Kościół Zielonoświątkowy
Napisano 28 listopad 2006 - 14:48

>Jestem nowicjuszem na forum. Zakladam nowy temat bo chce sie dowiedziec jaka jest wasza wiedza na temat Kosciola Zielonoswiatkowego. Piszcie co wiecie na ten temat. Moze znacie kogos z tego kosciola?
> Czy wyznawcy Kosciola Zielonoswiatkowego to chrzescijanie?
> Czy uwazacie to wyznanie za sekte?
> Czym roznia sie od Katolikow?
czekam na Wasze opinie
Kasia R.
Napisano 28 listopad 2006 - 19:09

obmyśliłam dla nas dobry plan.....
razem zestarzejmy się.....
wciąż tak mało jest dobranych par....."
"Kochac czlowieka to pragnac razem z nim sie zestarzec"
Albert Camus
Napisano 28 listopad 2006 - 19:17
Nie znam nikogo z tego Kościoła osobiście.
Tak, są to chrześcijanie, bowiem wierzą w Chrystusa.
Nie są sektą, chociażby z tego względu, że regulacja stosunków pomiędzy Zielonoświątkowcami a Polską została dokonana na mocy ustawy z dnia 20 lutego 1997 r. o stosunku Państwa do Kościoła Zielonoświątkowego w Rzeczpospolitej Polskiej (Dz. U. z 1997 r. Nr 41, poz. 254).
Od katolików różnią się m.in. tym, że:
- nie uznają nieomylności papieża w sprawach wiary
- Matkę Boską uznają za błogosławioną, odrzucają inne tradycje kultowe dotyczące Jej osoby
- nie uznają kultu świętych
- nie praktykują chrztu niemowląt, lecz jedynie chrzest Duchem Świętym i przez zanurzenie w wodzie osób w wieku świadomym
- uznają spowiedź wyłącznie przed Bogiem
Źródła:
http://www.kz.pl/ind...ex.php?p=16&w=1
http://ekumenizm.wiara.pl/?grupa=6&art...;dzi=1043753040
Napisano 28 listopad 2006 - 19:37
Kasia R.
Napisano 28 listopad 2006 - 22:52
Berials tolerancja u nas w Polsce dotyczy wszystkiego religii pogladow rasy..........duzo by tu wymieniac
obmyśliłam dla nas dobry plan.....
razem zestarzejmy się.....
wciąż tak mało jest dobranych par....."
"Kochac czlowieka to pragnac razem z nim sie zestarzec"
Albert Camus
Napisano 28 listopad 2006 - 23:09
Użytkownik Czapek dnia 28.11.2006, 21:14 napisał
Dla mnie dziwne, właściwie śmieszne jest to całe mówienie językami... Niby do czego to jest potrzebne?
>Tak wierza Zielonoswiatkowcy i zreszta nie tylko oni. Malo tego, oni nie tylko tak wierza, ale ich wiara jest zywa i naprawde tego doswiadczaja.
>Moc mowienia jezykami moze sluzyc np. uwielbianiu Boga, modlitwie za cos lub za kogos (nawet sama osoba modlaca sie moze niewiedziec o co sie modli), moze sluzyc budowaniu samego siebie i innych, slyszalem tez o przypadkach misjonarzy, ktorzy przemawiali do plemion afrykanskich w ich jezyku (oczywiscie nie uczywszy sie wczesniej tego jezyka).
> Wydaje ci sie dziwne i smieszne mowienie jezykami? To chyba normalna reakcja. Juz za czasow apostolow mozna bylo spotkac podobne reakcje.
"Zdumiewali sie wtedy wszyscy i bedac w niepewnosci mowili jeden do drugiego: Coz to moze znaczyc?
Inni zas drwiac mowili: mlodym winem sie upili"
(Dzieje Ap. 2, 12- 13)
Napisano 29 listopad 2006 - 21:30
Moje wiersze Wiersze
Napisano 30 listopad 2006 - 21:37
Cytat
"Zdumiewali sie wtedy wszyscy i bedac w niepewnosci mowili jeden do drugiego: Coz to moze znaczyc?
Inni zas drwiac mowili: mlodym winem sie upili"
Mówienie językami powinno służyć (jak sam piszesz) jako możliwość głoszenia ewangelii wśród innych narodów.
Wydaje mi się, że kiedy zielonoświątkowcy "posługują się" tym darem między sobą- to nie ma to żadnego sensu...
Użytkownik Czapek edytował ten post 30 listopad 2006 - 21:39
Napisano 30 listopad 2006 - 22:40
Użytkownik Czapek dnia 30.11.2006, 22:37 napisał
Mówienie językami powinno służyć (jak sam piszesz) jako możliwość głoszenia ewangelii wśród innych narodów.
Wydaje mi się, że kiedy zielonoświątkowcy "posługują się" tym darem między sobą- to nie ma to żadnego sensu...
Chce poznac dlaczego nie jesli nie, lub dlaczego tak jesli tak.
Mowienie na jezykach to temat na osobne forum. Lecz bez mojego udzialu poniewaz nie lubie sie klocic o slowa gdy ginie swiat. Wiem tez ze Bog nie da sie zamknac w sztywnych ramach i to On decyduje o tym jak dzialac. No nie? Peace
Napisano 01 grudzień 2006 - 17:16
Użytkownik Jonathan dnia 28.11.2006, 14:48 napisał
>Jestem nowicjuszem na forum. Zakladam nowy temat bo chce sie dowiedziec jaka jest wasza wiedza na temat Kosciola Zielonoswiatkowego. Piszcie co wiecie na ten temat. Moze znacie kogos z tego kosciola?
> Czy wyznawcy Kosciola Zielonoswiatkowego to chrzescijanie?
czekam na Wasze opinie
Najzwyklejszy odłam chrześcijaństwa.
Użytkownik Czapek dnia 28.11.2006, 20:14 napisał
Dla mnie dziwne, właściwie śmieszne jest to całe mówienie językami... Niby do czego to jest potrzebne?
Bo pomysł napędza biznes.
Myślisz, że zyski byłyby te same, gdyby ich dotkryna była kropka w kropkę jak katolicka?
Rebus sic stantibus
Osoby, które zwracają się do mnie per kolego działają na mnie gorzej niż nicethamidum.
Długi podpis nie zawsze oznacza, że ma się coś ważnego do przekazania.
Cytat
- Ein wenig mehr? Ich habe noch keinen gehabt! - antwortete Alice etwas empfindlich - Also kann ich nicht noch mehr trinken.
- Du meinst, du kannst nich weniger trinken - sagte der Hutmacher - Est ist sehr leicht mehr als keinen zu trinken.
Napisano 01 grudzień 2006 - 20:28
Użytkownik Odeon dnia 1.12.2006, 18:16 napisał
Najzwyklejszy odłam chrześcijaństwa.
Bo pomysł napędza biznes.
Myślisz, że zyski byłyby te same, gdyby ich dotkryna była kropka w kropkę jak katolicka?
Napisano 01 grudzień 2006 - 20:44
Użytkownik Jonathan dnia 1.12.2006, 20:28 napisał
Użytkownik marek 1 dnia 1.12.2006, 20:41 napisał
Napisano 01 grudzień 2006 - 21:29
Użytkownik Jonathan dnia 1.12.2006, 20:28 napisał
Modlą się na jezykach?
Tzn, składają języki do modlitwy, czy, żyletką wycinają sobie tekst np. psalmu?
Cytat
Użytkownik Odeon edytował ten post 01 grudzień 2006 - 21:29
Rebus sic stantibus
Osoby, które zwracają się do mnie per kolego działają na mnie gorzej niż nicethamidum.
Długi podpis nie zawsze oznacza, że ma się coś ważnego do przekazania.
Cytat
- Ein wenig mehr? Ich habe noch keinen gehabt! - antwortete Alice etwas empfindlich - Also kann ich nicht noch mehr trinken.
- Du meinst, du kannst nich weniger trinken - sagte der Hutmacher - Est ist sehr leicht mehr als keinen zu trinken.
Napisano 11 styczeń 2007 - 16:53
Napisano 21 styczeń 2007 - 00:43
Kasia R.
Napisano 21 styczeń 2007 - 22:41
Cytat
> sekta ...
> tego punktu nie bede komentowal bo nie jestem katolikiem i nie bede wymienial roznic (jestem prawdziwym chrzescijaninem kosciola prawosławnego )
Dodaj odpowiedź

Najpopularniejsze frazy z tematu
Ostatnie frazy z tematu
- dom zielono światkowców w czestochowie
- zielonoświątkowcy sekta czy religia
- kościół zielonoświątkowy sekta
- kościół zielonoświątkowy a katolicki
- zielonoświątkowcy
- zielonoswiatkowcy odlam religii
- szukam chłopaka zielonoświątkowca
- zielonoswiatkowcy.pl
- wyznawcy zielonoświątkowcy