Wino zaczęte - co i jak dalej?

damian7821

Nowicjusz
Dołączył
28 Wrzesień 2009
Posty
12
Punkty reakcji
0
Witam! Bardzo proszę o pomoc, wino stoi od 04.10.2013 i jeszcze pracuje (co jakiej 50s.). Dałem: 8kg winogron, 24l wody, 5kg cukru. Co dalej z tym? Czekać aż przestanie pracować, odcedzić winogrona i wlać wino spowrotem do baniaka? Dolewać jeszcze wody, cukru? Bardzo proszę o instrukcje :)
 
A

alfabeta11

Guest
Witam!
Robię w tej chwili już chyba 6 porcję swojego wina i robię to zawsze na takiej zasadzie, że po zrobieniu moszczu, wymieszaniu go z wodą, cukrem i drożdżami zostawiam je aby sobie pracowało. Po jakimś bliżej nieokreślonym czasie zaczynam sprawdzać jak to wino smakuje. Chodzi o to czy nie czuć tych drożdży. Kiedy winko zrobi się klarowne (wszystkie drobinki opadną na dno), filtruję całość, wyrzucam i wlewam z powrotem do bańki. Przy tym procesie go próbuję. Jeśli jest nieodpowiednie smakowo to dodaję jeszcze cukru. No i potem już tylko czekanie aż przestanie pracować całkiem a i potem często to wino jeszcze stoi w bańce. Nic mu nie zaszkodzi jeśli nie ma w nim syfów ;)

Polecam poczekać jeszcze z dwa miesiące. Z bańki o podobnych rozmiarach pierwszy raz zlewałem właśnie po mniej więcej 3 miesiącach i było bardzo dobrze. Wszystkim smakowało ;)
 
Do góry