Użytkownik jajko2 dnia 24.03.2007, 21:41 napisał
Czy mógłby mi ktoś pomóc w sporządzeniu bibliografii ?!?
Mam temat: "Porównaj sposoby przedstawiania scen batalistycznych w dziełach literackich i w sztuce"
Literatura podmiotu: wybrałem "Potop" książkę i film i dorzucam do tego jakiś obraz "Bitwa pod Grunwaldem" lub Racławicami
Literatura przedmiotu: i tu mam wielki kłopot. Co wybrać by było krótko i treściwie... jakieś recenzje, czyjeś wypowiedzi...ale czyje...czy
ktoś pomoże?? (potrzebuje ok. 3 źródeł)
Znalazłem już jedno źródło (jak by ktoś też potrzebował) :
http://eduseek.inter...tykul/ida/3703/
hmmm, a nie lepiej byłoby zawrzeć w bibliografii przedmiotu jakieś opracowania dotyczące pozycji, ktore wybrałeś? na przykład książka na temat malarza (możesz mieć stamtąd informacje na temat tego, jak dany artysta tworzył swoje dzieło, czym się inspirował, jaka była jego wizja), podobnie z Potopem - o Sienkiewiczu napisano wieeeeele ksiązek, w których możesz znależć duzo informacji. takze na temat filmu istnieje wiele informacji, np. tu:
http://www.filmpolsk.../index.php/1252
ale przede wszystkim chodzi chyba o rezysera - mozesz poszperac w recenzjach w czasopismach takich jak"Film" czy "Kino"
moze sprobuje pomoc podajac ci rozne wydawnictwa;)
1. Potop Henryka Sienkiewicza / oprac. Józef Osmoła. - Lublin : Biblioteka Wysyłkowa, 1999.
2. "Potop" Henryka Sienkiewicza : powieść i film / Tadeusz Bujnicki, Alicja Helman. - Warszawa : Wydaw. Szkolne i Pedagogiczne, 1977.
3. Tropem źródła "Potopu" : Lettres de Pierre Desnoyers..." / Barbara Kubicka-Czekaj ; Towarzystwo Literackie im. Adama Mickiewicza Oddział w - Częstochowa : TLAM, 1993.
4. Henryk Sienkiewicz : (biografja i analiza dzieł) / E. Borkiewicz. - Lwów : Spółka Wydawnicza "Vita", 1930.
5. Henryk Sienkiewicz : 1846-1916 : poradnik bibliograficzny / Alina Ładyka. - Warszawa : Biblioteka Narodowa Instytut Bibliograficzny, 1967.
6. Henryk Sienkiewicz : 1846-1916 : poradnik bibliograficzny / Alina Ładyka. - Warszawa : Biblioteka Narodowa Instytut Bibliograficzny, 1967.
7. O sztuce pisarskiej Sienkiewicza / Kazimierz Wyka. - Warszawa : Instytut Badań Literackich PAN, 1966.
8. Sienkiewicz - "Potop" - historia / Adam Kersten ; indeks Marianna Molak-Falk. - Wyd. 2. - Warszawa : Państ. Wydaw. Naukowe, 1966.
9. Sienkiewicz a współczesna historiografia polska / Stefan M. Kuczyński. - Warszawa : Instytut Badań Literackich PAN, 1966.
10. Słowo o Grunwaldzie ; Długosz ; Staroświecka pieśń ; Jan z Wiślicy ; Niemcewicz ; Słowacki ; Sienkiewicz / wybrał i objaśnił Stanisław Łempicki. - Warszawa : Czytelnik, 1945.
11. Jan Matejko : materiały z sesji naukowej poświęconej twórczości artysty 23-27 XI 1953 / red. Marta Bonikowa ; Państwowy Instytut Sztuki. - Warszawa : "Arkady", 1957.
12. Jan Matejko / Janusz Maciej Michałowski. - Warszawa [etc.] : "Arkady", 1979.
13. Bitwa pod Grunwaldem : wskazówki do obrazu Jana Matejki / Marian Gorzkowski. - Wyd. 2. - Kraków : nakład autora, 1879.
14. Arcydzieło Jana Matejki "Bitwa pod Grunwaldem" w Zamku Malborskim : katalog / [Janina Grabowska ; Muzeum Zamkowe w Malborku]. - Malbork : b.w., 1976].
15. Czas i wyobraźnia : studia nad plastyczną i literacką interpretacją dziejów / pod red. Małgorzaty Kitowskiej-Łysiak, Elżbiety Wolickiej. - Lublin : Wydaw. TNKUL, 1995.
16. Jana Matejki Bitwa pod Grunwaldem / [wstęp] napisał Mieczysław Porębski. - Wyd. 2. - Warszawa : Auriga, 1960.
no, to sa moje propozycje

mysle, ze warto skorzystac z biblioteki, nie tylko z portali internetowych =ksiazka to chyba zrodlo pewniejsze;)
w razie pytan - pisz