Koszty wysyłki- Poczta Polska
Rozpoczęty przez zielka, 24 lip 2007 14:05
11 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 24 lipiec 2007 - 14:05

Cześć (mam nadzieje, ze dobrze umieściłam temat).
Chcę sprzedać parę rzeczy na allegro i kompletnie się pogubiłam w kosztach wysyłki -już nie wiem co jest najbardziej korzystne.
Początkowo brałam pod uwagę tylko jako formę płatności wpłatę na konto -z góry ,a jako formę wysyłki :
a) Przesyłka listowa polecona ekonomiczna
- do 50g :3,55zł
- 50g- 100g: 3,75zł
- 100g-350g: 3,90zł
- 350g- 500g: 4,30zł
- 500g- 1000g: 6,50zł
- 1000g- 2000g: 8,00zł
b) Przesyłka listowa polecona priorytetowa
- do 50g :4,30zł
- 50g- 100g: 4,50zł
- 100g-350g: 4,80zł
- 350g- 500g: 5,20zł
- 500g- 1000g: 8,00zł
- 1000g- 2000g: 9,50zł
c) Paczka pocztowa ekonomiczna
- do 1kg: 6,50zł
- 1kg- 2kg: 8,00zł
- 2kg- 5kg: 9,50zł
- 5kg- 10kg: 15,00zł
- 10kg- 15kg: 19,00zł
d) Paczka pocztowa priorytetowa
- do 1kg: 8,00zł
- 1kg- 2kg: 9,50zł
- 2kg- 5kg: 11,00zł
- 5kg- 10kg: 17,50zł
- 10kg- 15kg: 21,00zł
Teraz znalazłam jeszcze :
a) Przesyłka pobraniowa ekonomiczna - przekazanie kwoty pobrania na rachunek bankowy
do 0,5kg 8zł
0,5- 1kg 10zł
1kg- 2kg 11,50zł
2kg- 5kg 13zł
b) Przesyłka pobraniowa priorytetowa - przekazanie kwoty pobrania na rachunek bankowy
do 0,5kg 10zł
0,5- 1kg 12zł
1kg- 2kg 13,50zł
2kg- 5kg 15zł
I to samo (Przesyłka pobraniowa priorytetowa) do zapłaty przy odbiorze.
Czym to wszystko się różni ?
w dodatku nie wiem o co chodzi z tymi polami - są tylko dwa miejsca ,a przecież koszty wysyłki mogą sie różnic w zależności czy to priorytet itd. (załącznik)
W dodatku trzeba do tego doliczyć koszt koperty
U mnie na poczcie ceny kopert bąbelkowych tak wyglądają :
0,50zł- A7
0,55zł- A6
1,10zł- A4
1,40zł- A3
1,79zł- A2
2,05zł- A1
Pomocy co mam wybrać -chcę sprzedać mi.n:
-kolczyki, więc będzie to mała koperta, ale nie wiem jaka opcja wysyłki - czym one sie różnią? Jako formę platności tylko wplata z gory
- buty - tu juz bedzie paczka,ale udostępniam tez płatność przy odbiorze (wlasnie- jak to jest- listonosz odbiera pieniadze i sa one do mnie przekazywane? w jakim czasie?)
- bluzki- mysle, ze mozna wyslac w kopercie jednak nie wiem jaką formę wysyłki zaznaczyc..
Chcę sprzedać parę rzeczy na allegro i kompletnie się pogubiłam w kosztach wysyłki -już nie wiem co jest najbardziej korzystne.
Początkowo brałam pod uwagę tylko jako formę płatności wpłatę na konto -z góry ,a jako formę wysyłki :
a) Przesyłka listowa polecona ekonomiczna
- do 50g :3,55zł
- 50g- 100g: 3,75zł
- 100g-350g: 3,90zł
- 350g- 500g: 4,30zł
- 500g- 1000g: 6,50zł
- 1000g- 2000g: 8,00zł
b) Przesyłka listowa polecona priorytetowa
- do 50g :4,30zł
- 50g- 100g: 4,50zł
- 100g-350g: 4,80zł
- 350g- 500g: 5,20zł
- 500g- 1000g: 8,00zł
- 1000g- 2000g: 9,50zł
c) Paczka pocztowa ekonomiczna
- do 1kg: 6,50zł
- 1kg- 2kg: 8,00zł
- 2kg- 5kg: 9,50zł
- 5kg- 10kg: 15,00zł
- 10kg- 15kg: 19,00zł
d) Paczka pocztowa priorytetowa
- do 1kg: 8,00zł
- 1kg- 2kg: 9,50zł
- 2kg- 5kg: 11,00zł
- 5kg- 10kg: 17,50zł
- 10kg- 15kg: 21,00zł
Teraz znalazłam jeszcze :
a) Przesyłka pobraniowa ekonomiczna - przekazanie kwoty pobrania na rachunek bankowy
do 0,5kg 8zł
0,5- 1kg 10zł
1kg- 2kg 11,50zł
2kg- 5kg 13zł
b) Przesyłka pobraniowa priorytetowa - przekazanie kwoty pobrania na rachunek bankowy
do 0,5kg 10zł
0,5- 1kg 12zł
1kg- 2kg 13,50zł
2kg- 5kg 15zł
I to samo (Przesyłka pobraniowa priorytetowa) do zapłaty przy odbiorze.
Czym to wszystko się różni ?
w dodatku nie wiem o co chodzi z tymi polami - są tylko dwa miejsca ,a przecież koszty wysyłki mogą sie różnic w zależności czy to priorytet itd. (załącznik)
W dodatku trzeba do tego doliczyć koszt koperty
U mnie na poczcie ceny kopert bąbelkowych tak wyglądają :
0,50zł- A7
0,55zł- A6
1,10zł- A4
1,40zł- A3
1,79zł- A2
2,05zł- A1
Pomocy co mam wybrać -chcę sprzedać mi.n:
-kolczyki, więc będzie to mała koperta, ale nie wiem jaka opcja wysyłki - czym one sie różnią? Jako formę platności tylko wplata z gory
- buty - tu juz bedzie paczka,ale udostępniam tez płatność przy odbiorze (wlasnie- jak to jest- listonosz odbiera pieniadze i sa one do mnie przekazywane? w jakim czasie?)
- bluzki- mysle, ze mozna wyslac w kopercie jednak nie wiem jaką formę wysyłki zaznaczyc..
Kasia R.
Napisano 24 lipiec 2007 - 19:43
PRZESYŁKA POBRANIOWA polega na przyjęciu, przemieszczeniu i doręczeniu przesyłki adresatowi oraz pobraniu należnej kwoty i niezwłocznym przekazaniu jej na rachunek bankowy lub adres wskazany przez nadawcę.
więc chyba różnicę już sama widzisz
do kolczyków wybierz zwykłą kopertę bąbelkową - tak już otrzymywałam z allegro i wsio było oki
(tylko wrzuć je jeszcze w jakiś woreczek)
jeszcze różnica między ekonomiczną a priorytetową:
PACZKA POCZTOWA PRIORYTETOWA jest przewożona najszybszym środkiem transportu mając pierwszeństwo w procesie opracowywania i doręczania przed przesyłkami ekonomicznymi. Standardem jakościowym dla paczek pocztowych priorytetowych jest jej przebieg w terminie D+1 (nie później niż następnego dnia roboczego po dniu nadania).
PACZKA POCZTOWA EKONOMICZNA jest przemieszczana, opracowywana i doręczana w standardzie jakościowym D+3 (najpóźniej w trzecim dniu po jej nadaniu).
więc chyba różnicę już sama widzisz
do kolczyków wybierz zwykłą kopertę bąbelkową - tak już otrzymywałam z allegro i wsio było oki
jeszcze różnica między ekonomiczną a priorytetową:
PACZKA POCZTOWA PRIORYTETOWA jest przewożona najszybszym środkiem transportu mając pierwszeństwo w procesie opracowywania i doręczania przed przesyłkami ekonomicznymi. Standardem jakościowym dla paczek pocztowych priorytetowych jest jej przebieg w terminie D+1 (nie później niż następnego dnia roboczego po dniu nadania).
PACZKA POCZTOWA EKONOMICZNA jest przemieszczana, opracowywana i doręczana w standardzie jakościowym D+3 (najpóźniej w trzecim dniu po jej nadaniu).
Napisano 24 lipiec 2007 - 20:54

Hmm czyli na dobrą sprawę każda z tych wypisanych przeze mnie jest dobra - zrobie tak- napisze na allegro na stronie o mnie wszystkie mozliwosci wysylki i wszystko bedzie zalezne od kupujacego
Ale nadal nie rozumiem tej ramki w załaczniku -co ma koszt wysylki do form platnosci...
Zalozmy,ze kupujacy wybiera Przesyłkę pobraniową ekonomiczną i udostepniam dwie formy platnosci - czym beda sie różniły kwoty w tych okienkach obok form platnosci? Przeciez to czy otrzymam pieniadze po wysylce czy przed nie wplynie na koszt wysylki.
Prosze o pomooc
Carmen x*x*
Ale nadal nie rozumiem tej ramki w załaczniku -co ma koszt wysylki do form platnosci...
Zalozmy,ze kupujacy wybiera Przesyłkę pobraniową ekonomiczną i udostepniam dwie formy platnosci - czym beda sie różniły kwoty w tych okienkach obok form platnosci? Przeciez to czy otrzymam pieniadze po wysylce czy przed nie wplynie na koszt wysylki.
Prosze o pomooc
Carmen x*x*
Napisano 24 lipiec 2007 - 21:17
jeżeli wybierasz pobraniową - to jest tylko jedna forma płatności jak nazwa sugeruje "za pobraniem"
pobraniowa priorytetowa dojdzie szybciej do klienta - więc jest droższa od ekonomicznej
pobraniowa priorytetowa dojdzie szybciej do klienta - więc jest droższa od ekonomicznej
Napisano 25 lipiec 2007 - 10:49
Ale są dwa rodzaje przesyłki pobraniowej (prócz ekonomicznej i priorytetowej) -przekazanie kwoty pobrania na rachunek bankowy i przekazanie kwoty przekazem pocztowym. Na czym to polega? może wtedy zrozumiem 
Ok więc jeśli przesyłka pobraniowa nie odnosi się do przedpłaty to ..Hm >Zalozmy,ze kupujacy wybiera Przesyłkę lLISTOWĄ ekonomiczną i udostepniam dwie formy platnosci - czym beda sie różniły kwoty w tych okienkach obok form platnosci? Przeciez to czy otrzymam pieniadze po wysylce czy przed nie wplynie na koszt wysylki.
Ok więc jeśli przesyłka pobraniowa nie odnosi się do przedpłaty to ..Hm >Zalozmy,ze kupujacy wybiera Przesyłkę lLISTOWĄ ekonomiczną i udostepniam dwie formy platnosci - czym beda sie różniły kwoty w tych okienkach obok form platnosci? Przeciez to czy otrzymam pieniadze po wysylce czy przed nie wplynie na koszt wysylki.
Użytkownik zielka edytował ten post 25 lipiec 2007 - 10:57
Kasia R.
Napisano 25 lipiec 2007 - 11:06
Jeżeli zaznaczę jako rodzaj wysyłki :
Przesyłkę listową ekonomiczną
To przecież mogę udostępnić dwie formy płatności prawda?
Przedpłata i pobranie.
Więc załóżmy, że przesyłka listwa ekonomiczna będzie wynosiła 4 zł. A koło form płatności ( poprzedni zał.) muszę wpisać dwie inne kwoty ...Skąd mam je wziąć niby ?
Przesyłkę listową ekonomiczną
To przecież mogę udostępnić dwie formy płatności prawda?
Przedpłata i pobranie.
Więc załóżmy, że przesyłka listwa ekonomiczna będzie wynosiła 4 zł. A koło form płatności ( poprzedni zał.) muszę wpisać dwie inne kwoty ...Skąd mam je wziąć niby ?
Użytkownik zielka edytował ten post 27 lipiec 2007 - 11:24
Napisano 05 marzec 2010 - 11:31
To fakt AIN nie nawala. Korzystałam z ich usług kilka razy i jak do tej pory nie miałam żadnych problemów. W przeciwieństwie do PP:( Wysłałam kiedyś dość cena przesyłkę, oczywiscie wpisałam jej przybliżona wartość- co z tego,że mi zwrócili tę kasę skoro paczka zaginęła...Bardzo mnie to zirytowało
Napisano 09 marzec 2010 - 11:53
Nie pamiętam kiedy ostatnio miałam okazję korzystać z usług PP. Tyle już miałam różnych dziwnych, czasem zabawnych, a czasem mniej śmiesznych sytuacji i przeżyć z nimi, że strasznie się zraziłam do tej instytucji. Podobnie, jak do niektórych firm kurierskich. Muszę się bliżej przyjrzeć tej firmie AIN, bo coraz więcej osób sobie ją chwali. A chcąc nie chcąc czasem jakąś paczuszkę wysłać trzeba. Więc dobrze wiedzieć z jakiej firmy skorzystać.
Napisano 24 marzec 2011 - 16:35
Jeśli wysyłacie sporo przesyłek Pocztą Polską to jest program, który pomoże się Wam odnaleźć zarówno w cenniku jej usług jak i w samym wypełnianiu druczków pocztowych. Dodatkowo, podpisując umowę z Pocztą Polską i korzystając z tego programu można zaoszczędzić do 35% na kosztach przesyłek. Sprawdźcie sami na postplus.pl
Kasia R.
Napisano 04 kwiecień 2011 - 11:05
witam, przeczytałam twój tekst i myślę że najlepszym rozwiązaniem w twoim przypadku będzie skorzystanie z serwisu kurierskiego www.KurJerzy.pl. Na ich stronie możesz zrobić szybką wycenę. Sprawdziłam i mi się opłacało. Polecam.
Użytkownik melpo edytował ten post 04 kwiecień 2011 - 11:08
Dodaj odpowiedź

Najpopularniejsze frazy z tematu
- koperta bąbelkowa poczta polska
- koperta bąbelkowa cena poczta polska
- koperta bąbelkowa cena
- poczta polska koperta bąbelkowa
- koperta bąbelkowa a4 cena
- koperty bąbelkowe poczta polska
- koszt koperty bąbelkowej na poczcie
- ceny kopert na poczcie
- ceny kopert bąbelkowych na poczcie