Placki ziemniaczane z gulaszem

zdrowy91

Nowicjusz
Dołączył
1 Lipiec 2013
Posty
1
Punkty reakcji
0
To ja zaproponuję coś smacznego a zarazem zdrowego, placki ziemniaczane z gulaszem.

Składniki:
ziemniaki, cebula, czosnek, sól biała, pieprz czarny, mąka pszenna, jaja kurze, olej rzepakowy, łopatka wieprzowiny, marchew, cebula, mąka pszenna, śmietana, przyprawy.

A w jakich proporcjach użyć składników, jak je przygotować i jak wygląda gotowe danie znajdziemy tutaj vitalia.pl/index.php/mid/118/fid/1480/diety/dieta/recipe_id/25910

Ja sam dziś będę przygotowywał to na obiad, ktoś jeszcze się podejmie?
 

nik11

Nowicjusz
Dołączył
13 Sierpień 2013
Posty
6
Punkty reakcji
0
Fajne danie zwane placek drwala, węgierski i mające wiele innych nazw. Smaczne są z rozpieczoną papryką i koncentratem jak strogonoff.
 

Kranzescytka

Nowicjusz
Dołączył
17 Wrzesień 2013
Posty
17
Punkty reakcji
4
Placki ziemniaczane lubię tylko tradycyjne. Próbowałam robienia na różne sposoby ale to już nie ten smak.
 

Graszka

Nowicjusz
Dołączył
22 Październik 2008
Posty
256
Punkty reakcji
1
Ja bym się zastanawiała nad tym 'zdrowym' aspetkem tego dania. Samrzony placek ziemniaczany do lekkostrawnych dań nie należy, do tego sos zagęszczany mąką i śmietaną.. Moim zdaniem jest to danie bardzo dobre ale na pewno nie zalicza się do tych zdrowych :).
 

franuczino

Nowicjusz
Dołączył
14 Wrzesień 2017
Posty
1
Punkty reakcji
0
SPrzedam wam przepis od znajomej która prowadzi restaurację i pół miasta się u niej takimi plackami zajada
1,5 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyzki maki pszennej
2 jajka
przyprawy
tylko ziemniaki tarkować na grubym oczku, a gulasz:
60 dag mięsa wieprzowego: od szynki lub łopatki
3 papryki różnokolorowe
1 merchewka
1 cebula biała
1 cebula czearwona
1 ząbek czosnku
2 liscie laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili, papryka ostra
2 łyzeczki przecieru pomidorowego

Mam nadzieję, ze i wam posmakuje, a przy okazji pozdrawiam Fifites w Mrągowie fifties.pl
 

Caraoka

Nowicjusz
Dołączył
29 Styczeń 2017
Posty
237
Punkty reakcji
7
Uwielbiam taki placek po węgiersku. Robię taki większy placek ziemniaczany właśnie z mięsnym sosem. Tylko, że nie dodaje papryki bo mój mąż nie lubi i nie daje czosnku. Cała rodzina zawsze się zajada.
 

oaza

Nowicjusz
Dołączył
17 Październik 2008
Posty
310
Punkty reakcji
4
Wiek
40
Miasto
nie z tej ziemi
Bardzo lubię choć sama jeszcze nie przygotowywałam. Zazwyczaj jem w karczmach regionalnych w górach i zawsze bardzo mi smakuje :)
 

milatam

Stały bywalec
Dołączył
22 Listopad 2017
Posty
1 454
Punkty reakcji
175
Mi by przez gardło nie przeszło cokolwiek od kogokolwiek gdziekolwiek. Powód? Zbyt dużo mam z tym wspólnego. Nam Polakom do czystych kuchni, czystych rąk, do jakości, uczciwości brakuje jeszcze tyle że ho,ho.
Bardzo mało jest lokali które nie nakarmią nas "kupą". Madzia Gesslerowa pokazała trochu prawdy :) tyle że na jej przyjazd 99% ludzi niby już się przygotowało. Jak czysto i "fajnie" mieli zatem gdy o Madzi jeszcze nie myśleli?
 

Holiczka

Nowicjusz
Dołączył
13 Maj 2014
Posty
89
Punkty reakcji
1
Ja ogólnie nie robią. Mój mąż robi świetne. Ale fakt do placków dajemy dużo cebuli i czosnku, a do sosu dodaje czerwone wino...
 

Holiczka

Nowicjusz
Dołączył
13 Maj 2014
Posty
89
Punkty reakcji
1
maximum napisał:
A dasz przepis na sos? Jestem ciekawa jak wychodzi taki na winie.
Podsmażasz mięso z cebulą, czosnkiem, potem podlewasz wodą, dodajesz co chcesz.. na koniec podlewasz winem i jeszcze chwilę dusisz ;)
 
Do góry