  • 9705 postów

Napisano 15 październik 2007 - 18:38

Żeby studiować farmacje, trzeba uwielbiać chemie. Po za tym dużo kucia na blache.
Czy są trudniejsze? Te studia ciężko porównać do innych. To naprawde ciężka praca. Na uczelni spędza się całe dni, często też soboty. Po za tym oprócz ciężkich sesji, bardzo dużo nauki w ciągu roku. Niemal codziennie kolokwium.
Jeśli jednak nie ryje się po to aby zaraz po egzaminie zapomnieć. To świetne studia. Można zdobyć wszechronną wiedze. W dziedzinie chemii, medycyny, botaniki, troche fizyki. Tak więc polecam, ale oszczegam o studenckim życiu prawie trzeba zapomnieć.

Użytkownik Lobo2007 edytował ten post 15 październik 2007 - 18:39

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Czerwonej czcionki używam w celu zaznaczenia, że wypowiadam się jako moderator. Służy to jedynie odróżnieniu od większości wypadków, kiedy wypowiadam się jak zwykły użytkownik, który posiada poglądy, i subiektywne zdanie, którego nie chce nikomu narzucać.
Nie ma to na celu bynajmniej zaznaczania jakichś szczególnych emocji.

#5 Kerio

Guru

• SuperMod
  • 7468 postów

Napisano 15 październik 2007 - 18:42

bez przesady da sie i życie studenckie prowadzić. Jeżeli się chemie rozumie a nie kuje każdego dnia to w czym problem?

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Lobo2007

Uzależniony

• HalfMod
  • 9705 postów

Napisano 15 październik 2007 - 20:28

Wyświetl postUżytkownik Kerio dnia 15.10.2007, 19:42 napisał

bez przesady da sie i życie studenckie prowadzić. Jeżeli się chemie rozumie a nie kuje każdego dnia to w czym problem?

Chemie może wystarczy rozumiec, ale botanike, fizjologie, parazytologie, łacine, farmakognozje i.t.d. trzeba kuc

Użytkownik Lobo2007 edytował ten post 15 październik 2007 - 20:29

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Czerwonej czcionki używam w celu zaznaczenia, że wypowiadam się jako moderator. Służy to jedynie odróżnieniu od większości wypadków, kiedy wypowiadam się jak zwykły użytkownik, który posiada poglądy, i subiektywne zdanie, którego nie chce nikomu narzucać.

#7 sosad1

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1001 postów

Napisano 27 grudzień 2007 - 16:26

Hejo mam pytanie:) Ile kosztują studia w tym kierunku i prosiłabym studentów aby napisali mi swój plan zajeć (studia>tygodniowy:D

#8 Narcyza

Uzależniona

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2354 postów

Napisano 27 grudzień 2007 - 21:35

He he a ja jestem w 3 gim. :D i tez myślę o takich studiach ... albo medycyna mmm super :yahoo:

Tylko obawiam się, że będzie trudno z dostaniem się na takie studia :P
Czy ja muszę wciąż być Polakiem?
Czy ja muszę wciąż być człowiekiem?
Chwilami zamęt,
ledwie dyszę,
jestem tylko ssakiem.

Miron.

#9 Bad__Boy

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 43 postów

Napisano 28 grudzień 2007 - 12:39

Ja co prawda nie studiuję farmacji tylko medycynę, ale mam sporo znajomych na farmie i z tego co oni mówią to: chemia, chemia i jeszcze raz chemia ;) Oni więcej chyba się uczą niż ja (ale ogólnie noce nad książkami na medycynie to mit:p ale to już inna sprawa;)) A z ich czasem wolnym też nie jest tak strasznie, imprez mamy co nie miara:D Najważniejsze to umieć sobie odpowiednio czas zagospodarować, no i przede wszystkim lubić to co się robi, wtedy wszystko da się przetrwać;)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#10 sosad1

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1001 postów

Napisano 28 grudzień 2007 - 13:51

Przeczytałam w katalogu, ze koszt to ok. 8 tys rocznie:/

#11 Bad__Boy

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 43 postów

Napisano 28 grudzień 2007 - 14:00

Cytat

sosad1 w Gdańsku to nawet 13 tys....ale po co od razu zakładać, że się pójdzie na płatne ;)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#12 sosad1

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1001 postów

Napisano 28 grudzień 2007 - 17:54

No wiesz, moja siostra wybiera sie na Uj w krakowie:)... i nie wiem czy są studia bezpłatne farmaceutyczne...
No ja sie zastanawiam czy po zakończemiu tych studiów, po urodzeniu dziecka nie zacząć studiować tego kierunku :D
SZukam jak najwięcej informacji!!! Błagam pisać!

#13 Bad__Boy

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 43 postów

Napisano 28 grudzień 2007 - 21:34

Cytat

i nie wiem czy są studia bezpłatne farmaceutyczne...

no pewnie, że są jak każde inne na państwowej uczelni, bodajże do 26 roku życia można podjąć studia bezpłatne, póki rząd jeszcze tego nie zmienił ;)
Są bezpłatne dzienne i płatne wieczorowe, co kto woli ;)

Cytat

To musiała być cena za semestr bo ceny studiów płatnych są w granicach 13-18 tys za rok więc tanio nie jest...albo to była cena studiów na technika farmacji (wtedy studiuje się 3 lata, a nie jak na magisterskich 5, albo 5,5 zależy od uczelni, no i oczywiście ma się mniej uprawnień niż Pan?Pani Magister;) )
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#14 sosad1

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1001 postów

Napisano 28 grudzień 2007 - 22:12

Bad_Boy'u dzięki za odpowiedzi.. no moja siorka i moze ja w przyszłosci wybietamy sie na UJ do Krakowa:D:D więc pisało tam, zę studia dzienne są płatne.:)

#15 Bad__Boy

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 43 postów

Napisano 28 grudzień 2007 - 23:10

Aż z ciekawości zajrzałem na stronę uj i jest napisane, że studia niestacjonarne(czyli wieczorowe jak kto woli) są płatne, a stacjonarne (dzienne) są bezpłatne, zresztą mam koleżankę na farmie na cmuj i na pewno nic nie płaci :DŻyczę powodzenia w przyszłej rekrutacji na studia i miłego studiowania:D

Aaa i tu jest lista przedmiotów na pierwszym roku:
* Biologia z genetyką
* Matematyka
* Informatyka
* Historia farmacji
* Anatomia
* Historia filozofii
* Biofizyka
* Statystyka
* Lektorat języka łacińskiego
* Lektorat języka nowożytnego
* Wychowanie fizyczne
* Botanika farmaceutyczna
* Chemia ogólna i nieorganiczna

podkreśliłem te przedmioty z których jest egzamin

Użytkownik Bad__Boy edytował ten post 28 grudzień 2007 - 23:12

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#16 sosad1

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1001 postów

Napisano 29 grudzień 2007 - 10:15

No to WSZYSTKO co chciałam wiedzieć :D:D dziękuje :*

#17 Lobo2007

Uzależniony

• HalfMod
  • 9705 postów

Napisano 09 styczeń 2008 - 17:40

Wyświetl postUżytkownik Bad__Boy dnia 28.12.2007, 21:34 napisał

no pewnie, że są jak każde inne na państwowej uczelni, bodajże do 26 roku życia można podjąć studia bezpłatne, póki rząd jeszcze tego nie zmienił ;)
Są bezpłatne dzienne i płatne wieczorowe, co kto woli ;)

To musiała być cena za semestr bo ceny studiów płatnych są w granicach 13-18 tys za rok więc tanio nie jest...albo to była cena studiów na technika farmacji (wtedy studiuje się 3 lata, a nie jak na magisterskich 5, albo 5,5 zależy od uczelni, no i oczywiście ma się mniej uprawnień niż Pan?Pani Magister;) )

Studia wieczorowe to nie tyle kwestia wyboru, bo plan zajęć jest taki sam. Wieczorowe są tylko z nazwy. Niech nikt się nie nastawia, że da rade jeszcze popracować studiując farmacje. Po prostu na wieczorowe-płatne idą ci co zdali egzamin ale nie dostali się na dzienne bo zabrakło im punktów. Jeżeli ma się dobrą średnią można przeskoczyć na dzienne.

Na liście podanej przez BadBoy'a nie ma fizjologii i parazytologii, ale w każdej AM jest innaczej.

A żeby zostać technikiem, trzeba skończyć dwuletnie studium pomaturalne, nie studia i przeważnie są to prywatne szkoły. Poziom wiedzy wiadomo nie ma co porównywać, ale dla większości pacjentów jak sprzedaje w aptece znaczy się magister. Tylko pieniążki dużo mniejsze.
Farmacja trwa teraz 6 lat ale pół roku to praktyka w aptece. Staż był kiedyś była po studiach.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#18 technik farmaceutyczny

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 26 czerwiec 2009 - 17:35

Policealne Studium Farmaceutyczne PHARMEDIC WE wROCŁAWIU zaprasza na kształcenie w zawodzie TECHNIK FARMACEUTYCZNY. Nauka trwa 2 lata.
TEL. 071/793-00-04
ul. Ksiecia Józefa Poniatoeskiego 9
50-326 Wrocław
sekretariat@pharmedic.pl
www.pharmedic.pl

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#19 mijaa

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 30 czerwiec 2009 - 14:13

Witam ; dd
tak się wtrącę do tematu ; ))

Chciałam spytać z jakich przedmiotów trzeba zdawać mature, gdy chce się dostać na studia farmaceutyczne i czy są jakieś minimalne progi punktowe?

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych