Polecam sprawdzony przepis:
1 Połóż cytryny na twardej i płaskiej powierzchni. Za pomocą dłoni każdą z nich potocz kilka razy po blacie, mocno dociskając. Dzięki temu uda ci się wydobyć z nich więcej soku.
2 Przetnij każdą cytrynę na pół, wyciśnij z nich sok do miski (najlepiej oczywiście użyć do tego wyciskarki), po czym odstaw ją na bok. Skórki cytryn pozostałe po wyciśnięciu soku również odłóż.
3 Wlej do garnka 4 szklanki wody i doprowadź ją do wrzenia. Kiedy to nastąpi wsyp do osobnego naczynia szklankę cukru i zalej szklanką wrzątku. Mieszaj aż do rozpuszczenia cukru.
4 Sięgnij po naczynie ze skórkami cytrynowymi. Zalej je resztą wrzącej wody (trzema szklankami), przykryj i odstaw na co najmniej godzinę. Po upływie tego czasu wydobądź skórki, wyrzuć je, a pozostałą w naczyniu wodę połącz w dużym naczyniu z wodą z cukrem, sokiem z cytryny i dodatkowymi dwiema szklankami wody (gazowanej lub nie).
5 Na kilka godzin przed podaniem schłódź lemoniadę w lodówce.
iwosze: