Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Oryginalność perfum

16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Barton

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 25 lipiec 2007 - 11:28

Może mi pomożecie - jak poznać, czy perfumy dostępne na aukcjach są oryginalne??

Czytałem, że na rynku są dostępne tureckie (i nie tylko) imitacje.

Czy są jakieś sposoby by to poznać?? Mam w domu perfumy za 20 zł i są praktycznie nie do odróżnienia od tych oryginalnych... Zapach utrzymuje się długo, jest bogaty, etc. Pudełka oryginalne nie są foliowane, podobnie jak te nieoryginalne...

Czym więc się różnią oryginały od podrób!?

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Ronnie Coleman

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 986 postów

Napisano 25 lipiec 2007 - 16:52

oryginały jakieś tam dzikie cyferki mają na spodzie podobno wytłoczone czy cos a w sumie co to za roznica czy oryginalny czy podrobiony tak samo pachnie :D ja ostatnio kupilem na targu Hugo Boss za 15zł :P :D

#3 Barton

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 25 lipiec 2007 - 21:32

Tak, tylko, że ja mam okazję tanio kupić i potem się znajdzie jakiś koneser i wyjdzie, że są to podróbki z Turcji.

Użytkownik Barton edytował ten post 25 lipiec 2007 - 21:33

#4 h3lix

Bad Mutha Fucka

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3499 postów

Napisano 25 lipiec 2007 - 22:42

będąc amatorem nie odróżnisz ich ;) nawet nie próbuj

#5 YoMan

Narcyz :)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4489 postów

Napisano 26 lipiec 2007 - 14:10

wg mnie roznia sie cena :D, a jesli nie widac roznicy...to po co przeplacac :D

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 tajemnicza :)

Dominika ;)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3611 postów

Napisano 26 lipiec 2007 - 14:23

Wyświetl postUżytkownik YoMan dnia 26.07.2007, 15:10 napisał

wg mnie roznia sie cena :D, a jesli nie widac roznicy...to po co przeplacac :D
hehe ale podróby bardzo czesto krócej sie utrzymują.. oryginalne dłużej pachną ;)
http://www.3dwhite.p...?h=6d684e28e93f

dziekuje za każdy głos ;)

#7 Barton

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 26 lipiec 2007 - 16:22

To też słyszałem, że podróby krócej pachną. Chyba skoczę zaraz do drogerii i sobie wypróbuję.
Ale jeszcze takie pytanie. Podobno nawet w drogeriach oryginalne perfumy nie są zafoliowane... To prawda czy nie??

A co trzymania zapachu, to wydaje mi się, że takie perfumy niekoniecznie oryginalne też się utrzymują dość długo... Myślę, że różnica jest taka jak między szamponami o tym samym skłądzie (czyt. nizoral i nizoxin). Jest w środku to samo a różnią się ceną o 400%!!

Cytat

Wszystko co się powinno wiedzieć o perfumach.

Wiecie, że perfumy stosowano już w starożytności? Oczywiście, że tak. Wprawdzie nie były to zbyt wyrafinowane kompozycje zapachowe, a wręcz przeciwnie, były to proste, i jak najbardziej naturalne zapachy uzyskiwane przeważnie z roślin. Samo słowo "perfume" pochodzi z łaciny od "per fumum" ("poprzez dym") i odnosi się do pradawnej tradycji spalania darów składanych dla bogów w celu złożenia im hołdu i pozyskania ich przychylności. W związku z tym, iż przypisywano perfumom mistyczne właściwości, zwykle dostęp do ich receptur, wytwarzania i stosowania miały jedynie grupy społeczne o najwyższym statusie czyli kapłani i medycy. Proces tworzenia perfum był bardzo żmudny i pracochłonny. Polegał na ręcznym wyciskaniu pod prasą ogromnych ilości płatków kwiatów, z których pozyskiwano tylko niewielką ilość cennego ekstraktu. W dzisiejszych czasach tworzenie perfum stało się przemysłem, ale samo wymyślanie kompozycji zapachowych nie zatraciło charakteru sztuki, której tajniki dostępne są jedynie wybranym.

Teraz mamy w sklepach i perfumeriach do wyboru wiele zapachów i czasami aż nas głowa boli od tej możliwości wyboru i ciężko nam znaleźć ten odpowiedni dla nas zapach. Warto więc poznać jaka jest moc zapachów, jakie są fazy zapachów i najprostszy podział na rodziny zapachowe.

1) Moc zapachów dzieli się ze względu na stężenie wonnych olejków i alkoholu na:

a) Perfumy (parfum) - najbardziej skondensowana forma zapachu, zawiera aż do 30-40% olejków zapachowych rozpuszczonych w 90-96% alkoholu, gdyż tak wysokie stężenie olejku wymaga również bardzo mocnego, czystego alkoholu.

b) Woda perfumowana (eau de parfum, parfum de toilette) - poza perfumami każda inna mieszanka esencji zapachowej i alkoholu nazywana jest eau, czyli woda. Zawiera 10-15% (maksymalnie 18%) olejków zapachowych rozcieńczonych w 80-90% alkoholu.

c) Woda toaletowa (eau de toilette) - mieszanka 5-10% (maksymalnie 12%) olejków rozcieńczonych w 60-85% alkoholu. Woda kolońska (eau de cologne) - 3-5% zawartości olejków w 80% alkoholu.

d) Woda odświeżająca (eau fra^che) - zawiera od 1-3% olejków rozcieńczonych w 70-80% alkoholu, jest podobna do wody kolońskiej, lecz zwykle jest rozcieńczana w alkoholu o wyższym stężeniu.

2) Nuty zapachowe czyli fazy zapachu to zespół woni, które rozwijają się w czasie kontaktu pachnidła ze skórą. Koncepcja nut zapachowych opiera się na założeniu, że pewne substancje wchodzące w skład kompozycji perfum różnią się trwałością, czyli szybkością odparowywania. Większość współczesnych perfum komponuje się według trzynutowego układu. Struktura ta określa etap, na którym poszczególne składniki kompozycji stają się wyraźnie wyczuwalne w miarę rozwijania się zapachu, a następnie zanikają wskutek utleniania. Najpierw wyczuwamy nutę górną, nazywaną też nutą głowy, później środkową, tzw. nutę serca, a na końcu dolną, zwaną nutą bazy lub głębi.

a) Nuta głowy - czyli nuta początkowa kompozycji. Można ją wyczuć tuż po naniesieniu perfum na skórę. To tzw. góra zapachowa, czyli substancje lotne, które najszybciej odparowują i znikają. Jest to wizytówka perfum, która towarzyszy otwarciu flakonu, pierwszy zapach, jaki się czuje, gdy ulotni się już alkohol. To właśnie ona wpływa na pierwsze wrażenie, wywołuje w nas pamięć zapachu i jego wspomnienie. To nuta najbardziej świeża i lekka. Utrzymuje się na skórze od kilkunastu minut do blisko pół godziny.

b) Nuta serca - środek zapachu, dominujący temat, który charakteryzuje perfumy. Utrzymuje się na skórze przeważnie przez godzinę, dwie, choć w najlepszych gatunkowo perfumach nuta serca powinna być rozpoznawalna jeszcze po co najmniej czterech godzinach.

c) Nuta bazy - zwana także nutą podstawową lub tłem zapachu. W jej skład wchodzą utrwalacze, czyli substancje powodujące, że zapach dłużej utrzymuje się na skórze, a także komponenty dodające perfumom ciężkości. Te ostatnie sprawiają, że po rozwinięciu aromatycznego bukietu zapach utrzymuje się na skórze przez kilka godzin, a nawet kilka dni.

3) A takie mamy rodziny zapachowe:

a) Kwiatowe - przeważają w nich nuty takich kwiatów, jak: jaśmin, róża, fiołek, tuberoza, narcyz, konwalia, bez, geranium, ylang-ylang. Spotyka się perfumy oparte zarówno na nucie jednego kwiatu, jak i na całych bukietach. Jest to grupa najbardziej liczna. Może być łączona z takimi składnikami jak aldehydy, a także z akcentami morskimi, drzewnymi czy zielonymi.

b) Owocowe - podstawę tej grupy stanowią olejki eteryczne otrzymywane przez zimne tłoczenie owoców, takich jak: bergamotka, cytryna, pomarańcza, mandarynka, grejpfrut, a także kwiatów, np. pomarańczy. Są to zapachy świeże i lekkie, o charakterze odświeżającym, delikatnym, stymulującym i energetyzującym. W tej grupie najwięcej jest zapachów klasyfikowanych jako unisex lub sportowe.

c) Zielone - grupują soczyste i świeże akordy zapachowe złożone z zielonych liści i traw. Kojarzą się ze sportem, wypoczynkiem na świeżym powietrzu.

d) Orientalne - grupa ta określana bardzo często jako zapachy ambrowe, zawdzięcza nazwę perfumom François Coty "Ambre Antique" z 1905 roku. Składają się na nią nuty delikatne, pudrowe, waniliowo- -słodkie, cynamonowo-korzenne oraz rodzynkowo-owocowe. Pochodzą z wyciągów z wanilii, balsamów roślinnych oraz żywic, takich jak: benzoe, tolu i labdanum (żywica fiołkowca). Zapachy należące do tej rodziny określane są jako zmysłowe, otulające, uwodzicielskie. Dominuje w nich akord słodko-korzenny, ciepły, bardzo trwały.

e) Drzewne - główne składniki wyróżniające zapachy z tej grupy to ciepłe i bogate nuty drzewa sandałowego, drzewa gwajakowego, paczuli, czasem też wytrawne cedru czy wetiweru. Używane głównie w kompozycjach dla mężczyzn, ale ostatnio coraz częściej spotyka się je także w zapachach damskich. Do grupy zapachów drzewnych zaliczamy głównie wody toaletowe o spokojnym, skromnym i eleganckim charakterze, choć niektóre bywają stymulujące, sportowe i żywioło

PORADY PRAKTYCZNE:

Jak wybrać zapach najlepszy dla nas:
1. Do perfumerii wybierz się rano, gdy twój zmysł węchu jest wypoczęty. Jeśli jesteś zakatarzona i zmęczona odłóż wizytę na inny dzień.
2. Nie kupuj perfum przy pierwszej wizycie. Im większa ekscytacja i pośpiech tym łatwiej o pomyłkę.
3. Gdy idziesz wybrać nowy zapach nie perfumuj się przed wyjściem.
4. Testuj perfumy na czystej skórze, najwyżej tylko trzy zapachy naraz. Twój nos nie będzie w stanie rozpoznać ich więcej.
5. Nie oceniaj zapachu rozpylanego na blotterze ( pasek papieru). Jeśli zapach z papierka wydaje ci się interesujący koniecznie przetestuj go na skórze. Testowanie zapachów na papierkach nie daje żadnej gwarancji, że wybór będzie dobry.
6. Nie wąchaj korka ani szyjki flakonu bo zamiast rzeczywistego zapachu poczujesz ulatniający się spirytus.
7. Perfumuj przegub dłoni lub zgięcie łokcia, odczekaj chwilę aż ulotni się alkohol i powąchaj. Poczujesz pierwszą nutę zapachową - nutę głowy tę najbardziej ulotną.
8. Zakończ wizytę w perfumerii, dopiero po pewnym czasie będziesz mogła poczuć kolejną nutę zapachową - nutę serca czyli środek zapachu.
9. Ostatnim najdłużej utrzymującym się na skórze zapachem będzie nuta głębi, która jest finałem aromatycznego bukietu testowanych przez ciebie perfum.
10. Jeśli odpowiadają ci wszystkie trzy nuty danych perfum możesz zaryzykować i kupić je. Dobrze byłoby jednak odczekać tydzień i przetestować ten sam zapach jeszcze raz. Jeśli nadal będzie ci odpowiadał oznacza to, że twoja decyzja zakupu w 99% będzie trafna.
11. Podział na zapachy dla brunetek i blondynek to już przeszłość, wybór zależy tylko od kobiety jej gustu, charakteru i intuicji.
12. Nie sugeruj się zapachem używanym przez koleżankę, na każdej skórze te same perfumy będą pachnieć inaczej. Musisz je wypróbować na własnej.
13. Nie wybieraj perfum ze względu na świetną reklamę, firmę, nazwisko kreatora czy opakowanie (chyba, że kolekcjonujesz flakony).
14. Nie używaj przypadkowych perfum kupionych przez kogoś w prezencie. Wybór perfum jest sprawą bardzo osobistą i indywidualną.
15. Jeśli już podejmiesz decyzję nie musisz od razu kupować dużego opakowania. Duże flakony są mniej praktyczne, nawet do zamkniętych przedostaje się powietrze utleniające perfumy. Zanim zdążymy je zużyć zapach może stracić swoją moc.
16. Używając tych samych perfum przez długi czas obojętniejemy na ich zapach i przestajemy go odczuwać. To znak, że przyszedł czas aby dokonać zmiany i wybrać coś nowego.

Jak używać perfum czyli pachnący savoir-vivre:

1. Perfumujemy przede wszystkim ciało w miejscach ciepłych tam gdzie pulsuje krew np. przeguby dłoni, zgięcia łokci, miejsce między piersiami i pod nimi, kark, zgięcia kolan, a nawet skronie. Oczywiście nie musimy spryskać wszystkich tych miejsc. Pamiętajmy o umiarze.
2. Gdy chcemy pachnieć delikatnie i dyskretnie możemy na wzór amerykański rozpylić w powietrzu chmurkę zapachu i przejść przez nią. Jest to dobry sposób kiedy chcemy użyć wyjątkowo mocnych perfum.
3. Rodzaj i ilość użytych perfum dostosuj do okazji. W ciągu dnia użyj zapachu delikatniejszego niż wieczorem. W miejscach publicznych perfumuj się oszczędniej ze względu na otoczenie. Uwielbiany przez ciebie zapach nie każdemu musi się podobać.
4. Latem używaj dyskretnych woni wód toaletowych i odświeżających, perfumy zostaw na wieczór. Na plażę najlepiej w ogóle nie perfumuj skóry, bo wonne nuty zmieniają się pod wpływem potu, chyba, że masz do tego specjalnie przeznaczoną delikatną wodę odświeżającą.
5. Zimą możesz używać zapachów mocniejszych.
6. Nie rozcieraj perfum na skórze. Możesz w ten sposób podrażnić naskórek, a zapach będzie się ważył.
7. Nie stosuj kilku zapachów jednocześnie, mieszanka może być "piorunująca". Najlepiej stosować kosmetyki z tej samej linii zapachowej.
8. Używając tych samych perfum przez długi czas obojętniejemy na ich zapach i przestajemy go odczuwać. To znak, że przyszedł czas aby dokonać zmiany i wybrać coś nowego.
9. Perfumować możemy także ubrania np. rąbek spódnicy albo żakietu. Skóry i futra świetnie utrzymują zapach (perfumujemy je od środka).

Ogólne porady:
1. Przechowuj perfumy poza zasięgiem światła i ciepła w starannie zamkniętym flakonie.
2. Praktyczniejsze od flakoników z korkiem są wody z rozpylaczem. Pozwalają na spryskiwanie się pachnącym obłokiem, a przede wszystkim przedłużają życie perfum nie dopuszczając bakterii i tamując dostęp powietrza.
3. Rozpylacz z pompką do, którego chcemy wlać nowe perfumy pozbawiamy poprzedniego zapachu używając roztworu octu i soli (trzy łyżki octu na jedną łyżkę soli). Wstrząsamy flakonem płuczemy dokładnie wodą potem spirytusem i odstawiamy do wyschnięcia. Po tych zabiegach możemy wlać perfumy.
4. Pompkę wyjaławiamy przepompowując ją kilka razy czystym spirytusem, aż do momentu gdy będzie bezwonny.
5. Gdy chcemy odstawić perfumy na jakiś czas, wkładamy je do firmowego pudełka i wstawiamy do lodówki najlepiej pod kątem, tak by wypełniły szyjkę butelki. W ten sposób zostaje zatrzymany dostęp powietrza do flakonu.

To tyle co znalazłem o perfumach. Nadal ciekawi mnie które są oryginalne a które nie. Mam już jakieś inormacje. Np. z tego textu wynika, że nawet oryginalne perfumy tracą 2/3 zapachu po 4 godzinach... Albo, że różnie pachną w zależności od rodzaju skóry...

Użytkownik Barton edytował ten post 26 lipiec 2007 - 16:40

#8 Karh

Pasjonat Fantasy.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2025 postów

Napisano 27 lipiec 2007 - 11:01

Podobno niewielu ludzi o tym wie, ale KAŻDY rodzaj perfum pachnie inaczej na różnych osobach.
A jako laik w tych sprawach, raczej masz nikłe szanse na zlokalizowanie podróby nosem.
Ognisty diament spadł
I lud w obawie ukląkł
Wraz z nim potomstwo jej
- Zemstą płomień i bat!

Dołączona grafika

#9 Barton

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 27 lipiec 2007 - 20:49

Skoro podróba pachnie jak oryginały to po co przepłacać??
Jtro sprawdzę różnice w długości otrzymywania zapachu między podróbą a oryginałem Channel!!

#10 YoMan

Narcyz :)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4489 postów

Napisano 27 lipiec 2007 - 21:20

hmm
jak dostalem probki hugo bossa z niemiec, to na bluzce utrzymalo sie z miesiac :D, chodzilem raz i zostawilem w szafie, po miesiacu zakladam, ona nadal pachnie :). a bardzo malutko uzywalem ;)

#11 tajemnicza :)

Dominika ;)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3611 postów

Napisano 27 lipiec 2007 - 21:40

hehe dzisiaj byłam w namiocie "najtaniej na świecie" i były pperfumy hugo boss za 3zł :hahaha:
http://www.3dwhite.p...?h=6d684e28e93f

dziekuje za każdy głos ;)

#12 Sandrusia_91

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2541 postów

Napisano 28 lipiec 2007 - 18:00

Wyświetl postUżytkownik tajemnicza :) dnia 27.07.2007, 23:40 napisał

hehe dzisiaj byłam w namiocie "najtaniej na świecie" i były pperfumy hugo boss za 3zł :hahaha:
Tjjaaa...to z pewnością były oryginały :lol: :lol:
a może to były jakieś 'hiugo boss' albo..hmm.. . 'hugo doss' albo..albo...(można by tak w nieskończoność wymyślać) buehehe jak ja już widzę takie nazwy to normalnie.... xD

#13 er-zet

can you read my mind?

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2438 postów

Napisano 30 lipiec 2007 - 18:06

Wyświetl postUżytkownik tajemnicza :) dnia 26.07.2007, 15:23 napisał

hehe ale podróby bardzo czesto krócej sie utrzymują.. oryginalne dłużej pachną ;)
dokładnie.

Wyświetl postUżytkownik Barton dnia 26.07.2007, 17:22 napisał

To tyle co znalazłem o perfumach. Nadal ciekawi mnie które są oryginalne a które nie. Mam już jakieś inormacje. Np. z tego textu wynika, że nawet oryginalne perfumy tracą 2/3 zapachu po 4 godzinach... Albo, że różnie pachną w zależności od rodzaju skóry...
Tak, tracą 2/3 a to dlatego, że perfumy uwalniają różne substancje w różnym czasie.

#14 kr4k

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 146 postów

Napisano 26 sierpień 2007 - 20:41

Cytat

Skoro podróba pachnie jak oryginały to po co przepłacać??
Jtro sprawdzę różnice w długości otrzymywania zapachu między podróbą a oryginałem Channel!!
jednak różnica jest..... Napewno krócej sie utzymują no i zapach moze sie róźnić , w zaleznosci na co trafimy ;]

#15 AnnaNo

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 15 kwiecień 2010 - 14:15

Najlepiej jest kupować perfumy od sprawdzonych sklepów (ja kupuje w sefona.pl).

Jak poznać podróbkę?

1. Cena jest nierealna w porównaniu do innych sklepów.
2. Podany link opisuje co i jak z tymi perfumami jest: http://www.sefona.pl...macyjna-18.html
3. Sklep który sprzedaje nielegalnie perfumy - ma darmowy skrypt sklepu internetowego i ciężki jest z nim kontakt.
4. Warto sprawdzić opinie np. na Ceneo o danym sklepie.

Pozdrawiam,

J.N

Wyświetl postUżytkownik Barton dnia 25 lipiec 2007 - 11:28 napisał

Może mi pomożecie - jak poznać, czy perfumy dostępne na aukcjach są oryginalne??

Czytałem, że na rynku są dostępne tureckie (i nie tylko) imitacje.

Czy są jakieś sposoby by to poznać?? Mam w domu perfumy za 20 zł i są praktycznie nie do odróżnienia od tych oryginalnych... Zapach utrzymuje się długo, jest bogaty, etc. Pudełka oryginalne nie są foliowane, podobnie jak te nieoryginalne...

Czym więc się różnią oryginały od podrób!?

#16 S0meb0dy

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 45 postów

Napisano 17 kwiecień 2010 - 23:00

nie kupujcie markowych perfum !! czy naprawdę warto płacić 2-3x więcej za to że jakaś marka jest rozpoznawana i pokazują jej reklamy w tv?
Drom fragrances jest o ile się nie mylę jedną z największych firm na świecie produkujących zapachy, większość perfum o "konkretnych składnikach" tworzy właśnie ta firma. Znana marka ma dane kompozycje zapachów, a dlaczego perfumy marki nieznanej, mając te same kompozycje miałyby być gorsze? tylko dlatego że ktoś będący liderem na rynku mody dodatkowo zarabia wprowadzając perfumy a naiwni ludzie wierzą że takie perfumy są najlepsze? Zastanówcie się czy nie czuliście dobrych zapachów nieznanej marki i nieprzyjemnych zapachów dobrej marki? Jeśli "nie" do 1- odsyłam do tanich sklepów, jeśli do 2- nie znacie wszystkich zapachów hugo bossa.

Patrząc tylko na "oryginalność" marki, potwierdzacie że jesteście tymi naiwnymi klientami, dającymi zarobić pomysłowym projektantom mody. Jeśli dalej będziecie wmawiać sobie że perfuma lepszej marki pachnie na ciele dłużej to gwarantuję że będzie pachnieć dłużej. Jeśli będziecie przekonani że mniej znana marka jest cudowna i wspaniale się w niej czujecie, będzie cudowna i będzie pachnieć dłużej używając mniej znanej marki. Czysty marketing, czysta reklama i czysta naiwność klientów.

Mam akurat kilka próbek hugo bossa, calvina kleina i jakąś perfumę za 20zł która akurat mi się nie spodobała. Wiecie czego używam? Taniej perfumy i jakoś nie planuję zużyć żadnej próbki hugo bossa. Euphoria calvina kleina akurat jest w porządku.

Kupujecie drinka za 4 zł, w innym klubie ten sam drink kosztuje 8 zł, czy nie wydaje wam się że drink z drugiego klubu jest lepszy? jestem przekonany że mieliście tego typu sytuacje.

Użytkownik S0meb0dy edytował ten post 17 kwiecień 2010 - 23:07

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#17 marta247

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 56 postów

Napisano 17 sierpień 2010 - 09:14

ja z doświadczenia wiem, że oryginalne perfumy są trwalsze i jednak ich podróbki różnią się zapachem od oryginału. a jeśli nie chcemy przepłacać to zawsze taki perfum, lub też tester, który też teraz się sprzedaje i jest dużo tańszy, można zamówić przez internet. np. na perfumytaniej.pl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych