STUDIA: FARMACEUTYCZNE?
Napisano 05 październik 2007 - 21:54

Kasia R.
Napisano 05 październik 2007 - 23:18
farmacja we Wrocku... Mmmm...
_/_</
( / )/ ( \ ) - Pozytywnie... ;-)))
Napisano 07 październik 2007 - 13:25

Jak nie masz nerwów ze stali, anielskiej cierpliwości, mnóstwa samozaparcia i głowy na karku a do tego nie jesateś systematyczna to sobie odpuść.
To nie są studia dla ludzi super zdolnych tylko dla wytrwałych. No i to cię naprawdę musi interesować bo jak się masz rozczarować to lepiej wogóle nie zaczynać. Musicie mieć świadomość, że pierwsze dwa-trzy lata to o zawodzie sie mało dowiecie. To raczej będzie chemia, chemia i jeszcze chemia a w Łodzi gdzie ja kończyłam to jeszcze matma i trochę dodatków w stylu botanika czy biologia.
Sesje są trudne, materiału dużo, pracy w domu też sporo. Laborki długie i ciężkie.
Ja bardzo lubię swój zawód, pracuję już ponad dwa lata i jestem zadowolona. Wybrałam go z powołania, ale jak się idzie na te studia z innych powodów to się moża mocno rozczarować.
Napisano 15 październik 2007 - 18:38
Czy są trudniejsze? Te studia ciężko porównać do innych. To naprawde ciężka praca. Na uczelni spędza się całe dni, często też soboty. Po za tym oprócz ciężkich sesji, bardzo dużo nauki w ciągu roku. Niemal codziennie kolokwium.
Jeśli jednak nie ryje się po to aby zaraz po egzaminie zapomnieć. To świetne studia. Można zdobyć wszechronną wiedze. W dziedzinie chemii, medycyny, botaniki, troche fizyki. Tak więc polecam, ale oszczegam o studenckim życiu prawie trzeba zapomnieć.
Użytkownik Lobo2007 edytował ten post 15 październik 2007 - 18:39

Czerwonej czcionki używam w celu zaznaczenia, że wypowiadam się jako moderator. Służy to jedynie odróżnieniu od większości wypadków, kiedy wypowiadam się jak zwykły użytkownik, który posiada poglądy, i subiektywne zdanie, którego nie chce nikomu narzucać.
Nie ma to na celu bynajmniej zaznaczania jakichś szczególnych emocji.
Napisano 15 październik 2007 - 18:42
Kasia R.
Napisano 15 październik 2007 - 20:28
Użytkownik Kerio dnia 15.10.2007, 19:42 napisał
Chemie może wystarczy rozumiec, ale botanike, fizjologie, parazytologie, łacine, farmakognozje i.t.d. trzeba kuc
Użytkownik Lobo2007 edytował ten post 15 październik 2007 - 20:29

Czerwonej czcionki używam w celu zaznaczenia, że wypowiadam się jako moderator. Służy to jedynie odróżnieniu od większości wypadków, kiedy wypowiadam się jak zwykły użytkownik, który posiada poglądy, i subiektywne zdanie, którego nie chce nikomu narzucać.
Napisano 27 grudzień 2007 - 16:26
Napisano 27 grudzień 2007 - 21:35
Tylko obawiam się, że będzie trudno z dostaniem się na takie studia
Czy ja muszę wciąż być człowiekiem?
Chwilami zamęt,
ledwie dyszę,
jestem tylko ssakiem.
Miron.
Napisano 28 grudzień 2007 - 12:39
Napisano 28 grudzień 2007 - 13:51
Napisano 28 grudzień 2007 - 17:54
No ja sie zastanawiam czy po zakończemiu tych studiów, po urodzeniu dziecka nie zacząć studiować tego kierunku
SZukam jak najwięcej informacji!!! Błagam pisać!
Napisano 28 grudzień 2007 - 21:34
Cytat
no pewnie, że są jak każde inne na państwowej uczelni, bodajże do 26 roku życia można podjąć studia bezpłatne, póki rząd jeszcze tego nie zmienił
Są bezpłatne dzienne i płatne wieczorowe, co kto woli
Cytat
To musiała być cena za semestr bo ceny studiów płatnych są w granicach 13-18 tys za rok więc tanio nie jest...albo to była cena studiów na technika farmacji (wtedy studiuje się 3 lata, a nie jak na magisterskich 5, albo 5,5 zależy od uczelni, no i oczywiście ma się mniej uprawnień niż Pan?Pani Magister;) )
Napisano 28 grudzień 2007 - 22:12
Napisano 28 grudzień 2007 - 23:10
Aaa i tu jest lista przedmiotów na pierwszym roku:
* Biologia z genetyką
* Matematyka
* Informatyka
* Historia farmacji
* Anatomia
* Historia filozofii
* Biofizyka
* Statystyka
* Lektorat języka łacińskiego
* Lektorat języka nowożytnego
* Wychowanie fizyczne
* Botanika farmaceutyczna
* Chemia ogólna i nieorganiczna
podkreśliłem te przedmioty z których jest egzamin
Użytkownik Bad__Boy edytował ten post 28 grudzień 2007 - 23:12
Napisano 29 grudzień 2007 - 10:15
Napisano 09 styczeń 2008 - 17:40
Użytkownik Bad__Boy dnia 28.12.2007, 21:34 napisał
Są bezpłatne dzienne i płatne wieczorowe, co kto woli
To musiała być cena za semestr bo ceny studiów płatnych są w granicach 13-18 tys za rok więc tanio nie jest...albo to była cena studiów na technika farmacji (wtedy studiuje się 3 lata, a nie jak na magisterskich 5, albo 5,5 zależy od uczelni, no i oczywiście ma się mniej uprawnień niż Pan?Pani Magister;) )
Studia wieczorowe to nie tyle kwestia wyboru, bo plan zajęć jest taki sam. Wieczorowe są tylko z nazwy. Niech nikt się nie nastawia, że da rade jeszcze popracować studiując farmacje. Po prostu na wieczorowe-płatne idą ci co zdali egzamin ale nie dostali się na dzienne bo zabrakło im punktów. Jeżeli ma się dobrą średnią można przeskoczyć na dzienne.
Na liście podanej przez BadBoy'a nie ma fizjologii i parazytologii, ale w każdej AM jest innaczej.
A żeby zostać technikiem, trzeba skończyć dwuletnie studium pomaturalne, nie studia i przeważnie są to prywatne szkoły. Poziom wiedzy wiadomo nie ma co porównywać, ale dla większości pacjentów jak sprzedaje w aptece znaczy się magister. Tylko pieniążki dużo mniejsze.
Farmacja trwa teraz 6 lat ale pół roku to praktyka w aptece. Staż był kiedyś była po studiach.

Napisano 26 czerwiec 2009 - 17:35
TEL. 071/793-00-04
ul. Ksiecia Józefa Poniatoeskiego 9
50-326 Wrocław
sekretariat@pharmedic.pl
www.pharmedic.pl
Kasia R.
Napisano 30 czerwiec 2009 - 14:13
tak się wtrącę do tematu ; ))
Chciałam spytać z jakich przedmiotów trzeba zdawać mature, gdy chce się dostać na studia farmaceutyczne i czy są jakieś minimalne progi punktowe?
Kasia R.
Najpopularniejsze frazy z tematu
Ostatnie frazy z tematu
- farmacja pomaturalne studium zaoczne wrocław
- studia farmaceutyczne
- farmacja studia co zdawac
- studium farmaceutyczne
- farmacja wrocław studia płatne
- studia farmaceu
- najniższe progi na farmacja płatna
- ile się płaci za prywatne studia farmaceutyczne?
- studia farmaceutyczne zaoczne kraków
- studia farmaceutyczne kraków
Najpopularniejsze frazy z forum
- 13 artykuł konstytucji
- kryminologia studia
- jakie przedmioty na jakie studia
- zarządzanie i inżynieria produkcji opinie
- studia farmaceutyczne
- ustawa refundacyjna 2012 tekst
- ustawa refundacyjna 2012 tekst
- technik weterynarii
- ciekawe kierunki studiów
- www.forumowisko.pl/topic/188076-islandia-najwieksza-tajemnica-medialna-xxi-wieku/
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych