Przepis zapożyczony
z pewnego blogu kulinarnego:
Domowa wuzetka
Składniki na jedno ciasto, foremka 30x25
-4 jajka,
-120g cukru pudru,
-70g mąki,
-30g kakao,
-½ łyżeczki proszku do pieczenia,
-naturalny aromat waniliowy.
Pieczemy 2 ciasta.
Białka ubijamy na sztywno, następnie na przemian dodajemy żółtka i cukier. Zmniejszamy obroty i dodajemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Kończymy mieszać łyżką, aby masa była jednolita. Wylewamy ciasto do wysmarowanej i wysypanej foremki mąką lub bułką tartą. Pieczemy w temperaturze około 170-175st. 15 minut lub do suchego patyczka.
Powtarzamy czynność przy drugim cieście, biorąc tę samą ilość składników.
Poncz
-1 szklanka wody,
-sok z jednej cytryny,
-1 łyżka miodu.
Nasączamy delikatnie oba ciasta
Krem śmietankowy
-600ml śmietanki kremówki,
-5 łyżek cukru
-2 torebki śmietanki fix.
Ubijamy śmietanę na sztywno pod koniec dodając cukier wymieszany ze śmietanką fix. Rozkładamy masę śmietankową na cieście, pozostawiając odpowiednią ilość do przybrania gotowych ciastek.
Polewa
-100g gorzkiej czekolady,
-około 5 łyżek śmietanki 30%.
Składniki roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewę lekko schłodzoną wylewamy na wierzch ciasta przełożonego bitą śmietaną
Jest to najłatwiejsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam. Co prawda, mój przepis jest trochę inny, ale jestem pewna, że ciasto będzie smakowało.