Łosoś w papryce i skórce z pomarańczy z grilla

oaza

Nowicjusz
Dołączył
17 Październik 2008
Posty
310
Punkty reakcji
4
Wiek
40
Miasto
nie z tej ziemi
Polecam pyszny przepis na grillowanego łososia :)
przepis wypróbowany i polecany :D

Łosoś w papryce i skórce z pomarańczy z pomidorkami koktajlowymi z grilla
przepis_foto_04.jpg

Niezbędne składniki:
  • filet z łososia ze skórą
  • 1 cała pomarańcza
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy extra vergin
  • do podania: 400 g jogurtu greckiego
Grillowane pomidorki koktajlowe:
  • pół kilograma pomidorków koktajlowych
  • sól i zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy extra vergin

Przygotowanie:
  • Na drobnej tarce utrzeć skórkę z pomarańczy. Pozostałą pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok z każdej połówki bezpośrednio do miski.
  • Łososia opłukać i dokładnie osuszyć, włożyć do miski zalać sokiem pomarańczowym i delikatnie docisnąć, odstawić na pół godziny. W międzyczasie przygotować pomidorki.
  • Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, ułożyć na tacce do grillowania rozcięciem do góry, doprawić solą, pieprzem, cukrem i suszonym oregano. Skropić oliwą extra vergine, odłożyć.
  • Łososia wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem (od strony mięsa bez skóry), wyłożyć odłożoną skórką pomarańczową, posypać czerwoną papryką, cukrem i polać oliwą extra vergine. Położyć na rozgrzanym grillu skórką do dołu i grillować aż skórka będzie chrupiąca a mięso w połowie wysmażone. Przewrócić filety na drugą stronę i grillować jeszcze przez około 2-3 minuty do czasu aż mięso nie będzie już surowe.
  • Pomidorki razem z całą tacką położyć na grillu i grillować przez około 10 minut, bez mieszania.
 
Do góry