Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Eragon

38 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzysiek12

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 423 postów

Napisano 06 maj 2007 - 18:08

Co myślicie o książce Eragon. O Ereagonie, Saphirze i jego przygodach?

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 aga-byczek

ah.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3210 postów

Napisano 06 maj 2007 - 18:34

czytałam, bardzo mi się spodobało ;) film również oglądałam.

Saphira to bardzo interesujące stworzenie, przyciąga uwagę. Eragon jako jej opiekun i jako niedorosły jeszcze chłopak bardzo porusza swoimi bohaterskimi czynami :P

się wymądrzyłam :P książkę lekko się czyta, polecam :ok:
Lubiła tańczyć, pełna radości tak... ;)

To zabawne, jak nic nie znaczyłby świat bez miłości...
Kotuś ;*

#3 Szklista

niekonwencjonalna

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1715 postów

Napisano 06 maj 2007 - 18:36

popieram, lekko się czyta. książka ogólnie wciągająca, ale lekko przereklamowana. nie wiem czy ukazała się 3 czesc Dziedzictwa, a chętnie bym zakupiła ;)

The blood on my hands
Is the blood of divinities.

Last Fm

#4 nestO

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 87 postów

Napisano 06 maj 2007 - 19:42

Czytałem Eragona i Najstarszego i powiem wam, że mi sie podobały ;) Tolkien to to może nie jest ale czyta sie bardzo przyjemnie wiec Polecam.

BTW
Wie moze ktos kiedy wychodzi 3 część?

#5 Bartekt

Made in China

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1270 postów

Napisano 21 lipiec 2007 - 12:38

Ja dzisiaj skończę pierwszą część i jutro wybieram się po następną. Książka bardzo fajna i ciekawa. Mam nadzieję że druga część będzie równie fajna.
Kieszeń twojej starej

gg 7340430 (często niewidoczny)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 *Dragonfly*

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 122 postów

Napisano 21 lipiec 2007 - 12:51

Ksiazka fajna, film to dno.
Ale Murtagh to moj idol ^^. Oczywiscie Eragon tez! I jak zawsze ja i Motyl_ak nabijamy sie z naszych idolow :mruga: Glupie jestesmy..

#7 Fanz

...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1220 postów

Napisano 21 lipiec 2007 - 13:15

Obie książki bardzo przyjemne (chociaż w "Najstarszym" można odczuć, że Paolini oszczędził na szybkich zwrotach akcji...). Co do wydania ostatniej części trylogii to mówi się o początku II kwartału przyszłego roku (jednak wydaje mi się, że będziemy musieli czekać o wiele dłużej).
Film całkowicie mi się nie podobał, dlatego nie będę go komentował.

Eragon wg mnie to dzieciak, który przecenia swoje siły nie patrząc na moc przeciwnika, ale to tylko moje zdanie ;)

Użytkownik Fanz edytował ten post 21 lipiec 2007 - 13:15

...myślałem drzewa
już nie dają cienia.

#8 Monia ^^

miss.independent ™

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3468 postów

Napisano 21 lipiec 2007 - 13:33

Szczerze, to "Eragon" i "Najstarszy" mnie nawet wciągnął :D Ale film mi się nie podobał. Wolałam książkę o wiele!

Nic nie przebije Harry'ego :lol: ;)

#9 Szara_Majka

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 60 postów

Napisano 21 lipiec 2007 - 17:07

A więc jestem pierwsza, która wypowie się nieco negatywnie na temat Eragona.. Ogólnie książka zła nie jest, ale cały szum wokół niej trochę mnie zniechęcił... Dla mnie Eragon nieco powiewa kiczem ale fakt, czyta się całkiem przyjemnie i nie przeczę, że przeczytam trzecią część z ciekawości, jak to się wszystko skończy..
Ja gdzieś czytałam, że trzecia część ma wyjść w USA jakoś pod koniec tego roku, ale nie wiem, czy to prawda.
Zresztą, wszystko zależy od Paoliniego, fani mogą się pocieszać, że im dłużej będzie nad książką pracował, tym będzie ona lepsza :ok:

#10 Gamgee

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 169 postów

Napisano 21 lipiec 2007 - 19:17

dla mnie to prawie plagiat Władcy Pierścieni. chłopak wysilił się tylko na kilka innowacji.
chociaż talent na pewno ma, bo w wieku 14 lat nie każdy potrafi napisać takie coś.
gupja syknatórka.

#11 Fanz

...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1220 postów

Napisano 21 lipiec 2007 - 19:24

Wyświetl postUżytkownik Gamgee dnia 21.07.2007, 20:17 napisał

dla mnie to prawie plagiat Władcy Pierścieni.
O.o

A co skopiował jeśli można wiedzieć?

...myślałem drzewa
już nie dają cienia.

#12 YoMan

Narcyz :)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4489 postów

Napisano 22 lipiec 2007 - 22:44

jaki plagiat wladcy pierscieni :/ no ze razy sa podobne?
Smoki zbyt prosto sa przedstawione, brakuje mi tu tajemniczosci, mistycyzmu(czy jak ot sie pisze). Saphira jest jak pies :/. Nie pamietam juz tytulow, ale tam byly smoki duuzo lepiej opisane.

Ogolnie ksiazka bardzo lekka do czytania. Filmu nie ogladalem, bo nie i nie bede :D

aa najbardziej w pamieci mi utwkil luk, ktory mial jakis krasnolud, gdy plyneli przez jakas rzeke (sorka ze nie pamietam nazw, ale czytalem to ponad rok temu). I ten luk byl z kamienia czy czegos takiego. Chyba 3 razy czytalem opis ;D

#13 Aprilka

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 368 postów

Napisano 08 sierpień 2007 - 20:29

Wyświetl postUżytkownik Monia ^^ dnia 21.07.2007, 13:33 napisał

Szczerze, to "Eragon" i "Najstarszy" mnie nawet wciągnął :D Ale film mi się nie podobał. Wolałam książkę o wiele!
Nic nie przebije Harry'ego :lol: ;)

Tak. Dokładnie. Ekranizacja wypada bardzo blado przy książce....

Wyświetl postUżytkownik Gamgee dnia 21.07.2007, 19:17 napisał

dla mnie to prawie plagiat Władcy Pierścieni. chłopak wysilił się tylko na kilka innowacji.
chociaż talent na pewno ma, bo w wieku 14 lat nie każdy potrafi napisać takie coś.

A przeczytałaś na pewno te książki?? Bo dość odważne stwierdzenie.

#14 lady_mimoza

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 151 postów

Napisano 11 sierpień 2007 - 22:58

ksiazka szit, fabuła taka jak wiekszosc fantasy, film porazka (chociaz murtag byl seksi)

#15 Rainman

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 160 postów

Napisano 13 sierpień 2007 - 18:00

Mi sie osobiście książka bardzo podoba, przeczytałem juz pierwszą część, tylko czekam jeszcze na druga "Najstaarszy" bo w bibliotekach wszystkie wypozyczone a mieszkam w małej miejscowości.

Mi sie osobiście książka bardzo podoba, przeczytałem juz pierwszą część, tylko czekam jeszcze na druga "Najstaarszy" bo w bibliotekach wszystkie wypozyczone a mieszkam w małej miejscowości.

#16 perfect

Złodziej Zapalniczek

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1008 postów

Napisano 22 sierpień 2007 - 11:38

Czytałem niecały rok temu i wtedy byłem zakochany w tej książce, jednak po drugim czytaniu jest to książka bardzo uboga :/

"Już od dawna wiedziałem, że łatwo można oszaleć. Nietrudno. Nie myślałem jednak, że tak straszliwie łatwo. Z czasem zacząłem coraz lepiej się na tym znać. Tak, że teraz mogę postawić zagadkę: jaka jest najłatwiejsza rzecz na świecie? Oszaleć! I druga zagadka: jaka jest najtrudniejsza rzecz na świecie? Nie oszaleć! Tak więc i ja wniosłem mały wkład do światowej historii zagadek, rebusów, szarad i innych rozrywek umysłowych." Ed.

#17 estera444

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 26 postów

Napisano 28 sierpień 2007 - 15:40

książka może być, łatwo się czyta ale wole fantastyke w stylu Sapkowskiego ...
Na tyle wolni by bawić się z czasem...

#18 czasowstrzymywaczka

Rotten

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 862 postów

Napisano 28 sierpień 2007 - 18:17

Lekka, w sam raz dla osób nie chcących "przemęczać" się czytaniem "cięższej" fantastyki.

Czyli zdecydowanie NIE dla mnie :] Przeczytałam "Eragona", a tej drugiej części już mi się nie chciało. Nie wciągnęło mnie po prostu.

#19 Drahma

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 16 postów

Napisano 05 wrzesień 2007 - 11:25

Odnosze wcale nie lekkie :) wrazenie ze autor dobrze znal tworczosc nie tylko Tolkiena czy Pottera ale rowniez grywał w gierki fantasy (Baldur's Gate?) ;) i co nieco chyba sobie skubnął ;D W gruncie rzeczy ciezko dzis napisac ksiazke i wpasc na nowy pomysł po uprzednim przeczytaniu takich klasykow ale nie zniechecam i życzę powodzenia ;D

-----> Sobie też ;D :D

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 Marzycielka9

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 19 postów

Napisano 18 grudzień 2007 - 13:59

Fajna ksiazka chociaz znam lepsze ;)