W
wiki9969
Guest
Chciałabym przedstawić Wam bardzo prosty i szybki sposób na udany deser. Przepis został wzięty z pewnej strony internetowej, ale ja postaram się go trochę bardziej urozmaicić.
Tiramisu w pucharkach
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rozpuścić w rondelku białą czekoladę (można to zrobić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), przełożyć ją do dużej i głębokiej miski. Następnie dodać jeden serek mascarpone i wymieszać z czekoladą. Dodać drugi serek i znowu wymieszać. Śmietankę (kremówkę), ubić z cukrem na gęstą ale nie sztywną masę i delikatnie połączyć z masą serową. Biszkopty należy nasączyć w kawie. W głębokich pucharkach układać warstwami biszkopty i krem. Wstawić do lodówki. Podawać schłodzone!
Ja przygotowuję tiramisu w dwóch wersjach:
- Dla dorosłych: biszkopty nasączam kawą z małą ilością cukru, a na wierzch dodaję polewę, którą sama przygotowuję i do której także nie dodaje zbyt dużej ilości cukru. Bo jak wiadomo, nie każdy przepada za słodkim.
- Dla dzieci: kawę zastępuję czekoladą. Dzieci uwielbiają słodkie, więc ta wersja do nich trafia. Na wierzch dodaję startą mleczną czekoladę.
W okresie letnim do deseru dodaję owoce (najczęściej truskawki), które przekładam kremem.
Oczywiście w tej wersji są dodawane długie biszkopty, które mnie nie przekonują. Ja je zastępuję okrągłymi biszkoptami, które ładnie się prezentują i nie ma problemów z ich układaniem.
Tiramisu w pucharkach
Składniki:
- 500 gram mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 550 ml kremówki (my użyliśmy angielskiej śmietanki Whipping cream)
- 1 biała czekolada
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- pół szklanki kawy
Sposób przygotowania:
Rozpuścić w rondelku białą czekoladę (można to zrobić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), przełożyć ją do dużej i głębokiej miski. Następnie dodać jeden serek mascarpone i wymieszać z czekoladą. Dodać drugi serek i znowu wymieszać. Śmietankę (kremówkę), ubić z cukrem na gęstą ale nie sztywną masę i delikatnie połączyć z masą serową. Biszkopty należy nasączyć w kawie. W głębokich pucharkach układać warstwami biszkopty i krem. Wstawić do lodówki. Podawać schłodzone!
Ja przygotowuję tiramisu w dwóch wersjach:
- Dla dorosłych: biszkopty nasączam kawą z małą ilością cukru, a na wierzch dodaję polewę, którą sama przygotowuję i do której także nie dodaje zbyt dużej ilości cukru. Bo jak wiadomo, nie każdy przepada za słodkim.
- Dla dzieci: kawę zastępuję czekoladą. Dzieci uwielbiają słodkie, więc ta wersja do nich trafia. Na wierzch dodaję startą mleczną czekoladę.
W okresie letnim do deseru dodaję owoce (najczęściej truskawki), które przekładam kremem.
Oczywiście w tej wersji są dodawane długie biszkopty, które mnie nie przekonują. Ja je zastępuję okrągłymi biszkoptami, które ładnie się prezentują i nie ma problemów z ich układaniem.