Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

na pewno napewno

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 max110

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 07 sierpień 2007 - 12:55

Hej!
Szukam odpowiedzi na moje pytanie jak w języku polskim pisze się, czy "na pewno", czy "napewno".
Z góry dzięki za odpowiedź...:)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 shadie

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3674 postów

Napisano 07 sierpień 2007 - 12:57

na pewno, ;>
'Prawdziwe kobiety mają w nosie sukienki, których nie założą i mężczyzn z którymi nie będą.
Nie chorują, bo On kocha inną. Nie rozpaczają, gdy Ten milczy, a Tamten odpisuje zdawkowo. nie płaczą,
gdy są same. nie słuchają ludzi w których potęgują kompleksy. nie spotykają się z tymi, którzy marnują ich czas.
Czują, że los zaczął się odmieniać i że są w stanie zrobić wszystko. Nie miewają złych humorów. Nie rzucają czym popadnie,
gdy dowiedzą się o zdradzie. Nad ranem wyglądają najpiękniej. Potrafią dostosować się do każdej sytuacji.
nie gaszą papierosów w filiżankach po kawie. Świetnie opanowały sztukę udawania.
Nie czują złości, gdy zobaczą inną w tej samej kreacji. Tak naprawdę, nie ma prawdziwych kobiet.'

#3 max110

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 08 sierpień 2007 - 12:46

na pewno jesteś tego pewna?

#4 vito corleone

Cyklofrenik

• SuperMod
  • 6811 postów

Napisano 08 sierpień 2007 - 15:46

Sam ją tego nauczyłem :P
Pisze sie "na pewno".

#5 Yom

T e a s e

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 719 postów

Napisano 08 sierpień 2007 - 15:48

Dobrze wiedzieć <_< zawsze byłem pewny że sie pisze napewno :P zresztą nawet tutaj podkreśla błąd jak sie tak napisze :]

[indent]Schiller rzondzi... o_O

[/indent]

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Orlandoo

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 272 postów

Napisano 21 sierpień 2007 - 13:36

Na pewno piszemy oddzielnie, a naprawdę razem :papa:

#7 max110

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 23 sierpień 2007 - 15:45

To było najbardziej zagadkowe słowo z jakim się spotkałem. Wszyscy mówili, że się pisze napewno, a jednak jest na pewno :D Wielkie dzięki bez was bym nadal nie wiedział ;)

#8 greendestiny

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 176 postów

Napisano 23 sierpień 2007 - 16:47

Z takimi wątpliwościami to zapraszam tu: http://so.pwn.pl/lista.php?co=na+pewno

#9 ~CzArNa~

prezesowa.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3867 postów

Napisano 23 sierpień 2007 - 16:56

Też myślałam, że razem :P dzięki za info ;)

Kiedy kochamy, wszystko wokół nas nabiera sensu.
Paulo Coelho

#10 Nat.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4859 postów

Napisano 23 sierpień 2007 - 18:56

Wyświetl postUżytkownik Orlandoo dnia 21.08.2007, 14:36 napisał

Na pewno piszemy oddzielnie, a naprawdę razem :papa:
też zawsze sobie tak to kojrzę :)

tak samo jak chusteczki higieniczne.

#11 Balik

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 05 grudzień 2010 - 15:14

Nie chce sie tu wywyzszac, ale kazdy nauczyciel od j. polskiego, powie wam ze wasze NA PEWNO pisze sie razem, ale tak juz jest z PL...Jakis czas temu wprowadzono, ze mezczyzna ma prawo POWIEDZIEC "poszlem"(co ogolnie jest bledem), ale napisac juz musi "poszedlem";P Doszly mnie tez kiedys sluchy, ze maja zlikwidowac ó,ch,rz, blablabla...to nie przeszlo z kilku powodow..ale mniejsza o to..Jak widzicie, caly czas mieszaja, i mieszaja z tym J.PL...sami nie wiedza co i jak maja zrobic... wiec to wszystko o d**e tylko rozbic.. :mruga: :mruga: :mruga: :bag:

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#12 temu#

a dlaczego nie?

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 630 postów

Napisano 05 grudzień 2010 - 15:42

Wyświetl postUżytkownik Balik dnia 05 grudzień 2010 - 15:14 napisał

Nie chce sie tu wywyzszac, ale kazdy nauczyciel od j. polskiego, powie wam ze wasze NA PEWNO pisze sie razem, ale tak juz jest z PL...Jakis czas temu wprowadzono, ze mezczyzna ma prawo POWIEDZIEC "poszlem"(co ogolnie jest bledem), ale napisac juz musi "poszedlem";P Doszly mnie tez kiedys sluchy, ze maja zlikwidowac ó,ch,rz, blablabla...to nie przeszlo z kilku powodow..ale mniejsza o to..Jak widzicie, caly czas mieszaja, i mieszaja z tym J.PL...sami nie wiedza co i jak maja zrobic... wiec to wszystko o d**e tylko rozbic.. :mruga: :mruga: :mruga: :bag:
Ostatni post w tym temacie był dodany trzy lata temu, aż trudno uwierzyć, że ktoś wygrzebał tak stary temat.

Użytkownik temu# edytował ten post 05 grudzień 2010 - 15:42

Bóg nie istnieje, wymyśliły go osoby które nie radzą sobie ze swoim życiem. . i liczą na lepsze życie po śmierci Dołączona grafika.
Dołączona grafika . . . hę? . . . Dołączona grafika
Dołączona grafika| Gdy dotarła do mnie cywilizacja i uzyskałem dostęp do Internetu, dopiero wtedy uświadomiłem sobie jak wielu jest na świecie "mądrych" ludzi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych