Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Chemia - Reakcje Problem :/:/

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mario125

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 431 postów

Napisano 21 listopad 2006 - 19:37

Witam

Jest tutaj ktoś dobry z chemii ? Otóż mam ksiązkę do chemi "Chemia ogólna i nie organicza, klasa 1" Mam tam temat "Reakcje chemiczne, a zjawiska fizyczne" Niestety w książce nic nie jest napisane jak to wszystko się robi tzn te reakcje łączenia co z kąd się bierze jak dobierać współczynniki itd. W necie szukałem tez guzik pisze. Może ktośby umiał w prosty i zrizumiały sposób to wyjaśnić ? Co z kąd się bierze itd. W skład tego wchodzą reakcje syntezy, analizy, rozkładu.

Proszę o pomoc jutro mam z tego kartkówkę :/

Użytkownik Mario125 edytował ten post 21 listopad 2006 - 19:39

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 kamila14

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 211 postów

Napisano 21 listopad 2006 - 19:43

Reakcja łączenie czyli reakcja syntezy, reakcja chemiczna podczas której z kilku substratów powstaje jeden produkt.
Reakcja analizy czyli rozkładu, reakcja chemiczna podczas ktorej z jednego substartu powstaje kilka produktów
Rekacja wymiany - reakcja chemiczna podczas której z kilku substratów powastaje kilka produktów.

#3 Mario125

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 431 postów

Napisano 21 listopad 2006 - 19:45

Dzięki, ale nie o to chodzi, ja wiem co to znaczy. Nie wiem jak te shity w zadaniach się robi, nie wiem że np tutaj mam być 2Al a tutaj 2Na o to mi chodzi o czyste zadania ;) Nie wiem poprostu co z kąd się bierze, z chemii nigdy nie byłem geniuszem :]

Użytkownik Mario125 edytował ten post 21 listopad 2006 - 19:48

#4 kamila14

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 211 postów

Napisano 21 listopad 2006 - 19:52

szczerze to ja nieby jestem dobra z chemii ale nie wiem czy mi się uda to wytumczyć ale spróbuję
przedewszystkim liczba atomów danego pierwwiastka wzięta do reakcji musi się równać liczbie atomu danego pierwiastka po przebiegu reakcji

#5 Mario125

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 431 postów

Napisano 21 listopad 2006 - 19:54

Cytat

szczerze to ja nieby jestem dobra z chemii ale nie wiem czy mi się uda to wytumczyć ale spróbuję

Miło by było :) :)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 kamila14

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 211 postów

w przypadku bilansowania równań reakcji dopisuję się tylko duże cyfry przed wzrami a indeksy wpisuje się na podsatwie wartościowości
wartościwość pierszego to indeks drugiego pierwiastka w danym związku a wartościowość drugiego to indeks pierwszego

niektóre perwiastki gdy występują samodzielnie to są tylko w cząsteczkach 2 atomowych są to: tlen, azot, wodór, chlor, brom, fluor, jod

indeks stechiometryczny to ilość atomów danego pierwiastka
a cyfra przed związkiem to liczba atomów (w przypadku pierwiastków występujących w postaci pojedynchych atomów) lub liczba cząsteczke (jeśli pierwiastek występuje w postaci cząsteczek 2 atmowych lub przed zw. chemicznym )

Użytkownik kamila14 edytował ten post 21 listopad 2006 - 20:01

#7 Kindzia

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 536 postów

to po prostu jak masz przyklad jakiejs reakcji uzgadniasz te wspolczynniki tak zeby po obu stronach było tyle samo...to proste jest w miare... :) daj jakis przykklad to ci na przykladzie wytlumacze :)

#8 Mario125

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 431 postów

Napisano 21 listopad 2006 - 19:58

Fe + 2HCl--->FeCl2 + H2

H2SO4 + Ca(OH)2 ---> CaSO4 + 2H2O

Przykłady wziąłem już uzupełnione i teraz możesz napisać co z kąd się wzięło :)

#9 Kindzia

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 536 postów

Napisano 21 listopad 2006 - 20:04

Fe + 2HCl--->FeCl2 + H2

H wystepuje zawsze w takiej postaci ze masz mala dwojke... a Fe masz 2 wartosciowy Cl 1 wiec na krzyz bierzesz i otrzymujesz FeCl2... no i skoro masz tak to po prawej stronie masz 2 wodory i dwa Cl wiec po lewej tez musisz miedc wiec mozesz dopisac tylko 2 z przedu wiec dopisujesz przed HCl i wtedy po obu stronach jest tyle samo atomow :)

#10 kamila14

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 211 postów

Napisano 21 listopad 2006 - 20:04

Fe + 2HCl--->FeCl2 + H2
żelazo w tym przypadku jest 2 wartościowe a chlor jedno więc zapisując na krzyż musimy mieć atom żelaza a dwa atomy chloru, aby otrzymać dwa atmy chloru musimy miec 2 cząsteczki HCl (bo da nam to 2 Cl) a pozatym wodór występuje zawsze (jeśli samodzielnie0 w czasetczkach 2 atomowcyh więc także muszą być dwa wodory, które weznie się z 2HCl kumasz??

H2SO4 + Ca(OH)2 ---> CaSO4 + 2H2O
SO4 jest 2 wartościwe można do obliczyć na podstawie tego że wartościowość siarki w kwasie siarkowym (VI) wynosi sześć, a wartościowość 4 atomów tlenu to 8 zatem 8-6=2. Skoro wartościowość reszty kwasowej wynosi 2 to muszą być w tym związku 2 wodory bo każdy ma wartościowość 1.
Ca – wartościowość 2
Wartościowość grupy OH –1
W takim razie niezbędne są 2 grupy OH bo liczba grup OH musi równać się wartościowośći metalu występującego w tym wodorotlenku.
Reszta kwasowa SO4 – wartościowość 2
Ca –wartościwość 2
Więc na jeden atom Ca musi przypadać jedna cząsteczka SO4.
Wartościowość H -1
Wartościowość O -2
Zatem trzeba użyć 2 H
Potem tylko sprawdzasz czy liczba atomów danego pierwiastka po lewej stornie jest równa liczbie atomów po prawej , ponieważ po lewej jest 6 tlenow a po prawej tylko 5 to przy H2O dopisujesz 2

Użytkownik kamila14 edytował ten post 21 listopad 2006 - 20:14

#11 Mario125

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 431 postów

Napisano 21 listopad 2006 - 20:08

Coś już wiem :) Wielkie dzięki, a możesz dać jakiś trudniejszy przykład i go objaśnic ? np H2SO4 + Ca(OH)2 ---> CaSO4 + 2H2O

Użytkownik Mario125 edytował ten post 21 listopad 2006 - 20:09

#12 Kindzia

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 536 postów

Napisano 21 listopad 2006 - 20:10

w drugim przykladzie jest to reakcja otrzymywania soli bodajze...

wiec tam masz tak
H2SO4 - tu nic nie dopisujesz to jest po prostu wzor kwasu siarkowego (VI)
Ca(OH)2 - to jest wodoretlenek wapnia wapn jest 2 wartosciowa wiec calosc czyli Oh musisz wziac w nawias i dac 2 (na krzyż)

CaSO4 tutaj nic nie dopisujesz bo zarowno Ca jak i reszta kwasowa S04 jest 2wartosciowa wiec sie skraca

2H2O tu przed wode musisz dopisac 2 bo po lewej stronie masz 4 H i 2 O wiec sie musi zgadzac :)
nie wiem czy pokapujesz ale nie umiem inaczej wytłumaczyc :)

#13 Mario125

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 431 postów

Napisano 21 listopad 2006 - 20:12

Wiem, że tak to jest ciężko wytłumaczyć. Coś tam wiem ;) Dzięki bardzo, jeszcze sobie coś poćwicze może coś w necie jeszcze znajde jakieś przykłady to po robie. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam :)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#14 Kerio

Guru

• SuperMod
  • 7468 postów

Napisano 22 listopad 2006 - 16:52

chyba ze masz to robic metoda bilansowania REDOX ? Wtedy troche inaczej to sie ma.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych