W
wiki9969
Guest
Jeżeli planujecie upiec jakieś ciasto na święta, to polecam ptysia. jest to pyszne i bardzo delikatne w smaki. Można je przyrządzać z użyciem galaretek w różnych smakach. Ja jednak pozostałam przy oryginalnym przepisie i do przygotowania kremu używam galaretki o smaku jeżynowym. jeżeli zdecydujecie się je przyrządzić to radzę przyrządzić własną polewę, dzięki niej herbatniki nie będą się łamać podczas krojenia.
Ptyś
Biszkopt:
Polewa czekoladowa :
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki. Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut. Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki. Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami.
Podam przepis na swoją polewę w trochę łatwiejszej wersji.
Polewa:
Ptyś
Biszkopt:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ kg białego mielonego sera
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 galaretki jeżynowe
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
- 1 szklanka mleka
- 3 opakowania herbatników (3 x 10 dag)
- kolorowe cukierki
Polewa czekoladowa :
- 1 łyżeczka żelatyny
- 6 dag masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany 30%
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki. Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut. Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki. Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami.
Podam przepis na swoją polewę w trochę łatwiejszej wersji.
Polewa:
- 2-3 łyżki wody
- kostka margaryny
- 3-4 łyżki kakao
- 4-5 łyżek cukru