Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Problem z parowaniem szyb

24 odpowiedzi w tym temacie

#1 Boyan

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 507 postów

Napisano 13 styczeń 2007 - 10:58

Pewnie nie ja jeden mam taki problem! mianowicie,macie jakies sprawdzone pomysly jak zapobiegac parowaniu szyb w aucie podczas jazdy? specjalne scierki, czy moze plyny? albo jak ustawic nawiew na szybe zeby nie bylo tego problemu? cieplym powietrzem, zimnym? ... doradzcie cos bo szlag mnie trafia? czy to moze byc wina uszczelek w szybach? .... pisac co sie da... z gory dzieki!!

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 vito corleone

Cyklofrenik

• SuperMod
  • 6811 postów

Napisano 13 styczeń 2007 - 11:35

patrzyłeś stan filtru przeciwpyłkowego?

#3 tajemnicza :)

Dominika ;)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3611 postów

Napisano 13 styczeń 2007 - 11:43

nie znam sie na tym ale jesli chodzi o nawiew to jak jest zimno na dworze to na pewno zimne powietrze musisz puszczac :ok:
http://www.3dwhite.p...?h=6d684e28e93f

dziekuje za każdy głos ;)

#4 AAnnggeelliikkAA

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 335 postów

Napisano 13 styczeń 2007 - 11:49

wystarczy zostawić troszkę uchyloną szyba doslownie troche i juz nie bedzie reszte szyb tak bardzo zaparowanych :)
,,Nie bierz życia zbyt poważnie i tak nie wyjdziesz z niego żywy,,

''Idź swoją drogą, a inni niech myślą co chcą"

"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych ten ich nigdy nie osiągnie"

Dołączona grafika

#5 marsuc

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 40 postów

Napisano 13 styczeń 2007 - 12:40

wymień filtr przeciwpyłkowy i po sprawie :sexy:
"Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek" David Lloyd George, 1919
"(...) z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła" Jerzy Gorzelik, 2001

Dołączona grafika

?

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 michaloz

[...]

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1403 postów

Napisano 13 styczeń 2007 - 13:55

To jest od klimatyzacji, tam jest jakiś płyn klimatyzacyjny czy jakiś i jak on jest jakis szajski to tak się robi.
Dołączona grafika

#7 Boyan

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 507 postów

Napisano 13 styczeń 2007 - 20:55

na początku dzieki za wskazowki! Filtr-wymienie,bo w sumie dlugo nie wymianialem!! i chyba to jest przyczyna!
No ale teraz tak z ciekawosci: jesli na dworze jest zimno,a w aucie mam pare osob i zaczna gadac,chuchac i dmuchac,a mi zaparuja szyby jak cholera,wszystkie,bez wyjatku,bo tak sie zdarza to co dalej? : a) dmuchac z nawiewu zimnym na przednia szybe czy cieplym? b)a moze ustawic grzanie na wnetrze samochodu,czy wtedy mi zaparuje przednia szyba? c)a jak odparowac szyby z tylu,tam gdzie jest miejsce dla pasazerow? ...wiem ze duzo pytam ale kierowcy powinnie wiedziec o co biega!!

PS:jeszcze jedno: slyszla ktos moze o takim plynie,ktory sie psika na szybe i rozciera po calej powierzchni? podobno potem szyby mniej paruje,albo i wogole... ktos zna takie cos? i czy jest to prawda,bo jak tak to sobie tego poszukam po sklepach...

PPS...mam nadzieje ze zimy nie bedzie :D

Załączone miniatury

• Załączona grafika: u7_5970.jpg

#8 tajemnicza :)

Dominika ;)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3611 postów

Napisano 13 styczeń 2007 - 21:01

przecież już napisałam ze zimnym :) chyba ze bardziej liczy sie dla ciebie odpowiedz chlopaków.....

ps: tak szczerze to co ty robisz z tym samochodzie ze ci te szyby tak paruja :sexy: hehehe nie no zarcik taki ;)

#9 marsuc

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 40 postów

Napisano 14 styczeń 2007 - 07:25

Kiedyś kupiłem na targowisku takie mydełko do luster w łazience żeby właśnie nie parowały. Dobrze spisywało się to w samochodzie, tylko trzeba było pamiętać żeby przynajmniej raz na miesiąc przesmarować wszystkie szyby. Nie wiem dokładnie jak to się nazywało ale napewno nie było drogie (kilka zł) i zdawało egzamin.
"Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek" David Lloyd George, 1919
"(...) z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła" Jerzy Gorzelik, 2001

Dołączona grafika

?

#10 Boyan

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 507 postów

Napisano 14 styczeń 2007 - 11:22

dzieki... spoko spoko, wszystko wezme pod uwage:) ... w samochodzie co robie? hehe... niech Wam popracuje wyobraznia :)

#11 tajemnicza :)

Dominika ;)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3611 postów

Napisano 14 styczeń 2007 - 13:13

Wyświetl postUżytkownik Boyan dnia 14.01.2007, 11:22 napisał

dzieki... spoko spoko, wszystko wezme pod uwage:) ... w samochodzie co robie? hehe... niech Wam popracuje wyobraznia :)
właśnie mi popracowała :) ogladałam "Titanic' i wiem od czego tam szyby w samochodzie zaparowały :P ale oni sie tym tak nie przejmowali :D

#12 Kerio

Guru

• SuperMod
  • 7468 postów

Napisano 14 styczeń 2007 - 13:16

Wlasnie im bardziej szczelny samochod tym mocniej sie parują :P To tak jak z gotowaniem jak masz okna pozamykane to sie parują jak otworzysz to juz nie :D zimny nawiew, a najlepiej zawsze lekko okno miec otwarte.

#13 Boyan

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 507 postów

Napisano 14 styczeń 2007 - 19:34

:) ... głodny o chlebie mysli... hehe!! ciekzo bylo by uprawiac to co Leoś w Tytaniku ;) podczas jazdy :D ....

Zimny nawiew... sie sprawdzi! teraz mam problem z turbina bo cos skubana sie za glosno odzywa,wczesniej tak nie bylo tylko od dzis nagle jej odbilo:/ warczy jak stare bydle ;) ....

#14 tajemnicza :)

Dominika ;)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3611 postów

Napisano 14 styczeń 2007 - 21:19

Wyświetl postUżytkownik Boyan dnia 14.01.2007, 19:34 napisał

:) ... głodny o chlebie mysli... hehe!! ciekzo bylo by uprawiac to co Leoś w Tytaniku ;) podczas jazdy :D ....

Zimny nawiew... sie sprawdzi! teraz mam problem z turbina bo cos skubana sie za glosno odzywa,wczesniej tak nie bylo tylko od dzis nagle jej odbilo:/ warczy jak stare bydle ;) ....
w takim razie kup sobie nowy samochód :D

nie prawda ze głodny o chlebie mysli :P

#15 fst

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 236 postów

Napisano 15 styczeń 2007 - 01:18

Boyan - w zamkniętym pomieszczeniu gdzie sporo ludzi będzie to szyby będą parować, nieuniknione.

Zakładam że przy odparowaniu NIE używasz obiegu wewnętrznego ;)

I tak - jak przedmówcy powiedzieli, filtr przeciwpyłkowy do sprawdzenia/wymiany.
Po drugie - taki niby drobiazg - masz względnie dokładnie odkurzone dywaniki/wykładzinę na podłodze? Kurz i piasek sporo wilgoci zbiera przecież.
po trzecie - rada kolegi Kerio z uchyleniem okien.
co do tylnych bocznych szyb to jedyne wyjście w zasadzie, nie ma tam przecież ani podgrzewania ani nawiewu, tylną załatwisz podgrzewaniem.
Klima jak najbardziej pomaga odparować (kolega michaloz niech się kształci), przynajmniej raz wysuszanie powietrza się przydaje
Nawiew - powietrzem chłodnym, TYLKO z zewnętrznego obiegu.

Dzieje Ci się tak tylko w sytuacji jak masz pełną obsadę na pokładzie? czy jak sam jeździsz to też?

#16 Boyan

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 507 postów

Napisano 16 styczeń 2007 - 16:51

jak jeżdżę sam to problemu nie ma! ale jak już mam komplet to sie dmucha i chucha i jest problem zeby usunac zaparowania:/ ... no spoko, bede probowal dmuchac zimnym z zewnatrz na przod ... PS: uwalony jest ten filt jak cholera,i do wymiany, na pewno to jest i wina tego swinstwa! ... pozdrawiam!

Załączone miniatury

• Załączona grafika: u24_451.jpg

#17 kamilowski

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 105 postów

Napisano 20 styczeń 2007 - 11:20

Wymienić filtr przeciwpyłkowy. Sprawdzić szczelność przewodów do których jest doprowadzane powietrze. mozliwe ze masz wilgoć w aucie np: przez jakieś dziury w podwoziu.
siłą rzeczy jeżeli masz pare osób w aucie to bedą parować szyby. wiec albo zimne powietrze i natychmiastowy skutek lecz zimno w aucie. lub ciepłe powietrze jak sie nagrzeje silnik przez dłuższa chwile. w koncu musi środek auta nagrzać sie do takiego stopnia aby odparowało.
Płyny moze cos pomogą ale nie dużo i szkoda pieniędzy na nie
Odwiedź mój blog
This is my private secret

#18 Gabi25

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 06 sierpień 2009 - 22:01

Słuchajcie, mój narzeczony jest mechanikiem i też nie możemy sobie poradzić z parującymi koszmarnie szybami. Kupiliśmy auto w marcu. Zaczęliśmy od wymiany dywaników na gumowe, a ponieważ to nic nie pomogło, to wymieniliśmy filtr przeciwpyłkowy, bo to podobno podstawa.Też nic.WIosną wietrzyliśmy auto. Mamy problem z klimą,bo nam nie działa. Poszedł kompresor,ale już mamy nowy i narzeczony ma się tym zając podczas urlopu. Ręce nam już opadają,co może być przyczyną. Doradzacie uchylanie szyby,ale do cholery nie powinny tak koszmarnie parować.Niedługo będziemy mieli małe dziecko i raczej zimą nie będziemy mogli ich uchylać.Dawaliśmy nawiew i ciepły i zimny i efekt nie był do końca zadowalający,Skorzystam z Waszych rad odnośnie preparatów chemicznych jak płyny czy to mydełko,ale jeśli ktoś ma jakiś inny sposób na te cholerne szyby,to dajcie znać,

#19 karol80

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 08 sierpień 2009 - 16:19

Szyby parują przy dużej wilgotności wewnątrz samochodu przy różnicy temperatury /wewnątrz cieplej/.
Dlatego zimą po wejściu do samochodu zaczyna się zaraz parowanie szyb. Albo jak się wsiada podczas deszczu, bo w wilgotnym ubraniu. Może być też za dużo wilgoci wewnątrz, np. mokre dywaniki, wykładziny, może woda do środka przeciekać. Podczas deszczu woda schładza szyby z zewnątrz i wystarczy stanąć na chwilę, np. na światłach i zaczynają parować. A jak z tym walczyć?
Trzeba popatrzeć, czy nie ma gdzieś nieszczelności i nie podcieka gdzieś woda, bo po co użerać się dodatkowo. Ale i tak będą parować. Najlepsza jest dobrze działająca klima, bo dodatkowo osusza powietrze wewnątrz. Jak nie ma, to zimny silny nadmuch i ogrzewana tylna szyba. Czasem trzeba poczekać aż odparują. W czasie jazdy nadmuch na szyby, może być ciepły, bo nam też zimno. Ale jak zaczną parować, to mocniejszy. Nie pomaga, to chłodniejszy. I nie można ustawiać na wewnętrzny obieg, musi być dopływ powietrza z zewnątrz. Są jeszcze takie preparaty do szyb. Działają przez kilka dni, potem trzeba znowu prysnąć. Ja używam taki antyfrost Shella, pewnie są jeszcze inne, ale ten mi się sprawdza

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 zibi81

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 15 wrzesień 2009 - 09:34

Mam nadzieje że samochód nie jest po powodzi? :) Nie macie włączonego przypadkiem wewnętrznego obiegu powietrza?

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych