1. Finanse i rachunkowość – po ukończeniu tej specjalizacji będziesz przygotowany do pracy w przedsiębiorstwie na stanowiskach związanych z prowadzeniem księgowości, spraw kadrowych i płacowych. Absolwenci tej specjalizacji znajdują zatrudnienie także w ZUS-ie, urzędach skarbowych i biurach rachunkowych.
W ramach specjalizacji finanse i rachunkowość uczniowie zdobywają umiejętność prowadzenia ksiąg rachunkowych w małych i dużych podmiotach gospodarczych, bankach, zakładach ubezpieczeniowych i jednostkach budżetowych oraz wiedzę teoretyczną o systemie finansowym państwa i systemie finansowym podmiotów gospodarczych. Mogą być zatrudnieni w komórkach finansowo-księgowych wszystkich podmiotów gospodarczych, bankach, urzędach skarbowych, zakładach ubezpieczeniowych oraz zakładach i jednostkach budżetowych.
2. nie znalazłam
3. Mała przedsiębiorczość – w ramach tej specjalizacji poznasz tajniki prowadzenia własnej, małej firmy. Nauczysz się jak taką firmę założyć (jakie dokumenty wypełnić i gdzie ją zgłosić), jak rozliczać się z ZUS-em i urzędem skarbowym oraz z kontrahentami. Będziesz potrafił samodzielnie prowadzić Podatkową Księgę Przychodów i Rozchodów i Księgę Handlową..
4. nie interesuje cię to nie szukam
5. tu co prawda opis skierowany do studentów ale podejrzewam nie wiele to się różni :
Celem studiów na tej specjalności jest zdobycie wiedzy w zakresie mechanizmów funkcjonowania Unii Europejskiej i zarządzania projektami europejskimi, w szczególności wiedzy na temat możliwości, zasad, form, metod, technik i praktyki ubiegania się o środki Unii Europejskiej dla celów realizacji projektów i programów w Polsce. Studia przeznaczone są dla wszystkich, którzy wiążą swoje perspektywy zawodowe z pracą w agendach UE i funduszami UE.
sama jestem po ekonomie i pamiętam jak miałam problem z wyborem specjalizacji, ja wybrałam zarządzanie małą firma specjalizacja zdecydowanie łatwiejsza niż rachunkowość ale z perspektywy czasu mogę powiedzieć że rachunkowośc jest bardziej przydatną specjalizacją.