Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Kościół Zielonoświątkowy

517 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jonathan

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 28 listopad 2006 - 14:48

Witam wszystkich
>Jestem nowicjuszem na forum. Zakladam nowy temat bo chce sie dowiedziec jaka jest wasza wiedza na temat Kosciola Zielonoswiatkowego. Piszcie co wiecie na ten temat. Moze znacie kogos z tego kosciola?
> Czy wyznawcy Kosciola Zielonoswiatkowego to chrzescijanie?
> Czy uwazacie to wyznanie za sekte?
> Czym roznia sie od Katolikow?
czekam na Wasze opinie

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Biernat

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 918 postów

Napisano 28 listopad 2006 - 16:45

z tego co slyszalem od znajomych to nie sa sekta i sa chrzescijanami
Dołączona grafika

#3 agaciorek

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2458 postów

Napisano 28 listopad 2006 - 19:09

kiedys cos mi sie obilo o uszy ale nie jestem w stanie nic sobie przypomniec :P czekam na posty i z checia cos sie dowiem :)
"Możesz zostac ile chcesz....

obmyśliłam dla nas dobry plan.....

razem zestarzejmy się.....

wciąż tak mało jest dobranych par....."

"Kochac czlowieka to pragnac razem z nim sie zestarzec"
Albert Camus

#4 szarotka

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 40 postów

Napisano 28 listopad 2006 - 19:17

No to po kolei...
Nie znam nikogo z tego Kościoła osobiście.
Tak, są to chrześcijanie, bowiem wierzą w Chrystusa.
Nie są sektą, chociażby z tego względu, że regulacja stosunków pomiędzy Zielonoświątkowcami a Polską została dokonana na mocy ustawy z dnia 20 lutego 1997 r. o stosunku Państwa do Kościoła Zielonoświątkowego w Rzeczpospolitej Polskiej (Dz. U. z 1997 r. Nr 41, poz. 254).
Od katolików różnią się m.in. tym, że:
- nie uznają nieomylności papieża w sprawach wiary
- Matkę Boską uznają za błogosławioną, odrzucają inne tradycje kultowe dotyczące Jej osoby
- nie uznają kultu świętych
- nie praktykują chrztu niemowląt, lecz jedynie chrzest Duchem Świętym i przez zanurzenie w wodzie osób w wieku świadomym
- uznają spowiedź wyłącznie przed Bogiem

Źródła:
http://www.kz.pl/ind...ex.php?p=16&w=1
http://ekumenizm.wiara.pl/?grupa=6&art...;dzi=1043753040
Radość jest podobna do szarotki alpejskiej: znajdziesz ją jedynie wysoko i pomiędzy skałami

#5 marek 1

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 211 postów

Napisano 28 listopad 2006 - 19:37

koscioł zielonoświatkowy powstał na przelomnie 19 i 20 wieku podstawy wiary to ze BOG objawil sie w trzech osobach OJCIEC SYN BOZY I DUCH ŚWIETY wiara tylko w pismo swiete tradycje ludzkie odrzucone chrzest wodny i chrzest w Duchu Świetym , oraz to ze jedynie Jezus odpuscza grzechy

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Berials

Ex Moderator / Ex użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 7337 postów

Napisano 28 listopad 2006 - 19:42

W Lublinie jest kościół zielono-świątkowców z wybitą szybą w drzwiach :/ Ah ta tolerancja.

Ogólnie ich doktryna mi się podoba najbardziej w punkcie chrztu :D

#7 Czapek

Lokalny Filozof

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 572 postów

Napisano 28 listopad 2006 - 20:14

Cytat

W Lublinie jest kościół zielono-świątkowców z wybitą szybą w drzwiach.
Wiesz z opowieści czy zaglądasz w moje rodzinne strony? :D

Dla mnie dziwne, właściwie śmieszne jest to całe mówienie językami... Niby do czego to jest potrzebne?

#8 Berials

Ex Moderator / Ex użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 7337 postów

Napisano 28 listopad 2006 - 20:24

Czapek, mieszkam 20km od Lublina :)

#9 agaciorek

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2458 postów

Napisano 28 listopad 2006 - 22:52

na razie z tego wynika ze tak wielu roznic nie ma :) ale poczekam na nastepne posty :)
Berials tolerancja u nas w Polsce dotyczy wszystkiego religii pogladow rasy..........duzo by tu wymieniac :/
"Możesz zostac ile chcesz....

obmyśliłam dla nas dobry plan.....

razem zestarzejmy się.....

wciąż tak mało jest dobranych par....."

"Kochac czlowieka to pragnac razem z nim sie zestarzec"
Albert Camus

#10 Jonathan

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 28 listopad 2006 - 23:09

Wyświetl postUżytkownik Czapek dnia 28.11.2006, 21:14 napisał

Dla mnie dziwne, właściwie śmieszne jest to całe mówienie językami... Niby do czego to jest potrzebne?
W Dziejach Apostolskich czytamy o napelnieniu apostolow Duchem Swietym. (Dzieje Ap. 2, 1 - 13). I tak oto towarzyszylo temu rowniez tzw. mowienie jezykami. Zielonoswiatkowcy swa wiare opieraja wylacznie na Biblii. Wierza, ze to co dzialo sie za czasow pierwszych chrzescijan, moze dziac sie i dzisiaj. Lecz mowienie jezykami nie jest od czlowieka. To moze splynac na czlowieka tylko od Boga. Gdy Bog napelnia czlowieka Duchem Swietym, znakiem tego moze byc moc mowienia obcymi jezykami.
>Tak wierza Zielonoswiatkowcy i zreszta nie tylko oni. Malo tego, oni nie tylko tak wierza, ale ich wiara jest zywa i naprawde tego doswiadczaja.
>Moc mowienia jezykami moze sluzyc np. uwielbianiu Boga, modlitwie za cos lub za kogos (nawet sama osoba modlaca sie moze niewiedziec o co sie modli), moze sluzyc budowaniu samego siebie i innych, slyszalem tez o przypadkach misjonarzy, ktorzy przemawiali do plemion afrykanskich w ich jezyku (oczywiscie nie uczywszy sie wczesniej tego jezyka).
> Wydaje ci sie dziwne i smieszne mowienie jezykami? To chyba normalna reakcja. Juz za czasow apostolow mozna bylo spotkac podobne reakcje.
"Zdumiewali sie wtedy wszyscy i bedac w niepewnosci mowili jeden do drugiego: Coz to moze znaczyc?
Inni zas drwiac mowili: mlodym winem sie upili"
(Dzieje Ap. 2, 12- 13)

#11 Rafał Istebna

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 324 postów

Napisano 29 listopad 2006 - 21:30

Mówienie językami jest darem od Boga dla wspólnoty, nigdy dla celów prywatnych osoby obdarowanej, nie jest to moc płynąca z człowieka, ani z powodu jakiejś szczególnej jego zdolnosci. Bóg w swej mocy sam wybiera kto i kiedy otrzyma charyzmat i tylko on wie czemu on ma posłużyć. Taki dar napewno umacnia w wierze wspólnote.
Amor vincit omnia
Moje wiersze Wiersze

#12 Czapek

Lokalny Filozof

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 572 postów

Napisano 30 listopad 2006 - 21:37

Cytat

> Wydaje ci sie dziwne i smieszne mowienie jezykami? To chyba normalna reakcja. Juz za czasow apostolow mozna bylo spotkac podobne reakcje.
"Zdumiewali sie wtedy wszyscy i bedac w niepewnosci mowili jeden do drugiego: Coz to moze znaczyc?
Inni zas drwiac mowili: mlodym winem sie upili"
Wyobraź sobie, że znam jako tako Pismo Święte...
Mówienie językami powinno służyć (jak sam piszesz) jako możliwość głoszenia ewangelii wśród innych narodów.
Wydaje mi się, że kiedy zielonoświątkowcy "posługują się" tym darem między sobą- to nie ma to żadnego sensu...

Użytkownik Czapek edytował ten post 30 listopad 2006 - 21:39

#13 Jonathan

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 30 listopad 2006 - 22:40

Wyświetl postUżytkownik Czapek dnia 30.11.2006, 22:37 napisał

Wyobraź sobie, że znam jako tako Pismo Święte...
Mówienie językami powinno służyć (jak sam piszesz) jako możliwość głoszenia ewangelii wśród innych narodów.
Wydaje mi się, że kiedy zielonoświątkowcy "posługują się" tym darem między sobą- to nie ma to żadnego sensu...
Ok to Twoje zdanie. Ja mam nieco odmienne. Jak napisal Rafal Istebna taki dar umacnia w wierze wspolnote i ja tez tak mysle. Lecz proponowalbym nie odbiegac zbytnio od tematu. Tematem tego forum nie jest mowienie na jezykach a Kosciol Zielonoswiatkowy.
Chce poznac dlaczego nie jesli nie, lub dlaczego tak jesli tak.
Mowienie na jezykach to temat na osobne forum. Lecz bez mojego udzialu poniewaz nie lubie sie klocic o slowa gdy ginie swiat. Wiem tez ze Bog nie da sie zamknac w sztywnych ramach i to On decyduje o tym jak dzialac. No nie? Peace

#14 Odeon

Laudare Rhinocerotidae

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4044 postów

Napisano 01 grudzień 2006 - 17:16

Wyświetl postUżytkownik Jonathan dnia 28.11.2006, 14:48 napisał

Witam wszystkich
>Jestem nowicjuszem na forum. Zakladam nowy temat bo chce sie dowiedziec jaka jest wasza wiedza na temat Kosciola Zielonoswiatkowego. Piszcie co wiecie na ten temat. Moze znacie kogos z tego kosciola?
czekam na Wasze opinie

Najzwyklejszy odłam chrześcijaństwa.

Wyświetl postUżytkownik Czapek dnia 28.11.2006, 20:14 napisał

Bo pomysł napędza biznes.
Myślisz, że zyski byłyby te same, gdyby ich dotkryna była kropka w kropkę jak katolicka?

Rebus sic stantibus

Osoby, które zwracają się do mnie per kolego działają na mnie gorzej niż nicethamidum.
Długi podpis nie zawsze oznacza, że ma się coś ważnego do przekazania.

Cytat

- Willst du nicht ein wenig mehr Thee? - sagte die Faselhase sehr ernsthaft zu Alice.
- Ein wenig mehr? Ich habe noch keinen gehabt! - antwortete Alice etwas empfindlich - Also kann ich nicht noch mehr trinken.
- Du meinst, du kannst nich weniger trinken - sagte der Hutmacher - Est ist sehr leicht mehr als keinen zu trinken.
Alice im Wunderland

#15 Jonathan

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 01 grudzień 2006 - 20:28

Wyświetl postUżytkownik Odeon dnia 1.12.2006, 18:16 napisał

Najzwyklejszy odłam chrześcijaństwa.
Bo pomysł napędza biznes.
Myślisz, że zyski byłyby te same, gdyby ich dotkryna była kropka w kropkę jak katolicka?

Czy slyszales o katolickim ruchu Odnowy w Duchu Swietym? Chcialem zauwazyc, ze i tam Duch Swiety dziala i napelnia ludzi Swa moca (co przejawia sie miedzy innymi modlitwa na jezykach). Ludzie modla sie na jezykach rowniez w Kosciele Katolickim i w innych denominacjach. Ten temat nie dotyczy tylko zielonoswiatkowcow. To nie jest ich pomysl..... Pozatym to nie temat tego forum. Lecz dzieki za kazda opinie. Pokoj

#16 marek 1

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 211 postów

Napisano 01 grudzień 2006 - 20:44

Wyświetl postUżytkownik Jonathan dnia 1.12.2006, 20:28 napisał

Czy slyszales o katolickim ruchu Odnowy w Duchu Swietym? Chcialem zauwazyc, ze i tam Duch Swiety dziala i napelnia ludzi Swa moca (co przejawia sie miedzy innymi modlitwa na jezykach). Ludzie modla sie na jezykach rowniez w Kosciele Katolickim i w innych denominacjach. Ten temat nie dotyczy tylko zielonoswiatkowcow. To nie jest ich pomysl..... Pozatym to nie temat tego forum. Lecz dzieki za kazda opinie. Pokoj
jest takie forum i to nawet duzo tylko poszukaj a co do odnowy to popieram tylko musicie to moje zdanie wyjsc z kosciola pare grup tak zrobilo

Wyświetl postUżytkownik marek 1 dnia 1.12.2006, 20:41 napisał

jest takie forum i to nawet duzo tylko poszukaj a co do odnowy to popieram tylko musicie to moje zdanie wyjsc z kosciola pare grup tak zrobilo
dodatek zle przeczytalem mialo byc to nie ten temat , aprzeczytalem ze niema nic nataki temat sory

#17 Odeon

Laudare Rhinocerotidae

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4044 postów

Napisano 01 grudzień 2006 - 21:29

Wyświetl postUżytkownik Jonathan dnia 1.12.2006, 20:28 napisał

Czy slyszales o katolickim ruchu Odnowy w Duchu Swietym? Chcialem zauwazyc, ze i tam Duch Swiety dziala i napelnia ludzi Swa moca (co przejawia sie miedzy innymi modlitwa na jezykach). Ludzie modla sie na jezykach rowniez w Kosciele Katolickim i w innych denominacjach. Ten temat nie dotyczy tylko zielonoswiatkowcow. To nie jest ich pomysl..... Pozatym to nie temat tego forum. Lecz dzieki za kazda opinie.

Modlą się na jezykach?
Tzn, składają języki do modlitwy, czy, żyletką wycinają sobie tekst np. psalmu?

Cytat

Pokoj.

:lol: :bag:

Użytkownik Odeon edytował ten post 01 grudzień 2006 - 21:29

Rebus sic stantibus

Osoby, które zwracają się do mnie per kolego działają na mnie gorzej niż nicethamidum.
Długi podpis nie zawsze oznacza, że ma się coś ważnego do przekazania.

Cytat

- Willst du nicht ein wenig mehr Thee? - sagte die Faselhase sehr ernsthaft zu Alice.
- Ein wenig mehr? Ich habe noch keinen gehabt! - antwortete Alice etwas empfindlich - Also kann ich nicht noch mehr trinken.
- Du meinst, du kannst nich weniger trinken - sagte der Hutmacher - Est ist sehr leicht mehr als keinen zu trinken.
Alice im Wunderland

#18 Czarli:)

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 11 styczeń 2007 - 16:53

Jestem tu nowa :] Znam trzech zielonoświątkowców i nawet byłam w ich kościele. Ci moi znajomi to są na prawde przyjaźni ludzie. Nie jest to sekta, chociaz czasami mam wątpliwości. Oni wszyscy mają takie troche wyprane mózgi..To znaczy jak coś im w tym kościele powiedzą, to oni tak robią..Jak pytam dlaczego, to odpowiadają ze "tak im kazał Bóg, religia" itp.

#19 Gardlo

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 52 postów

Napisano 21 styczeń 2007 - 00:43

No bo tak przewaznie jest! Jak ktoś zmienia religie na inną (albo na sektę) to przejmuje się tym a jak ktoś ma to głęboko w du.. to nic nie zmienia i zostaje tzw. "niepraktykującym katolikiem" (oczywiście są też katolicy którzy się przejmują).

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 piotrusnetpl

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 21 styczeń 2007 - 22:41

Cytat

>... nazywaja siebie chszescijanami a tak naprawde wcale nimi nie sa .. na ich "kosciolach" niby widnieje krzyz ale to tylko w ramach przyciagniecia do siebie wiernych ...
> sekta ...
> tego punktu nie bede komentowal bo nie jestem katolikiem i nie bede wymienial roznic (jestem prawdziwym chrzescijaninem kosciola prawosławnego )

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych