Ptyś - idealne ciasto na święta.

W

wiki9969

Guest
Jeżeli planujecie upiec jakieś ciasto na święta, to polecam ptysia. jest to pyszne i bardzo delikatne w smaki. Można je przyrządzać z użyciem galaretek w różnych smakach. Ja jednak pozostałam przy oryginalnym przepisie i do przygotowania kremu używam galaretki o smaku jeżynowym. jeżeli zdecydujecie się je przyrządzić to radzę przyrządzić własną polewę, dzięki niej herbatniki nie będą się łamać podczas krojenia. ;)

Ptyś

k,NDM0Mzc4NTEsODc0NDk2,f,IMG_4580gg.jpg


Biszkopt:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem ptysiowy:
  • ½ kg białego mielonego sera
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 galaretki jeżynowe
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
  • 1 szklanka mleka
Ponadto:
  • 3 opakowania herbatników (3 x 10 dag)
  • kolorowe cukierki

Polewa czekoladowa :
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 6 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki. Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut. Żelatynę namoczyć w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać. Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki. Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami.

Podam przepis na swoją polewę w trochę łatwiejszej wersji. ;)

Polewa:
  • 2-3 łyżki wody
  • kostka margaryny
  • 3-4 łyżki kakao
  • 4-5 łyżek cukru
Margarynę z dodatkiem wody podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Jak margaryna się rozpuści dodajemy do niej kakao i cukier. Mieszamy dopóki całość się nie połączy. Następnie polewę odstawiamy do ostygnięcia (ale nie do zastygnięcia ;) ). Jak polewa ostygnie, wylewamy ją na ciasto i posypujemy kolorową posypką. :)

 

oaza

Nowicjusz
Dołączył
17 Październik 2008
Posty
310
Punkty reakcji
4
Wiek
40
Miasto
nie z tej ziemi
Hej, a skąd wzięłaś galaretki o smaku jeżynowym i jakiej są firmy? Nie mogę namierzyć takiego smaku w sklepie :) .
 
W

wiki9969

Guest
Galaretki są do kupienia w Kauflandzie, a produkuje je Wodzisław. :)


Ptysia można zrobić też używając galaretek np. o smaku truskawkowym czy wiśniowym. Wtedy krem ma ładny różowy kolor. :)
 
Do góry