Tabletki a upławy
Napisano 26 styczeń 2007 - 12:22
Kasia R.
Napisano 26 styczeń 2007 - 12:46
Z doświadczenia powiem - jest to możliwe. Radzę zrobić to co ja - spróbować inne tabletki.
Napisano 26 styczeń 2007 - 12:51
Napisano 26 styczeń 2007 - 12:59
No - ale oczywiście to i tak lekarz powinien obejrzeć, jeżeli nie ma innego powodu, to poproś o zmianę. Dziwi mnie, że sam na to nie wpadł, mi to sam lekarz powiedział.
Aha - i nie zmieniaj w trakcie, tylko skończ opakowanie, przerwa i normalnie zacznij inne.
Użytkownik Ania Civ edytował ten post 26 styczeń 2007 - 13:00
Napisano 27 styczeń 2007 - 00:18
Cytat
Ja miałam tak po Harmonecie. W dodatku nie wiem czy to zbieżnoś w czasie, ale miałam i nawracające grzybice. Poszłam do innego lekarza, facet powiedział, że tak naprawdę tabletki drogie różnią się tylko nazwą i ceną, zapisał mi microgynon - jak ręką odjął. No, oczywiście musiałam wyleczyć grzybicę przy okazji, ale miałam spokój... prawie 3 lata. No i bez upławów.
Tabletki antykoncepcyjne dzieli się na:
jednofazowe - są to te tańsze tabletki, diana itd. mają silniejsze działanie, czasem powodują bezpłodność (czyt. ulotkę, bądź zapytaj lek. gin. wydz. specj.gin-poł. w Warszawie)
dwufazowe - są to te droższe tabletki, które są owiele łagodniejsze, posiadają taką strukturę, iż chronią nas przed ciążą a zarazem nieniszczą naszego orgazmu, najczęsciej polecane młodym kobietą (czyt. ulotkę)
Sama używałam Harmonet, i zauważyłam dużą różnice, od tamtej pory wole dołożyć o te 10zł więcej ale czuć się owiele lepiej.
Po za tym ginekolodzy ubarwiają czasem sprawę na temat antykoncepcji, mówią że tabletki niepowoduja bezpłodności, że kobiety są wcześniej bezpłodne przed braniem tabletek a potem po braniu tabletek dowiaduja się, że są bezpłodne i na tabletki zganiają (znacie napewno te historyjki na pamięć) i polecaja nam je. Ale to nie jest tak do końca pieknie. Wujek jest ginekologiem wytłumaczył mi jak to jest... zauważcie, czasem w kolejke u ginekologa (u innych lekarzy też) wpycha się wam Pan w garniturze z czarną teczką... ten Pan to przedstawiciel firm farmaceutycznych, on płaci lekarzowi aby ten polecał tabletki, wiadomo jakby lekarz ich tabletki odradzał, firmy by na tabletkach niezarobiły, musiałyby je wyrzucić z rynku zbytu... a więc lepiej przeczytać ulotke leku antykoncepcyjnego niż słuchać co ginekolog radzi, bo on na tym zarabia... z resztą poczytajcię sobie w internecie na stronie producenta danych tabletek, tam czasem piszę, że firmy produkujące leki antykoncepcyjne niebiorą odpowiedzialności za stan zdrowotny oraz bezpłotność, iż w każdym opakowaniu ich leków są dołączone broszurki infromacyjne, oszczegają iż ich produkty moga powodować bezpłodnośc, raka szyjki macicy, przedwczesne przekwitanie itd., zaznaczają również, iż niemuszą - a moga powodować te właśnie stany zrowotne.
Cytat
Od parru miesiecy biore tabletki a dokladnie Cilest...i od kiedy zaczelam brac mam zwiekszone uplawy...i to baardzo...na wkladki nie zarobie czy y tez tak macie..? Bylam u ginekologa a on nie wie..przepisal mi jakies tabletki na swedzenie i przeszlo ale uplawy nadal są..To wynik hormonów?
Słońce duża ilość upławów świadczy albo o jajeczkowaniu bądź o stanie zapalnym pochwy, to że akurat wystąpiło to przy braniu tabletek to tylko zbierzność. Czasem jak się dopiero zaczyna brać lek, organizm musi się przyzwyczaić i na początku organizm szaleje ale potem już jest jak z górki.
Kasia R.
Napisano 27 styczeń 2007 - 00:36
Acha, jeszcze coś, napisałaś, że Tobie pomogła zmiana tabletek na te "droższe" ale sęk w tym, że tabletki trzeba dobierać indywidualnie do kobiety, dla niektórych będą lepsze te dla innych tamte co wcale nie oznacza, że będą to te droższe. Cała tajemnica tkwi w firmach farmaceutycznych i sposobie wytwarzania hormonów. Ale już więcej się nie rozpisuję bo off top robię
Napisano 27 styczeń 2007 - 01:03
Co do mojej wypowiedzi o jedno i dwu fazowych tabletkach to dałam przykład.
Nienapisałam, że leki droższe są lepsze, tylko wyznaczyłam, iż te drugofazowe są lepsze od jednofazowych ale są wiadomo droższe, więc wole wydać kilka groszy więcej niż męczyć się na jednofazowych. Tabletki dwufazowe nigdy niebędą tańsze od jednofazowych więc ich cena jest przystępna do produkty. Jeżeli zaś chodzi o tabletki o wyższej cenie rózniące się tylko opakowaniem a ceną to...Często w aptce da się znaleść drogie tabletki - jednofazowe - właśnie takie tabletki są przreklamowane i cena nieadekwantna do danego produktu, iż na rynku da sie kupić wiele tabletek jednofazowych po niższej cenie.
Co do doboru tabletek antykoncepcyjnych masz racje, każda ma inny organizm i niekażde tabletki się przyjmą, ale każdy dobry ginekolog (najlepiej pisać do Specj. kliniki w Warszawie) potwierdzi iż najlepiej starac sie dopasowac do siebie tabletki dwu- fazowe.
Co do bezpłodności - jeśli by tak niebyło to by niebyło głośno o tym. Po za tym dobre firmy produkcyjne leki niechcą sobie psuć renomy, więc napewno bez powodu niepiszą w ulotkach iż tabletki moga powodować bezpłodnośc oraz problemy zajścia w ciążę. Jeśli bezpłodność po lekach antykoncepcyjnych to tylko plotki to niebyłoby tego w ulotkach na lekach. Firmy produkujące leki antykoncepcyjne aby zarobić jak najwięcej kasy na takich tabletkach najchętniej wpisywaliby na ulotkach "TABLETKI NIEPOWODUJA BEZPŁODNOSCI!" - to byłby dobry chwyt marketingowy - ale skoro tak niepiszą wręcz odwrotnie (tabletki mogą powodować bezpłodność oraz problemy zajścia w ciąze, raka szyjki macicy itd.) narażając się na brak klientów to coś w tym musi być...
Tak jak jest z tamponami O.B. - na ulotce piszę wyraźnie iż tampony powodują chorobe Wstrząsu czegos tam jakies TSS. Po co to piszą, aby odstraszyc klientów?? Nie, wręcz przeciwnie muszą tak pisac bo tak wlasnie jest i przestrzegaja by niebrac odpowiedzialnosci za to. Zauwazcie ze ginekolodzy w wielu gazetach i gabientach mowia ze tampony sa dobre mozna je spokojnie brac.... a na tamponach wręcz przeciwnie piszę, że moga powodowac TSS...
a więc jaka jest z tego lekcja??...
Producencji leków informują nas na ulotkach, broszurkach oraz w internecie, iż ich leki powoduja jakies powikłania, niedlatego, że mają kaprys i chcą stracić klientów, ale dlatego że tak jest, że muszą o tym informowac by niebrac za powikłania odpowiedzialnosci... tak jak było rok temu z tabletkami Denox24/7, okazało sie ze na ulotce pisało iż lek niepowduje zadnych powiklan a okazalo sie inaczej, że powodują bezpłodnosc u mężczyn- a to był zwykły lek na kaszel - firma musiała pokryc wiele kosztów i po sądach chodzic. Więc producenci niepiszą dla przyjemnosci oszczeżeń ale dlatego by potem niemieli problemów że nieinformowali was... mozecie potem producentów straszyc sadami, że przez ich lek jestescie bezplodni... a sąd gó... im zrobi bo oni beda mieli wytłumaczenie "była informacja" trzebylo czytac.
Po za tym najlepszym dowodem iz tak jest zadzowncie pod numer telefonu jakies firmy produkujacej tabletki antykoncepcyjne (najłatwiejszy sposób by to sprawdzic) i zapytajcie czy ich lek niepowoduje bezpłodnosci?? Ciekawe co wam powiedzą ?? Usłyszycie to co jest na ulotkach... najpierw zadzwoncie a potem skomentujcie mój komentarz... bo widze, iz badyl nawet nieprzeczytal ani jednej broszurki a zwraca mi uwage.
Jesli moje zdanie kogos urazilo to przepraszam, kazdy ma prawo napisac co mysli na forum. Ale na forum pisze sie na konkretny temat a nie na temat OSOBY wiec badyl prosze od mojej osoby odejsc. Ja tu nie jestem z przymusu jesli wam niepasuje moja opinia moge odejsc dla mnie niema problemu, chcialam wyrazic swoja opinie, co wiem na ten temat. Duzo studiuje medycyny (ksiązkowo i naukowo) i chciałam sie podzielic swoją wiedza ale zostałam zlinczowana
Pozdrawiam
---------------------------------------------------------------------------------------------
Topan2@interia.pl Pati odezwi sie jak tu bedziesz i przeczytasz to proszę. Asia
Napisano 27 styczeń 2007 - 01:27
Napisano 27 styczeń 2007 - 01:40
Napisano 29 styczeń 2007 - 11:56
Użytkownik TrędowataAsia dnia 27.01.2007, 00:18 napisał
Oczywiście że jest kilka typów leków hormonalnych, ale w każdym z tych typów są polskie i zagraniczne, dotowane i nie dotowane (zdecydowana większość), droższe i tańsze. I różnioca pomiędzy nimi wewnątrz grupy jest dość... iluzoryczna. Jak pisałam najgorzej się czułam stosując najdroższe w mojej karierze leki, których żaden inny ginekolog mi nie próbował wcisnąć. I zauważ, że najczęściej właśnie kampanie drogich firm organizują najazdy na przychodnie i gabinety, zostawiają "upominki" itd. Tanie leki tego nigdy nie robią więc ich opinia jest nawet bardziej miarodajna niż opinia o tych drogich.
Napisano 03 luty 2007 - 13:39
Może skonsultuj się z innym ginekologiem?Jak okaże się to grzybica to niestety Twoj partner też musi poddać się leczeniu.
Napisano 03 luty 2007 - 13:58
http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1...2&startsz=x
Napisano 12 kwiecień 2010 - 16:38
Użytkownik Ania Civ dnia 29 styczeń 2007 - 11:56 napisał
Zgadzam się z Tobą. Tabletki zresztą należy dobierac indywidualnie - to, co jednej osobie posłuży, inną może utuczyć czy inne. A w ogóle to tabletki nawet te drogie można próbować kupić taniej - na np swoje, niby z górnej półki cenowo, ale bez przesady, sprawdzałam w paru aptekach w okolicy, żeby znaleźć gdzie najlepiej się opłaca - i wyszło, że najtaniej tabletki kupuję w aptece sieci dbam o zdrowie, na solidarności (w warszawie), a sprawdziłam wiele aptek w okolicy.
Kasia R.
Ostatnie frazy z tematu
- upławy a tabletki antykoncepcyjne
- tabletki jednofazowe lepsze
- tabletki antykoncepcyjne a upławy
- uplawy w czasie brania pigulek
- tabletki antykoncepcyjne i upławy
- tabletki na upławy
- antykoncepcja hormonalna a upławy
- białe upławy przy tabletkach antykoncepcyjnych
- co ginekolog przepisuje na uplawy
- preparaty na upławy