Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

matura podstawowa, a rozszerzona ?

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Civic

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 30 wrzesień 2007 - 12:30

którą maturę bardziej opłaca się pisać?, rozszerzoną czy podstawową? czemu waga cząstkowa punktów z matury rozszerzonej i podstawowej jest taka sama? nie zwracają na to uwagi?
pomoże ktoś... bo jestem w drugiej klasie liceum i mam problem. Szkoła powinna wyjaśnić jak wyglądają te matury ale mam takich nauczycieli którzy maja nas głeboko

Użytkownik Civic edytował ten post 30 wrzesień 2007 - 12:41

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 maaadzia

w dojczlandzie :)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1861 postów

Napisano 30 wrzesień 2007 - 12:50

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1...amp;v=2&s=0

i przenoszę do działu MATURA.

#3 Desiree

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 59 postów

Napisano 30 wrzesień 2007 - 14:22

Nie byłoby tego pytania, który poziom wybrać, gdyby nowa matura wyglądała tak jak dwa lata temu, kiedy można było pisać dwa poziomy, a potem na uczelnię złożyć ten wynik, który jest lepszy i na tym poziomie, który jest wymagany. Zdawałam maturę w zeszłym roku i musiałam podjąć trudną decyzję o wyborze poziomu. Chciałam złożyć na dwie uczelnie, ale na jednak przyjmowali poziomy podstawowe, na drugiej rozszerzone. A na przelicznik punktów nie ma co liczyć i zdają sobie z tego sprawę zarówno uczniowie jak i nauczyciele. Punkty po przeliczeniu z poziomy rozszerzonego na podstawowy są niewspółmierne do stanu rzeczywistego. Gdyby ktoś osobno pisał podstawe i rozszerzenie otrzymałby zupełnie inne wyniki.
Wybierz taki poziom, na jakim będziesz się czuć pewnie. Weź też pod uwagę, że w życiu należy sobie wysoko stawiać poprzeczkę, bo wtedy łatwiej nam się zmotywować.
A wracając jeszcze do mojej sytuacji. Zdecydowałam się w końcu na pisanie matury z polskiego i angielskiego na poziomie podstawowym, a w tym roku będę podwyższać sobie wynik zmieniając także poziom na rozszerzony.
Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru w 3 klasie.
no hype
no glass
no pretense
just me

#4 ma2dzia

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 715 postów

Napisano 30 wrzesień 2007 - 18:37

jak jesteś w 2LO to prawdopodobnie jak będziesz zdawał maturę będzie tak jak dawneij(tzn jak zdajesz rozszezrenie to piszesz najpierw podtswaę ,a potem rozszerzenie)
....::::W życiu piękne są tylko chwile::::....

#5 jakas_tam_17

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 659 postów

Napisano 30 wrzesień 2007 - 20:26

moja filozofia jest taka. Zdaje rozszerzoną (z chemii) bo ide na ten kierunek dalej na studia i najbardziej biora to pod uwagę. Z biologi i z matmy zdaje podstawową, bo rozszerzona jest mi nie potrzebna wiec po co sie trudzic :]

a wogóle to o ile mi wiadomo, to teraz zdaje sie tylko albo podstawową albo roszerzoną. Nie popdstawową i potem rozszerzoną. Chyba ze znowu cos zmienili ale nic nie słyszałam...=|

"W mroku świat się zmienia. W mroku, a zwłaszcza w samotności. Pękają wówczas zamki klatki, w której mieszka wyobraźnia, i wszystko może się wyrwać na wolność – absolutnie wszystko."

Stephen King.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 FlowerPower

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 121 postów

Napisano 30 wrzesień 2007 - 21:59

Zalezy jak jestes przygotowana z przedmiotu, który zdajesz...Bo czasem jest tak, ze niektórzy stawiają sobie wyskoko poprzeczke i biora rozszerzenie, a pózniej sie okazuje, że otrzymują mało punktów i tym samym zawalają sobie zarówno podstawe jak i rozszerzenie...

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#7 exotic

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 48 postów

Napisano 20 październik 2007 - 12:49

Mnie tylko zastanawia tylko jedno dlaczego ludzie chodzący do technikum musza zdawac mature na poziomie rozszerzonym ? dlaczego tak jest ze musisz w tech wybrac jezyk zaawansowany 1 i drugi podstawowy a w liceum jest samowolka na wstepie masz dwa jezyki podstawowe i mozesz wziasc ktorys z nich na zaawansowany. W technikum jest mus ! a mus to mus!
A przeciez bardziej inteligentni ludzie chodza do liceum a nie tech :) ??

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych