Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

specjalizacja w technikum

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 maniek070

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 227 postów

Napisano 15 lipiec 2007 - 17:31

Witam,
Skonczyłem I klase technikum ekonomicznego, a po drugim roku trzeba wybracc specjalizacje... I tu mam prosbe jak by ktos mógł mi po krótku omówic co i jak jest w poszczególnej specjalizacji, zawody itp. bo nigdzie nie moge znalezc a bardzo by mi to sie przydało, z góry dziekuje,

a to są specjalizacje:
Technik ekonomista o specjalizacjach:
- finanse i rachunkowość
- obsługa programu finansowo - księgowego
- prowadzenie małej firmy
- asystent menedżera
- zarządzanie funduszami UE

Najbardziej interesuje mnie, w zasadzie wszystko oprucz asystent menedżera :D :sexy:

Oferujemy układanie kostki brukowej/granitowej na terenie podkarpacia,konkurencyjne ceny, szybkie wykonanie, kontakt: 0 693 619 398 www.kostka.pev.pl

W życiu piękne są tylko chwile

Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 maaadzia

w dojczlandzie :)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1861 postów

Napisano 15 lipiec 2007 - 17:59

1. Finanse i rachunkowość – po ukończeniu tej specjalizacji będziesz przygotowany do pracy w przedsiębiorstwie na stanowiskach związanych z prowadzeniem księgowości, spraw kadrowych i płacowych. Absolwenci tej specjalizacji znajdują zatrudnienie także w ZUS-ie, urzędach skarbowych i biurach rachunkowych.

W ramach specjalizacji finanse i rachunkowość uczniowie zdobywają umiejętność prowadzenia ksiąg rachunkowych w małych i dużych podmiotach gospodarczych, bankach, zakładach ubezpieczeniowych i jednostkach budżetowych oraz wiedzę teoretyczną o systemie finansowym państwa i systemie finansowym podmiotów gospodarczych. Mogą być zatrudnieni w komórkach finansowo-księgowych wszystkich podmiotów gospodarczych, bankach, urzędach skarbowych, zakładach ubezpieczeniowych oraz zakładach i jednostkach budżetowych.

2. nie znalazłam

3. Mała przedsiębiorczość – w ramach tej specjalizacji poznasz tajniki prowadzenia własnej, małej firmy. Nauczysz się jak taką firmę założyć (jakie dokumenty wypełnić i gdzie ją zgłosić), jak rozliczać się z ZUS-em i urzędem skarbowym oraz z kontrahentami. Będziesz potrafił samodzielnie prowadzić Podatkową Księgę Przychodów i Rozchodów i Księgę Handlową..

4. nie interesuje cię to nie szukam :)

5. tu co prawda opis skierowany do studentów ale podejrzewam nie wiele to się różni :
Celem studiów na tej specjalności jest zdobycie wiedzy w zakresie mechanizmów funkcjonowania Unii Europejskiej i zarządzania projektami europejskimi, w szczególności wiedzy na temat możliwości, zasad, form, metod, technik i praktyki ubiegania się o środki Unii Europejskiej dla celów realizacji projektów i programów w Polsce. Studia przeznaczone są dla wszystkich, którzy wiążą swoje perspektywy zawodowe z pracą w agendach UE i funduszami UE.

sama jestem po ekonomie i pamiętam jak miałam problem z wyborem specjalizacji, ja wybrałam zarządzanie małą firma specjalizacja zdecydowanie łatwiejsza niż rachunkowość ale z perspektywy czasu mogę powiedzieć że rachunkowośc jest bardziej przydatną specjalizacją.

#3 maniek070

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 227 postów

Napisano 15 lipiec 2007 - 19:00

Wielkie dzięki maaadzia !!! Własnie chodziło mi o zdanie ludzi którzy mieli z tym do czynienia. własnie zastanawiam sie nad pierwszym i trzecim, chociaz piąte tez wydaje sie przyszłosciowe ;/ jak myslicie która specjalizacja wyłaby najkozystniejszym wyborem???

Oferujemy układanie kostki brukowej/granitowej na terenie podkarpacia,konkurencyjne ceny, szybkie wykonanie, kontakt: 0 693 619 398 www.kostka.pev.pl

Dołączona grafika

#4 maaadzia

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1861 postów

Napisano 15 lipiec 2007 - 19:34

ja bym wybrała rachunkowość i finanse ale to też zależy od tego jak sobie radzisz z poszczególnymi przedmiotami głównie z rachunkowością bo na tej specjalizacji sporo tego będziesz miał na zarządzaniu troszkę mniej ale będzie zabawa w prowadzenie firmy, nawet fajnie praca w grupach i bawienie się w zarządzanie fikcyjnej firmy, prowadzenie jej dokumentacji itp. innych specjalizacji niestety nie mogę ci opisać bo u nas w ekonomie dwie tylko do wyboru były :)

#5 maniek070

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 227 postów

Napisano 15 lipiec 2007 - 19:45

Jesli chodzi o przedmioty, to zdecydowanie wolę rachunkowośc niz np. ekonomie..., ale jesli chodzi o zarządzanie to nie wiem czy bym sie sprawdził

Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 maaadzia

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1861 postów

Napisano 15 lipiec 2007 - 19:47

Wyświetl postUżytkownik maniek070 dnia 15.07.2007, 21:45 napisał

Jesli chodzi o przedmioty, to zdecydowanie wolę rachunkowośc niz np. ekonomie..., ale jesli chodzi o zarządzanie to nie wiem czy bym sie sprawdził

to wybierz rachunkowość bo na zarządzaniu będzie ekonomia i przedmiot "specjalizacja" który ma bardzo dużo wspólnego z ekonomią.

#7 jenndor

I need some fine wine and you, you need to be nicer...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1103 postów

Napisano 15 lipiec 2007 - 20:13

ja też radziłabym pierwszą opcję - rachunkowość i finanse. księgowy to dobry zawód, wiele jest ofert pracy dla tego zawodu.
maaadzia w sumie wszystko opisała.
taka specjalizacja będzie przydatna później na studiach, gdzie rozwiniesz swoje zdolności - zresztą, zawsze na studiach możesz zmienić specjalizację i w sumie przede wszystkim od tego zależy, jakie będziesz miał ostateczne wykształcenie.
pytanie, co Ty chciałbyś robić w przyszłości, czym się zajmować? :)
Dołączona grafika
........................
Dołączona grafika
........................

#8 maniek070

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 227 postów

Napisano 15 lipiec 2007 - 21:38

No własnie... Niestety naleze do tej grópu osób która nie jest w pełni przekonana co chce robic, dlatego pisze tego typu posty zeby sie na cos nakierunkowac zeby pozniej bylo łatwiej. Na studia jeszcze nie wiem czy sie wybiore, niewiadomo jak to sie wszystko potoczy, choc mysle ze po technikum mógł bym zzrobic choc 2-letnie czy 3-letnie.

Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#9 maaadzia

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1861 postów

Napisano 15 lipiec 2007 - 21:55

powiem ci tak ja zdecydowałam się na ekonom ponieważ uznałam że po skończeniu jakiś zawód będę miała bo sama też nie wiedziałam co chcę robić jeszcze... w technikum zainteresowałam się niemieckim i poszłam na studia na germanistykę i teraz mam dwa zawody...tak więc wiesz masz czas jeszcze może akurat nakierunkujesz się przez ten czas co tak naprawdę chcesz w życiu robić odnośnie specjalizacji to jeżeli lubisz rachunkowość to weź to co lubisz to jest bardzo dobra specjalizacja :)

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych