Jakie dodatki do sałatek?

N

natulka123

Guest
Co najczęściej dodajecie do sałatek? Są to jakieś sosy, dipy, oliwy? Ja jakoś swojego smaku nie mogę znaleźć, oliwa z oliwek zupełnie mi się znudziła, z resztą nie smakuje zbyt dobrze. Czym smacznym i zdrowym można polewać sałatki?
 

buusia78

Nowicjusz
Dołączył
18 Listopad 2014
Posty
22
Punkty reakcji
0
Wiek
45
Miasto
Opole
natulka123 napisał:
Co najczęściej dodajecie do sałatek? Są to jakieś sosy, dipy, oliwy? Ja jakoś swojego smaku nie mogę znaleźć, oliwa z oliwek zupełnie mi się znudziła, z resztą nie smakuje zbyt dobrze. Czym smacznym i zdrowym można polewać sałatki?
Oliwa z oliwek, to nie jedyny dodatek do sałatek. Można wykonać samemu różne dresingi lub kupić gotowe (odradzam).

Natomiast wybór w olejach, można powiedzieć, że nie zna granic. :) Ostatnio zakochałam się w oleju z pestek dyni. Jest rewelacyjny i tłoczony na zimno, więc zdrowy. Poza tym używam tylko olejów tłoczonych na zimno, które zawierają witaminy i kwasy nienasycone. Masz do wyboru m.in. olej sezamowy, arachidowy, rzepakowy, kukurydziany i wiele innych. Można poeksperymentować :)
 

sunandrainfall

Nowicjusz
Dołączył
21 Styczeń 2011
Posty
16
Punkty reakcji
0
Najbardziej lubię oliwę z oliwek z dodatkiem np. bazylii, używam do sałatek, ale też np. do makaronu ze szpinakiem. Dobry też jest sezamowy, a najzdrowszy to pewnie lniany i rzepakowy. Rzepakowy używam do smażenia.
 

kingajar

Nowicjusz
Dołączył
19 Listopad 2014
Posty
43
Punkty reakcji
0
sunandrainfall napisał:
Najbardziej lubię oliwę z oliwek z dodatkiem np. bazylii, używam do sałatek, ale też np. do makaronu ze szpinakiem. Dobry też jest sezamowy, a najzdrowszy to pewnie lniany i rzepakowy. Rzepakowy używam do smażenia.
Jak szpinak przyrządzasz? Ostatnio mi nie wyszedł rewelacyjny. Co do olejów u mnie w kuchni zawsze goszczą 3 podstawowe: oliwa z oliwej, olej lniany oraz słonecznikowy. Najlepszy jest moim zdaniem lniany, mam go najdłużej i na razie nic nie jest w stanie go zastąpić.

Co do rzepakowego, muszę też kupić - popróbuje ze smażonymi potrawami.
 

rutka

Nowicjusz
Dołączył
20 Listopad 2014
Posty
7
Punkty reakcji
0
Też niedawno odkryłam olej lniany, jest bardzo smaczny i idealny do sałatek, bo można spożywać go tylko na zimno. Po podgrzaniu traci swoje właściwości. Ostatnio u koleżanki widziałam olej lniany w kapsułkach, chyba firmy gal. Myślę, że to bardzo dobre rozwiązanie, bo nie utlenia się tak szybko jak olej w butelce, a tym samym nie traci swoich wartości odżywczych.
 

buusia78

Nowicjusz
Dołączył
18 Listopad 2014
Posty
22
Punkty reakcji
0
Wiek
45
Miasto
Opole
rutka napisał:
Też niedawno odkryłam olej lniany, jest bardzo smaczny i idealny do sałatek, bo można spożywać go tylko na zimno. Po podgrzaniu traci swoje właściwości. Ostatnio u koleżanki widziałam olej lniany w kapsułkach, chyba firmy gal. Myślę, że to bardzo dobre rozwiązanie, bo nie utlenia się tak szybko jak olej w butelce, a tym samym nie traci swoich wartości odżywczych.
Nie tylko olej lniany ma dobroczynne właściwości dla organizmu. Na rynku naprawdę jest spora gama olei tłoczonych na zimno. Zresztą wynieniłam już kilka z nich. Każdy ma inny smak i odmienne skladniki odżywcze.
 

kitel

Nowicjusz
Dołączył
15 Październik 2011
Posty
32
Punkty reakcji
0
Wiek
42
Osobiście mam manię na punkcie czosnku, praktycznie do każdej potrawy conajmniej główkę czosnku dodaję. Zawsze uważałem to za najzdrowszy z możliwych dodatków, chodź im dalej w przyszłość tym bardziej doceniam inne rodzaje oliwy, czy właśnie olejów. Nigdy nie sądziłem, że są jakieś różne rodzaje, o różnych pozytywnych efektach działających na nasz organizm a tu proszę.
 

kingajar

Nowicjusz
Dołączył
19 Listopad 2014
Posty
43
Punkty reakcji
0
Ja często robię sałatki z mięsem. Jak nie gyros to na przepisach ancymonki znalazłam przepis z kurczaczkiem. Pycha!!
Składniki:
  • 2 szklanki makaronu
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1 mały słoik pieczarek marynowanych
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka keczupu
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie
  2. Odcedź i wystudź
  3. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę posyp solą i pieprzem a następnie usmaż na rozgrzanym oleju
  4. Pieczarki pokrój w paski
  5. Kukurydzę i groszek odcedź
  6. Fasolę przepłucz zimną wodą
  7. Wszystko wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem
  8. Dodaj majonez i keczup i wymieszaj
  9. Wstaw do lodówki na 1 godzinę
 

DariaPech

Nowicjusz
Dołączył
5 Marzec 2015
Posty
5
Punkty reakcji
0
kitel napisał:
Osobiście mam manię na punkcie czosnku, praktycznie do każdej potrawy conajmniej główkę czosnku dodaję. Zawsze uważałem to za najzdrowszy z możliwych dodatków, chodź im dalej w przyszłość tym bardziej doceniam inne rodzaje oliwy, czy właśnie olejów. Nigdy nie sądziłem, że są jakieś różne rodzaje, o różnych pozytywnych efektach działających na nasz organizm a tu proszę.
Chyba znalazłam swoją pokrewną duszę. :) Czosnek to podstawa prawie każdego posiłku, który przygotowuję. A sałatka bez oliwy z oliwek z dodatkiem trzech ząbków czosnku, nie wyjdzie poza moją kuchnię. Zwykle dodaję do tego jeszcze pieprz cayenne, bazylię oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za świeżym czosnkiem, są gotowe oliwy z nim. Świetnie komponuje się z sałatkami również olej lniany czy olej kokosowy.
 

EwelinaB007

Nowicjusz
Dołączył
24 Marzec 2015
Posty
8
Punkty reakcji
0
w netto jest pyszny sos na bazie octu balsamicznego - nie znam jego nazwy ale idealnie komponuje się z bazylia, pomidorami i mozzarellą. Do sałatek lubię też nasiona dyni i rożnego rodzaju kiełki :)
 

jolly78

Nowicjusz
Dołączył
3 Lipiec 2014
Posty
252
Punkty reakcji
5
Ja używam oliwy. Przeważnie robię do sałatek sos winegret. Jeśli Ci się znudziła to spróbuj oleju z pestek dyni, oleju z orzechów włoskich lub laskowych, albo oleju lnianego.
 
Do góry