Skocz do zawartości

Dentysta Gliwice

- - - - -

Medycyna

129 odpowiedzi w tym temacie

#1 benman

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 20 listopad 2006 - 15:29

Czy ktoś z Was studiował/studiuje/ma zamiar studiować medycynę? Obecnie jestem w II klasie LO, zamierzam iść na medycynę. Prosiłbym o wszelkie rady, przestrogi, co wziąć pod uwagę na studiach itd.
Czy faktycznie to bardzo ciężki kierunek? Ogólnie, chciałbym zdobyć jak najwięcej informacji. Liczę na Waszą życzliwość. :lol:
I jeszcze się waham gdzie studiować. Najbliższy byłby Kraków, ale myślę tez o Warszawie, chociaż tam są cholernie drogie mieszkania... :/

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 lukas87

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 47 postów

Napisano 15 grudzień 2006 - 12:26

Cóż tu wiele mówić. Jeśli czujesz że to jest to, co chcesz w życiu robić to nawet się nie zastanawiaj. Lekko nie jest ale uwierz że wiele legend jest przesadzonych (i to bardzo mocno). Trzeba sie uczyć - ot cała filozofia. Teraz pomyśl o tym aby się dostać, bo to też do łatwych rzeczy nie należy. Masz jeszcze dużo czasu, wieć ostra praca i dasz radę. Co do Krakowa - moi znajomi twierdza że atmosfera jest wredna, niezdrowy wyścig szczurów, itp, itd. Ale wszystko zależy na jaką grupę się trafi. O Warszawie się nie wypowiadam, bo nic o tej uczelni nie wiem. Ale są też inne fajne :)

#3 Ania Civ

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1891 postów

Napisano 15 grudzień 2006 - 12:51

Na pewno powinnaś przyłożyć się do biologii i chemii. Solidnie. A co do szkoły, to jeżeli leczenie ludzi to jest to, co chcesz robić, ale z wszystkimi konsekwencjami - dyżury, nieprzyjemne zapachy i widoki itd - pewnie o tym wiesz i zdajesz sobie z tego sprawę, ale miałam kolegę, który poważnie chciał iść na medycynę, bo marzyły mu się widoki na ginekologii, dopiero kiedy koleżanka pokazała mu poczekalnię w poradni K zdał sobie sprawę, że tam chodza nie tylko seksowne 18stki ;). no to jeżeli tego chcesz i czujesz, że to jakieś twoje powołanie, to czemu nie?

Na studiach tego typu pracy jest dużo, musisz się z tym liczyć. Ale przecież kończą te studia ludzie, a nie maszyny, więc na pewno się da. No, chyba że materiał z biologii lub chemii to dla ciebie duży problem, wtedy możesz sobie nie poradzić - to jedyna moja uwaga.

#4 carino

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 22 grudzień 2006 - 17:33

Specyficzna uczelnia ze specyficzną atmosferą i ludźmi. Mi się podoba. Nauki jest dużo, jednak wszystko zależy od odpowiedniego podejścia. Są ludzie którzy od początku roku nie potrafili znaleźć czasu na wyskok na imprezkę, a są i tacy co w każdy weekend gdzieś wychodzą :D
Przyłóż się szczególnie do chemii- bedziesz mieć mniej nauki z tego przedmiotu na pierwszym roku. Warto też zaliczyć sobie w liceum łacinę aby później mieć spokój. Biologie i tak bedziesz musiał wkuwać i tak, bo są inne rzeczy niż w liceum. Tak czy siak maturę muszisz mieć ładnie zdaną bo inaczej poprostu nie przyjmą Cię.
Ja mieszkam w akademiku i nie zamieniłabym go na zadne mieszkanie :ok:

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Te studia są naprawde ciekawe i fajni ludzie na nich studjują. Wierzę w Ciebie i myślę że spokojnie dasz radę. W razie jakichkolwiek wątpliwosci wal śmiało BB)

Użytkownik carino edytował ten post 22 grudzień 2006 - 23:12

#5 lukas87

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 47 postów

Napisano 22 grudzień 2006 - 22:19

Wyświetl postUżytkownik carino dnia 22.12.2006, 17:33 napisał

Są ludzie którzy od początku roku nie potrafili znaleźć czasu na wyskok na imprezkę, a są i tacy co w każdy weekend gdzieś wychodzą :D

To mnie zainspirowalo do obalenia pewnego mitu. Otoz wiele osob ma bledne pojecie o tym ile czasu spedza sie na nauce. Duzo ale nie kazda wolna chwile. Zarywanie nocy - mit. od poczatku pazdziernika 3 razy uczylem sie do 3, a normalnie o 22 mowie STOP. Srednia ilosc snu to 7-8 godzin/dobe - tyle potrzebuje wiec tyle spie (duzo). I spokojnie mozna ze wszystkim zdazyc, nauczyc sie. Do tego 2 wieczory w tygodniu mozna przeznaczyc na imprezy. Nie jest zle :)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Kerio

Guru

• SuperMod
  • 7468 postów

Napisano 22 grudzień 2006 - 22:24

lukas to i tak jest prawie 70 % czasu poświęcone na nauke :P

#7 carino

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 22 grudzień 2006 - 23:10

No cóż takie studia...
Ja jednak dość często idę późno spać (czyt. godz. 3) jednak to nie ze względu bynajmniej na naukę. Poprostu wciągam się w różne rozmowy, oglądanie filmów, wspólne śmichy-chichy... Dla mnie nie nauka jest priorytetem, co życie. Specyficzne życie studenta medycyny. I nie z książką w ręku.
Ja akurat nie zawsze zdążę się nauczyć wszystkiego, czasem poprostu mi się nie chce i olewam to.
A czemu tak kładę się spać? Bo jestem nocny marek :daibel2:

#8 Kerio

Guru

• SuperMod
  • 7468 postów

Napisano 22 grudzień 2006 - 23:36

Byle by zaliczyć :D Osobiscie wolalbym miec spokoj niz pozniej w terminach poprawkowych tonąc :P
A jest ktos z AMG ?

#9 germanistka89

Królowa :]

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 698 postów

Napisano 03 czerwiec 2007 - 14:38

Medycyna, ogólnie ciekawy kierunek :D
A amm pytanie, na maturze starczy tylko biologia rozszerozna?
Kurcze z chemii jestem raczej noga :/
Nie lubie i raczej nie umiem chemii.
Ciazka chemia jest na medycynie?
https://cokupic.pl/z...ie/jagodzinka17

Logujesz się na nicku z ALLEGRO i haśle z allegro.

Piszesz opinie, i za 1 opinie masz AŻ 15 punktów.

Bardzo szybko się zbiera punkty, które wymienia się na ciekawe nagrody.

Zapraszam do logowania i zapisywania się do programu PUNKTATORÓW :)

~

~ Doppelt gibt, wer schnell gibt,

~ Eifersucht ist eine Leidenschaft, die mit Eifer sucht, was Leiden schaft,

~ Ende gut, alles gut,

~ Jedermanns Freund ist niemands Freund,

~ Wer nicht hören will, muss fühlen.

#10 benman

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 21 czerwiec 2007 - 16:16

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! :)

Cytat

A amm pytanie, na maturze starczy tylko biologia rozszerozna?

Oj, nie. Jeszcze chemia i fizyka. ;/

#11 hypnotize2401

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 46 postów

Napisano 01 lipiec 2007 - 15:04

Wyświetl postUżytkownik carino dnia 22.12.2006, 18:33 napisał

Specyficzna uczelnia ze specyficzną atmosferą i ludźmi. Mi się podoba. Nauki jest dużo, jednak wszystko zależy od odpowiedniego podejścia. Są ludzie którzy od początku roku nie potrafili znaleźć czasu na wyskok na imprezkę, a są i tacy co w każdy weekend gdzieś wychodzą :D
Przyłóż się szczególnie do chemii- bedziesz mieć mniej nauki z tego przedmiotu na pierwszym roku. Warto też zaliczyć sobie w liceum łacinę aby później mieć spokój. Biologie i tak bedziesz musiał wkuwać i tak, bo są inne rzeczy niż w liceum. Tak czy siak maturę muszisz mieć ładnie zdaną bo inaczej poprostu nie przyjmą Cię.
Ja mieszkam w akademiku i nie zamieniłabym go na zadne mieszkanie :ok:

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Te studia są naprawde ciekawe i fajni ludzie na nich studjują. Wierzę w Ciebie i myślę że spokojnie dasz radę. W razie jakichkolwiek wątpliwosci wal śmiało BB)

gdzie studiujesz?...jak matura Ci poszla i z czego ja zdawaleś?? biologia chemia i fizyka? ... medycyna to moje marzenie... ale mam za mało wiary w siebie i często myślę, że zawyzone ambicje.. ;D :bag:

#12 Anijka

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 640 postów

Napisano 08 lipiec 2007 - 17:06

Cytat

Ja akurat nie zawsze zdążę się nauczyć wszystkiego, czasem poprostu mi się nie chce i olewam to.
Strach chodzić do lekarza :D
"Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez Ciebie..."

#13 mageeck

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 15 listopad 2007 - 20:43

;) Jestem w 1 LO, od "zawsze" myślę o medycynie, a przedmioty wiodące dobrze mi idą, więc do dziś byłam dobrej mysli... Co do zmiany tych przekonań przyczynił się mój geograf, który bardzo "kocha" bio-chem'y więc przedstawił nam rankingi AM-ych i ku naszemu przerazeniu wg niego na niektóre z nich najniższy przyjęty wynik z bio, chem i fiz to... 100%. Chodze do najlepszego według rankingów w mieście i 6 czy 7 w Polsce LO, myślałam że jakieś szanse w związku z tym są... ale jak Wy (studenci) to zrobiliście, że macie po 100% ze wszystkiego?? jeszcze rozumiem z jednego z tych przedmiotów (np dla mnie konikiem jest biologia) ale... Ok nie narzekam... Jeśli ktokolwiek z Was może mnie uspokoic i w pełni być pewnym tego co mówi to: CZY JEST AŻ TAK HORENDALNIE TRUDNO?? bo nie wątpie w poziom, i wiem że dostać się to nie bułka z masłem, ale 100%x3 :mruga: ??!! przecież nawet na AM dostają się ludzie a nie roboty, jak ktoś już wyżej napisał... :papa:

Załączona grafika: anio_ek.jpg

#14 knacklady

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 21 postów

Napisano 21 kwiecień 2009 - 16:10

ja jestem w II gimn. Wiem,że to wcześnie na podejmowanie takich decyzji jak kierunek studiów,ale akurat medycyna to taki kierunek,do którego trzeba mieć powołanie i wybrać już odpowiedni profil w liceum. Chciałabym być chirurgiem. Chciałam na początek zapytać co myślicie o Śląskim Uniwersytecie Medycznym?Wiem,że tam uczył się prof. Religa i dużo innych wybitnych chirurgów, ale czy jest to dobry wybór? A w Szczecinie?
Knacklady ^^

#15 szinajs7

bibiasz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 934 postów

Napisano 21 kwiecień 2009 - 18:51

Tak, polecam... lub Kraków.
ale wiesz... masz bardzo dużo czasu nie myśl o tym najbardziej idź potem na biolchem i tyle na razie.
a ten kierunek wcale nie jest dla powołanych, jak to wszyscy myślą

#16 lichtgestalt

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1216 postów

Napisano 21 kwiecień 2009 - 20:16

szkoda, że nie jest, ale można odnaleźć w sobie powołanie w trakcie studiów, albo
po prostu go nie mieć i podchodzić do tej pracy w olewający sposób, bo i tak się zdarza :P
nie mniej jednak uważam, iż jest to fascynujący kierunek. ;)
L.o.v.e lives forever. <3

Film z sygnatury został usunięty, proszę nie wstawiać filmów do sygnatury

#17 szinajs7

bibiasz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 934 postów

Napisano 22 kwiecień 2009 - 06:57

Też tak uważam :P
dużo nauki, fakt... ale potem na wakacjach są praktyki, itd.
mnie się bardzo podoba :D

ale z tym powołaniem to jednak coś jest...
bo np. osoba która nie dostała się za 1,2 a nawet 3 i dopiero za 4 to widać, że ma duży potencjał i że to nie jest widzi mi się
i raczej będzie dobrym lekarzem, bynajmniej mi się tak wydaję
bo mało osób by za 4 rokiem podeszło..^^
choć znam osobę co ma 30 lat i w tym roku startuje podziwiam takie osoby i życzę i z całego serca powodzenia :)

#18 biedronka i żuczek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 24 maj 2009 - 11:12

Witam wszystkich przyszłych Lekarzy ;) chchiałam się zapytać ile lat trwa medycyna i co się ma po jej ukończeniu ? Jak idzie się na dzienne studia to ma jakiś wpływ póżniej z przyjęciem do pracy??Czy patrzą na to? Jak jest z specjalizacją trudno jest się dostać gdziekolwiek tylko znajomości pomagają? :) pozdrawiam :]

#19 Lobo2007

Uzależniony

• HalfMod
  • 9701 postów

Napisano 24 maj 2009 - 11:21

Wyświetl postUżytkownik biedronka i żuczek dnia 24.05.2009, 12:12 napisał

Witam wszystkich przyszłych Lekarzy ;) chchiałam się zapytać ile lat trwa medycyna i co się ma po jej ukończeniu ? Jak idzie się na dzienne studia to ma jakiś wpływ póżniej z przyjęciem do pracy??Czy patrzą na to? Jak jest z specjalizacją trudno jest się dostać gdziekolwiek tylko znajomości pomagają? :) pozdrawiam :]
6 lat. Po ukończeniu masz tytuł lekarza, i możesz ropzpocząć staż w celu uzyskania prawa samodzielnego wykonywania zawodu. Na szczęście medycyna jest tylko dzienna. Szkoda żeby uczyli lekarze po zaocznych? Za dużo zajęć ppraktycznych, żeby zmieścic się w weekendzie. Oczywiście sa tez wieczorowe, ale to myląca nazwa, bo zajęcia odbywaja się tak samo, różnica jest tylko w odpłatnosci. Oczywiscie na bezpłatne dzienne jest sie cięzej dostać. Ze specjalizacja, a nawet z dostaniem się na staż ciężko. Pozatym od niedawna i z uzyskaniem prawa wykonywania zawodu wiąze się spory dodatkowy egzamin.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Czerwonej czcionki używam w celu zaznaczenia, że wypowiadam się jako moderator. Służy to jedynie odróżnieniu od większości wypadków, kiedy wypowiadam się jak zwykły użytkownik, który posiada poglądy, i subiektywne zdanie, którego nie chce nikomu narzucać.
Nie ma to na celu bynajmniej zaznaczania jakichś szczególnych emocji.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 biedronka i żuczek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 24 maj 2009 - 11:46

6 lat. Po ukończeniu masz tytuł lekarza, i możesz ropzpocząć staż w celu uzyskania prawa samodzielnego wykonywania zawodu. Na szczęście medycyna jest tylko dzienna. Szkoda żeby uczyli lekarze po zaocznych? Za dużo zajęć ppraktycznych, żeby zmieścic się w weekendzie. Oczywiście sa tez wieczorowe, ale to myląca nazwa, bo zajęcia odbywaja się tak samo, różnica jest tylko w odpłatnosci. Oczywiscie na bezpłatne dzienne jest sie cięzej dostać. Ze specjalizacja, a nawet z dostaniem się na staż ciężko. Pozatym od niedawna i z uzyskaniem prawa wykonywania zawodu wiąze się spory dodatkowy egzamin.

O kurczę tylko dzienna :( masz rację nie wyrobili by się z materiałem czy to prawda że jedyna uczelnia w Poznaniu na całą Polskę nie wymaga fizyki tylko rozsz.biologia i chemia? słyszałam że po tych 6 latach ma się tytuł med. a nie dr. aby mieć doktor trzeba mieć specjalizację ukończoną i chyba też staż....Słyszałam jeszcze że za specjalizację się płąci i to sporo kasy....A ty gdzie studiujesz?;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych