oaza
Nowicjusz
Polecam pyszny przepis na grillowanego łososia
przepis wypróbowany i polecany
Łosoś w papryce i skórce z pomarańczy z pomidorkami koktajlowymi z grilla
Niezbędne składniki:
Przygotowanie:
przepis wypróbowany i polecany
Łosoś w papryce i skórce z pomarańczy z pomidorkami koktajlowymi z grilla
Niezbędne składniki:
- filet z łososia ze skórą
- 1 cała pomarańcza
- 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy extra vergin
- do podania: 400 g jogurtu greckiego
- pół kilograma pomidorków koktajlowych
- sól i zmielony czarny pieprz
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy extra vergin
Przygotowanie:
- Na drobnej tarce utrzeć skórkę z pomarańczy. Pozostałą pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok z każdej połówki bezpośrednio do miski.
- Łososia opłukać i dokładnie osuszyć, włożyć do miski zalać sokiem pomarańczowym i delikatnie docisnąć, odstawić na pół godziny. W międzyczasie przygotować pomidorki.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, ułożyć na tacce do grillowania rozcięciem do góry, doprawić solą, pieprzem, cukrem i suszonym oregano. Skropić oliwą extra vergine, odłożyć.
- Łososia wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem (od strony mięsa bez skóry), wyłożyć odłożoną skórką pomarańczową, posypać czerwoną papryką, cukrem i polać oliwą extra vergine. Położyć na rozgrzanym grillu skórką do dołu i grillować aż skórka będzie chrupiąca a mięso w połowie wysmażone. Przewrócić filety na drugą stronę i grillować jeszcze przez około 2-3 minuty do czasu aż mięso nie będzie już surowe.
- Pomidorki razem z całą tacką położyć na grillu i grillować przez około 10 minut, bez mieszania.